(א) האם יש חילוק בין ימי ליבונה לימי נידותה לגבי מזיגת הכוס. הב״י בסעיף א ד״ה חייב, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה מצינו, הביא להלכה את דברי ר״ח דהאי דאשתו של שמואל היתה מוזגת לו בשינוי ביד שמאל, איירי בימי ליבונה, ע״כ, אמנם משמע קצת מדברי ראבי״ה שם, דהוא מפרש אפילו בימי ליבונה וכל שכן בימי נידותה, ואם כן אין ראיה מדבריו ראבי״ה דס״ל שיש חילוק לגבי זה.
לא ידבר עם הנדה דברים של הרגל עבירה. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש ולא מתשמיש, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה רז.
האם מותר ליגע באשתו נדה נגיעה שאינה ריצוי ביאה כמו הרחצת פניו ידיו ורגליו. הטוש״ע והב״י בסעיף ב, הביאו דאסור, וכתבו דאסור אף להושיט דבר מידו לידה, ויש להעיר דמאידך ראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה ומדאסרינן, כתב דלכל הפחות בימי ליבונה נראה דאין צריך להחמיר לפי עיקר ההלכה, ואף בימי נידותה היה נראה להתיר אילולי שנהגו העם לאסור וטוב להתרחק ולעשות סיג ואין להתיר כדי שלא יבואו למיטעי, ע״כ.
האם מותר להושיט דבר מידו לידה או מידה לידו. הב״י בסעיף ב ד״ה ומ״ש ולא יושיט, הביא בזה מחלוקת, ועי׳ במה שכתב הב״י בזה בסעיף י, ובמה שאכתוב שם.
האם מותר לאיש לאכול עם אשתו נדה בקערה אחת כשיש שינוי. ראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה וקצת, כתב שנהגו העם לאסור, וכן נוטה ראבי״ה.
האם מותר לאיש לאכול עם אשתו נדה בשולחן אחד. הב״י בסעיף ג, הביא בזה מחלוקת, והביא מהרא״ש דאפילו לאוסרים הני מילי בשולחן שדרך לאכול עליו רק אדם אחד אבל שולחן דדרך לאכול עליו בב׳ אנשים או יותר מותר, ע״כ, ויש להעיר דהמנהיג בדין היולדת סי׳ קכ, כתב דאסור לאכול על השולחן וכן הביא בשם רבותיו, וכתב דלרבותיו אסור רק בשולחן קטן, אבל המנהיג חלק עליהם וכתב דאסור אפי׳ בשולחן של מאה אמה, ע״כ, והריטב״א
בשבת יג. ד״ה והא דתנן, כתב דאסור לאכול על השולחן, והביא דבזמנו נהגו לאכול על השולחן ויש אומרים דהטעם כי אסרו רק בשולחנות קטנים, ע״כ, וראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה וקצרו, הביא בזה כעין מחלוקת, והביא דחכמי נרבונא אוסרים, ע״כ, ומדברי הרא״ה בבדק הבית ז,ב, ג:, מבואר דאסור לאכול על שולחן אחד, ומאידך החינוך במצוה רז, כתב דאסור לאכול בקערה אחת, ולא הזכיר שולחן. ראב״ן בסי׳ שלה, כתב דישראל נהגו חומרא בעצמם שלא לאכול ולשתות עם הנדה, ע״כ, ומשמע אף על ידי היכר.
לאוסרים לאכול על שולחן אחד, האם היינו אף כשיש שם את בניו או בני ביתו או אנשים אחרים. הריטב״א
בשבת יג. ד״ה והא דתנן, כתב דמותר אם יש שם את בניו או בני ביתו, ע״כ, וכן הרא״ה בבדק הבית ז,ב, ג:, כתב דאם יש שם אחרים שמפסיקים ביניהם מותר, ע״כ, ומאידך הרשב״א במשמרת הבית שם, כתב דאסור אף בכהאי גוונא. גבי אכילה עם אשתו נדה מקערה אחת, כשיש שם עוד אנשים, עי׳ במה שאכתוב באבן העזר סי׳ כא, גבי אכילה עם אשת איש מקערה אחת.
האם מותר לאיש לשתות עם אשתו על השולחן בב׳ כוסות כשאינם אוכלים. הב״י בסעיף ד, הביא מחלוקת לגבי אם מותר לשתות בכוס אחד, ולפי זה משמע דבב׳ כוסות על שולחן אחד פשיטא דמותר, ויש להעיר דמדברי המנהיג בדין היולדת סי׳ קכ, נראה דאסור לשתות כמו שאסור לאכול.
האם מותרים לשתות זה אחר זה בכוס אחד. הב״י בסעיף ד, הביא בזה מחלוקת, והב״י הביא את דברי המרדכי בשם ראבי״ה, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה ומיהו, התיר בשם רבותיו רק אם האשה הלכה ואינו בפניה אבל בפניה לא, וכן המנהיג בדין היולדת סי׳ קכ, כתב דשתיה בכלל אכילה ואסור לשתות כשם שאסור לאכול מכלי אחד.
האם מותר לישב על כסא של אשתו. הב״י בסעיף ה בד״ה וכתב, הביא מהמרדכי בשם צפנת פענח (דהיינו ראב״ן) בשם רש״י דאסור לישב על כסא ארוך שגם אשתו יושבת כעת עליו, ויש להעיר דלשון ראב״ן בסי׳ שלה, דישראל נהגו שלא ישב במושבה, ע״כ.
האם מותר להסתכל בנדה במקומות המכוסים. הטוש״ע והב״י בסעיף ז, הביאו שאסור, ויש להעיר דכ״כ הרמב״ן בהל׳
נדה ח,ד, וכ״כ הראב״ד בהשגות בהל׳ איסורי ביאה כא,ד, אמנם מדברי הרמב״ם שם נראה דס״ל דאף במקומות המכוסים שבה מותר ואסור רק במקום הטינופת, כפשטא דגמרא, וכ״כ שם המ״מ, והמאירי
בנדרים כ. ד״ה אף, כתב דבאשתו נדה אסור להסתכל כנגד עגבותיה וכן באותו מקום לפניה אף כשהיא לבושה בבגדיה. הב״י כתב דאע״ג דבגמרא איירי במקום התורף, מ״מ ממקום התורף נלמד לשאר המקומות המכוסים, ע״כ, ואינו מובן דמה שייך ללמוד ממקום התורף דחמיר לשאר המקומות, ועוד דא״כ למה נקטינן בגמרא דוקא מקום התורף, ועוד דהא בברייתא קתני עקיבה ופירש ריש לקיש דעקיבה לאו דוקא אלא היינו מקום התורף, ואם כדברי הראשונים דכל המקומות המכוסים אסור א״כ מי דחקו לר״ל לפרש הכי ולמה לא פירש עקיבה ממש, ואין לומר דעקיבה לא חשיב מקום המכוסה ועל כן קשיא ליה לריש לקיש ופירש דהיינו מקום התורף, דמדאסרו הטוש״ע אפי בעקיבה מכלל דעקיבה חשיב מקום המכוסה, לכל הפחות בדורות הקדמונים, ועל קושיא זו האחרונה תירץ הב״ח דלא מסתבר ליה לריש לקיש דיענשו כל כך רק על עקיבה, לכך פירש את הברייתא במקום התורף, ע״כ, ולפי זה אתי שפיר נמי דנקיט תנא דברייתא דוקא במקום התורף כיון דאין נענשים כך רק על מקום התורף, ומ״מ אכתי קשיא כיצד ילפינן ממקום התורף לשאר מקומות, וי״ל דס״ל לראשונים דאין סברא דבמקום התורף יהיה אסור ובשאר מקומות יהיה מותר אע״ג דמעוררים את התאוה, דאי אסרינן לעורר התאוה א״כ יש לאסור בכל מקום שמעורר התאוה ואי לא אסרינן לעורר התאוה א״כ אף במקום התורף נתיר, ועל כן פירשו דתנא דברייתא נקט מקום התורף דהמסתכל שם הויין לו בנים שאינם מהוגנים ומה שאין כן בשאר המקומות דאין נענש כל כך, אבל מ״מ איסורא איכא אף בשאר המקומות, אמנם הרשב״א בתורת הבית הארוך שם, כלל לא הביא את דברי ריש לקיש דהעקב היינו מקום התורף, וכתב סתמא דמן העקב נלמד למקום התורף, ע״כ, וזה תמוה הלא לפי ריש לקיש לא איירי כלל בעקב אלא העקב היינו מקום התורף, ונראה בעליל דהרשב״א לא גרס בנדרים את דברי ריש לקיש כלל, ובזה אתי שפיר הכל, ולפי זה לגורסים בגמרא שם מקום התורף, אפשר דמותר להסתכל באשתו נדה במקומות המכוסים. בסדרי טהרה ס״ק יד, כתב ליישב בדרך אחרת והוא על פי היש מפרשים שהביא הראב״ד דס״ל דפליגי רב יוסף דאמר דאיירי בברייתא באשתו נדה ורשב״ל דמוקי לה במקום התורף, דרשב״ל איירי באשתו שאינה נדה, ע״כ, אמנם שיטה זו אינה פשטא דגמרא כלל, דאי פליגי רב יוסף ורשב״ל הוי ליה לגמרא למימר רשב״ל אמר, ולא אמר רשב״ל, ועוד דאי הוי פלוגתא הוי ליה לגמרא להקדים את דברי רשב״ל לרב יוסף כיון דהוא קדמון דהכי אורחא דגמרא בפלוגתות, ועוד דלפי זה רשב״ל איירי באשתו, ואם הוא חולק על דברי רב יוסף א״כ הוי ליה לגמרא לפירושי בדבריו דאיירי באשתו, דהא בברייתא תני עקיבה של אשה וסתמא לא משמע דאיירי באשתו, ואי לא פליג על רב יוסף אתי שפיר דהגמרא סמיך על דברי רב יוסף דמוקי לה באשתו.
מסירת חפץ מיד ליד. הב״י בסעיף י, הביא מהרא״ש ורש״י דהוא הדין בכל חפץ ולא דוקא בכוס, והב״י בסעיף ב ד״ה ומ״ש ולא יושיט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהר״ן
בכתובות עג ד״ה אשרשיפא, כתב דיש אומרים דהיינו דוקא בכוס, וכן משמע בירושלמי, וכן נראה מדברי הרמב״ם בהל׳ אישות כא,ח, אלא שמשמו של רש״י אמרו דהוא הדין לכל חפץ, ע״כ דברי הר״ן, ולעיל בסעיף ב, הבאתי דראבי״ה מצדד להתיר אפילו נגיעה ממש באשתו, ולפי זה ודאי ס״ל דמותר להושיט מידו לידה, והרמב״ן
בכתובות סא. ד״ה ויש, כתב דבספר היראים בסי׳ כו, כתוב דבשאר מילי מותר, אבל חלק עליו הרמב״ן שם ואסר אף בשאר מילי, וכ״כ הרמב״ן בהל׳
נדה ח,ה, וכ״כ החינוך במצוה רז.
האם מזיגת הכוס מותרת על ידי שינוי כגון שמניחה הכוס על השולחן ביד שמאל. הב״י בסעיף י, הביא בזה מחלוקת, דהראשונים כתבו דמותר, והרמב״ם כתב סתם דאסור ולא חילק, וכתב הב״י דאפשר דס״ל דשינוי מהני רק לאדם ירא לדבר ה׳, ע״כ, וכבר העירו דהרמב״ם בהל׳ אישות כא,ח, כתב להדיא דמותר על ידי שינוי, ע״כ, וכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ב, ג:, וכן ראב״ן בסי׳ שיט, הביא להלכה את דברי הגמרא שהאמוראים נהגו בזה היתר.
האם מזיגת הכוס האסורה היינו כשמערבים מים ביין אבל להריק משקה מן הכלי לכוס מותר או דגם זה חשיב מזיגת הכוס. הב״י בסעיף י, הביא דיש אומרים דהורקה מכלי אל כלי לא חשיבא מזיגת הכוס, ויש להעיר דהריטב״א
בכתובות סא. ד״ה אביי, כתב דגם זה חשיב מזיגת הכוס ואסור.
האם נאסרה מזיגת הכוס אף במזיגת מים. הב״י בסעיף י, הביא מכמה ראשונים דמים שרי, ויש להעיר דהמנהיג בדין היולדת סי׳ קכ, כתב דכשאסרו חז״ל לא חילקו בדבר ואפי׳ מים אסרו, ע״כ.
האם מותר לאשה להציע הסדינים של מיטת האיש שלא בפניו. הטוש״ע והב״י בסעיף יא, הביאו מהגמרא דמותר, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ב, ד., הביא דר״ח כתב דהא דהתירו בגמרא הוא בימי ליבונה אבל בימי נידתה אסור, וכתב הרשב״א דכוונתו להתיר בימי ליבון רק אם טבלה כבר ונטהרה מדאורייתא, ומאידך הביא הרשב״א דהראב״ד חלק על ר״ח וכתב דמותר אף בימי נידתה, ע״כ, וכן ראב״ן בסי׳ שיט, הביא להלכה סתמא דמותר.
האם מותר לאיש או לאשה ללבוש האחד את בגדי השני. באשכול הל׳ בעל קרי ד״ה ונשאל (ב:), כתב דשלחו מהמתיבתא בבבל דשרי לאשה ללבוש את בגדי בעלה ושרי לאיש ללבוש בגדי אשתו, ע״כ, ומבואר מהלשון דשרי אף בגוונא שהבגד מיוחד לאיש או לאשה, ומ״מ היינו בגוונא שאינו בעלמא בגד המיוחד לאנשים דוקא או נשים דאם הוא מיוחד א״כ הוי איסור לא ילבש, ולפי זה ה״ה דשרי להסתפג ולנגב גופו בבגד המיוחד לכך לאשתו.
האם מותר לאכול עמה כשעברו ז׳ נקיים ויכולה לטבול ולהיטהר. מסתימת הטוש״ע והב״י בסעיף יד, נראה דאסור, והדרכ״מ כתב שמצא הגהה בשם ראבי״ה דאחר ימי ליבונה מותר אם יכולה לטבול, וכתב הדרכ״מ שראה רבים נוהגים היתר בימי ליבונה, ואין לסמוך על זה כי ראבי״ה יחידי בדבר זה, והרמ״א כתב שיש אומרים שמותר בימי ליבונה וכן נהגו ויש להחמיר, ע״כ, ויש להעיר דנפלו כאן שיבושים, דלא ראבי״ה התיר אלא ראב״ן בסי׳ שלה, ולא התיר אלא אחר שגמרו ימי ליבונה והיינו מחמת דיכולה לטבול, וכדנראה מלשון ההגהה שהביא הדרכ״מ, וראבי״ה בסי׳ קעג ד״ה וראיתי, חלק על ראב״ן וכתב דהחשש אינו שמא יבוא עליה במזיד אלא שמא ישכח שהיא טמאה ולכן אף אם שלמו ימי ליבונה ויכולה לטבול יש לחשוש לזה ואסור, ע״כ, ומבואר דאף המתיר לא התיר אלא אחר ששלמו ימי ליבונה, ויחידאה הוא.
בני ארץ ישראל בזמן הסבוראים היו נוהגים שאין הנדה נוגעת לא בדבר לח ולא בכלים שבבית ובקושי התירו לה להניק בנה. כן הביא המנהיג בדין חפיפה סי׳ קכב, והביא שבני בבל אין מקפידים בזה, ע״כ, וראב״ן בסי׳ שיט, כתב דנוהגים שהנדה אינה מבשלת או אופה, וכתב ראב״ן דהיא חומרא דלא צריכה.