×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
טור
דיני ביצים
(א) סימני ביצים להכיר שהיא מעוף טהור הוא כשראשה אחד כד ועגול וראשו הב׳ חד ועגול וחלבון מבחוץ וחלמון מבפנים ואינו סימן מובהק לסמוך עליו לקנות מהנכרים אלא להכי אהני שאם יש בהן סימן טהרה שואלים את המוכר ממה הן אם אומר משל עוף פלוני ואנו מכירין אותו שהוא טהור קונין ממנו אבל אם אמר סתם משל עוף טהור ואינו מזכירו אין קונים ממנו והרמב״ם כתב דאפילו כי אמר משל עוף פלוני וטהור הוא לא מהני אלא לקנות מישראל אבל מנכרי אין קונין אא״כ מכירין אותו ויש לו בהן טביעות עין שהן ביצי עוף פלוני הטהור ונראה שאין לחלק בין נכרי לישראל חשוד.
ואם שני ראשיה כדין או חדין או שחלבון בפנים וחלמון מבחוץ ודאי אסורה ואפילו אם יאמר המוכר שהם מביצי עוף טהור אין סומכין עליו.
שולחן ערוך
סימני ביצים ודיניהם, ובו י׳ סעיפים
(א) סִימָנֵי בֵּיצִים לְהַכִּיר שֶׁהֵם מֵעוֹף טָהוֹר; אִם שְׁנֵי רָאשֶׁיהָ כַּדִּין אוֹ חַדִּין, אוֹ שֶׁהָיָה חֶלְמוֹן מִבַּחוּץ וְחֶלְבּוֹן מִבִּפְנִים, בְּיָדוּעַ שֶׁהוּא בֵּיצַת עוֹף טָמֵא. וַאֲפִלּוּ אִם יֹאמַר הַמּוֹכֵר שֶׁהֵם מֵעוֹף טָהוֹר, אֵין סוֹמְכִין עָלָיו. וְאִם רֹאשׁוֹ אֶחָד כַּד וְעָגֹל וְרֹאשׁוֹ הַשֵּׁנִי חַד וְעָגֹל וְחֶלְבּוֹן מִבַּחוּץ וְחֶלְמוֹן מִבִּפְנִים, אֶפְשָׁר שֶׁהִיא בֵּיצַת עוֹף טָמֵא וְאֶפְשָׁר שֶׁהִיא בֵּיצַת עוֹף טָהוֹר. לְפִיכָךְ, שׁוֹאֵל לְצַיָּד יִשְׂרָאֵל, {אוֹ עוֹבֵד כּוֹכָבִים (טוּר וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם ה״ה שֶׁכֵּן כָּתַב בְּשֵׁם הריב״ח)} הַמּוֹכֵר, אִם אָמַר לוֹ: שֶׁל עוֹף פְּלוֹנִי הוּא, וְאָנוּ מַכִּירִים שֶׁאוֹתוֹ עוֹף טָהוֹר הוּא, סוֹמֵךְ עָלָיו. וְאִם אָמַר: שֶׁל עוֹף טָהוֹר, וְלֹא אָמַר שְׁמוֹ, אֵינוֹ סוֹמֵךְ עָלָיו. לְפִיכָךְ אֵין לוֹקְחִין בֵּיצִים מִן הָעוֹבְדֵי כּוֹכָבִים, אֶלָּא אִם כֵּן הָיָה מַכִּיר אוֹתָם וְיֵשׁ לוֹ בָּהֶם טְבִיעוּת עַיִן שֶׁהֵם בֵּיצֵי עוֹף פְּלוֹנִי טָהוֹר; וְאֵין חוֹשְׁשִׁין לָהֶם שֶׁמָּא הֵם בֵּיצֵי טְרֵפָה אוֹ נְבֵלָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבכף החייםעודהכל
(א) סימני ביצים להכיר שהוא מעוף טהור בשראשה אחד כד ועגול עד אבל אם אמר סתם משל עוף טהור ואינו מזכירו אין קונין ממנו בס״פ א״ט (סג: סד.) ופירוש כד ועגול כתבתי בסימן פ״ג וטעמא דבעינן שיאמר של עוף פלוני ולא סגי שיאמר של עוף טהור מפרש בגמרא דטעמא משום דכשאומר של עוף פלוני הם חזקה שאינו משקר משום דירא שמא יביאו ביצי אותו עוף ויראו שאינם דומים לאלו ונמצא מתבדה אבל כשאינו אומר אלא של עוף טהור הם כשיביאו ביצי עוף טהור ולא ידמו לאלו מצי לאישתמוטי לומר לא של עוף זה אמרתי לכם אלא של עוף אחר שאין אתם מכירו והוא טהור ואם תאמר כיון דסימנים אלו אינם מובהקים דאיכא דעורבא דדמי לדיונה כדאיתא בגמרא כי אמר של עוף פלוני וטהור הוא מאי הוה הא מצי לאישתמוטי ולמימר דיונה היא והיא אינה אלא דעורבא תירץ הרשב״א דאף על גב דדמו להדדי אכתי רתותי מירתת דילמא יהב ישראל דעתיה עליה ומקיפה לדיונה ומכיר שא״א לב׳ מינים חלוקים שלא יהא הפרש כל דהו ביניהם:
(ב) והרמב״ם כתב דאפי׳ כי אמר משל עוף פלוני וטהור הוא וכו׳. בפ״ג מהמ״א וכתבו ההשגות דבריו אינו אלא בישראל שאינו מוחזק בנאמנות אבל מוחזק בנאמנות שאינו מכניס עצמו על הספק לוקחין ממנו בסתם וכתב ה״ה דבריו פשוטים הם ולא היה צריך לכתבם שכבר ביאר רבינו בסמוך כן בביצי דגים שאם היה אדם שהוחזק בכשרות נאמן ולוקחין ממנו כל דבר עכ״ל ואין ספק שלא היו גורסין בגמרא לוקחים ביצים מן הנכרים בכל מקום כמו שהוא בנוסחא דידן אלא לוקחים ביצים בכל מקום גרסי וכך הוא גירסת הרי״ף והרא״ש ועכ״ז כתב ה״ה בשם הרמב״ן דכל שאומר של עוף פלוני וטהור הוא אפי׳ נכרי נאמן דלא מרע נפשיה כל היכא דלא מצי לאישתמוטי וזהו שאמר אין לוקחין מהם ביצים טרופות הא שלימות לוקחין והיינו בכה״ג דאמר של עוף פלוני וטהור הוא ולדעת רבינו מה שהוצרכו לומר שאין לוקחין ביצים טרופות מהם הוא במכיר שהן ממין עוף טהור והטעם מפני שחוששין שמא טריפה היתה וישראל מכרה לו ע״כ והר״ן כתב ג״כ דנכרי נאמן באומר של עוף פלוני וטהור הוא וכתב עוד ואיכא מ״ד דאפי׳ ישראל שאינו מוחזק בכשרות בעינן דלימא הכי אבל הרמב״ן כתב דבישראל שאינו מוחזק בכשרות אפילו לא אמר של עוף פלוני סגי דהא אסיקנא בפרק אין מעמידין (עבודה זרה מ.) גבי דגים דבאומר אני מלחתים מהימן הכי נמי אי אמר אני חזיתינהו דמעוף טהור נינהו סגי ומיהו דווקא בדלא חשיד דספי איסורא אלא דסמיך אקרבי דגים או אביצים אסימנא וזבין להו מנכרי כו׳ אבל בדחשיד למיספי איסורא לא מהימן עכ״ל:
(ג) ועל מ״ש רבינו ונראה שאין לחלק בין נכרי לישראל חשוד כתב מהר״י ן׳ מביב ז״ל הלשון הזה מסופק אם בא לחלוק על דברי הרמב״ם או לפרש כוונתו וצריך שתדע שמ״ש הרמב״ם שואל לצייד ישראל אין כוונתו על ישראל המוחזק בכשרות וזה מבואר ממ״ש בפרק הנזכר בסמוך ביצי דגים סימניהם כסימני ביצי העוף וכו׳ אינו נאמן אא״כ היה אדם שהוחזק בכשרות ועל יסוד זה אפשר לומר דבא לחלוק על הרמב״ם ואמר כיון שיראה מלשונו שאין כוונתו באמרו שואל לצייד ישראל על המוחזק בכשרות א״כ מה לי שיהיה נכרי מה לי שיהא ישראל חשוד אבל ראוי להבין דברי הרמב״ם באופן שלא יקשה עליו זה ונאמר דיש אמצע בין ישראל מוחזק בכשרות לישראל חשוד והוא מי שלא ראינו שיצא מתחת ידו שום דבר לשיהיה חשוד וגם לא הוחזק בכשרות כמו חבר שנאמר עליו ודאי כל מעשיו בכשרות וע״ז אמר הרמב״ם שואל לצייד ישראל כיון שאינו ודאי חשוד אבל אם הוא ודאי חשוד מודה הרמב״ם שדינו כנכרי ואפשר לומר שזה פירוש דברי רבינו יעקב ונראה שאין לחלק שבא לפרש דברי הרמב״ם ולא לחלוק עליו וזה הפירוש נראה נכון כפי הענין אבל מצד הלשון נראה שבא להשיג אהרמב״ם:
(ד) אם ב׳ ראשיה כדין אי חדין וכו׳ ואפילו אם יאמר המוכר שהם מביצי עוף טהור אין סומכין עליו פשוט שם בגמרא:
(א)
ביצים
ביצים שיש בהם סימני טהרה והמוכר אומר של עוף פלוני הם, האם נאמן המוכר גם כשהוא גוי. הטור והב״י בסעיף א, הביאו מחלוקת בזה, דלרמב״ם אין לוקחים, ולר״ן והרמב״ן לוקחים, והשו״ע אסר והרמ״א התיר, והב״י הביא מחלוקת אי גרסינן בגמרא לוקחים ביצים מן הגוים, או דלא גרסי מן הגוים, ואי גרסינן מוכרח דמותר ליקח מהם ואם לא גרסינן אינו מוכרח אם לוקחים או לא, ע״כ, ויש להעיר דהיראים בסי׳ סח אות ט, גריס מן הגוים, ע״כ, ומבואר דס״ל דמותר ליקח מהם, וכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,א, סז., דאף בגוי נאמן, וכ״כ רש״י בחולין סד. ד״ה אבל, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית ג,א, סז., וכ״כ הריטב״א בע״ז מ. ד״ה אין, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב, והכי נקטינן ככל הנך דלוקחים. לכאורה הכי מוכח להדיא בחולין סד., וכבר רמז לזה הש״ך בס״ק ב, דמוקמינן להא דנאמן כשאומר של עוף פלוני וטהור, בביצים טרופות, ופריך והא אין קונים מן הנכרי ביצים טרופות שמא מכר לו ישראל, ע״כ, ואי איירי בישראל א״כ מאי פריך הלא אינו קונה מן הנכרי אלא מישראל ומישראל מותר לקנות טרופות, דבזה שהביצה טרופה אצל ישראל אין ראיה שהיא של טריפה והוי כשאר ביצים שלימות, אמנם הרמב״ן בחולין סד. ד״ה לפיכך, כתב דאין הטעם דאין לוקחים טרופות מחמת דחיישינן שמא ישראל טרפן בכוונה כדי שיהיה היכר שהם טריפה, אלא דכיון דהם טרופות א״כ אין היכר בהם בחלבון וחלמון אם הם טהורות ועל כן אינו נאמן, ע״כ, ולפי זה שפיר פריך אע״ג דאיירי בישראל, ועי׳ במה שאכתוב בזה בסעיף י.
ביצים שיש בהם סימני טהרה והם גדולים וניכר שאינם של עורב או יונה, האם הם מותרות בלא עדות המוכר. מסתימת דברי הטוש״ע בסעיף א, מבואר דבכל גוונא אין לקנות ביצים בלא עדות המוכר ואין לסמוך על סימני ביצים, ויש להעיר דהיראים בסי׳ סח אות יג, כתב דמדאמרינן בגמרא דאין סומכים על הסימנים כיון שיש ביצת עורב שדומה לביצת יונה, א״כ מבואר דדוקא לזה חיישינן וא״כ בגוונא שהביצים גדולות וניכר שאינם של עוף קטן כיונה ועורב יהיה מותר לסמוך על הסימנים, ע״כ, ומאידך הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,א, סח., כתב דכיון דאיכא עורב דדמי ליונה א״כ אפשר שיהיו עוד מינים דדמו אהדדי, ע״כ, וכ״כ הרמב״ן בחולין סד. ד״ה הא דאמרי. לכאורה כן מבואר להדיא בחולין סד., דאמרינן דשמונה ספיקות של עופות אין לפשוט אותם על פי הביצים כי אין הביצים ראיה, ומבואר דאף בשאר עופות חיישינן, ונראה דס״ל ליראים דאותם ספיקות יש לביציהם סימני טומאה ואפי׳ הכי מספקא לן אבל כשיש סימני טהרה אין לחוש אלא לעורב בלבד מדהוזכר בגמרא רק עורב דדמי לדיונה.
עכשיו נוהגים לקנות ביצים מכל אדם כי אין עופות טמאים מצויים בינינו. כ״כ הטוש״ע בסעיף ב, וכן הביא הב״י מכמה ראשונים, ויש להעיר דכ״כ תוס׳ בחולין סד. ד״ה סימנין, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב, וכתב הטעם כי רוב הביצים המצויים בינינו הם טהורים, וכ״כ ראב״ן בסי׳ רסו, כדברי סמ״ג.
ביצת נבילה אסורה מחמת גזירה דרבנן אבל ביצת טריפה אסורה מחמת ספק דאורייתא. כ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב, וכתב הטעם דהוי ספק שמא בשעה שהביצה היתה מעורה בגידים בלא קליפה היתה האם טריפה וא״כ הביצה אסורה מדאורייתא כיון דחשיבא כבשר האם.
ביצת טריפה שנולדה מיד לאחר שנטרפה האם אסורה. הב״י בסעיף ג, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דתוס׳ בב״ק מז. ד״ה מאי טעמא פירשא, כתבו דאסורה.
ביצה של טריפה או ספק טריפה אסורה דדילמא ספנא מארעא וליכא זה וזה גורם אבל נתעברה מתרנגול מותר דהוי זה וזה גורם ואם יש תרנגול בשכונה לא ספנא מארעא ומותרת. כ״כ ראב״ן בסי׳ רסג.
הא דאמרינן גיעולי ביצים מותרות האם היינו דבר שנתבשל עם ביצים אסורות או היינו ביצה שהפילתה התרנגולת קודם שנגמרה. הב״י בסעיף ד, הביא דהסכימו הראשונים דהיינו ביצה שהפילתה התרנגולת, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב, וכן הביא מר״ת, וכן נוטה ראב״ן בסי׳ רסו, ופירש דאיירי שנפלטה מהתרנגולת בלא קליפה, ומאידך רש״י בחולין סד: ד״ה גיעולי, פירש דהיינו דבר שנתבשל עם ביצים.
ביצה שיש בה דם דינה כביצה שיש בה אפרוח. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ה ד״ה ביצת, מהראשונים, ויש להוסיף דכ״כ הריטב״א בחולין צז: ד״ה ופרקינן.
כשאמרו שביצת עוף טמא אינה אוסרת את הביצים שנתבשלו עמה האם היינו אף אם היא קלופה. הב״י בסעיף ה ד״ה ביצת, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ד,א, יח:, כתב דהיא מותרת כמו אינה קלופה, וכ״כ הריטב״א תלמידו בחולין צז: ד״ה ופרקינן.
האם קי״ל דביצת עוף טמא אינה אוסרת את הביצים שנתבשלו עמה. הטור והב״י בסעיף ה ד״ה ומ״ש דבספר התרומה, וד״ה ומ״ש רבינו ומדברי, הביאו בזה מחלוקת, והב״י הביא מהגהות מימון בשם סמ״ג דאוסרת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קלב, כתב דכיון דנשאר הדבר בדיחוי טוב להחמיר, ע״כ, ומדברי הרא״ה בבדק הבית ד,א, יח:, והריטב״א בחולין צז: ד״ה ופרקינן, מבואר דסבירא להו דאינה אוסרת, וכ״כ ראב״ן בהל׳ איסור והיתר בדרך השיר שורה שטז, ובסי׳ רפג, וכן מבואר מדברי רשב״ם בתמים דעים סי׳ קמו, אמנם כתב רשב״ם דהיינו מחמת שאין בהם טעם אבל לפוסקים דמין במינו במשהו הביצים אסורות כיון דאסור אף אם אין בהם טעם, אמנם אם יש שם מים או דבר אחר שיבטלנו בשישים אמרינן סלק את מינו כמי שאינו ושאינו מינו רבה עליו ומבטלו, ע״כ, ובסי׳ צח,ב, הביאו הטוש״ע והב״י את המחלוקת האם מין במינו במשהו, ושם אכתוב בזה.
לסוברים דביצת עוף טמא אינה אוסרת את התבשיל, הוא הדין ביצת טריפה ונבילה. כן הביאו הב״י והדרכ״מ והשו״ע בסעיף ו, ויש להעיר דכן מבואר מדברי ראב״ן בהל׳ איסור והיתר בדרך השיר שורה שטו-שטז.
האם טעם ביצה אסורה בטל בשישים והיא או בעי שישים ואחת והיא. הטוש״ע והב״י בסעיף ה, הביאו בלא חולק דבעי שישים ואחת והיא, ויש להעיר דממאידך ראב״ן בהל׳ איסור והיתר בדרך השיר שורה שיז, ובסי׳ רפג, כתב דסגי בשישים והיא.
אפרוח שנולד מביצת נבילה וטריפה. הטוש״ע בסעיף ז, התירוהו, והב״י הביא דכן הוא בגמרא וכ״כ הרי״ף, והדרכ״מ והרמ״א הביא דהאיסור והיתר הארוך כתב דנוהגין לאוסרה, וראוי להיזהר בזה אע״פ שאין הטעם לאסור ברור, ע״כ, והש״ך כתב דאין לחוש כלל כיון דמפורש בגמרא ובכל הפוסקים להתיר, והט״ז ניסה למצוא טעם לאסור וכתב בסוף דבריו דאכתי צ״ע ליישב את זה עם הגמרא, ויש להעיר דבה״ג בהל׳ יו״ט בעמוד ריב, ובהל׳ ביצים בעמוד תרלח, כתב דמותר, וכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ב,ג, נה:, והכי נקטינן וליכא למיחש כלל. הרמב״ם בהל׳ איסורי מזבח ג,יג, כתב דהוא מותר למזבח, ע״כ, וא״כ לכאורה הוא הדין דמותר לאוכלו דאי לאו הכי יאסר למזבח דבעינן למזבח ממשקה ישראל דהיינו דבר המותר לישראל כדאיתא בפסחים מח., אמנם משמע בפסחים שם דבאיסורא דרבנן לא אמרינן הכי, וא״כ אין מדברי הרמב״ם ראיה דאפשר דהכא אסור מדרבנן.
ביצת עוף טמא שהתחיל העוף להתרקם ואכלו האם לוקה משום שרץ העוף. הב״י בסעיף ח, הביא בזה מחלוקת, דהרשב״א בחולין ס״ל דאין לוקה, ע״כ, ויש להעיר דכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ב,ד, נו:, ומאידך הרא״ה בבדק הבית שם, כתב שלוקה משום שרץ העוף.
ביצת עוף טהור משהתחיל העוף להתרקם עד שגמר להתרקם קודם שיצא לאויר העולם, האם אסור מדאורייתא. הטוש״ע בסעיף ח, כתבו דהוא אסור מדרבנן, וכן הביא הב״י מהרשב״א, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית ב,ד, נו., הביא דבעל התרומה חולק וס״ל דהוא אסור מדאורייתא משום נבילה אף אם שחטו כיון דאין שחיטה מועילה בו, ע״כ, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית שם, דאסור מדאורייתא משום נבילה.
אפרוח קודם שיצא מהביצה אסור אף לרבנן דפליגי על רבי אליעזר בן יעקב. כן הביא הב״י בסעיף ח, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב.
מה הטעם שאין לוקחים מהגוי ביצים טרופות, ונפקא מינה אם מותר ליקח פת שנילושה בביצים. הטוש״ע והב״י בסעיף י, הביאו דהטעם כיון דחיישינן שמא היא אסורה וישראל מכרה לו ולכן טרפה בקערה שיהיה היכר שהיא אסורה, ועל כן התירו ליקח פת שנילושה בביצים כיון דאין אנו רואים אותה טרופה בידו, ע״כ, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה קלב, וכן הביא מרשב״ם ור״ת דאין לחוש לביצת נבילה וטריפה, ומאידך הרמב״ן בחולין סד. ד״ה לפיכך, פירש דהטעם דאין לוקחים דכיון שהביצה טרופה אין היכר בה אם היא טהורה או טמאה ועל כן חיישינן, ע״כ, ולעיל בסעיף א, גבי אם נאמן גוי לומר על ביצה שהיא טהורה, הבאתי דמדברי הרמב״ם נראה כדברי הרמב״ן, ולפי טעם זה אסור ליקח ביצים טרופות גם מישראל משומד אע״ג דאין חשש שישראל ימכור לו ביצה אסורה דקעבר על לפני עוור, וכן לפי טעם זה אסור ליקח אף פת שנילושה בביצים כיון דאין ניכר בה אם היא טהורה.
(א) ואינו סימן מובהק כו׳ דאיכא דעורבא דדמי לדיונה וא״ת כיון דסימנים אלו אינן מובהקים כי אמר של עוף פלוני וטהור הוא מאי הוי הא מצי לאישתמוטי ולמימר דיונה הוא והיא אינה אלא דעורבא תירץ הרשב״א דאע״ג דדמי להדדי אכתי רתותי מירתת דלמא יהב ישראל דעתיה עליה ומקיפה לדיונה ומכיר שא״א לב׳ מינים חלוקים שלא יהא הפרש כל דהו ביניהם {עד כאן המגיה}):
(ב) אבל אם אמר סתם משל עוף פלוני ואינו מזכירו אין קונין ממנו ז״ל הגמרא בפא״ט ד׳ ס״ג וס״ד ת״ר לוקחין ביצים מן הנכרים כו׳ ואין חוששין כו׳ ודלמא דעוף טמא נינהו אמר אבוה דשמואל באומר מעוף פלוני טהור הוא (פי׳ אמר של פלוני ואנו מכירין שהוא טהור) ולימא של עוף טהור אי הכי אית ליה לאישתמוטי פירש״י ולומר של עוף אחר אמרתי לך שאי אתה מכירו והוא טהור ע״כ וכן שם עוד בסמוך ורבינו כתב כאן לשון הגמרא בעינה ברישא באם אומר משל עוף פלוני ואנו מכירין אותו שהוא טהור ובסיפא כתב אבל אם אמר סתם משל עוף טהור ואינו מזכירו והוא ל׳ הגמרא שמקשה ולימא של עוף טהור והיינו שלא הזכיר שם העוף ועיקר הטעם דכשמזכירו מסתמא להכי מזכירו שהוא יודע שמכירין את זה המין ואומר אל תמנע מלקחן הלא מעוף פלוני שאתה מכיר אותן המה אבל כשאינו מזכירו אע״פ שאומר משל טהור המה אין לסמוך עליו וה״ה אם מזכיר העוף ואין אנו מכירין אותו אלא שהגמרא קיצר ורבינו תפס כאן ל׳ הגמרא בקיצור אבל לעיל בסי׳ פ״ג גבי קרבי דגים שנלמד מדין זה כתב רבינו לשונו של עצמו וביאר גם בסיפא באומר דג פלוני הוא רק שאין אנו מכירין אותו ובזה מיושב מה שהקשיתי בפרישה: (ואינו מזכירו אין קונין ממנו והא דאין חוששין שמא היא של נבלה וטריפה משום דאזלינן בתר רובא והקשו התוס׳ בפרק א״ט דף ס״ג ע״ב כיון דעופות טהורים הוי רובא מדחשיב להו להטמאים בפסוק ניזיל בתר רובא י״ל דהא אמרינן לעיל מאה עופות טמאין יש במזרח וכולן מין איה הן הלכך אפשר דיש בטמאים מינין הרבה עכ״ל. עוד י״ל דמינים הטהורים אינן מצוין בינינו לכך לא אזלינן בתר רובא ומש״ר דאין ביצי עוף טמא מצוין בינינו ר״ל דאין דרכן של עוף טמא להניחם ביני הבריות כ״א בשדות וביערים עכ״ה:
(ג) ונראה שאין לחלק בין נכרי לישראל חשוד כתב מהרי״ן חביב וז״ל הלשון הזה מסופק אם בא לחלוק על דברי הרמב״ם או לפרש כוונתו וצריך שתדע כי מ״ש הרמב״ם שואל לצייד ישראל אין כוונתו על ישראל המוחזק בכשרות וזה מבואר ממ״ש בסמוך ביצי דגים סימניהם כסימני ביצי העוף כו׳ אינו נאמן אלא א״כ היה אדם שהוחזק בכשרות וע״ז אפשר לומר שבא לחלוק על הרמב״ם ואומר כיון שיראה מלשונו שאין כוונתו באומרו שואל לצייד ישראל על המוחזק בכשרות אם כן מה לי שיהא נכרי מה לי שיהא ישראל חשוד אבל ראוי להבין דברי הרמב״ם באופן שלא יקשה עליו זה ונאמר דיש אמצעי בין ישראל הוחזק בכשרות לישראל חשוד והוא מי שלא ראינו שיצא מתחת ידו שום דבר שיהיה חשוד וגם לא הוחזק בכשרות כמו חבר שנאמר עליו ודאי כל מעשיו בכשרות וע״ז אמר הרמב״ם שואל לצייד ישראל כיון שאינו חשוד אבל אם הוא ודאי חשוד מודה הרמב״ם שדינו כנכרי ואפשר לומר שזהו פירוש דברי רבינו יעקב ונראה שאין לחלק שבא לפרש דברי הרמב״ם ולא לחלוק עליו וזה הפירוש נראה נכון מצד הענין אבל מצד הלשון נראה שבא להשיג עכ״ל ונ״ל דמדאמר והרמב״ם כתב משמע מזה שהרמב״ם פליג וסיים רבינו וכתב ע״ז ונראה שאין לחלק ומשמע דעל מ״ש שהרמב״ם חילק במה שחילק כתב נראה בעיני שאין לחלק ואם לזה כיון מהרי״ן חביב ראיה עצומה היא בעיני וגם נראה להוכיח מדברי רבינו שכתב ואין סימן מובהק לסמוך עליו לקנות מהנכרי אלא להכי מהני כו׳ שואלין את המוכר כו׳ והואיל וסתם ולא פירש מי המוכר משמע דאמוכר מנכרי דמיניה משתעי קאי ועוד דאי לא פליג על הרמב״ם הו״ל להשמיענו רבותא בריש דבריו דאפי׳ מישראל שאינו חשוד אין לסמוך על הסימנים לקנות ממנו בלי סימנים ולמה נקט ואינו סימן כו׳ לקנות מהנכרי אלא ודאי פליג על הרמב״ם ושם ברמב״ם כתב בסגנון אחר ולק״מ ע״ש:
(א) סימני ביצים להכיר שהיא מעוף טהור כו׳ ואינו סימן מובהק הטעם דאיכא דעורבא דדמי לדיונה:
(ב) אם אומר משל עוף פלוני ואנו מכירין אותו שהוא טהור קונין ממנו הטעם משום דמירתת לשקר דלמא יביאו ביצי אותו עוף ויראה אם ידמו:
(ג) אבל אם אמר סתם משל עוף טהור הוא ואינו מזכירו אין קונין ממנו יש מקשים כיון דרבינו כתב מתחילה דבאומר משל עוף פלוני הוא ואנו מכירין אותו מותר א״כ גם בסיפא הול״ל אבל אם אמר משל עוף פלוני הוא ואין אנו מכירין אותו אסור דהוי רבותא טפי גם הוי שפיר דבר וחילופו ולמה שינה בלשונו לומר ואינו מזכירו ואפשר לומר דמסתמא כשמזכירו אנו מכירין אותו אלא שקשה מ״ש לעיל בסימן פ״ג גבי קרבי דגים שכתב אבל אם אמר של דג פלוני טהור הוא לא מהני דהיינו באין מכירין אותו משמע דאף אם הזכיר אין מכירין אותו ומ״ש מעופות ויש רוצין לחלק משום דדגים אין בקיאין בשמותיהן לכי שהתורה לא פירשה שמותיהן של דגים אבל בעופות פירשה הטמאים דמהם נלמד כל שאינן ממינן שהוא טהור ודוק בלשון רבינו ברישא כתב אם אמר משל עוף פלוני ולא כתב שהוא אומר שהוא טהור דכיון דהזכיר שם העוף מסתמא ניכר לנו אם הוא טהור או לא ואין נפקותא באומרו טהור או טמא ובסיפא שלא הזכיר את שמו הוצרך לכתוב שאומר משל עוף טהור וכל זה נראה בעיני דוחק ועד״ר:
(ד) והרמב״ם כתב דאפי׳ כי אמר משל עוף פלוני וטהור הוא פי׳ ואנו מכירין שטהור הוא לא מהני אלא לקנות מישראל פי׳ ואפי׳ מסתם ישראל שאינו מוחזק בכשרות אבל מנכרי אין קונין אא״כ מכירין אותו פי׳ אותו העוף שהוא אומר שהן ממנו:
(א) סימני ביצים וכו׳ שואלים את המוכר ממה הן וכו׳ נראה דמדכתב רבינו בסתם שואלים את המוכר משמע דס״ל דאין חילוק בין אם המוכר נכרי או ישראל דאפילו נכרי נאמן דלא מרע נפשיה כל היכא דלא מצי לאישתמוטי כדכתב ה״ה בשם הרמב״ן וכ״כ הר״ן דנכרי נאמן באומר של עוף פלוני וטהור הוא ואע״ג דאין סומכין על דבריו של נכרי לא לאיסור ולא להיתר מכל מקום הכא שיש בהן סימני טהרה סומכין עליו ואע״ג שאינו סימן מובהק וכן בישראל אע״ג שאינו חשוד דטפי אסורה כיון שאינו מומחה ומוחזק בכשרות אין סומכין עליו מן הסתם אא״כ באומר של עוף פלוני וטהור הוא והא דבעינן ראשה אחד כד וכו׳ היינו משום דאם אין להן סימן טהרה אין סומכין עליו במה שאומר של עוף פלוני וטהור הוא דהא ודאי משקר וכדכתב רבינו בסמוך ואה״נ דאם הם טרופים בקערה נמי סומכין על ישראל באומר של עוף פלוני וטהור הוא אע״פ שאינו מומחה כמו בקרבי דגים כשנימוחו וכדלעיל בסימן פ״ג. ואע״ג דבסימן קרבי דגים כתב רבינו דקונים מאינו מומחה כשיש להם סימני טהרה ולא בעינן דיאמר גם כן משל דג פלוני וטהור הוא לדעת הרא״ש וכדלעיל בסימן פ״ג מ״מ בביצים דלאו סימן מובהק הוא כמו סימן קרבי דגים בעינן דיאמר גם כן של עוף פלוני וטהור הוא:
(ב) ומ״ש אבל אם אמר סתם משל עוף טהור ואינו מזכירו אין קונין ממנו לאו דוקא דה״ה נמי אם אמר משל עוף פלוני ואין אנו מכירין אותו שהוא טהור אלא רבותא אשמועינן דאפי׳ אינו מזכירו ואם היה מזכירו היו מכירין אותו שהוא טהור אפי׳ הכי אין קונין ממנו כ״ש כשמזכירו ואין אנו יודעים אותו דאיכא ריעותא שאם היה טהור היו יודעים אותו ולפ״ז ניחא הא דכתב רבינו:
(ג) והרמב״ם כתב וכו׳ דחולק על מ״ש תחלה בסתם שואלין למוכר דמשמע אפילו אם הוא נכרי כדפרישית דלהרמב״ם אין קונין מנכרי אא״כ מכיר הביצים ויש לו בהן טביעות עין:
(א) לשון הרמב״ם בפ״ג מהמ״א דין י״ח מברייתא חולין דף ס״ד
(ב) כדמפרש ר׳ זירא שם
(ג) שם ברמב״ם לפי גירסתו בגמ׳ וכנלע״ד שהוא ג״כ ד׳ הראב״ד שם בהשגותיו שפירש דבריו דאיירי בישראל שאינו מוחזק בנאמנות פי׳ וגם אינו חשוד.
(°) עיין במה שציינתי לעיל בסי׳ פ״ג סעיף ז׳
(א) סומך עליו – דחזקה שאינו משקר דירא שמא יביאו ביצי אותו עוף ויראו שאינם דומין לאלו וליכא למימר כיון דאיכא ביצי עורבים דומים לדיונה כדאיתא בגמרא הא מצי להשתמט ולומר דיונה היא י״ל דמ״מ מרתת דילמא יהב ישראל דעתיה עילויה וסומכ׳ לדיונה ומכיר שא״א שלא יהא הפרש כל דהו ביניהם ב״י בשם רשב״א.
(ב) ולא אמר שמו – ה״ה באומר שמו אלא שאין אנו מכירין אותו: בטור כתוב אם אומר משל עוף כו׳ אבל אם אמר סתם כו׳ ואינו מזכירו קשה למה לא אמר ההיפוך דרישא דהיינו שאומר שמו אלא שאין אנו מכירין אותו נ״ל דכוונת הטור בזה דתרתי למעליותא בעינן האחד שיזכיר שמו בפרטות השני שיהיה מהמין המצוי בינינו וזה שכתב ואנו מכירין אותו דהיינו שרוב העם יודעים עמנו ובזה נרויח שהעובד כוכבים מירתת שמא יתפס על שקרו אבל אם אינו מצוי בינינו מה מועיל ההיכר שהעובד כוכבים חושב שהישראל לא יכירו והרוצה לשקר ירחיק עדותו. נמצא אם אין כאן אלא חדא למעליותא לא מבעיא אם מזכיר שמו והוא אינו מצוי פשיטא שלא מרתת כמו שאמרנו וזהו א״צ להזכירו אלא אם אומר בלשון זה שהוא מעופות המצויים בינינו דהיינו שאנו מכירין המינים הטהורים המצויים בינינו ה״א דמירתת העובד כוכבים שמא יתברר שאין זה מאותן המצויים ובודאי אינו משקר קמ״ל דלא אלא צריך שיזכיר שמו ג״כ בפירוש אע״פ שהוא מאותן המצויין בינינו וזהו מכוין בלשון הטור שאמר דוקא אם אומר משל עוף פלוני ואנו מכירין אותו דהיינו שהוא מצוי אבל אם אומר סתם משל עוף טהור הוא דהיינו שאומר שהוא מאותן המינים המצויין בינינו אלא שאין מזכירו בפירוש אסור והכל נכון מצד הדין ומצד הלשון.
(ג) אין לוקחין ביצים מעובד כוכבים – כתב הטור ונראה שאין לחלק בין עובד כוכבים לישראל חשוד הביא הב״י בשם הר״י ן׳ חביב ב׳ פירושים וכתב שלפי הדין פי׳ השני עיקר אלא שאין הלשון משמע כן נ״ל פירושו של פירוש השני צ״ל דהטור כתב האי ונראה דרך פירוש על הרמב״ם וליה לא ס״ל דהא איהו כתב בסמוך דגם מהעובד כוכבים מהני מכירין וא״צ טביעת עין אלא שהרמב״ם חולק ע״ז. ומ״מ נ״ל להוכיח מן הלשון כפי׳ בתרא דאי לפי׳ קמא קאמר הרמב״ם דגמרא איירי בישראל חשוד אלא שהרמב״ם מחלק מסברא דגבי עובד כוכבים צריך טביעת עין והטור חולק ואמר שגם עובד כוכבים הוה כישראל חשוד היה לו לומר ונראה שאין לחלק בין ישראל חשוד לעובד כוכבים דדרך לנקוט תחלה מה שנזכר בפי׳ ולומר שאין חילוק בין אותו שנזכר בגמרא לאותו שרוצה הרמב״ם לחלק מסברתו משא״כ לפירוש בתרא קאמר הרמב״ם על ישראל סתם הנזכר בגמרא אבל בעובד כוכבים לא מיירי ממילא שפיר כתב הטור דאין נראה בכוונת הרמב״ם דוקא עובד כוכבים אלא אפי׳ ישראל חשוד הוה כמוהו א״כ נקט תחלה מה שהוזכר בפי׳ בדברי הרמב״ם דהיינו עובד כוכבים דע״ז נתכוין הרמב״ם לחדש אותו דצריך טביעת עין ועל זה אמר שהוא הדין דישראל חשוד הוה כמוהו.
(ד) שמא הם ביצי טריפה – דבתר רובא אזלינן.
(א) ואפילו אם יאמר המוכר כו׳ – פי׳ אפילו אם יאמר המוכר אפי׳ ישראל שמוחזק בכשרות שהם מעוף פלוני ואנו מכירין שאותו עוף פלוני הוא טהור אין סומכין עליו שהוא ודאי טמא ואפי׳ אם יראה לנו העוף ויאמר זה העוף שהביצים באים ממנו אינו נאמן דודאי משקר וע״ל סי׳ פ״ג ס״ק כ״ו.
(ב) לפיכך שואל לצייד ישראל כו׳ – דעת המחבר כדעת הרמב״ם פ״ג מהמ״א דדוקא בישראל שאינו מוחזק בכשרות סומכין עליו אבל בעובד כוכבים לעולם אין סומכין עליו לפיכך כתב שאין לוקחים ביצים מן העובד כוכבים אלא א״כ היה מכיר בהם ויש לו בהם טביעת עין וכמ״ש הרמב״ם שם דהיינו בכה״ג דוקא לוקחים ממנו אבל כשאומר מעוף פלוני וטהור הוא אין סומכין עליו אבל הרמב״ן והר״ן והטור חולקין עליו וס״ל דבעובד כוכבים נמי סומכין עליו כמו שסומכין על ישראל שאינו מוחזק בכשרות וכ״כ בספרי שהוא דעת הרבה פוסקים ממה שכתבו גבי עוברי דגים בספ״ב דמס׳ עבודת כוכבים וכן הוכחתי שם מן הש״ס דפא״ט שכן עיקר. עוד הוכחתי שם כן מן הש״ס דפ׳ כל הבשר (חולין קי״ו) ע״ש וזה דעת הר״ב ומה שלא הגיה כלום אמ״ש המחבר לפיכך אין לוקחים כו׳ לפי שסמך עצמו אמ״ש קודם לכן או עובד כוכבים דש״מ דבעובד כוכבים נמי סומכים וממילא נשמע דזה לא כתב המחבר אלא לסברתו ובעט״ז ערבב הדברים שבתחלה כתב או עובד כוכבים ולבסוף כתב לפיכך אין לוקחין כו׳ ועיין בסימן פ״ג ס״ק כ״ד וכ״ה.
(ג) של עוף פלוני הוא וכו׳ – הטעם דכשאומר של עוף פלוני הוא חזקה שאינו משקר משום שירא שמא יביאו ביצי אותו עוף ויראו שאינן דומין לאלו ונמצא מתבדה משא״כ כשאינו אומר אלא של עוף טהור הוא דכשיביאו ביצי עוף טהור ולא ידמו מצי למימר לא של עוף זה אמרתי לכם אלא של עוף אחר שאין אתם מכירו והוא טהור.
(ד) אלא אם היה מכיר כו׳ – ולדעת הר״ב בהג״ה אפילו בלא טביעת עין סומכין עליו כשאומר מעוף פלוני הוא ואנו מכירין שהוא טהור וכמ״ש בס״ק ב׳.
(ה) ואין חוששין להם כו׳ – שרוב ביצים כשרים הם.
(א) המוכר – כתב הש״ך אפילו ישראל המוחזק בכשרות אומר שהם מעוף פלוני ואנו מכירין שאותו עוף טהור הוא אין סומכין עליו ואפי׳ אם יראה לנו העוף ויאמר שהביצים באים ממנו אינו נאמן דודאי משקר:
(ב) סומך – הטעם דכשאומר של עוף פלוני הוא חזקה דאינו משקר משום שירא שמא יביאו ביצי אותו עוף ויראה שאינן דומין לאלו ונמצא מתבדה וכ׳ הט״ז וליכא למימר כיון דאיכא ביצי עורבים דומים לדיונה הא מצי להשתמיט ולומר דיונה היא דמ״מ מירתת דלמא יהב ישראל דעתיה עילויה שא״א שלא יהא הפרש כל דהו ביניהם:
(ג) אינו – הטעם דכשיביאו ביצי עוף טהור ולא ידמו מצי למימר לא של עוף זה אמרתי לכם אלא של עוף אחר שאין אתם מכירים והוא טהור:
(ד) טריפה – שרוב ביצים כשרים הם וכ׳ הש״ך דלדעת הרב בהג״ה אפילו בלא טביעת עין סומכין עליו כשאומר מעוף פלוני הוא ואנו מכירין שהוא טהור:
(א) [סעיף א׳] סימני ביצים להכיר שהם מעוף טהור אם שני ראשיה כדין או חדין וכו׳ ואפי׳ אם יאמר המוכר שהם מעוף טהור אין סומכין עליו. ואפי׳ ישראל שמוחזק בכשרות ואומר שהם מעוף פלוני ואנו מכירין שאותו עוף פלוני הוא טהור אין סומכין עליו שהוא ודאי טמא ואפי׳ אם יראה לנו העוף ויאמר זה העוף שהביצים באים ממנו אינו נאמן דודאי משקר. ש״ך סק״א. פר״ח או׳ א׳ פר״ת או׳ ב׳ מנ״י על התו״ח כלל ס״ו או׳ ג׳ שפ״ד או׳ א׳ חכ״א כלל ט״ל או׳ ב׳ בי״צ ח״א בעמ״ז או׳ ג׳ מק״מ או׳ א׳ ערוך השלחן או׳ א׳ זב״צ או׳ א׳.
(ב) ואפי׳ יבואו שני עדים וישבעו. שהוא מעוף טהור עדים שקרים הם ורוצים להכשיל באיסור. ערוך השלחן שם. ואפי׳ העידו עליו מאה עדים שהוא טהור לא יועיל דבודאי משקרי. חכ״א שם.
(ג) ומיהו היכא דאיכא לפנינו עוף טהור הנאכל במסורת ובסימניו והטיל ביצה לפנינו ע״ז הדרך נראה דשרי. פר״ת שם. זב״צ או׳ ב׳.
(ד) ביצה ששני ראשיה כדין או חדין שנמצאת בלול של תרנגולים חשש גדול הוא זה ובא מעשה וחפשו ומדדו שהיה הצד האחד חד מן האחר כחוט השערה אמרתי כל מדות חכמים כן הוא. שו״ת הלק״ט ח״א סי׳ ל״ד. שפ״ד חו׳ ו׳ מחב״ר או׳ א׳ זב״צ או׳ ג׳ וכתב וע״כ מקום שימצא כן צריך למדוד הב׳ ראשים ואם נמצא ראש הא׳ יותר מחבירו יכשירנו.
(ה) שם. ואם ראשו א׳ כד ועגול וראשו הב׳ חד ועגול וחלבון מבחוץ וחלמון מבפנים וכו׳ ביצה שיש לה שני חלמונים יש להתיר. פר״ח סוף או׳ ה׳ לה״פ או׳ א׳ בל״י או׳ א׳ שו״ג מחו׳ או׳ א׳ שפ״ד שם. מחב״ר או׳ ב׳ וכתב וכן המנהג פשוט שמצויים לפעמים ביצים בשתי חלמונים ואוכלים אותם ואין פוצה פה. זב״צ או׳ ד׳ וכתב וכן המנהג בעיר בגדאד יע״א.
(ו) וכן לפעמים נמצא ביצה קטנה בתוך הגדולה והיא מותרת. פר״ח שם בשם ס׳ שער השמים. לה״פ שם. בל״י שם. מחב״ר שם וכתב וכן העיד לי חכם חסיד שהוא ראה בעיניו ביצה קטנה בקליפה בתוך ביצה אחרת. זב״צ או׳ ה׳.
(ז) נמצאת ביצה קטנה א׳ בין ביצי תרנגולות קטנה מחברותיה מעט ושברוה ונמצאת כל החלבון לבן מבלי חלמון כלל הביצה זו טמאה. מהריק״ש בהגהו׳ על הש״ע ובתשו׳ אהלי יעקב סי׳ ק״ה. פר״ח שם וכתב זולתי אם נתבטלה מין במינו ברובא דאז יש להתיר. לה״פ שם. בל״י שם. שו״ג שם. מחב״ר שם. וכתב שם מהריק״ש בסוף התשו׳ אחר שכתבתי זה אמרו לי שהתרנגולת כשפוסקת מלהטיל ביצים מטלת ביצה א׳ שכולה חלבון ועכ״ז כשהעכו״ם מוכר הביצים לא סמכינן אהכי להתירה כשאין בה סימן טהרה עכ״ל ומשמע דאם נמצאת בלול תרנגולים שבביתו יש לסמוך להתירה אמנם צריך שתהיה קטנה ביותר כמ״ש בס׳ שער השמים ולא כנידון מהריק״ש שכתב בתשובותיו שהיתה קטנה מחברותיה. מחב״ר שם. וכ״כ הפר״ח שם בשם ס׳ שער השמים והוא שתהיה קטנה עד מאד. לה״פ שם. בל״י שם. והיינו שהוא פחות מאגוז ועגול ככדור. שו״ג שם.
(ח) שם. לפיכך שואל לצייד ישראל. הגה. או עכו״ם. דעת המחבר כדעת הרמב״ם פ״ג מהמ״א דדוקא בישראל שאינו מוחזק בכשרות סומכים עליו אבל בעכו״ם לעולם אין סומכים עליו אבל הרמב״ן והר״ן והטור חולקין עליו וס״ל דבעכו״ם נמי סומכין עליו כמו שסומכים על ישראל שאינו מוחזק בכשרות וכן עיקר. ש״ך סק״ב. פר״ח או׳ ב׳ לה״פ או׳ ב׳ אבל הפר״ת או׳ ג׳ הסכים לדברי הרמב״ם והש״ע. וכתב הרב זב״צ או׳ ז׳ הגם דהאחרונים העלו כס׳ ההגה ז״ל דעכו״ם נאמן אנו אין לנו אלא דעת מרן ז״ל שקבלנו הוראותיו עכ״ל והבי״צ ח״א בעמ״ז או׳ ח׳ כתב דלצורך גדול כגון בע״ש או לשמחת יו״ט איכא צד להקל אבל בלא זה אין להקל כיון דהמחבר מחמיר.
(ט) שם. אם אמר ליה של עוף פלוני הוא וכו׳ הטעם דכשאומר של עוף פלוני הוא חזקה שאינו משקר משום שירא שמא יביאו ביצי אותו עוף ויראו שאינן דומין לאלו ונמצא מתבדה משא״כ כשאינו אומר אלא של עוף טהור הוא דכשיביאו ביצי עוף טהור ולא ידמו מצי למימר לא של עוף זה אמרתי לכם אלא של עוף אחר שאין אתם מכירו והוא טהור. ש״ך סק״ג.
(י) שם. ואם אמר של עוף טהור ולא אמר שמו אינו סומך עליו. וה״ה באומר שמו אלא שאין אנו מכירין אותו אין לסמוך עליו. ט״ז סק״ב. כריתי או׳ ד׳ בי״צ ח״א או׳ א׳.
(יא) שם. לפיכך אין לוקחים ביצים מן העכו״ם אלא א״כ היה מכיר אותם ויש לו בהם טביעות עין וכו׳ ולדעת הרב בהגה (שכתבנו לעיל או׳ ח׳ דבעכו״ם נמי סומכין כמו בישראל) אפי׳ בלא טביעות עין סומכין עליו כשאומר מעוף פלוני הוא ואנו מכירין שהוא טהור. ש״ך סק״ד. פר״ח או׳ ג׳.
(יב) שם. ואין חוששין להם שמא הם ביצי טריפה וכו׳ דבתר רובא אזלינן ורוב ביצים כשירים הם. ט״ז סק״ד. ש״ך סק״ה. פר״ח סוף או׳ ד׳ כריתי או׳ ו׳.
(יג) ואף שלוקחים פת שטוח עם ביצים מעכו״ם נמי דלא חיישינן לתרי מיעוטא שמא של עוף טמא או ממיעוט טריפות משום דעכשיו אין מצוי בינינו כלל עוף טמא שמטילין ביצים בין הבריות ולא מצטרפין לתרי מיעוטא. מש״ז או׳ ד׳ ושפ״ד או׳ ה׳ משמע אבל היכא דשכיח ביצי עוף טמא מצטרפי תרי מיעוטא ואין ליקח פת שטוח בביצים מן העכו״ם. ועיין לקמן סעי׳ יו״ד ובסי׳ קי״ב סעי׳ ו׳.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבכף החייםהכל
 
טור
ועכשיו נוהגין לקנות ביצים אפילו בסתם מכל אדם לפי שאין ביצי עוף טמא מצויין בינינו.
שולחן ערוך
(ב) עַכְשָׁו נוֹהֲגִים לִקַּח בֵּיצִים, בִּסְתָם, מִכָּל אָדָם, לְפִי שֶׁאֵין בֵּיצֵי עוֹף טָמֵא מָצוּי בֵּינֵינוּ. {הַגָּה: וְדַוְקָא בַּבֵּיצִים הַשְּׁכִיחִים, דְּהַיְנוּ בֵּיצַת תַּרְנְגוֹלִים אוֹ אַוָּזוֹת וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן, אֲבָל אֵין לוֹקְחִים בֵּיצִים מֵעוֹפוֹת שֶׁאֵינָם שְׁכִיחִים יוֹתֵר מֵעוֹפוֹת טְמֵאִים, עַד שֶׁיִּרְאֶה בַּסִּימָנִים, כְּמוֹ שֶׁנִּתְבָּאֵר (אָרֹךְ כְּלָל מ״ב).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבכף החייםעודהכל
(ה) ועכשיו נוהגים ליקח ביצים אפילו בסתם מכל אדם לפי שאין ביצי עוף טמא מצוי בינינו כ״כ שם הרא״ש והרשב״א והר״ן כלומר שאין רגילות שום אדם למכרם וה״ה כתב טעם אחר יש לי לומר לפי שאינן לוקחין אלא ביצי תרנגולת ואווז והם ניכרים בטביעות עין וכדברי רבינו ע״כ:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ומ״ש רבינו ונראה שאין לחלק וכו׳ הוא להשיג עליו לפי סברתו דהרמב״ם דמדלא מפליג אלא בין ישראל לנכרי ולא מפליג בישראל גופיה בין חשוד לאינו חשוד מכלל דבישראל אפי׳ חשוד מהני באומר של עוף פלוני וטהור הוא וקאמר רבינו דנראה שאין לחלק וכיון דלהרמב״ם אין קונין מנכרי ה״ה מישראל חשוד נמי אין קונין אבל רבינו גופיה ס״ל דאפילו מנכרי נמי קונין באומר של עוף פלוני וטהור הוא וישראל חשוד נמי לא גרע מנכרי אלא דאפי׳ בישראל שאינו חשוד נמי בעינן דיאמר של עוף פלוני וטהור הוא כל שאינו מומחה ומוחזק בכשרות וכדפי׳ דאם הוא מומחה לוקחין ממנו בסתם וזה דבר פשוט לא היה צריך לבארו בפי׳ וכל זה דלא כמ״ש הר״י חביב ומביאו ב״י ע״ש:
(ד) הרא״ש והרשב״א והר״ן שם וכ״כ ה״ה
(ה) דהיינו ביצת תרנגולים – פירוש שאנו יודעים בודאי שהיתה שלימה והיה בה צורת ביצת תרנגולי׳ אבל אם הביאה עובד כוכבים ושברה בפנינו שלא בכוונה ולא הכרנוה עדיין בט״ע שהיא של תרנגולת אסורה כן משמע כאן ובאו״ה כלל מ״ב שכתב ואומר ר״י וה״מ בביצת תרנגולת אבל בביצים של שאר עופות צריך לעיין בסימנים עכ״ל ובאמת זה אינו דהא אפי׳ בנילוש בפת אמרינן סוף סי׳ זה דמותר אלא ע״כ דבכל גווני סמכינן ארובא אלא במקום שאומר העובד כוכבי׳ בפירוש שהם ממין דלא שכיח דאז צריך סימנים וזה כתוב בת״ח בשם התוספות והרא״ש אלא דבשם הרב המגיד כ׳ ועוד דאנו אין קונים רק של תרנגולים ואווזות ודברי רמ״א כאן הם שלא בדקדוק.
(ו) עכשיו נוהגים ליקח ביצים בסתם כו׳ – לפי שאין עוף טמא מצוי בינינו משמע אפי׳ אין לו בהם טביעת עין ואינו אומר משל עוף פלוני וטהור הוא ואפי׳ אינו אומר כלום לוקחים אפי׳ מעובד כוכבים כל שאין שני ראשיהם כדים או חדים מטעם שאין עוף טמא מצוי בינינו אבל הרב המגיד פירש דהא דנוהגים ליקח עכשיו מכל אדם היינו טעמא לפי שאין לוקחים אלא ביצי תרנגולת ואווז ואותן ניכרים בטביעת עין עכ״ל משמע דוקא כשיש לו בהן טביעת עין מותר וכ״מ דעת הר״ב בהג״ה וכ״כ בת״ח ריש כלל ס״ו בהדיא ומשמע מדברי הר״ב בת״ח שם דבביצי תרנגולת ואווז אין צריך לבדוק כלל ולעיין אחר הסימנים וכן משמע מדבריו כאן בהגה וכן כתב באו״ה כלל מ״ב דס״ז ועיין בס״ס זה ובמ״ש שם בס״ד.
(ז) או אווזות – וכתוב בת״ח שם וכן המנהג לקנות ביצים בר אווזות (שקורין ענט״א) מקצתן בקליפתן לבנות ומקצתן ירוקות בקליפתן כי מכירין בהן שהן ביצי בר אווזות שדרכן בכך עכ״ל וזה שכתב כאן וכיוצא בהן.
(ה) בסימנים – כתב הט״ז אפילו הביאה העובדת כוכבים ושיברה לפנינו שלא בכונה ולא הכרנו עדיין בטביעת עין שהם של תרנגולת אפ״ה מותר וסמכינן ארובה אלא במקום שאומר העובד כוכבים בפירוש שהם ממין דלא שכיח אז צריך סימנים וכתב הש״ך בשם ת״ח דהמנהג לקנות ביצי בר אווזות שקורין ענט״א מקצתן בקליפתן לבנות ומקצתן ירוקות בקליפתן כי מכירין בהם שהן ביצי בר אווזות שדרכן בכך:
(יד) [סעיף ב׳] עכשיו נוהגין ליקח ביצים בסתם מכל אדם וכו׳ ואפי׳ מנכרי. לבוש. פר״ת או׳ ד׳ ערוך השלחן או׳ י״ב. זב״צ או׳ ט׳.
(טו) שם. עכשיו נוהגין ליקח ביצים בסתם מכל אדם וכו׳ משמע אפי׳ אין לו בהם טביעות עין ואינו אומר משל עוף פלוני וטהור הוא ואפי׳ אינו אומר כלום לוקחים ואפי׳ מעכו״ם כל שאין שני ראשיהם כדים או חדים מטעם שאין עוף טמא מצוי בינינו אבל הרב המגיד פי׳ דהא דנוהגים ליקח עכשיו מכל אדם היינו טעמא לפי שאין לוקחין אלא ביצי תרנגולת ואווז ואותן ניכרים בטביעת עין עכ״ל משמע דוקא כשיש לו בהם טביעת עין מותר וכ״מ דעת הרב בהגה וכ״כ בתו״ח ריש כלל ס״ו בהדיא. ומשמע מדברי התו״ח שם דבביצי תרנגולת ואווז א״צ לבדוק כלל ולעיין אחר הסימנים וכ״מ מדבריו כאן בהגה וכ״כ באו״ה כלל מ״ב דין ס״ז. ש״ך סק״ו. מיהו בערוך השלחן שם כתב דגם כוונת הש״ע כרמ״א וכדברי המ״מ ורמ״א לפרושי אתי ומ״ש הש״ך דלפלוגי אתא אינו מוכרע.
(טז) שם הגה. ודוקא בביצים השכיחים דהיינו ביצת תרנגולים וכו׳ ואם הביא עכו״ם ביצים ושברם בפנינו שלא בכוונה ולא הכרנום עדיין בטביעת עין שהיא של תרנגולת מותר דאזלינן בתר רובא ודלא כמי שאסר. ט״ז סק״ה. פר״ח או׳ ה׳ מנ״י על התו״ח כלל ס״ז או׳ א׳ מש״ז או׳ ה׳ אבל כשהם שלמים לפנינו ואנו מכירים אותם שאינם מתרנגולת ואווזות אין להתירם. פר״ח שם. וכן במקום שאומר העכו״ם בפירוש שהם ממין דלא שכיח דאז צריך סימנים אין להתירם. ט״ז שם. מנ״י שם. מש״ז שם.
(יז) שם בהגה. דהיינו ביצת תרנגולים או אווזות וכו׳ וכן המנהג לקנות ביצים בר אווזות מקצתן בקליפין לבנים ומקצתן ירוקין בקליפתן כי מכירין בהם שהם ביצי בר אווזות שדרכן בכך. תו״ח כלל ס״ו דין א׳ ש״ך סק״ז. פר״ח או׳ ו׳ לה״פ או׳ ד׳ בל״י או׳ ג׳.
(יח) מין של בר אווזא שהיא מין קטן מהאחר הדבר פשוט שהיא מין טהור. פר״ח שם. לה״פ שם.
(יט) ויש מין אחר של אווז שנקראין אווזות הבר שהן גדלים בין בצעי המים ובל״א קורין אותו ווילד״י ענט״ן מותרות. פר״ח שם. בל״י שם. וכ״כ לעיל סי׳ פ״ב או׳ י״ד.
(כ) והנה בקצת מקומות אוסרים אווזות ובר אווזות שחרטומיהן שחורות וקורין אותם ווילד״י גענ״ז או קיצקי״ש ואפ״ה לוקחין ביצים ואין חוששין שמא מהם הם הביצים דיש כמה דעות שהם עצמם מותרים ואף שאנו מחמירין אין להחמיר מספק בביצים ועוד דאין שכיח שיטילו ביצים בין הבריות. שפ״ד או׳ ז׳ ועיין לעיל סי׳ פ״ב או׳ כ״ג.
(כא) ונראה דבמקומות הללו אין לאכול אלא ביצי תרנגולים ואווזות אבל של עופות הקטנים כגון של צפורים אסור דדמו לשל סנונית לכן כל ביצה המנוקדת בנקודות שחורות או שקליפה אינה לבנה ה״ז יצאה מכלל ביצי תרנגולת ואווזים המצויים בינינו שהם לנו בחזקת טהרה ויכול להיות דטמאים הם ואסורים אפילו בזה״ז. פר״ת או׳ ד׳ זב״צ או׳ י״א.
(כב) וכן פעם הביאו פה בעיר קדשנו ירשת״ו ביצים כמו ביצת תרנגולת אלא שהיה בקליפה שלהם מעט ירקות ואינה לבנה כמו קליפת ביצת תרנגולת והעידו שפעם א׳ ג״כ הביאו מזה הביצים מקדמת דנא לפני הב״ד ואסרום משום ביצי עוף טמא ושברנו א׳ מהם וראינו שהחלבון שלהם הוא בצד החלמון וגם היה החלבון שלהם קלוש כמו מים ולא עב כמו חלבון ביצת תרנגולת ונתברר לנו שהם מעוף טמא וע״כ צריך אדם ליתן דעתו ע״ז מפני שאין הפרש בוניהם לביצת תרנגולת אלא מעט הירקות כנז׳.
(כג) מעשה בעכו״ם שהביא ביצים למכור והיו משונים במראיתם ונוטים קצת לשחרות ומנומרים בנקודות אבל צורתם כביצי תרנגולת ראשן א׳ כד והב׳ חד וחלבון בחוץ וחלמון בפנים ואסרם הרב מהר״ש צרור כיון דאין להם קבלה מפורשת וכ״ש שאמרו עכו״ם שהם מעוף שאין אוכלין אותו. שו״ת בית יהודה בסופו דף קט״ו ע״ב או׳ ס״ז. מחב״ר או׳ ג׳ זב״צ או׳ י״ב.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבכף החייםהכל
 
טור
ביצת נבילה וטריפה אפילו נגמרה שכיוצא בזה נמכרת בשוק אסורה אפילו נתערבה באלף כולן אסורות וכתב בספר התרומות אבל ספק אם היא ביצת נבילה או אם היא ביצת שחוטה מותרת אפילו בלא תערובת אבל ספק אם היא של טריפה או של שחוטה אסורה.
שולחן ערוך
(ג) בֵּיצַת נְבֵלָה וּטְרֵפָה, אֲפִלּוּ נִגְמְרָה, שֶׁכַּיּוֹצֵא בָּהּ נִמְכֶּרֶת בַּשּׁוּק, אֲסוּרָה. וַאֲפִלּוּ נִתְעָרְבָה בְּאֶלֶף, כֻּלָּן אֲסוּרוֹת. אֲבָל סָפֵק אִם הִיא בֵּיצַת נְבֵלָה אוֹ אִם הִיא בֵּיצַת שְׁחוּטָה, מֻתֶּרֶת, אֲפִלּוּ בְּלֹא תַּעֲרֹבֶת. אֲבָל סָפֵק אִם הִיא בֵּיצַת טְרֵפָה אוֹ בֵּיצַת שְׁחוּטָה, אֲסוּרָה. {הַגָּה: וְאִם נִשְׁחֲטָה הַתַּרְנְגֹלֶת וְנִמְצֵאת טְרֵפָה, דִּין בֵּיצִים כְּדִין חָלָב שֶׁנֶּחְלַב מִבְּהֵמָה (בֵּית יוֹסֵף). וְעַיֵּן לְעֵיל סִימָן פ״א.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהכף החייםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״ט
(ו) ביצת נבילה וטריפה אפילו נגמרה וכו׳ בפ״ה דעדיות משנה א׳ תנן ביצת הנבילה אם יש כיוצא בה נמכרת בשוק מותרת ואם לאו אסורה כדברי בית שמאי וב״ה אוסרים ומודין בביצת טריפה שהיא אסורה מפני שגדלה באיסור.
וכתב הר״ן בפרק א״ט דאפילו בביצה שנגמרה לגמרי קודם שנטרפה אסורה דהא אכיוצא בה נמכרת בשוק קאי וכ״כ רבינו ירוחם מפני שגדלה באיסור דקתני הא מפרש לה בגמרא דהיינו נגמרה באיסור וכתב הרשב״א בחידושיו דאפילו נולדה מיד שנטרפה גזירה אטו מעורה בגידים ושלא כדברי הרא״ה שכתב א״ח שהתיר וא״ת מ״ט אסרי ב״ה ביצת הנבילה מ״ש משוחט תרנגולת ומצא בה ביצים גמורות שמותר לאוכלן בחלב כדאיתא בפרק קמא דיום טוב (ביצה ו:) כבר כתבו התוספות בפרק אלו טריפות (חולין נח.) דבה״ג תירץ דגבי איסור נבילה דאורייתא החמירו אבל בשר עוף בחלב דרבנן הקלו ור״ת תירץ דבביצת נבילה החמירו משום דהוה דבר האסור מגופו אבל בשר עוף בחלב דאין איסורו בגופו אלא מחמת תערובות דהא כל חד באפי נפשיה שרי הקילו ועי״ל דה״ט דאסרי ב״ה ביצת הנבילה אטו ביצת טריפה וביצת טריפה אסורה משום דגמרה באיסור ומיהו אין נראה תירוץ זה דהא לא גזרינן ביעי דשיחלא בתרא אטו ביעי דשיחלא קמא ואטו ביעי דספנא מארעא ע״כ ביצים שהטילה התרנגולת ואח״כ נמצאת טריפה דין אותם ביצים כדין גבינות שנעשו מחלב בהמה ואח״כ נמצאת טריפה שנתבאר בסימן פ״א:
(ז) אפילו נתערבה באלף כולן אסורות כ״כ בספר התרומה וז״ל אם נמצאו ביצים בתוך תרנגולת שנתנבלה בשחיטה אסורות כב״ה דמסכת עדיות ומיהו אם נתערבה בשאר ביצים אינה בטלה ברוב כמו ליטרא קציעות דהוו דרבנן ואפילו באלף לא בטיל ובסי׳ ק״י בס״ד יתבאר שיש חולקים עליו:
(ח) וכתב בספר התרומות אבל ספק אם היא ביצת נבילה וכו׳ טעמא משום דביצת נבילה לא מיתסרא אלא מדרבנן וספיקא דרבנן לקולא וכן פי׳ בעל התרומה עצמו וכן כתב המרדכי ריש פכ״ה ואע״ג דכשנתערבה באחרות כולן אסורות שאני התם דאיתחזק בהו איסורא אבל הכא אנו אומרים שאין זאת של איסור:
(ט) ומה שכתב אבל ספק אם היא של טריפה או של שחוטה אסורה טעמא משום דביצת טריפה הוי ספק דאורייתא דשמא בשעה שנטרפה התרנגולת לא היתה רק בשר בלא קליפה דהוי כמו ירך האם ואח״כ נגמרה קליפתה כ״כ בספר התרומות ולפ״ז אם נטרפה סמוך לשחיטה מיד לא מיתסרא אלא מדרבנן ואם נסתפק לנו בביצה אם היא של זאת או אם היא של שחוטה מותרת שכיון שלא היה שהות ליגמר קליפתה (מצטרפת) עד שנשחטה אינה אסורה אלא מדרבנן ויותר נראה לומר דאפי׳ הכי דיינינן ליה באיסורא דאורייתא דלא נתנו דבריהם לשיעורים:
[בדק הבית: דין ביצים שיש בהם דם בסימן ס״ו:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) ביצת נבילה כו׳ וא״ת מ״ש ביצת נבילה מביצה שנמצא בתרנגולת לאחר שחיטה שמותר לאוכלה בחלב כדאיתא פ״ק די״ט תירץ ה״ג דגבי איסור נבילה דאורייתא החמירו אבל בבשר עוף בחלב דרבנן הקילו ור״ת תירץ דשאני בשר בחלב דכל חד וחד באנפי נפשיה שרי מש״ה הקילו תוס׳:
(ו) אפי׳ נגמרה שכיוצא בזה נמכרת בשוק הטעם דהא נגמרה באיסור ואפילו ילדה מיד שנטרפה אסורה גזירה אטו מעורה בגידין רשב״א:
(ז) אפילו נתערבה באלף כולן אסורות הטעם לפי שהוא דבר שבמניין כדלקמן סימן ק״י:
(ח) וכתב בספר התרומה אבל אם ספק כו׳ מותרת הטעם דביצת נבילה מדרבנן וספק דרבנן לקולא ואף על גב דבנתערבה אסור התם שאני דאיתחזק איסורא אבל של טריפה ספק דאורייתא הוא ולחומרא ואפילו ילדה מיד שנטרפה דג״כ אינו אסור אלא מדרבנן מ״מ לא נתנו דבריהם לשיעורין ואסור. ומ״ש אבל ספק אם היא של נבילה או של שחוטה הא דלא קאמר או של כשירה משום דרוב ביצים הנולדים אינן דומין לביצים הנמצאים בתוך התרנגולים שהנולד ממנה בחייה היא קשה מהנמצא בתוכה וליכא לאחלופי בה וק״ל:
(ה) ומ״ש ועכשיו נוהגים לקנות ביצים אפי׳ בסתם לפי שאין ביצי עוף טמא מצויין בינינו משמע שר״ל כל שראשה אחד חד וראשה אחד כד קונין אותה אפי׳ מן הנכרים בסתם ואף ע״פ שאין לו בהן טביעות עין ואינו אומר משל עוף פלוני וטהור הוא דאין לחוש לביצי עוף טמא שאינו מצוי וסומכין על הסימנים אע״פ שאינן מובהקין אבל בשני ראשיהם כדים וכו׳ ודאי אסורה אפילו עכשיו דהא ודאי של עוף טמא הוא דליכא טהור דשני ראשיה כדים וכו׳ אבל בהגהת הש״ע כתב וז״ל הא דעכשיו קונים ביצים מכל אדם דוקא ביצים השכיחים כגון דתרנגולים ואווז וכיוצא בהן אבל אין קונין ביצים מעופות שאינם שכיחים יותר מעופות טמאים עד שיראה בסימנים עכ״ל ומשמע לי דהכי קאמר דביצת תרנגולים ואווז קונין מכל אדם ואוכלין אותם ואין צריכין לבדוק בכל ביצה אחר הסימנים דראשה אחד כד וראשה א׳ חד וחלבון מבחוץ וחלמון מבפנים אלא בטביעות עין גרידא שהביצים הם דתרנגולת והאווז מותר לאכלן אפילו שברן וטרפן אח״כ נכרי ולא ראה הישראל בסימנים כיון דביצי דעוף טמא אינו מצוי בינינו וכ״כ בא״ו הארוך כלל מ״ב סימן ז׳ ח׳ מיהו אם לא ראה הישראל את הביצים אלא נכרי הביא ביצים לבית ישראל ושברן וטרפן ודאי אסורין כיון שלא היה בהן אפילו ט״ע דישראל דשל תרנגולת ודאווז וכיוצא בהן הן חיישינן דילמא דעוף טמא נינהו וכמו שאכתוב בסמוך בסוף סימן זה:
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״ט
(ה) משנה פ׳ ז׳ דעדיות וכב״ה והטעם דביצה טריפה מפני שגדלה באיסור וביצת נבילה החמירו בה חכמים משום איסור נבילה שהיא דאורייתא ולכן ספיקא מותר כיון דלא אתחזק איסורא
(ו) טור ובשם סה״ת וכרבי יוחנן דאמר את שדרכו לימנות שנינו ביצה דף ג׳ חולין דף צ״ח ועי׳ בסימן ק״י דלא פסק כן
(ו) אפי׳ נגמרה – וכתב ב״י בשם רשב״א אפילו ילדה מיד שנטרפה אסורה גזירה אטו מעורה בגידין.
(ז) ואפי׳ נתערבה באלף כו׳ – הטעם דהוה דבר שבמנין ותימה על המחבר ש״ע שבסי׳ ק״י סעיף א׳ פסק דדבר שדרכו למנותו תמיד בטל ע״ש לענין הלכה.
(ח) ספק אם היא ביצת נבילה כו׳ – דביצת נבילה אפילו ודאי אינו אסור אלא מדרבנן והא דאסורה בנתערבה משום דשם איתחזק איסורא ב״י בשם מרדכי אבל ביצת טרפה אסורה מדאורייתא לפי שנגמרה באיסור ע״כ החמירו בספיקא.
(ח) ביצת נבילה וטריפה כו׳ – ביצת נבילה אינו אסור אלא מדרבנן דמן התורה מותר דהא א״א שתגמר לאחר מיתה וביצת טרפה אסורה מן התורה מפני שאח״כ נגמרה באיסור ואפי׳ לא נטרפה אלא סמוך לשחיטה אסור מן התורה דלא פלוג כ״כ ב״י והסכים עמו הרב בת״ח ריש כלל ע״א וע״ל ס״ס ע״ט ובמ״ש שם וע״ל סי׳ פ״ז ס״ה ובמ״ש שם.
(ט) ואפי׳ נתערבה כו׳ – אנבלה נמי קאי דכיון שהיא ביצת נבילה בודאי איתחזק איסורא ולא בטיל משא״כ כשהיא ספק ביצת נבילה דהוי ספיקא בדרבנן לקולא.
(י) באלף כולן אסורות – תימה דזה אינו אלא לסברת סה״ת דס״ל דדבר שדרכו לימכר פעמים באומד ופעמים במנין כמו ביצה לא בטיל אבל לפי מה שפסק המחבר לקמן ר״ס ק״י כהרמב״ם וסייעתו דאפילו דברים שדרכן למנות לעולם בטלים ואף להר״ב בהגהה דפסק שם דדבר שדרכו למנות תמיד לא בטיל מ״מ ביצים שלפעמים מוכרין סל מלא ביצים בטיל וכדאמר בש״ס ריש ביצה בהדיא וכמו שיתבאר שם (וכ״כ בת״ח סוף כלל ס״ג בהדיא) א״כ הכא אמאי באלף אסורות ה״ל ליבטל ברובא דיבש ביבש חד בתרי בטל וכדלקמן סי׳ ק״ט ואף שהטור כתב ג״כ דבאלף אסורות היינו טעמא משום דדעת הטור דדבר שפעמים נמכר במנין ופעמים באומד כמו ביצה לא בטיל כמו שהביא בשם בעל העיטור בר״ס ק״י ואף שהביא דעת הרמב״ם שם באחרונה מ״מ אפשר דס״ל דעת בעל העיטור עיקר להחמיר וכ״כ בת״ח כלל מ״ב סוף ד״א שדעת הטור כדעת בעל העיטור א״נ דהטור אזיל לטעמיה דס״ל כהתוספות והרא״ש דביצה חשוב בריה דלא בעינן בריית נשמה אבל המחבר שפסק בסי׳ ק׳ דדוקא ביצה שיש בה אפרוח הוי בריה כיון שיש בו נשמה אבל ביצה דעלמא לא כיון שלא היה בו חיות א״כ אמאי נתערבה באלף כולן אסורות וצ״ע ולענין דינא ע״ל סי׳ ק״י ס״ק ט׳.
(יא) או אם היא ביצת שחוטה כו׳ – נ״ל דלא מבעיא בספק אם זו הביצה היא מתרנגולת נבלה או מתרנגולת אחרת שהיא שחוטה דמותר אלא אפי׳ ידענו בודאי מאיזה תרנגולת היא אלא שספק אם התרנגולת היא נבילה או שחוטה כגון ספק בשחיטה דקיימא לן שהוא פסול הביצה מותרת ודוק.
(יב) וע״ל סי׳ פ״א – ע״ש ס״ב נתבאר על נכון בס״ד.
(ו) נבלה – כתב הש״ך דביצת נבילה אינה אסורה אלא מדרבנן דמן התורה מותר דהא א״א שתגמר לאחר מיתה וביצת טריפה אסורה מן התורה מפני שאח״כ נגמרה באיסור ואפילו לא נטרפה אלא סמוך לשחיטה אסור מן התורה (דלא פלוג) וע״ל ס״ס ע״ט וס״ס פ״ז ס״ה:
(ז) באלף – אביצת נבלה נמי קאי דכיון שהיא ביצת נבלה בודאי איתחזק איסורא ולא בטיל. משא״כ כשהיא ספק ביצת נבלה דהוי ספקא דרבנן ולקולא. ובספק ביצת טריפה דהוא מה״ת החמירו בה. אך צ״ע לפי מה שפסק המחבר ורמ״א בסימן ק״י ה״ל ליבטל ברובא דיבש ביבש חד בתרי בטל ודוקא ביצה שיש בה אפרוח הוי בריה אבל ביצה דעלמא לא. וצ״ע:
(ח) מותרת – דהוי ספיקא דרבנן ואפילו ידענו בודאי מאיזה תרנגולת היא אלא שספק אם התרנגולת היא נבלה או שחוטה כגון ספק בשחיטה דקי״ל שהוא פסול הביצה מותרת:
(א) ואפילו כו׳ – ריש י״ט ג׳ ב׳ ואם נתערבה כו׳ וכתנא דליטרא קציעות כו׳ ולכן אפילו ביצת נבילה כולן אסורות ונמשך הטוש״ע אחר סה״ת שכן ס״ל ע״ש. אבל בסי׳ ק״י ס״א פסק כחכמים ואף בהג״ה פסק כר׳ יוחנן והוא מחלוקת בפוסקים. עש״ך כאן ושם:
(ב) (ליקוט) אבל ספק אם היא ביצת נבילה כו׳ – כיון שאינו אסור אלא מדרבנן כמ״ש תוס׳ בב״ק מ״ז א׳ סד״ה מ״ט ובי״ט ו׳ ב׳ בד״ה ביצים כו׳ וש״מ ע״ש ושם (ע״כ):
(א) (סימן פ״ו ש״ך סק״י) דלא בעינן בריית נשמה. תמיהני דלומר דביצת טריפה ונבילה הוי ברי׳ ולומר דבריה אפילו באלף לא בטל זהו א״א דאיך נפרש סוגיא דפ״ק דביצה דפרכינן א״ה אימא סיפא נתערבה באלף וכו׳ ולא אמר מטעם בריה. גם ביסוד הדבר דלתוס׳ והרא״ש כיון דס״ל דלא בעי׳ בריית נשמה ביצה טריפה ונבילה הוי ברי׳ לענ״ד אינו דהרי ס״ל לתוס׳ והרא״ש דדוקא עוף טמא וכן גיד דמפורש שם העצם בקרא ובין גדול ובין קטן משמע. אבל נבילת עוף לא הוי בריה כיון דנזכר רק שם איסור בקרא ולא שם עצם א״כ ה״נ ביצת נבילה וטריפה דמה לי עוף נבילה ומה לי ביצת נבילה:
(א) [ביצת נבילה – עבה״ט ועיין פמ״ג שכתב דביצה גמורה מאותן ששה נבילות דמטמאים מחיים המנויין בפ״ק דחולין צ״ע לדינא אי הוי ד״ת ע״ש ועיין בספר לבושי שרד אות י״ד שכתב עליו דבחנם נסתפק והדבר פשוט דהוי כביצת נבלה ממש וע״ש עוד דביצת נקיבת הושט ופסוקת הגרגרת הוא דאורייתא וכבר הבאתי זאת לעיל סימן ל״ד ס״א]:
(ב) ונמצאת טרפה – עיין בתשובת חינוך ב״י סי׳ פ״ו בתרנגולת שלא נמצא לה מרה וגם לא נרגש שום מרירות בכבד ויש הרבה ביצים מתרנגולת זו כי היתה בבית יותר משנה וכבר בשלו ואכלו מביצים הללו ועדיין בעין הרבה ונתערבו בביצים אחרים וצידד בזה הואיל דרבו המכשירים בחסרה המרה וגם יש עוד כמה צדדים להקל ע״כ יש להתיר הכליה שהוא הפ״מ אבל הביצים יש למכור לעובד כוכבים באופן שאין חשש שימכור לישראל דהיינו למכור כשהם שבורים ע״ש ולענ״ד נראה דלפי דעתו דיש בזה כמה צדדים להקל ע״כ מותר למכור לעובד כוכבים אף כשהם שלמים וכמ״ש הש״ך לעיל סימן נ״ז ס״ק נ״א ע״ש. ועיין בשו״ת זכרון יצחק חלק יו״ד סי׳ ד׳ שהאריך בזה והעלה דאותם הביצים עצמם אין להתיר אפילו מה שהטילה קודם ג״י אכן אם נתערבו הביצים ברוב ביצים אחרים מותרים כדין יבש ביבש מין במינו שיש לצרף דעת הפוסקים דביצים לא הוי דבר שבמנין וגם יש לצרף דעת הפוסקים שהביא הש״ך בדיני ס״ס אות א׳ דאם נודע שני הספיקות כאחד מתירין אפי׳ ספק אחד בגוף וס׳ א׳ בתערובת אפילו בדבר חשוב ופסק כן הש״ך בהפ״מ א״כ בנ״ד אפילו שלא בהפ״מ שרי לאכול שנים שנים ודוקא אם לא נתערבו בהם הביצים שהטילה בתוך ג״י סמוך לשחיטה אבל אם נתערבו בהם גם אחד מאלו שהטילה בתוך ג״י קשה להקל ע״ש:
(כד) [סעיף ג׳] ביצת נבילה וטריפה וכו׳ ביצת נבילה אינו אסור אלא מדרבנן דמה״ת מותר דהא א״א שתגמר לאחר מיתה וביצת טרפה אסורה מה״ת מפני שאח״כ נגמרה באיסור ואפי׳ לא נטרפה אלא סמוך לשחיטה אסור מה״ת (ר״ל שהחמירו בה כשל תורה) דלא פלוג. כ״כ ב״י והסכים עמו התו״ח ריש כלל ע״א. ש״ך סק״ח. בל״י או׳ ה׳ פליתי או׳ ד׳ חכ״א כלל ט״ל או׳ ד׳.
(כה) וביאור הדברים דאם שחט העוף ונתנבלה בידו בא׳ מהדברים המפסידים את השחיטה כנ״ל סי׳ כ״ג וכ״ד ומצא בה ביצה גמורה בקליפתה שכיוצא בה נמכרת בשוק אסורה וה״ט שכל זמן שהיא בבטן העוף עובר ירך אמו הוא והרי היא כמוה. וביצת טרפה היינו טרפה מחיים כגון שנשמטו אגפיו וכו׳ כנ״ל בסי׳ נ״ג סעי׳ ג׳ או נשבר עצם הקולית וכו׳ כנ״ל בסי׳ נ״ה סעי׳ א׳ ואח״כ הטילה ביצה ד״ה אסורה מפני שגדלה באיסור. שו״ג או׳ ה׳ ועיין עוד מזה פר״ח או׳ ז׳ ופר״ת או׳ ה׳.
(כו) שם. אפי׳ נגמרה שכיוצא בה נמכרת בשוק אסורה. ואפי׳ ילדה מיד שנטרפה אסורה גזירה אטו מעורה בגידין. ב״י בשם הרשב״א. ט״ז סק״ו. בל״י שם. והיינו בילדה מיד שנטרפה מדרבנן כמו ביצת נבילה. ומיהו בספק טרפה אין מקילין ובספק נבילה מקילין. מש״ז או׳ ו׳ ור״ל אפי׳ בילדה מיד שנטרפה שהיא מדרבנן אין מקילין בספק משום לא פלוג כמ״ש לעיל סוף או׳ כ״ד.
(כז) שם. ואפי׳ נתערבה באלף כולן אסורות. אנבילה נמי קאי דכיון שהיא ביצת נבילה בודאי אתחזק איסורא ולא בטיל משא״כ כשהיא ספק ביצת נבילה דהוי ספיקא בדרבנן לקולא. ש״ך סק״ט. פר״ח או׳ ח׳ שפ״ד או׳ ט׳ זב״צ או׳ י״ד.
(כח) שם. ואפי׳ נתערבה באלף כולם אסורות. והטעם משום דהוה דבר שבמנין. ט״ז סק״ז. לה״פ או׳ ה׳ בל״י או׳ ד׳ ועיין באו׳ שאח״ז.
(כט) שם. ואפי׳ נתערבה באלף כולם אסורות האחרונים הקשו על מרן ז״ל דכאן סותר למה שפסק בסי׳ ק״י סעי׳ א׳ דגם דבר שדרך למנותו תמיד בטל יעו״ש וגם על הרמ״א הקשה הש״ך סק״י דשם בסי׳ ק״י פסק דדבר שדרכו למנות תמיד לא בטיל משמע הא ביצים שלפעמים מוכרים סל מלא ביצים בטיל וכמ״ש בתו״ח ריש כלל מ״ב וכאן לא דבר כלום יעו״ש ומ״מ לענין דינא האידנא שאינו נמצא כלל בגבולינו למכור סל מלא ביצים באומד בלי מנין פשיטא דאפי׳ באלף לא בטיל וכמ״ש רש״ל פג״ה סי׳ ן׳ והביאו הש״ך סי׳ ק״י סק״ט. וכ״כ המש״ז סי׳ זה או׳ ז׳ ובשפ״ד או׳ יו״ד וכ״כ חכ״א כלל ט״ל או׳ ד׳ בי״צ ח״ב בעמ״ז או׳ ד׳ זב״צ או׳ ט״ו. וכתב שם בשפ״ד ואפי׳ בהפ״מ לא בטיל. וית׳ עוד זה לקמן בסי׳ ק״י סעי׳ א׳ יעו״ש.
(ל) שם. אבל ספק אם היא ביצת נבילה או אם היא ביצת שחוטה מותרת וכו׳ ולא מבעיא בספק אם זו הביצה היא מתרנגולת נבילה או מתרנגולת אחרת שהיא שחוטה דמותר אלא אפי׳ ידענו בודאי מאיזה תרנגולת היא אלא שספק אם התרנגולת היא נבילה או שחוטה כגון ספק בשחיטה דק״ל שהוא פסול הביצה מותרת. ש״ך ס״ק י״א. כנה״ג בהגה״ט או׳ ה׳ פר״ח או׳ יו״ד. פר״ת או׳ ז׳ לה״פ או׳ ז׳ בל״י או׳ ו׳ הל״פ בסעי׳ ג׳ שו״ג או׳ ח׳ שפ״ד או׳ י״א. חכ״א שם או׳ ה׳ בי״צ שם בעמ״ז או׳ ה׳ מק״מ או׳ ו׳ זב״צ או׳ ט״ז.
(לא) והא דאמרינן כגון ספק בשחיטה מותרת מיירי בספק שהה ודרס או סכין פגומה כמבואר סי׳ י״ח בש״ך או׳ א׳ דהוי רק ספק משא״כ אם לא בדק בסימנין אם שחט הרוב דהוי ודאי נבילה אין סברא להתיר הביצה כה״ג. שפ״ד שם. זב״צ או׳ י״ז. וכ״כ השו״ג שם דהשוחט עוף בסכין בדוק ונמצא פגומה דהיא נבילה כנז״ל סי׳ י״ח סעי׳ א׳ דהביצה מותרת שהרי משום חששא שמא בעור נפגמה הוא דנבילה כנז׳ שם. ועיין בדברינו לשם או׳ ד׳.
(לב) שם הגה. ואם נשחטה התרנגולת ונמצאת טרפה דין ביצים כדין חלב שנחלב מבהמה ועיין לעיל סי׳ פ״א. ור״ל כדין גבינות שנעשו מחלב בהמה ואח״כ נמצאת טרפה שנת׳ בסי׳ פ״א סעי׳ ב׳ ב״י. ועיין בדברינו לשם בס״ד.
(לג) ותרנגולת שלא נמצא בה מרה וקודם ששחטה היה לו ביצים ממנה עיין לעיל סי׳ מ״ב או׳ נ״ו.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהכף החייםהכל
 
טור
הכה תרנגולת על זנבה והפילה ביצתה קודם שנגמרה מותרת ואין בה משום אבר מן החי וכתב הרשב״א במה דברים אמורים שאינה מעורה בגידין אבל היתה מעורה בגידין ה״ז כבשר הפורש מן החי ואסורה.
שולחן ערוך
(ד) הִכָּה תַּרְנְגֹלֶת עַל זְנָבָהּ וְהִפִּילָה בֵּיצָתָהּ קֹדֶם שֶׁנִּגְמְרָה, מֻתֶּרֶת, וְאֵין כָּאן מִשּׁוּם אֵבֶר מִן הַחַי. וְהוּא שֶׁאֵינָהּ מְעֹרָה בְּגִידִין.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהש״ךביאור הגר״אכף החייםעודהכל
(י) הכה תרנגולת על זנבה והפילה ביצתה וכו׳ בפא״ט (סד:) ת״ר גיעולי ביצים מותרים והסכימו התוס׳ והרא״ש והרשב״א והר״ן לדברי הערוך שפירש שהם ביצים שהתרנגולת מטלת קודם זמנה מחמת הכאה וכיוצא בה:
(יא) ומה שכתב רבינו בשם הרשב״א בד״א שאינה מעורה בגידים וכו׳ הוא בת״ה וכן הם דברי הר״ן שכתב וקמ״ל דכל שהן גמורות ואינן מעורות בגידין מותרות ואין חוששין להם משום אבר מן החי:
כתב הרשב״א ז״ל בחידושיו תמיה לי למה השמיט הרי״ף הא דגיעולי ביצים שהביא סיפא דברייתא ורישא דגיעולי ביצים מותרות השמיט ומצאתי כמה ספרים שאין בברייתא שהביאו כאן גיעולי ביצים מותרים ונראה שכך היתה נוסחת הרי״ף ז״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) וכתב הרשב״א בד״א שאינה מעורה בגידין אבל כו׳ ה״ז כבשר הפורש מן החי ע״ל סי׳ ס״ב. והא דשינה כאן הלשון שכתב ה״ז כבשר הפורש כו׳ ובסמוך כתב ואין בה משום אבר כו׳ נראה דכשהוא מעורה ואינו נגמר אינו עדיין אבר מ״ה צ״ל דאסור משום בשר מן החי ובסמוך מיירי שהוא נגמר כתב שאינו נאסר משום אבר מן החי:
(ו) ביצת נבילה וכו׳ נראה דבספק טריפה כיון דהיא אסורה מפני שהספק הוא מן התורה אין לה היתר אפילו נתערב אח״כ באלף לפי סברת בעל התרומה דביצה אינה בטלה כמו ליטרא קציעות וכדכתב רבינו ע״ש ספר המצות סוף סי׳ נ״ז ואע״ג דבסימן ק״ב כתב רבינו דביצת ספק טריפה בטלה בתערובת ואין לה דין דשיל״מ מ״מ ודאי אינה בטלה מטעם דבר שבמנין למאן דס״ל הכי אלא דלמאן דס״ל ביצה בטלה דאין דומה לליטרא קציעות אפי׳ ודאי נבילה וטריפה בטלה כ״ש ספק טריפה ויתבאר בסימן ק״י בס״ד:
(ז) ברייתא חולין דף ס״ד גיעולי ביצים וכפי׳ הערוך הסכמת התוס׳ והרא״ש וש״פ
(ח) טור בשם הרשב״א שאם היא מעורה בגידין ה״ז כבשר שפירש מן החי
(יג) והוא שאינה מעורה בגידין – אבל אם היתה מעורה בגידין הרי זה כבשר הפורש מן החי ואסורה עכ״ל הטור בשם הרשב״א וע״ל סי׳ פ״ז ס״ק ט׳ מ״ש בזה.
(ג) והוא כו׳ – עתוס׳ ד״ה גיעולי בשם הירושלמי ביצים שהרקימו אסורות אבל הרוקח סי׳ תמ״ו גורס ביצים שהקרימו מותרות דגיעולי ביצים אינן מותרות אלא בקרום והוא השיעור שאינה מעורה:
(לד) [סעיף ד׳] הכה תרנגולת על זנבה והפילה ביצתה קודם שנגמרה מותרת וכו׳ והוא שאינה מעורה בגידין. אבל אם היתה מעורה בגידין ה״ז כבשר הפורש מן החי ואסורה. טור בשם הרשב״א. ב״ח פרישה או׳ ט׳ ש״ך ס״ק י״ג. פר״ח או׳ י״א. שפ״ד או׳ י״ג. חכ״א שם או׳ ז׳ בי״צ ח״ב או׳ ג׳.
(לה) ולאו דוקא הכה הוא דבעינן שלא יהיו מעורות אלא אפי׳ היא מאליה הטילה ביצה כמעשיה בכל יום אם היא מעורה הרי היא כבשר הפורש מן החי. פר״ת או׳ ח׳ שפ״ד שם. חכ״א שם. בי״צ שם בעמ״ז או׳ ח׳.
(לו) שם. והוא שאינה מעורה בגידין. וא״ת מהיכן אנו יודעין זה י״ל דשפיר נוכל לידע זה דזה ידוע דכל דבר שהוא מתנתק מחבירו מוכרח להיות רושם בדבר שהוא מנותק ממנו וא״כ הכא אם אנו רואים דזו הביצה לא יש בה קצת מן החוט שהיתה תלויה בו או אפי׳ גומא לא יש בביצה הנז׳ כדי שנאמר שמכאן נתנתק החוט אלא שחלקה לגמרי ולא יש בה שום רושם כלל ה״ז בודאי שלא היתה תלויה ומחוברת באשכול אבל אם ראינו בביצה הנז׳ קצת חוט שנשאר תלוי בביצה או אפי׳ אין בה חוט אלא יש בה גומה קטנה או רושם שהיה שם חוט ה״ז ספק מעורה בגידין ואסורה. זב״צ או׳ כ״ב.
(לז) ואפי׳ אם הביצה הזאת נגמרו החלמון והחלבון שלה אפ״ה אפשר להיות מעורה בגידין. כנה״ג בשו״ת בע״ח חי״ד סי׳ קמ״ט דף צ״ט ע״ב. זב״צ שם.
(לח) תרנגולת שהפילה ביצתה קודם שנגמרה הקליפה הקשה נוהגין לאוסרה משום אבר מן החי ואין לה תקנה ואמר מורי הרב ז״ל שהמתירה הוא טועה. וטעם המנהג דאוסרים בקליפה הרכה הפנימית משום דחוששין לאותם חוטים האדומים הנראים לפעמים בקליפה דשמא הן הן הגידין הנז׳ בפו׳ ונקראת מעורה בגידין. שו״ת בית יהודה ח״א בסוף הספר במנהגי ארגיל דף קי״ד ע״ד או׳ ס״ב. מחב״ר או׳ ה׳ וכתב שם זב״צ דכ״ה מנהג בגדאד יע״א. ומיהו כל זה לכתחלה אבל אם נתערבה בתבשיל ודאי שאינה אוסרת עד שתהיה מעורה ממש בגידין כמ״ש הש״ע. בית יהודה שם. זב״צ שם.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהש״ךביאור הגר״אכף החייםהכל
 
טור
ביצת עוף טמא שנתבשלה עם אחרות אם היא בקליפתה אינה אוסרת ואם היא קלופה אוסרת וצריך ס״א ביצים של היתר כנגדה לבטלה ואם נתבשלה בתבשיל של היתר א״צ אלא ס׳ מן התבשיל לבטלה וביצה שיש בה אפרוח או דם אוסרת המתבשל עמה אפילו אם אינה קלופה ובספר התרומות אין מחלק בין ביצת עוף טמא לשיש בה אפרוח או דם ומדברי א״א הרא״ש ז״ל יראה שיש לחלק.
שולחן ערוך
(ה) בֵּיצַת עוֹף טָמֵא שֶׁנִּתְבַּשְּׁלָה עִם אֲחֵרוֹת, אִם הִיא בִּקְלִפָּתָהּ, אֵינָהּ אוֹסֶרֶת. וְאִם הִיא קְלוּפָה, אוֹסֶרֶת, {וְאִם הִיא נְקוּבָה, דִּינָה כִּקְלוּפָה (אָרֹךְ כְּלָל מ״ב וְהַגָּ״ה ש״ד)} וְצָרִיךְ ס״א בֵּיצִים שֶׁל הֶתֵּר כְּנֶגְדָּהּ לְבַטְּלָהּ, {וַאֲפִלּוּ אֵינָהּ שְׁלֵמָה רַק טְרוּפָה (בְּאָרֹךְ וּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם הָרַשְׁבָּ״א).} וְאִם נִתְבַּשְּׁלָה בְּתַבְשִׁיל שֶׁל הֶתֵּר, אֵין צָרִיךְ אֶלָּא שִׁשִּׁים מִן הַתַּבְשִׁיל, לְבַטְּלָהּ. וּבֵיצָה שֶׁיֵּשׁ בָּהּ אֶפְרוֹחַ אוֹ דָּם, אוֹסֶרֶת הַמִּתְבַּשֵּׁל עִמָּהּ, אֲפִלּוּ אִם אֵינָהּ קְלוּפָה. {הַגָּה: וּקְלִפּוֹת הָאִסּוּר מִצְטָרְפִים גַּם עִם הַהֶתֵּר לְבַטֵּל הָאִסּוּר, וְכָל שֶׁכֵּן קְלִפּוֹת הַהֶתֵּר (תא״ו נט״ו וירושלמי וש״ס עי׳ ס״ק י״ד). וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן צ״ט.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהכף החייםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:ט׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ו:י״ט
(יב) ביצת עוף טמא שנתבשלה עם אחרות אם היא בקליפתה אינה אוסרת וכו׳ וביצה שיש בה אפרוח או דם אוסרת המתבשל עמה וכו׳ בפ׳ גיד הנשה (חולין צח.) אסיקנא דביצה בס׳ והיא אסורה בס׳ וא׳ והיא מותרת ופריך עלה למימרא דיהבה טעמא והא אמרי אינשי כמיא דביעי בעלמא ומשני הב״ע בביצת אפרוח אבל טמאה לא פירש״י בביצת אפרוח. שהבשר נותן טעם ולא שנא טמאה לא שנא טהורה דנבילה היא אבל טמאה בלא אפרוח לא וכתבו התוס׳ והרא״ש והר״ן בביצת אפרוח ה״ה לנמצא בה קורט דם דשדא תיכלא בכוליה וחשיב כאילו יש בה אפרוח וכ״פ הרשב״א בת״ה וכתב עוד אהא דאמרי אינשי כמיא דביעי דלא יהבי טעמא בירושלמי דמסכת תרומה קאמר דוקא באינם קלופות אבל בקלופות יהבי טעמא והא דלא מפליג הכא משום דסתם ביצים בקליפותם מבשלי להו וז״ל בחידושים הב״ע בביצת אפרוח ה״ה דהוה מצי לאוקמינהו לכולהו בטמאה ובקלופות דקלופות צריכין שיעור וכדאיתא בירושלמי אבל ראיתי להרמב״ן ז״ל שהתיר אפי׳ בקלופות ולכאורה ודאי הכי משמע מהכא דלא פליג אלא שיש לחוש לדברי הירושלמי ע״כ וכ״כ גם בת״ה שראוי להחמיר כדברי הירושלמי וכך הם דברי הר״ן ז״ל שכתב בסוף דבריו והרמב״ם בפט״ו מהמ״א לא חילק בין קלופות לאינן קלופות וראוי לחוש לדברי הירושלמי:
(יג) ומה שכתב רבינו שצריך ס״א לבטלה ע״כ לבטל הטעם קאמר דאילו לבטל הביצה עצמה הרי כתב דאפילו נתערבה באלף כולם אסורות ובביצת אפרוח מיהא משמע דלד״ה חשיבא בריה ואפי׳ באלף לא בטלה כמ״ש בסמוך וכ״כ הרשב״א בחידושיו שלא באנו כאן לבטל הביצה עצמה אלא פליטתה דכולה שמעתין בהכי קא מיירי ובביצת אפרוח ואי נמי בטמאה קלופה וכדעת הירושלמי:
הא דאמרינן דביצת איסור צריכה ס׳ ואחד של היתר אם הוא דוקא במכירה או אפי׳ באינו מכירה יתבאר בסימן ק״י בס״ד:
(יד) ומה שכתב דבספר התרומות אין מחלק בין ביצת עוף טמא לשיש בה אפרוח או דם היינו לומר דכשם שביצה שיש בה אפרוח או דם אוסרת אפי׳ אינה קלופה כך אוסרת ג״כ ביצת עוף טמא שכתב דאין הולכין בו אחר לשון ב״א דקרו ליה מיא בעלמא דהא אקשינן עליה ואע״ג דשנינן בביצה שיש בה אפרוח שינויא היא ואשינויא לא סמכינן וכ״כ הגהות פט״ז מהמ״א בשם סמ״ג ג״כ וגם המרדכי כתב כן:
(טו) ומה שכתב רבינו ומדברי א״א הרא״ש יראה שיש לחלק הוא פשוט מדכתב שינויא דהב״ע בביצת אפרוח וכתב עליו דה״ה (כו׳) וכן נראה שהוא דעת התוס׳ והר״ן דקי״ל כי האי שינויא וכ״פ הרי״ף בפי׳ דביצת עוף טמא שנתבשלה עם ביצים טהורות אינה אוסרת ואינה צריכה שיעור דקי״ל דמיא דביעי ולא כלום הוא וכ״פ הרמב״ם בפט״ו מהמ״א כיון דכל הני רבוותא פשיטא להו דהלכה כההיא שינויא לא שבקינן לה משום האי דמספקא להו לבעל התרומה כתב הרשב״א בת״ה דביצת טריפה ונבלה דינה כדין ביצת עוף טמא דכל שאינה קלופה ונתבשלה עם אחרות אינה אוסרת דמיא דביעי מיא בעלמא הוא וכן יש לדקדק מדברי רש״י שכתב דטעמא דביצת אפרוח מפני שהבשר נותן טעם ול״ש טמאה ול״ש טהורה דנבלה היא:
והטעם שהצריכו לביצת איסור ס׳ ואחד של היתר ולא סגי לה בס׳ כשאר איסורין שבתורה כתב הרמב״ם בפרק הנזכר מפני שהיא בריה בפני עצמה עשו היכר בה והוסיפו בשיעורה והיינו לומר שיש בה אפרוח שהיא בריה בפני עצמה ולפיכך כתב דביצת עוף טמא או של טריפה אינה צריכה ס׳ ואחד כמו שאבאר בסמוך והרשב״א כתב בחידושיו שאינו מחוור בעיניו כי לא באנו כאן לבטל את הביצה בעצמה אלא פליטתה דכולה שמעתין מיירי בהכי והרמב״ן ז״ל כתב די״ל דלפי שיש בביצים גדולים וקטנים והבא לבטל ביצה אינו משגיח עליה לראות אם זו וכולן שוות ממש לפיכך הוסיפו אחד ולא הצריכו לשער כל אחת ואחת עכ״ל וטעם זה של הרמב״ן כתבוהו הרא״ה והר״ן ז״ל וכתבו רבינו בסימן צ״ח:
ולענין מ״ש הרשב״א על דברי הרמב״ם שאינו מחוור שלא באנו לבטל הביצה אלא פליטתה וכו׳. נ״ל דהא ודאי פשיטא שלא באנו לבטל הביצה מפני שהיא בריה אלא פליטתה ואפ״ה עשו בה היכר כדי שידע שהוא משונה מפני שהיא בריה ולא נבוא לבטל אותה עצמה שכשנראה שינוי זה בביטול פליטתה נדע שהיא עצמה אינה מתבטלת כלל מפני שהיא בריה כנ״ל ויש נפקותא בין טעמו של הרמב״ם לטעמו של הרמב״ן דלטעמו של הרמב״ם לא שני לן בין נשלקה עם ביצים אחרים לנתבשלה עם תבשיל אחר ולטעמו של הרמב״ן לא אמרו אלא בנתבשלה עם ביצים אבל בנתבשלה עם תבשיל אחר אין צריך אלא ס׳ כשאר איסורים ונראה דתו איכא בינייהו היכא שנטרפה ביצה האסורה עם ביצים אחרים לטעמא דהרמב״ם סגי בס׳ דכיון שנטרפה שוב אין לה תורת בריה ולטעמא דהרמב״ן גם בזה צריך ס״א וכן פסק בת״ה בבית התערובות וז״ל ביצה של עוף טמא או ביצת טרפה שנטרפה בקערה עם ביצים אחרות אם יש ס׳ ואחד והיא מותרות ואם לאו אסורות מפני מה הוסיפו כאן אחד מפני שבביצים שבהם גדולות וקטנות ולפיכך הוסיפו אחד להשוות מדתן כדי שלא נצטרך לשער כל אחד ואחד ולפיכך ביצה שנתערבה בתבשיל בטילה בס׳ כשאר האיסורים עכ״ל:
כתב הרמב״ם בפרק הנזכר וז״ל ביצה שנמצא בה אפרוח שנשלקה עם ביצים המותרות אם היתה עם ס׳ ואחד וכו׳ אבל ביצת עוף טמא שנשלקה עם ביצי עוף טהור לא אסרה אותם ואם טרף אלו עם אלו או שנתערבה ביצת עוף טמא או ביצת טריפה עם ביצים אחרים שיעורן בס׳ ע״כ וצריך לדקדק האי שנתערבה דקאמר ה״ד אם בשלא נשלקה ונתערבה עם אחרות כיון דלא חשיבא בריה דלית בה אפרוח תיבטל חד בתרי דיבש ביבש חד בתרי בטיל. ואיפשר שסובר דהיינו דוקא מדאורייתא אבל מדרבנן בעי ס׳ והרשב״א כתב בת״ה ובחידושיו וז״ל והרמב״ם כתב מפני שהיא בריה בפני עצמה עשו בה היכר והוסיפו בשיעורה וכתב עוד אבל אם נתערבה ביצת עוף טמא או ביצת טריפה עם ביצים אחרים שיעורן בס׳ כלומר בשטרפן אלו עם אלו ע״כ ואיני יכול ליישב דברי רבי׳ הרשב״א על דברי הרמב״ם דמדכתב הרמב״ם או שנתערב בה ביצת עוף טמא וכו׳ אחר שכתב אם טרף אלו עם אלו משמע דבלא טרף מיירי ואפשר דטרפן דכתב הרשב״א לא טרפן ממש קאמר אלא היינו שנשתברו בקערה ולאפוקי נתערבו כשהן שלמים בקליפתן דכל כה״ג לא בעי ס׳ דברובא בטילי דהא קי״ל יבש ביבש חד בתרי בטיל אבל משנשתברו בקערה שוב אין תורת יבש עליהם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) וצריך ס״א ביצים של היתר כנגדה טעם הרא״ש והרמב״ם כתבתי בפרישה דנ״מ ביניהם שלכל א׳ יש קולא וחומרא דאם נתבשלה בתבשיל להרא״ש א״צ אלא ס׳ ולהרמב״ם צריך ס״א הואיל והיא בריה ועוד יש ביניהם אם נטרפה ביצה האסורה עם שאר ביצים לדעת הרא״ש צריך ס״א לבטלה ולדעת הרמב״ם א״צ אלא ס׳ דהואיל ונטרפה שוב אין שם בריה עליה ועוד יש חילוק כשאין בה אפרוח ודם אלא ביצת עוף טמא או של טריפה דלא שייך בה בריה להרמב״ם א״צ נגדו ס״א להרא״ש צריך כשהיא קלופה מיהו להרמב״ם עצמו אין שייך נ״מ זו דהוא ס״ל דאין אוסרין בביצת עוף טמא או טריפה אפי׳ בקלופה דאמרי׳ מיא בעלמא היא ולא ס״ל כהירושלמי ע״ש פט״ו והביאו ב״י אבל להנמשכים אחריו בסברת בריה ואוסרים בקלופה יש נ״מ זו וק״ל:
(י) ביצת עוף טמא כו׳ כתב רבינו ירוחם וה״ה של טריפה:
(יא) אם היא בקליפתה אינה אוסרת הטעם דמיא ביצי קרינן ליה ולא יהיב טעם אא״כ קלופה ר״ן (ואנו נוהגין בו איסור רש״ל עכ״ה). ואין להקשות א״כ בקלופה נמי איך נכנס בתוך ביצים שאינם קלופות וי״ל דתרתי לא אמרינן שיצא ממש מתוך ביצה שאינה קלופה ונכנסה בתוך ביצה שאינה קלופה:
(יב) ואם היא קלופה אוסרת וצריך ס׳ ואחד כו׳ הטעם שצריך ס״א לדעת הרא״ש הוא לפי שאין הביצים שוות זו לזו ודלמא אינך קטנים מן האסורה ע״כ צריך ס״א שיהא בודאי ששים. ואף על פי שגם קליפת ביצה האסורה מצרפין להתיר וא״צ ס׳ אלא נגד האוכל שבתוכה ובביצים של היתר מצרפין הכל כמ״ש רבי׳ ירוחם וכמ״ש רבינו ג״כ לקמן סימן צ״ט בעצמו בבשר איסור והיתר ע״ש מ״מ חששו רז״ל שמא ביצה האסורה יהיה גדולה כ״כ שתוך שלה יהיה גדול משאר ביצים דהיתר עם קליפתן וחכמים השוו מדותיהן ולא חילקו. והרמב״ם כתב בביצה שיש תוכה אפרוח הואיל והוא בריה הוסיפו אחד לבטל איסור משום חומרא ועד״ר מנ״מ בין הטעמים:
(יג) וצריך ס״א כנגדה לבטלה פי׳ לבטל הטעם אבל הביצה אפי׳ באלף לא בטל:
(יד) וביצה שיש בה אפרוח או דם ר״ל שנמצא בו דם במקום שראוי להיות ממנו אפרוח (חשיב כיש בו אפרוח שנותן טעם אבל ביצת טמא כמיא בעלמא עכ״ה) כמ״ש לעיל סימן ס״ו שנמצא על קשר החלבון וחוצה לה דשדא תכלא בכולה:
(טו) ובס״ה אינו מחלק בין ביצת עוף טמא כו׳ פי׳ אלא אף היא אסורה אפילו אינה קלופה וכן נוהגין מ״ו:
(ז) הכה תרנגולת וכו׳ עד ואין בה משום אמ״ה פי׳ הכא כיון שאינה מעורה בגידין אף על גב דלא נגמרה בקליפתה החיצונה אבר הוא אבל בסמוך דמעורה בגידין אינו אבר אלא בשר מן החי:
(ח) ביצת עוף טמא וכו׳ פי׳ דבאינה קלופה לא יהבא טעמא אלא כמיא דביעא בעלמא היא אבל בקלופה יהבא טעמא ונראה דצריך לפרש דכל הביצים הם קלופות דכי היכי דבאינה קלופה אינה פולטת אלא מיא בעלמא כך אינה בולעת אלא מיא בעלמא ותו דאם האחרות אינן קלופות לא היה צריך ס״א משום דאיכא ביצים גדולים וקטנים דהא ודאי דהקליפה שעל ס׳ ביצים הם ממלאים מה שחסר מן הקטנים ומצטרפים לבטל האיסור דלא גריעי הקליפות מעצמות של איסור דמצטרפין לבטל האיסור כ״ש הקליפות של היתר אלא ודאי דמיירי בכולם קלופות הילכך בעינן ס״א והכי משמע מלשון הרא״ש שכתב בפג״ה (דף קס״ח ע״ג) וז״ל בירושלמי דמסכת תרומה קאמר דוקא באינן קלופות יהבי טעמא וכו׳ מדנקט קלופות ואינן קלופות אלמא דדוקא בכולן קלופות:
(ט) ומ״ש ואם נתבשלה בתבשיל של היתר א״צ אלא ששים וכו׳ פי׳ דטעמא דבעינן ס״א משום דאיכא גדולים וקטנים הלכך דוקא בנתערבה בביצים אחרות בין שלימה בין טרופה אבל בנתבשלה עם תבשיל אחר לא בעינן אלא ששים וכ״כ רבינו בסוף סי׳ צ״ח דטעמא דבעינן ס״א משום דאיכא גדולים וקטנים אבל להרמב״ם דהטעם כיון דאית בה אפרוח שהיא בריה ומכירין אותה וצריך לבטל פליטתה עשו בה היכר דצריך ס״א כדי שנדע ע״י שינוי זה בביטול פליטתה שלא נבא לבטל היא עצמה דכיון שהיא עצמה אינה בטל׳ אלף עשו בה היכר לפי זה אפי׳ נתבשלה עם תבשיל אחר נמי בעינן ס״א ואפי׳ היא בקליפתה אבל נטרפה עם ביצי׳ אחרות לא בעינן ס״א דכיון דנטרפה שוב אין לה חשיבות בריה:
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:ט׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט״ו:י״ט
(ט) טור וכדעת הירושל׳ במסכת תרומות ועי׳ בסימן צ״ה סעיף ב׳ במה שציינתי שם וכ״כ הרשב״א וש״פ
(י) מימרא דרב שמן בר אבא חולין דף צ״ח והטעם לפי שאין הביצים שוין בגדלן רמב״ן וש״פ:
(°) כתב הב״י ע״כ לבטל הטעם קאמר דאלו לבטל הביצים עצמם הרי כתב דאפי׳ נתערבה באלף כולן אסורות ובביצת אפרוח מיהא משמע דלדברי הכל חשיבא בריה ואפילו באלף לא בטלה וכו׳ ולקמן בסי׳ צ״ח סעיף ז׳ פסק בהדיא דצריך ס״א לבטל פליטתה
(יא) טור בשם אביו הרא״ש וכ״כ שם התוספות והרשב״א
(ט) בקליפתה אינה אוסרת – דלא יהיבא טעמא כשהיא בקליפתה כיון שאין בה ממש רק מיא בעלמא אין כח האור שולט בתוך הביצה להוציא גוף האיסור ממנה מה שאין כן בביצת אפרוח שיש שם איסור שהוא דבר ממש כל מה שיוצא ממנה אפי׳ דרך קליפתה אוסר האחרים.
(י) ואם היא קלופה – משמע שהיא לבדה קלופה ונתבשלה עם אחרים שאינם קלופים וכתוב בפרישה א״ל איך נכנס הטעם בתוך ביצה שאינה קלופה יש לומר דתרתי לא אמרינן שיצא ממש מתוך אינה קלופה ויכנס לתוך אינה קלופה והוא דחוק ונראה לי הטעם דכל שהביצה טמאה קלופה כח האור שולט שפיר בתוכה ומוציא ממנה גוף האיסור והוה בזה כמו ביצה שיש בה אפרוח או דם שאוסר אפי׳ כשאינה קלופה ומו״ח ז״ל חולק על פי׳ הדרישה וכתב שמיירי שגם הביצים המותרות שמתבשלים עמה הם קלופות והוכיח זה דאם לא כן לא היה צריך ס״א ביצים לבטל דהא הקליפות מצטרפין לבטל האיסור וכמ״ש רמ״א בסמוך אלא ודאי מיירי שכולן קלופות ולא דק בזה דאם כן בביצת אפרוח דלכולי עלמא אוסרת אפי׳ אינה קלופה כדמשמע בהדיא בגמרא דמיירי באינן קלופות כמו שכתבו התוס׳ שם ובעינן ס״א וכן בביצת עוף טמא בקליפתה רק שהיא נקובה כמו שכתב רמ״א כאן בעינן ס״א ביצים נגדה ואמאי לא סגי בפחות ויצטרפו כל הקליפות לשיעור הביטול אלא ע״כ דחכמים השוו מדותיהם משום דלפעמים יהיו בלא קליפה מתערבים יחד ועשו היכר בזה כמו שיתבאר בסמוך שלא יבא לידי טעות ועוד הביא ראיה מלשון הירושלמי שמביא הרא״ש בפרק גיד הנשה שכתב קלופות לשון רבים בלשון זה אבל קלופות יהבי טעמא ואין זה כלום דקלופות אביצים טמאים הרבה קאי שהרי כתב יהבי טעמא משמע שהאיסור הוא הרבה ואדרבה עיין בתוספות דף צ״ח כתבו בהדיא ונראה דטעמא שהיא קלופה אפשר שהיא אסורה ומביאין הירושלמי שמחלק בין קלופות לאינם קלופות למידי אחריני והוא לענין צירוף הקליפות לבטל כמ״ש הר״ן וכתבו שמא גם כאן יש לחלק כו׳ הרי לא הזכירו רק שהטמאה קלופה וכן כתוב להדיא בתשובת רשב״א סי׳ מ״ו וז״ל אלמא כל שאסורה קלופה אוסרת אע״פ שאין המותרות קלופות כו׳ עד כאן לשונו וכן בקיצור פסקי הרא״ש וכן בטור ובשלחן ערוך ובלבוש כולם לא הזכירו כאן קלופה רק על הטמאה עצמה וכן לשון רש״ל בפרק גיד הנשה סימן מ״ג וז״ל ופסקו התוס׳ כאן דביצים טמאים שנתבשלו עם הטהורות אינם נאסרות אם לא בנמצא בהם דם או שהטמאה קלופה עכ״ל והוא דבר ברור וחלילה להקל באם המותרות אינם קלופות אלא אין חילוק בהו רק בטמאה לחוד.
(יא) ואם היא נקובה – עיין סי׳ צ״ה סעיף ב׳ מה שהקשיתי על זה.
(יב) וצריך ס״א – הרמב״ן פירש הטעם לפי שיש ביצים קטנים וגדולים והבא לבטל ביצה אינו משגיח עליה לראות אם זו וכולן שוות לפיכך הוסיפו אחת עליהן ולא נצטרך לשער כל אחת ואחת עד כאן והכוונה שלא ימשך טעות מזה לשום אדם ובזה מתורץ הא הקליפות מצטרפות לבטל אלא חשו לתערובות בלא קליפות על כן עשו היכר בזה וכן פירש ב״י לטעם הרמב״ם שהוא משום היכר בעלמא ובדרישה דחק בחנם בזה וכתב שלפעמים ימצא ביצה אחת גדולה כ״כ מן השאר עד שאפי׳ כל הקליפו׳ לא יועילו לבטל והוא דבר זר וברור הוא כמו שכתבתי ומשום הכי בתבשיל היתר עם הביצה שאין חשש טעות אין צריך רק ס׳ לחוד.
(יג) וביצה שיש בה אפרוח או דם כו׳ – פירוש שאם נתבשלה עם ביצים מותרים לחוד צריך ס״א ביצים מותרים אפילו אם הביצת אפרוח אינה קלופה ועוד יש חומרא בזה דבתבשיל אוסרת עד ס׳ אע״פ שאינה קלופה או נקובה. נמצא בשני דברים היא חמורה מביצה טמאה ומ״ש רמ״א וקליפת האיסור כו׳ קאי אתבשיל עם ביצת אפרוח שמצטרפת הקליפה של איסור עם התבשיל של היתר לבטל בס׳ ביצה האסורה וכל שכן קליפות ההיתר אם יש בתבשיל איזה קליפות של היתר שמצטרפים.
(יד) ואם היא קלופה כו׳ – ודעת הרמב״ם והרמב״ן (וכ״פ הרא״ה בס׳ ב״ה דף ק״ח ע״ב) דאין חילוק וכתבו הפוסקים דהכי משמע בש״ס דילן אלא שיש לחוש להירושלמי ולפעד״נ דברי הרמב״ם וסייעתו דבירושלמי משמע דלא מחלק בהכי אלא דמחלק דבאינן קלופות א״צ ס׳ אלא סגי במ״ה או מ״ו משום דהקליפות מעלין האיסור אבל בקלופות צריך שיעור יותר וקאי אביצת אפרוח ע״ש ודוק.
(טו) היא קלופה אוסרת – משמע אע״פ שהאחרים בקליפתן וכן פי׳ בפרישה סי״א והב״ח בקו׳ אחרון כתב עליו תימה גדולה שיכתוב בספר פי׳ בדוי שאין לו שורש ולא ענף בש״ס ובפסקי הגאונים אלא הדבר ברור דכשהאחרות אינן קלופו׳ אע״פ שהאסורה קלופה אינה אוסרת עכ״ל ותמהני מאד עליו שהרי בירושלמי שממנו הוציאו הפוסקים האי דינא מפורש כן בהדיא וכ״כ הרשב״א פא״ט והסמ״ג לאוין קל״ב (דף מ״ה ע״א) והסמ״ק סי׳ ר״ז וכ״כ הרשב״א בתשובה סי׳ מ״ו וז״ל וכדגרסי׳ בירושלמי כו׳ קלופות עם שאינן קלופות צריכין שיעור אלמא כל שהאסורה קלופה אוסרת את המותרות אע״פ שאין המותרות קלופות אין הקליפה מעכבת מלבלוע עכ״ל ובאמת מה שהביאו לזה הוא מה שכתב בחיבורו וזה לשונו ונראה דצריך לפרש דכל הביצי׳ הם קלופו׳ דאם האחרות אינן קלופות לא היה צריך ס״א משום דאיכא ביצים גדולים וקטנים דהא ודאי דהקליפה שעל ס׳ ביצים ממלאים מה שחסר מן הקטנים עכ״ל וז״א דודאי הקליפות מצטרפין לבטל האיסור וכמ״ש הרב בהג״ה בסמוך אבל אנן הכי קאמרינן דכשתחשוב הקליפות לבטל צריך כל כך ביצים כדי שיהיה בין הכל ס״א וע״ד משל כשיש חמשים ביצים של היתר והקליפות מחזיקים י׳ ביצים לא סגי בהכי (וכן נראה לפע״ד מוכח בש״ס פג״ה דצ״ח ע״א דקאמר התם ההוא דאתא לקמי׳ דר״ג בר רבי א״ל אבא לא שער במ״ז ואנא אשער במ״ה ורש״י פי׳ התם הסוגיא דקאי אתרבא ולא ירדתי לסוף דעתו דפרושא דשמעתא לא משמע הכי כלל אלא נראה דקאי אביצים דמיירי התם וקאמר אבא לא שער במ״ז לפי שהקליפות של מ״ז ביצים שהיו לפניו היו מצטרפים שעלו לס״א ואני אשער באלו שלפני שגדולות יותר במ״ה והיינו דפריך התם אר׳ חייא דאמר כלום יש ל׳ בתמיה ומשני גוזמא כלומר דודאי א״א של׳ ביצים גדולות יעלו ס״א אבל לפי׳ רש״י ק׳ מאי פריך ולל״ל גוזמא דהא ע״כ מיקל בחצי שעור וא״כ אפילו בל׳ סגי וכדמר ב״ר אשי התם דסבר לשעוריה בל׳ פלגי דזיתא והכי איתא להדיא בירושלמי דתרומות פר׳ בצל כדפי׳ וזה ברור) ודלא כהפרישה סי״ב שתירץ אהא דלא סגי בס׳ בצירוף הקליפות משום שחששו חכמים שמא ביצה אסורה יהיה גדולה כ״כ שתוך שלה יהיה גדול משאר ביצים דהיתר עם קליפתן עכ״ל כי זה הוא דבר שאין לו שחר והשכל והחוש מכחישו שהיאך אפשר שלא יהא בקליפות של ס׳ ביצים כביצה אחת מהן אלא ודאי העיקר כמו שכתבתי והוא ברור ואמת.
(טז) וצריך ס״א ביצים של היתר כו׳ – הטעם כתבו הרבה פוסקים דלפי שיש בביצים גדולים וקטנים והבא לבטל ביצה אינו משגיח עליה לראות אם זו וכולן שוות ממש לפיכך הוסיפו אחת עכ״ל ולטעם זה כשנתבשלה בתבשיל היתר א״צ אלא ס׳ מן התבשיל לבטלה וזה דעת המחבר אבל הרמב״ם פט״ו מהמ״א דין י״ט כתב הטעם מפני שהיא בריה בפני עצמה עשו בה היכר והוסיפו בשיעורה עכ״ל (וכל זה לא מיירי אלא לבטל פליטתה אבל לא לבטל גוף הביצה כדאיתא ברשב״א וב״י ופשוט הוא) והוכחתי בספרי דר״ל שהביצה עצמה היא בריה בפני עצמה וכדעת התוס׳ והרא״ש והרשב״א בפג״ה בשם הראב״ד ומביאו ב״י לקמן סי׳ ק״י ושאר פוסקים דביצה הוה בריה והרשב״א בחדושיו דף ק״ו ע״א והב״י הבינו דלאפרוח שבה קרי הרמב״ם בריה ולפעד״נ כמ״ש (ולפ״ז לדידן דקי״ל בקלופה או בנקובה אוסר׳ אפילו אין בה אפרוח צריך ס״א אפי׳ בתבשיל להחמיר) ולטעמו של הרמב״ם אפי׳ בתבשיל צריך ס״א מן התבשיל לבטלה מיהו לטעמו של הרמב״ם היכא שנטרפה בקערה א״צ ס״א ולטעם הפוסקים והמחבר צריך ס״א וכדכתב ג״כ הרב בהג״ה וכתבתי שם שטעם הרמב״ם נראה עיקר בש״ס ושכן משמע בתוספות פג״ה (דף צ״ח ע״א) ד״ה אבעיא כו׳ ממאי דכתבו שם ומיהו ק׳ כו׳ ויישבו בדוחק ולא תירצו דודאי כל האסורים שבתורה בס׳ וגם בביצים סגי בס׳ בתבשיל אלא דנתבשלה עם ביצים שאני דלפי שהבא לשער אינו משגיח הוסיפו א׳ בשיעורה כדי שיהא ס׳ בודאי אלא ודאי ס״ל דטעמא לאו משום דלפי שיש בביצים גדולים וקטנים כו׳ אלא מדינא צריך ס״א ע״ש ודוק ולכן נראה להחמיר כשני הטעמים וכ״נ דעת מהרש״ל פג״ה סימן מ״ג ורנ״ש להחמיר כשני הטעמים ועיין בסימן ק״ו עוד מדיני בישול ביצים.
(יז) וביצה שיש בה אפרוח כו׳ – שהבשר נותן טעם ול״ש בין טמאה לטהורה כיון שיש בה אפרוח וה״ה לנמצא בה קורט דם דשדא תיכלא בכולי כדלעיל סי׳ ס״ו וחשיב כיש בו אפרוח כ״כ הפוסקים ודוקא שידוע שהדם הוא במקום האוסרו אבל בספק התערובות מותר כדלעיל סי׳ ס״ו וס״ד בהג״ה ועמ״ש שם וע״ל סי׳ צ״ח ס״ז.
(יח) וע״ל סימן צ״ט – כלומר דשם ס״א בהגהה נתבאר דבמקום שאין הפסד אין לצרף עצמות האיסור לבטל וה״ה כאן ועמ״ש שם ס״ק א׳.
(ט) קלופה – כתב הש״ך משמע אעפ״י שהאחרים גם כן בקליפתן אסור עד ס״א וקליפת ההיתר מצטרף על דרך משל כשיש חמשים ביצים של היתר והקליפות מחזיקים י׳ ביצים לא סגי בהכי אלא צריך ס״א (והטעם הואיל וקלופה היא כח האור שולט בה ומוציא גוף האיסור והוי כביצה שיש בה אפרוח שאוסרת אפילו אינה קלופה ט״ז וכן הסכים הש״ך). ודלא כב״ח שמיקל אם האסורה קלופה וההיתר אינה קלופה ומתיר הכל וזה אינו נראה כלל ע״ש:
(י) ס״א – הטעם כתבו הרבה פוסקים לפי שיש ביצים גדולים וקטנים לפיכך הוסיפו א׳ ולטעם זה כשנתבשלה בתבשיל היתר א״צ אלא ס׳ מן התבשיל לבטלה וזהו דעת המחבר אבל הרמב״ם כ׳ הטעם מפני שהיא בריה בפני עצמה עשו בה היכר והוסיפו בשיעורה ולטעם זה אפילו בתבשיל צריך ס״א לבטל מיהו לטעם זה אם נטרפה בקערה א״צ אלא ס׳ ולדעת המחבר צריך ס״א ונראה להחמיר כשני הסברות עכ״ל:
(יא) אפרוח – הטעם שהבשר נ״ט וה״ה לנמצא בה קורט דם דשדא תיכלא בכולא כדלעיל סימן ס״ו וחשיב כיש בו אפרוח ודוקא שידוע שהדם הוא במקום האוסרו אבל בספק תערובות מותר כבסי׳ ס״ו:
(יב) צ״ט – פי׳ דשם נתבאר דבמקום שאין הפסד אין לצרף עצמות האיסור לבטל וה״ה כאן ובט״ז מחלק דדוקא בתבשיל מצטרפין קליפת האיסור עם ההיתר אבל לא בסתם ביצים צריך ס״א לבטלו:
(ד) ביצת כו׳ – שם צ״ז צ״ח:
(ה) ואם היא כו׳ – עתוס׳ שם ד״ה בביצת בשם הירושלמי והביאו הר״ן שם וז״ל ביצים טהורות ששלקן עם הטמאות מותרות הדא דתימר ששלקן בקליפיהן אבל שלקן כשהן קלופות שיעור אחר יש להן והביאו תוס׳ ג״כ שם ס״ד ב׳ ד״ה גיעולי וט״ס שם וצ״ל כמ״ש בר״ן ודלא כהרמב״ן שהתיר אפילו בקלופים כיון דלא שנינן בגמ׳ דילן דבקלופות איירי:
(ו) ואפילו – דהרמב״ם כתב הטעם מפני שהיא בריה לכך הוסיפו אחת וא״כ כשהיא טרופה א״צ רק ס׳ אבל הרשב״א הקשה עליו דהא כולה סוגיא דשם לבטל פליטתה אלא משום דיש בהן גדולות וקטנות וז״ש ואם נתבשלה כו׳:
(ז) וביצה שיש כו׳ – גמ׳ שם:
(ח) או דם – דשדא תכלא בכולה כמ״ש בפ׳ א״ט (ס״ט ב׳). תוס׳ שם ד״ה בביצת:
(ט) וקליפות כו׳ – ירושלמי פ״י דתרומות ביצה בס׳ כו׳ א״ר חנניא הירק והקליפה והמים מצטרפין אר״ז ואיסורו מתוכו רב חונא אמר קליפי איסור מעלין את ההיתר והביאו הרא״ש בפ׳ ג״ה סי׳ ל׳:
(ג) וקליפות האיסור – עיין מ״ש לקמן סי׳ צ״ט ס״ק א׳ בשם תשובת מהר״י הלוי סי׳ כ״ז:
(לט) [סעיף ה׳] ביצת עוף טמא שנתבשלה עם אחרות אם היא בקליפתה אינה אוסרת. דלא יהיבא טעמא כשהיא בקליפתה כיון שאין בה ממש רק מיא בעלמא ואין כח האור שולט בתוך הביצה להוציא גוף האיסור ממנה משא״כ בביצת אפרוח שיש שם איסור שהוא דבר ממש כל מה שיוצא ממנה אפי׳ דרך קליפתה אוסר האחרים. ט״ז סק״ט. מש״ז או׳ ט׳ בי״צ ח״ב בעמ״ז או׳ יו״ד.
(מ) שם. אם היא בקליפתה אינה אוסרת. טעמא דמילתא משום דאמרינן בש״ס מיא דביעי נינהו ואין טעם כלל ולזה אפי׳ חדא בחדא שרי ותרי (של עוף טמא) בחדא נמי שרי אלא דמדרבנן אסיר מידי דהוה דאסרו איסור פגום לאוכלם בעין וכל דאיכא רובה הוי כבעיניה. פר״ת או׳ ט׳.
(מא) וביצה שנולדה ביו״ט שנתבשלה עם ביצים אחרים וכולם עם קליפתם אם יש לאסור כל הביצים משום דבר שיש לו מתירים עיין בדברינו לאו״ח סי׳ תקי״ג או׳ י״ב שהבאנו פלוגתא בזה וכתבנו שם דבמקום הצורך ומניעת שמחת יו״ט יש לסמוך על המתירין יעו״ש.
(מב) שם. ואם היא קלופה אוסרת. ואפי׳ אם המותרות אינם קלופות רק האסורה קלופה אסור. פרישה או׳ י״א. ט״ז סק״י דלא כב״ח. ש״ך ס״ק ט״ו. כנה״ג בהגב״י או׳ ל״ג. פר״ח או׳ י״ב. לה״פ או׳ י״ב בל״י או׳ ח׳ הל״פ בסעי׳ ד׳ כריתי או׳ י״ב. מנ״י על התו״ח כלל ס״ג או׳ ד׳ מש״ז או׳ יו״ד. ער״ה או׳ ג׳ חכ״א כלל ט״ל או׳ ח׳ בי״צ שם או׳ ד׳ מק״מ או׳ ח׳ ערוך השלחן או׳ ל״א. זב״צ או׳ כ״ה.
(מג) ואם המותרות קלופות והאסורה אינה קלופה גם בזה יש לאסור. פרישה שם. פר״ח שם. לה״פ שם. בל״י שם. מש״ז שם. ומיהו בתשו׳ הרשב״א סי׳ מ״ו משמע דאם האסורה אינה קלופה הגם דהמותרות קלופות מותר. וכ״מ בט״ז שם. וכ״כ הכריתי שם דכ״מ מסתימת הש״ע דשרי. וכ״כ הער״ה שם. וכ״מ מדברי החכ״א שם. ולענין דינא יש להכשיר בהפ״מ. זב״צ או׳ כ״ו וכתב דהגם דהמש״ז שם כתב דבהפ״מ אינו אומר לא איסור ולא היתר אלו היה רואה דברי הרשב״א הנז׳ לא היה כותב כן.
(מד) שם הגה. ואם היא נקובה דינה כקלופה. והגם דכל הביצים יש נקבים בקליפתם כמ״ש ב״י לקמן סי׳ צ״ה בשם תשו׳ הרשב״א סי׳ תקי״ו מ״מ יש לחלק דהתם הנקבים הם בטבע ואין בהם חסרון אבל הכא נקב ממש דים בו חסרון. פר״ח או׳ י״ג. לה״פ או׳ י״ג. בל״י או׳ ט׳ שו״ג או׳ ט״ו. זב״צ או׳ כ״ז וכתב ודלא כהט״ז ס״ק י״א שהניח בצ״ע.
(מה) וה״ה ביצה סדוקה דינה כנקובה. זב״צ או׳ כ״ח.
(מו) שם. וצריך ס״א ביצים של היתר כנגדה לבטלה. פי׳ אין לשער ביצה האסורה אלא ממה שיש בתוכה אבל לא משערין נגד קליפתה אלא אדרבא הקליפה של ביצה אסורה מצטרפת עם הקליפות של היתר ע״ד משל הרי שיש נ״ה ביצים של היתר והקליפות מחזיקים ו׳ ביצים הוו ס״א ומותרים. פר״ח או׳ י״ד. וכ״פ הש״ך ס״ק ט״ו. מנ״י על התו״ח כלל ס״ג או׳ ז׳ לה״פ או׳ י״ד. הל״פ בסעי׳ ה׳ מש״ז סו׳ או׳ יו״ד. ער״ה או׳ ה׳ זב״צ או׳ כ״ט. ועיין לקמן או׳ נ״א.
(מז) שם. וצריך ס״א ביצים של היתר וכו׳ והטעם כתבו הרבה פו׳ דלפי שיש בביצים גדולים וקטנים והבא לבעל ביצה אינו משגיח עליה לראות אם זו וכולן שוות ממש לפיכך הוסיפו א׳ ולטעם זה כשנתבשלה בתבשיל היתר א״צ אלא ס׳ מן התבשיל לבטלה וזהו דעת המחבר אבל הרמב״ם פט״ו מהמ״א דין י״ט כתב הטעם מפני שהיא בריה בפ״ע עשו בה היכר והוסיפו בשיעורה ולטעמו של הרמב״ם אפי׳ בתבשיל צריך ס״א בתבשיל לבטלה. מיהו לטעמו של הרמב״ם היכא דנטרפה בקערה א״צ ס״א ולטעם הפו׳ והמחבר צריך ס״א. ולכן נראה להחמיר כשני הטעמים. ש״ך ס״ק ט״ז. ומיהו י״א דביצה לא הוי בריה אלא א״כ יש בה אפרוח אבל אם אין בה אפרוח לא הוי בריה וסגי בס׳ וכ״כ הער״ה או׳ ד׳ אלא שסיים לענין דינא יש להחמיר כטעם הרמב״ם ושאר פו׳ דביצת אפרוח לעולם צריך ס״א אפי׳ בתבשיל וביצת עוף טמא קלופה עם ביצים אחרים צריך ס״א אבל בתבשיל סגי בס׳ כשאר איסורים יעו״ש. והב״ד זב״צ או׳ ל׳ וכתב ומ״מ בהפ״מ או בשעת הדחק יש לסמוך על דברי מרן ז״ל ודעמיה להתיר בתבשיל אף בביצת אפרוח בס׳. אבל עם ביצים לכ״ע צריך ס״א כמ״ש לקמן סי׳ צ״ח סעי׳ ז׳ יעו״ש.
(מח) שם. וצריך ס״א ביצים של היתר וכו׳ והיינו לבטל הטעם אבל לבטל הביצה עצמה אפי׳ נתערבה באלף כולם אסורות. ב״י. ש״ך שם. חכ״א כלל ט״ל או׳ ח׳ ועיין לעיל או׳ כ״ח.
(מט) שם. וביצה שיש בה אפרוח או דם אוסרת וכו׳ שהבשר נותן טעם ולא שנא בין טמאה לטהורה כיון שיש בה אפרוח וה״ה לנמצא בה קורט דם דשדא תיכלא בכולה כדלעיל סי׳ ס״ו וחשיב כיש בה אפרוח. ש״ך ס״ק י״ז. פר״ח או׳ ט״ו. לה״פ או׳ ט״ו. ועיין לקמן סי׳ ק׳ או׳ ח׳.
(נ) ודוקא שידוע שהדם הוא במקום האוסרו אבל בספק התערובות מותר כדלעיל סי׳ ס״ו סעי׳ ד׳ בהגה. ש״ך שם. פר״ח שם. לה״ף שם. בל״י או׳ י״א. חכ״א שם או׳ ט׳ וה״ד אם הספק הוא אם היה הדם על החלמון או על החלבון אבל אם היה על החלמון זהו אסור אפי׳ ע״י תערובת כמ״ש לעיל סי׳ ס״ו או׳ י״ט יעו״ש. ועוד עי״ש או׳ כ׳ ואו׳ כ״א.
(נא) שם הגה. וקליפות האיסור מצטרפים גם עם ההיתר וכו׳ קאי אביצה אסורה שנתבשלה עם ביצים מותרות וכ״ה בהדיא בתו״ח כלל ס״ג דין ד׳ ודלא כהט״ז ס״ק י״ג שכתב דקאי אתבשיל אבל עם ביצים אין הקליפות מצטרפים וכ״כ המנ״י על התו״ח שם או׳ ז׳ לדחות דברי הט״ז הנז׳ וכתב דנעלם ממנו דברי התו״ח הנז׳ יעו״ש. וכ״כ לעיל או׳ מ״ו בשם כמה אחרונים.
(נב) שם בהגה. ועיין לקמן סי׳ צ״ט. כלומר דשם סעי׳ א׳ בהגה נת׳ דבמקום שאין הפסד אין לצרף עצמות האיסור לבטל וה״ה לכאן. ש״ך ס״ק י״ח. אמנם המנ״י שם או׳ ט׳ כתב דגם לדעת רמ״א ז״ל ה״ד בעצמות שיש בהם לחות אין לצרפם במקום שאין הפ״מ אבל בקליפות ביצים מצטרפים לבטל האיסור אפי׳ באין הפ״מ ודלא כהש״ך. וכ״כ השפ״ד או׳ י״ח. ער״ה או׳ ה׳ זב״צ או׳ ל״ג.
(נג) וה״ה הרוטב מצטרף לס״א ביצים. מנ״י שם סוף או׳ ז׳ כריתי או׳ ט״ו. שפ״ד או׳ י״ז. זב״צ או׳ ל״ד. ור״ל דביצי ההיתר והקליפות והמים כולם מצטרפים לבטל ביצה האסורה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהכף החייםהכל
 
שולחן ערוך
(ו) בֵּיצַת טְרֵפָה וּנְבֵלָה, דִּינָה כְּדִין בֵּיצַת עוֹף טָמֵא, דְּכָל שֶׁאֵינָהּ קְלוּפָה וְנִתְבַּשְּׁלָה עִם אֲחֵרוֹת אֵינָהּ אוֹסֶרֶת, דְּמַיָּא דְּבֵיעֵי בְּעָלְמָא הוּא. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּכָל בֵּיצִים דִּינָם שָׁוֶה וְאוֹסְרִים, אֲפִלּוּ אֵינָם קְלוּפִים (טוּר בְּשֵׁם בה״ת וְרֹב הַפּוֹסְקִים). וְכֵן יֵשׁ לִנְהֹג בְּמָקוֹם שֶׁאֵין הֶפְסֵד מְרֻבֶּה, אֲבָל בְּהֶפְסֵד מְרֻבֶּה יֵשׁ לִסְמֹךְ אַמְּקִלִּין.}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אכף החייםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט״ו:י״ט
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם מאכלות אסורות ט״ו:י״ט
(יב) הרשב״א בת״ה
(יט) וי״א כו׳ וכן יש לנהוג כו׳ – ולקמן סי׳ צ״ח כתב המחבר ביצה שיש בה אפרוח או טפת דם שנתבשלה עם אחרות צריך ס״א לבטל פליטתן עכ״ל ומשמע אבל ביצת טמאה וטרפה אין צריך ביטול ולא הגיה שם הר״ב כלום והיינו משום שנראה עיקר בש״ס ופוסקים כהמחבר.
(י) ביצת כו׳ – כמש״ו דמיא כו׳ כמש״ש:
(יא) וי״א כו׳ – פליג ג״כ אס״ה דאין הולכין אחר לשון ב״א דהא אקשינן עלה ואע״ג דשנינן שינויי הוא ולא סמכינן עליה. שם:
(ליקוט) וי״א כו׳ – משום שדחו שם אי משום הא לא אריא כו׳. סה״ת אבל בת״ה חלק עליו כיון דכולהו אמוראי ס״ל כן ליתא להאי דיחויא (ע״כ):
(ליקוט) וי״א כו׳ – דשינוייא היא ולא סמכינן עלה כמש״ש ועיקר מחלוקתם תליא בפי׳ דגמ׳ שם ס״ד ב׳ דלפירש״י מוכח בהדיא כשינוייא דידן דמותרות אבל סברא האחרונה מפ׳ כפי׳ תוס׳ שם ד״ה גיעולי כו׳ וכ׳ שם שבתוספתא משמע כפי׳ ר״ת ע״ש וכי דייקת בתוספתא זו (לפי הגירסא שהביאו תוס׳) משמע ג״כ כסברא האחרונה כאן מדתניא שם ביצים ששלקן עם ביצים טמאים כו׳ (גיעולי כו׳) ביצים ששלקן ומצא כו׳ משמע דברישא ביצים טמאים ממש (ול״ל דפרושי קמפרש מדמפסיק בנתיים בבבה דגיעולי כו׳. ונראה שזהו כוונת הר״ן שתמה עליו הפר״ח בסס״ק י״א. אמנם לפי הגירסא שלנו ועוד כ׳ שם בתוס׳ שבירושלמי משמע כפירש״י ומשמע בהדיא דמותרות (ע״כ)):
(נד) [סעיף ו׳] ביצת טריפה ונבילה וכו׳ הגה. וי״א דכל ביצים דינם שוה ואוסרים אפי׳ אינם קלופים. ר״ל בין ביצת עוף טמא ובין ביצת נבילה וטרפה אפי׳ כולם אינם קלופים לא ביצת האסורה ולא ביצים המותרים צריך ס״א ביצים לבטלה.
(נה) שם בהגה. וכן יש לנהוג במקום שאין הפ״מ וכו׳ ודעת הש״ך ס״ק י״ט כדברי הש״ע להקל אף באין הפ״מ. לה״פ או׳ י״ז בל״י או׳ י״ג. הל״פ סעי׳ ו׳ ומיהו השפ״ד או׳ י״ט כתב הגם דהש״ך מצדד להקל כדברי הש״ע מ״מ באין הפ״מ ראוי לפסוק כרמ״א דאוסר באין קלופות עכ״ל וממ״ש ראוי לפסוק כרמ״א וכו׳ משמע הא אם בא להקל כפסק הש״ע אפי׳ בהפסד מועט אין מוחין בידו וכ״ש לספרדים הנוהגין כפסק הש״ע דשרי אפי׳ בהפסד מועט אבל באין הפסד כלום ראוי לחוש לדעת האוסרים.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךביאור הגר״אכף החייםהכל
 
טור
אפרוח שנולד מביצת נבילה וטריפה מותר.
שולחן ערוך
(ז) אֶפְרוֹחַ שֶׁנּוֹלַד מִבֵּיצַת נְבֵלָה וּטְרֵפָה, מֻתָּר. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּלֹא נְהִיגִין כֵּן (בְּאָרֹךְ). וּלְכַתְּחִילָה יִזָּהֵר.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהכף החייםעודהכל
רמב״ם איסורי מזבח ג׳:י״ג
(טז) אפרוח שנולד מביצת נבילה וטרפה מותר הכי אסיקנא בתמורה ס״פ כל האסורין (תמורה לא.) דאפרוח ביצת טריפה מותר לד״ה וטעמו משום דכמה דלא מסרח לא גביל ובעידנא דגביל עפרא בעלמא הוא וכתבו הרי״ף בס״פ אלו טריפו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) אפרוח שנולד מביצת נבילה וטריפה מותר הטעם משום דכמה דלא מסרח לא גביל ובעידנא דגביל עפרא בעלמא הוא:
רמב״ם איסורי מזבח ג׳:י״ג
(יג) מסקנת הגמרא תמורה דף ל״א
(יד) אפרוח שנולד כו׳ – דאין האפרוח נוצר מן הביצה עד שתהיה נסרחת ונעשית כעפרא בעלמא והוא מימרא מפורשת בגמרא רק שהאו״ה כתב שאין נוהגים כן וכתב ד״מ עליו ולא ידעתי טעמו וכאן כתב רמ״א לכתחלה יש ליזהר ובלבוש לא כתב הך אזהרה לכתחלה ולי נראה טעם נכון לאו״ה בזה דיש לחוש שמא ישהנה בביתו שיניחנה תחת התרנגולת כדי לעשות ממנה אפרוח ויהיה מותר ויש לחוש לתקלה שמא בתוך כך יאכלנה כך כמו שמצינו דבר זה מפורש במשנה פ״ח דתרומות גידולי תרומה תרומה ופירשו שם היינו מדרבנן דחשו שמא יהיה תרומה טמאה ביד כהן כי היכי דלא לישהה לגביה עד זמן הזרע כדי לזרעה ואתי לידי תקלה על כן גזרו דגם הגידולים ליהוי תרומה והכי נמי יש לחוש שמא ישהנה עד זמן שיזדמן לו להושיבה תחת תרנגולת לעשות ממנה אפרוח וצ״ע לתרץ זה בגמרא.
(כ) אפרוח שנולד כו׳ מותר – הטעם איתא בש״ס ופוסקים מפני שאין האפרוח נוצר מן הביצה עד לאחר שנסרחת והוי כעפרא בעלמא.
(כא) וי״א כו׳ – ובעט״ז השמיט כל הג״ה זו ויפה כוון דמה לנו להחמיר בדבר שנמצא מפורש להתיר בש״ס ובכל הפוסקים גם בד״מ ובת״ח כלל ס״ד ד״ב כתב על האו״ה שאין טעם לדבריו וכן בסימני ת״ח שם סתם כהמחבר.
(כב) ולכתחלה יזהר – פי׳ באפרוח זה שנולד יזהר לכתחלה.
(יג) מותר – הטעם איתא בש״ס ופוסקים מפני שאין האפרוח נוצר מהביצה עד לאחר שנסרחת והוי כעפרא בעלמא:
(יד) וי״א – כתב הש״ך ובעט״ז השמיט כל הג״ה זו ויפה כוון דמה לנו להחמיר בדבר שנמצא מפורש להיתר בש״ס וכל הפוסקים והט״ז כ׳ הטעם שיש לחוש שמא ישהנה בביתו שיניחנה תחת התרנגולת כדי לעשות ממנה אפרוח ויהיה מותר ויש לחוש לתקלה שמא בתוך כך יאכלנה כמו שמצינו דבר זה מפורש במשנה פ״ח דתרומות דמשום טעם זה גזרו דגם הגידולי תרומה יהיו תרומה שלא ישהנה התרומה טמאה עד זמן הזרע לזרעה וצ״ע לתרץ זה בגמרא עכ״ל. ובנקודת הכסף השיג ע״ז דל״ד לתרומה דשכיחא ע״ש:
(יב) וי״א כו׳ – עש״ך:
(ד) ולכתחלה יזהר – עבה״ט ס״ק י״ד ועיין בשאילת יעב״ץ ח״א סימן קנ״א שדחה טעם זה וכתב הוא דאין כוונת הרמ״א ז״ל דלכתחלה יזהר שלא לאכול האפרוח אלא כוונתו יזהר שלא להושיב תרנגולת על ביצת טרפה דזה אסור משום דדמי למבטל איסור וכתב עוד דאולי אפילו האפרוח אסור למי שהושיב התרנגולת על ביצה אסורה כדין המבטל איסור דאסור למבטל עצמו כדלקמן סימן צ״ט ס״ה ולא שרי אלא למי שלא נעשה בשבילו ע״ש:
(נו) [סעיף ז׳] אפרוח שנולד מביצת נבילה וטרפה מותר. הטעם איתא בש״ס ופו׳ מפני שאין האפרוח נוצר מן הביצה עד לאחר שנסרחת והוי כעפרא בעלמא. ש״ך ס״ק כ׳ לה״פ או׳ י״ח. חכ״א כלל ט״ל או׳ יו״ד. ערוך השלחן או׳ י״ט.
(נז) שם הגה. וי״א דלא נהיגין כן ולכתחלה יזהר. ובלבוש השמיט כל הגה זו ויפה כיון דמה לנו להחמיר בדבר שנמצא מפורש להתיר בש״ס ובכל הפו׳ גם בד״מ ובתו״ח כלל ס״ד דין ב׳ כתב על האו״ה שאין טעם לדבריו וכן בסימני התו״ח שם סתם כהמחבר. ש״ך ס״ק כ״א. כנה״ג בהגב״י או׳ מ״ו. פר״ח או׳ י״ט. מנ״י על התו״ח שם או׳ ג׳ לה״פ או׳ י״ט. בל״י או׳ י״ד. מש״ז או׳ י״ד. ערוך השלחן או׳ כ׳ זב״צ או׳ ל״ו.
(נח) וגם לכתחלה מותר להושיב תרנגולת על ביצי טרפה דדומה למי שבא להפסיד גופה של נבילה עד שתהא פגומה ומותרת לו. ער״ה או׳ ו׳ בשם הרא״ה ודלא כשאלת יעב״ץ סי׳ קנ״א דאוסר לכתחלה. זב״צ או׳ ל״ז.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהכף החייםהכל
 
טור
כתב הרמב״ם ביצי עוף טמא שהתחיל העוף להתרקם בה לוקין עליו משום שרץ העוף וביצי עוף טהור שהתחיל העוף להתרקם בה ואכלה מכין אותו מכת מרדות.
שולחן ערוך
(ח) בֵּיצַת עוֹף טָמֵא שֶׁהִתְחִיל הָעוֹף לְהִתְרַקֵּם בָּהּ, לוֹקִים עָלֶיהָ מִשּׁוּם שֶׁרֶץ הָעוֹף (ויקרא י״א:כ׳,כ״ג). וּבֵיצַת עוֹף טָהוֹר שֶׁהִתְחִיל הָעוֹף לְהִתְרַקֵּם בָּהּ, וַאֲכָלָהּ, הָיוּ מַכִּין אוֹתוֹ מַכַּת מַרְדוּת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:ח׳, רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י׳
(יז) כתב הרמב״ם ביצת עוף טמא שהתחיל העוף להתרקם בה וכו׳ כ״כ בפ״ג וכתב ה״ה שהקשה עליו הרשב״א בדין ביצת עוף טמא מהשרצים הגדלים בפירות במחובר שאינם קרויים שרץ העוף אע״פ שעתידין לצאת ולפרוח ואמר דכל שלא יצא לאויר העולם אינו שרץ העוף ולא שרץ הארץ שהרי אין הביצה גידולי קרקע והניח הדבר בצ״ע ודברי הרשב״א הם בס״פ א״ט וה״ה טען בעד הרמב״ם ז״ל:
(יח) ומה שכתב בדין ביצת עוף טהור הכי משמע בס״פ א״ט (חולין סד:) דקאמר התם דהא דתניא כל השרץ השורץ על הארץ לרבות אפרוחים שלא נתפתחו עיניהם הוי מדרבנן וקרא אסמכתא בעלמא ובפרק קמא דיום טוב (ביצה ז.) אוקימנא להאי ברייתא דאסרה אפרוחים שלא נתפתחו עיניהם כראב״י אבל רבנן פליגי עליה ושרו כתב הרי״ף בפא״ט דרבנן סברי דכיון שיצא לאויר העולם שרי נראה מדבריהם שעד שלא יצא לאויר העולם אסור לד״ה וכ״כ הרשב״א שם וכתב עוד ומדרבנן כדאמרינן הכא:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) כתב הרמב״ם ביצי עוף טמא שהתחיל העוף להתרקם בה לוקין עליו משום שרץ העוף כן כתב הרמב״ם בפ״ג מהמ״א וכתב ה״ה שהרשב״א הקשה ע״ז וביאר הוא טעם הרמב״ם דלק״מ דהואיל וזה מינו כבר הוא עוף והביצה היא מעוף טמא לאלתר שריקם ה״ל כשרץ העוף דומיא דביצת השרץ אע״פ שלא שרץ על הארץ:
(יח) וביצי עוף טהור כו׳ מכין אותו מכת מרדות הטעם דהואיל וסופו להיות אפרוח כשר אלא שנאסר השתא הואיל ועדיין לא נגמר וזה אינו אלא איסור מדרבנן וסמכוהו לטעם שרץ השורץ על הארץ (עיין בתשובת ריב״ש סימן צ׳ מה הפרש יש בין מלקות למכות מרדות) וכמ״ש רבינו לעיל סימן ס״ו אבל בעוף טמא אף לאחר שיצא אסור הוא הלכך משהתחיל להתרקם לוקין עליו:
(יט) וביצי עוף טהור שהתחיל העוף להתרקם כו׳ וא״ת הא כתב רבינו לעיל בסימן ס״ו דאם ידוע שהוא מרוקם האפרוח חייבים עליו כו׳ וי״ל דשאני התם דנמצא דם בעין בתוך הביצה וממנה יולד האפרוח מש״ה אסור משא״כ כאן דכבר נתהפך הדם ונעשה גבלא ונפסקה ממנו העוף שאין עוד דם בעוף לפנינו והעוף טהור מצד עצמו מותר אלא שעדיין לא יצא לאויר העולם ואף שעדיין אין חיות בו להיות עליו שם עוף מ״מ גבלא ועפרא הוא ואינו אסור מדאורייתא ועמ״ש ב״י מזה לעיל סימן ס״ו וכאן כי זה נכון בעיני:
(י) ומ״ש וביצה שיש בה אפרוח וכו׳ הכי משני בפרק ג״ה כיון דבישרא הוא יהיב טעמא אפי׳ אינה קלופה ובספר התרומות אין מחלק וכו׳ כו׳ דאפי׳ דעוף טמא נמי יהיב טעמא אפי׳ אינה קלופה ולא ס״ל כהך שינויא דמחלק בין דעוף טמא לאפרוח והשתא הא דבעינן ס״ל לבטל הטעם קאמר דאילו לבטל הביצה עצמה לא בטל אפי׳ באלף אבל להרא״ש דמחלק ביניהן ודעוף טמא אינו אוסר אלא בקלופות אפי׳ לבטל הביצה עצמה נמי סגי בס״א ולא אמרינן דאינה בטלה אפי׳ באלף כמו ליטרא קציעות אלא כשהיא חשובה דהיינו כשהיא בקליפתה שאז הוי דבר שבמנין. ולענין הלכה נקטינן כסה״ת דאפי׳ בעוף טמא אוסר בס״א אפי׳ אינה קלופה וכ״כ הסמ״ג והמרדכי וכל האחרונים ודלא כמו שפסק ב״י להקל כפוסקים הראשונים גם לא כהגהת ש״ע דבהפסד מרובה יש לסמוך אמקילין אלא אף בהפסד מרובה אזלינן להחמיר באיסור של תורה בפלוגתא דרבוותא ועיין בתשובת הרשב״א שהביא ב״י בסימן צ״ה: כתב הרמב״ם דביצת אפרוח צריך ס״א אבל ביצת עוף טמא שנשלקה עם ביצי עוף טהור לא אסרה אותם ואם טרף אלו עם אלו או שנתערבה ביצת עוף טמא או ביצה טרפה עם ביצים אחרים שיעורן בס׳ עכ״ל והקשה ב״י האי שנתערבה היכי דמי אם בשלא נשלקה ונתערבה עם אחרות כיון דלא חשיבא בריה דלית בה אפרוח תיבטל חד בתרי דיבש ביבש חד בתרי בטיל ונדחק הרב ביישוב לשון זה ולפעד״נ דה״ק ואם טרף אלו עם אלו עד שלא ניכר לא חלבון ולא חלמון אלא טרפן ביחד לגמרי או שנתערבה וכו׳ דהיינו שנטל הקליפה החיצונה והפנימית מכל הביצים ומונחים יחד בקערה וניכר החלבון והחלמון של כל א׳ וא׳ שאינן טרופות ביחד אבל מ״מ נתערבה הביצת עוף טמא או הטרפה ולא נודע איזו היא ביצה האסורה בין בזו ובין בזו שיעורן בס׳ דה״ל תערובת לח בלח דאין תורת יבש עליהן אלא בביצים שלמים והוא פשוט:
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:ח׳, רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י׳
(יד) טור בשם הרמב״ם (פ״ג מהמ״א דין ח׳) מדין ביצת השרץ חולין דף ס״ד
(טו) אפי׳ רבנן דפליגי אראב״י כמו שציינתי לעיל בסי׳ ט״ו מודו כשלא יצא לאויר העולם אסור מדרבנן
(טו) וביצת עוף טהור כו׳ – עיין מה שכתבתי מזה סי׳ ס״ו סעיף ב׳.
(כג) שהתחיל העוף להתרקם כו׳ – כ״כ הטור בשם הרמב״ם והקשה הפרישה דהא כתב הטור לעיל סי׳ ס״ו דאם ידוע שהוא מרוקם האפרוח חייבים עליו מן התורה ותירץ דשאני התם דנמצא דם בתוך הביצה וממנה יולד האפרוח מ״ה אסור משא״כ כאן דכבר נתהפך הדם ונעשה גבלא ונפסקה ממנו העוף שאין עוד דם בעוף לפנינו ועוף טהור מצד עצמו מותר אלא שעדיין לא יצא לאויר העולם ואף שעדיין אין בו חיות להיות עליו שם עוף מ״מ גבלא ועפרא הוא ואינו איסור דאוריית׳ עכ״ל והב״ח בקונטרס אחרון כתב ע״ז שהם דברים בדוים בלי סמך ושום ראיה ותירץ בחיבורו דהטור סובר כר״י שהביא במסקנא בסי׳ ס״ו דמתיר גם הדם אם נמצא חוץ לקשר א״כ לדידי׳ אין שום דם ביצים אסור מדאורייתא ודברי הש״ע א״א ליישב כלל שהרי בר״ס ס״ו כתב דחייבין עליו דאוריי׳ וכאן כתב מכת מרדות עכ״ל ובאמת לפי מ״ש הב״י בר״ס ס״ו דהרמב״ם (דהכא) חולק אמ״ש הטור דאם ידוע שהוא מרוקם האפרוח חייבין עליו דאורייתא א״כ דברי המחבר בש״ע א״א ליישב אבל תימא דהרי הטור גופיה העתיק דברי הרמב״ם בסתם ועל דברי הב״ח ק׳ דהא הטור כתב בסי׳ ס״ו בסתם חייבים עליו מן התורה וגם הרא״ש בתשוב׳ כלל כ׳ סי׳ ד׳ (ומביאה ב״י בסי׳ ס״ו) סובר דדם ריקום אסור מדאורייתא ומ״ש הטור אח״כ דר״י התיר גם הדם חוץ לקשר אינו סותר למ״ש בתחלה סתם חייבים עליו דאורייתא דודאי כשנמצא חוץ לקשר מותר לגמרי וכשנמצא על הקשר שהוא דם ריקום אסור מן התורה ועוד מדכתבו הרא״ש והטור אח״כ בסי׳ ס״ו וטוב להחמיר כו׳ ע״ש משמע להדיא דס״ל דדם ריקום דאוריית׳ אלא דברי הפרישה נראין ברורים בטעמן ומצאתי סמך וראיה לדבריו ממ״ש המרדכי פא״ט שראבי״ה קבל מרא״מ דאם הדם בחלמון באותו ענין שאינו ניכר בו מקום התחלת האפרוח אז דוקא הוא אסור משום תורת דם אבל אם מלא דם וניכר בו מקום התחלת האפרוח מותר דסמוך לרקומו הוי כעפר בעלמא עכ״ל ואע״ג דב״י כ׳ בסי׳ ס״ו ע״ז ונראה דדברים אלו דחוים הם ואין כן דעת הפוסקים עכ״ל י״ל דלא פליג אלא על מה שהתיר לגמרי אבל מדאורייתא מיהת שרי ואפשר גם דברי המחבר יש ליישב כן וחזר בו ממ״ש ר״ס ס״ו דהרמב״ם חולק על הטור וכן משמע קצת בספרו בדק הבית בסי׳ זה.
(טו) מרדות – הקשה הפרישה דהא בסי׳ ס״ו כ׳ הטור דאם ידוע שהוא מרוקם האפרוח חייבים עליו מן התורה ותירץ דש״ה דנמצא דם תוך הביצה מ״ה אסור מן התורה משום דם משא״כ כאן דכבר נתהפך הדם ונעשה גבלא ועפרא הוא ואין בו איסור דאורייתא ובט״ז בסי׳ ס״ו תירץ דכאן מיירי שאין בו דם רק ריקום בשר וזהו מדרבנן עכ״ל:
(יג) וביצת כו׳ – שם ואע״ג דראב״י הוא כמ״ש בפ״א די״ט (ו׳ ב׳) בכה״ג שלא יצא לאויר העולם אף רבנן מודי כמ״ש בר״ס ט״ו (ועמש״ש):
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
טור
טריפה אינה יולדת לפיכך עוף שהוא ספק טריפה והטיל ביצים משהין אותו עד שיטיל כל ביציו שטוען כבר אם טוען יותר פעם אחרת כשרה ואם לאו טריפה.
שולחן ערוך
(ט) טְרֵפָה אֵינָהּ יוֹלֶדֶת. לְפִיכָךְ עוֹף שֶׁהוּא סְפֵק טְרֵפָה וְהֵטִיל בֵּיצִים, מַשְׁהִין אוֹתוֹ עַד שֶׁיָּטִיל כָּל בֵּיצָיו שֶׁטּוֹעֵן כְּבָר; אִם יִטְעֹן פַּעַם אַחֶרֶת, כְּשֵׁרָה. וְנֵדַע זֶה, כְּשֶׁשָּׁהֲתָה בֵּין סוֹף לֵדָה לִתְחִלַּת לֵדָה כ״א יוֹם שְׁלֵמִים, כִּי כֵן זְמַן עִבּוּרָהּ. וְהוּא הַדִּין לְתַרְנְגֹלֶת שֶׁלֹּא יָלְדָה מֵעוֹלָם שֶׁנּוֹלַד בָּהּ סְפֵק טְרֵפוּת, שֶׁאִם יָלְדָה אַחַר כ״א יוֹם מִזְּמַן שֶׁנּוֹלַד בָּהּ סְפֵק טְרֵפוּת, הִיא וְהַבֵּיצִים מֻתָּרִים (אֹרְחַת חַיִּים מְבִיאוֹ בֵּית יוֹסֵף בְּסוֹף סִימָן נ״ז).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״א, רמב״ם שחיטה י״א:א׳
(יט) טריפה אינה יולדת לפיכך עוף שהוא ספק טריפה והטיל ביצים משהין אותו וכו׳ מימרא דאמימר בפ׳ א״ט (נז. נח.) ואע״ג דאיכא התם תרי לישני משמע בגמרא דהאי לישנא איכא מסקנא דגמרא התם וכן פסקו כל הפסוקים: [בדק הבית: עמ״ש בסימן נז:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) לפיכך עוף שהוא ספק טריפה כו׳ משהין אותו עד שיטיל כל ביציו שטען כבר נתבאר לקמן בסימן ק״ב דיש כ״א יום בין טעינה לטעינה דבפ״ק דבכורות ת״ר תרנגולת לכ״א יום כו׳ פרש״י לאחר שנתעברה מתרנגול שוהה ביצתה לגמור עד כ״א יום אם יטעון כו׳:
(כא) ואם לאו טריפה פי׳ לאחר י״ב חודש כמש״ר בסימן ק״ב: ע״ש:
(יא) כתב הרמב״ם ביצי עוף טמא שהתחיל העוף להתרקם וכו׳ איכא למידק דלעיל בסי׳ ס״ו כתב רבינו דבידוע שהוא מרוקם האפרוח חייבין עליו אלמא דלוקה ארבעים וכאן הביא דברי הרמב״ם דבעוף טהור מכין אותו מכת מרדות ונראה ליישב דס״ל לרבינו דלפי׳ רש״י דוקא דכל דם אפי׳ אינו על הקשר אסור מדרבנן אע״ג דלא בא מריקום האפרוח א״כ לדידיה צ״ל דבנמצא על הקשר דבא מריקום האפרוח חייבין עליו מדאורייתא וכאידך שינויא דתוס׳ אליבא דרש״י דאי איתא דאפי׳ בא מריקום האפרוח אינו אלא מדרבנן וכשינויא קמא דתוס׳ אליבא דרש״י לא היה להם לאסור הדם באינו בא מריקום האפרוח ולכך כתב רבינו בכי׳ ס״ו דבבא מריקום האפרוח חייבין עליו ובאינו בא מריקום האפרוח אסור הדם מדרבנן והיינו אליבא דרש״י וכאידך שינויא דתוס׳ אבל למאי שכתב רבינו לשם דר״י היה מתיר גם הדם אם לא בא מריקום האפרוח כגון שנמצא שלא על הקשר א״כ לדידיה אפי׳ נמצא על הקשר שהוא בא מריקום האפרוח אינו מדאורייתא אלא מדרבנן דאי איתא דאסור אפי׳ מדאורייתא לא היה מתיר גם הדם באינו בא מריקום האפרוח דהא פשיטא כיון דבריקום האפרוח אסור מדאורייתא אף בלא בא מריקום האפרוח היה לנו לאוסרו לדם מדרבנן גזירה אטו בא מריקום האפרוח ואע״ג דרבינו מסיק לשם ע״ש הרא״ש דטוב להחמיר ככל הפירושים אין זה אלא לגבי איסור אכילה אבל כאן הביא דברי הרמב״ם דאין לוקין על ריקום אפרוח עוף טהור מדאורייתא אלא מכין אותו מכת מרדות בלבד וזה הולך על שיטת פר״י דמתיר גם הדם בלא בא מריקום האפרוח אם כן לדידיה גם בבא מריקום האפרוח אינו אסור מדאורייתא אלא מדרבנן וכיון שרבינו כבר גילה בסימן ס״ו דר״י דהיה מתיר גם הדם חולק אמ״ש תחלה דבבא מריקום האפרוח חייבין עליו אלא אינו אסור אלא מדרבנן א״כ אין הדברים שכתב ע״ש הרמב״ם כאן סותרים כלל למ״ש בסימן ס״ו כיון דר״י תופס כמ״ש רמב״ם ודו״ק מיהו בש״ע ודאי אין ליישב כלל שהרי בריש סימן ס״ו כתב דחייבין עליו וכאן כתב דמכין אותו מכת מרדות וכאן וכאן כתב בסתם והם דברים סותרין זה את זה ועיין במ״ש לעיל סי׳ ט״ו ובס״ד:
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״א, רמב״ם שחיטה י״א:א׳
(טז) ציינתיו לעיל בסימן ע״ז סעיף י״ח
(טז) משהין אותו כו׳ – ול״ד למ״ש רמ״א סי׳ נ״ז דחיישינן לתקלה אפילו בספק טריפה אחד התם שאני דצריך להשהות י״ב חודש משא״כ כאן שהוא זמן מועט וחילוק זה הוא בהגה׳ ש״ד בדיני ביצי׳ סי׳ ע״ג.
(כד) עוף שהוא ספק טרפה כו׳ – אבל ודאי טרפה לא וע׳ סימן פ״א ס״ק ה׳ וכבר נתבארו דינים אלו בס״ס נ״ז ע״ש.
(כה) אם יטעון כו׳ – כלומר אם יטעון ויטיל ביצים אבל בטעינה לחוד לא שרי וכמ״ש לעיל סי׳ נ״ז ס״ק מ״ה.
(כו) כשרה – וכן כל הביצים למפרע כשרים.
(טז) משהין – כתב הט״ז ול״ד למ״ש רמ״א בסימן נ״ז דחיישינן לתקלה אפילו בספק טריפה א׳ התם שאני דצריך להשהות י״ב חודש אבל כאן הוא זמן מועט. אבל בה״י כתב אפילו גבי עוף אין משהין כ״א יום אלא תיכף ומיד ימיתנו וימכור לעובד כוכבים דהיינו ימכור לעובד כוכבים וימיתנו אח״כ העובד כוכבים ע״ל סימן נ״ז:
(יז) ספק – כתב הש״ך אבל ודאי טריפה לא ועי׳ סימן נ״ז וסימן פ״א:
(ה) שלמים – עיין בתשובת בית אפרים חיו״ד סוף סי׳ ע״ז שכתב די״ל שאין ר״ל שלמים מעל״ע ואפי׳ מאמצע יום לאמצע יום אלא ר״ל שלמים ממש לחשבון הימים מערב ועד ערב וצ״ע עכ״ל:
(נט) [סעיף ט׳] טרפה אינה יולדת לפיכך עוף שהוא ספק טרפה וכו׳ אבל ודאי טרפה לא. ש״ך ס״ק כ״ד. פר״ח או׳ כ״ג. לה״פ או׳ כ׳ שפ״ד או׳ כ״ד. בי״צ ח״ב בעמ״ז או׳ כ״א. ערוך השלחן או׳ כ״ד. זב״צ או׳ ל״ח.
(ס) שם. משהין אותו עד שיטיל כל ביציו וכו׳ ולא דמי למ״ש רמ״א סי׳ נ״ז סעי׳ י״ח דחיישינן לתקלה אפי׳ בספק טרפה א׳ סתם שאני דצריך להשהות יב״ח משא״כ כאן שהוא זמן מועט. הגהות שע״ד בדיני ביצים סי׳ ע״ג. ט״ז ס״ק ט״ז. לה״פ או׳ כ״א. מש״ז או׳ ט״ז. ערוך השלחן שם.
(סא) שם. אם יטעון פעם אחרת כשרה. כלומר אם יטעון ויטיל ביצים אבל בטעינה לחוד לא שרי. ש״ך ס״ק כ״ה. וכ״כ לעיל סי׳ נ״ז או׳ ק״ו בשם כמה פו׳ דלא כפר״ח יעו״ש.
(סב) שם. אם יטעון פעם אחרת כשרה. וכן כל הביצים למפרע כשרים. ש״ך ס״ק כ״ו. לה״פ או׳ כ״ג. הל״פ סעי׳ ט׳ פר״ת או׳ י״ד וכתב ולא אמרינן מעשה נסים נעשו לה ונתרפאת אלא הרי הוברר הספק דלאו טרפה היא. שפ״ד או׳ כ״ה. בי״צ ח״ב או׳ ז׳ ערוך השלחן שם. זב״צ או׳ מ׳ ועיין בדברינו לעיל על סי׳ נ״ז סעי׳ י״ח עוד כמה דינים מזה יעו״ש.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםהכל
 
טור
אין מוכרין ביצת נבילה וטריפה לנכרי שמא יחזור וימכרנה לישראל כיצד יעשה יטרפנה בקערה וימכרנה לנכרי שאז ודאי לא יקנה אותה ישראל ממנו שאין קונין ביצים טרופות מן הנכרי בד״א שרואין אותה טרופה בידו שיש לחוש ודאי ישראל מכרה לו מפני שהיא טרופה אבל מותר לקנות ממנו פת שנילוש בביצים במקום שנוהגין לאכול פת של נכרים כיון שאין רואין אותה טרופה בידו ואין חוששין ג״כ משום דם שרוב ביצים אין בהן דם שהרי אנו אוכלים ביצים מגולגלין ואין אנו חוששין משום דם.
שולחן ערוך
(י) אֵין מוֹכְרִין בֵּיצַת נְבֵלָה וּטְרֵפָה לְעוֹבֵד כּוֹכָבִים, שֶׁמָּא יַחֲזֹר וְיִמְכְּרֵם לְיִשְׂרָאֵל. כֵּיצַד יַעֲשֶׂה, יִטְרְפֶנָּה בִּקְעָרָה וְיִמְכְּרֶנָּה לְעוֹבֵד כּוֹכָבִים, שֶׁאָז וַדַּאי לֹא יִקְנֶה אוֹתָהּ יִשְׂרָאֵל מִמֶּנּוּ. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, שֶׁרוֹאִים אוֹתָהּ טְרוּפָה בְּיָדוֹ, שֶׁיֵּשׁ לָחוּשׁ שֶׁיִּשְׂרָאֵל מְכָרָהּ לוֹ מִפְּנֵי שֶׁהִיא טְרֵפָה. אֲבָל מֻתָּר לִקְנוֹת מִמֶּנּוּ פַּת שֶׁנִּלּוֹשׁ בְּבֵיצִים, בְּמָקוֹם שֶׁנּוֹהֲגִין לֶאֱכֹל פַּת שֶׁל עוֹבֵד כּוֹכָבִים, כֵּיוָן שֶׁאֵין רוֹאִים אוֹתָהּ טְרוּפָה בְּיָדוֹ. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּעַכְשָׁיו דְּאֵין נִזְהָרִין מִפַּת שֶׁל עוֹבֵד כּוֹכָבִים, אֵין לִמְכֹּר לְעוֹבֵד כּוֹכָבִים בֵּיצָה אֲסוּרָה, אֲפִלּוּ טְרוּפָה, דְּחַיְשִׁינָן שֶׁמָּא יְעָרְבֶנָּה עִם פַּת וְיִמְכְּרֶנָּה לְיִשְׂרָאֵל (אָרֹךְ כְּלָל מ״ב וּמ״ד בְּשֵׁם סמ״ק). וְהָכֵי נָהוּג בְּמָקוֹם דְּנוֹהֲגִין לַעֲשׂוֹת הַפַּת עִם בֵּיצִים וְנוֹהֲגִין בּוֹ הֶתֵּר לִקְנוֹתוֹ, אֲבָל בִּשְׁאָר מְקוֹמוֹת אֵין לָחוּשׁ.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםעודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״ט
(כ) אין מוכרין ביצי נבילה וטריפה לנכרי שמא יחזור וימכרם לישראל וכו׳ שאין קונין ביצים טרופות מן הנכרי ברייתא בס״פ א״ט (חולין סד.):
(כא) ומה שכתב בד״א שרואין אותה טרופה וכו׳ אבל מותר לקנות ממנו פת שנילוש בביצים וכו׳ עד סוף הסימן כ״כ שם התוס׳ והרא״ש והרשב״א והר״ן:
כתב רבינו ירוחם י״מ דאפי׳ בזמן הזה שלוקחים ביצים מן הנכרים דאין ביצי עוף טמא מצויין בינינו אין לוקחי׳ מהם ביצים טרופות ויש מי שכתב שכיון שאין ביצי עוף טמא מצויין אצלנו לוקחים מהם אפי׳ ביצים טרופות וזה המחלוקת תלוי בגירסאות הגמרא ונכון להחמיר עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) אין מוכרין ביצת נבילה וטריפה לנכרי שמא יחזור וימכרנה לישראל כן הוא בגמ׳ ויש להקשות לדעת הרמב״ם שהביא רבינו בסמוך שאין לקנות שום ביצים מן נכרי א״כ למה אסור למכור ביצי נבילה לנכרי הא ליכא למיחש שימכרנה לישראל וצ״ל דבמכיר הביצים שהם מעוף טהור אף להרמב״ם מותר לקנותם מן הנכרי:
(ו) אבל מותר לקנות ממנו פת שנילוש בביצים במקום שנוהגין לאכול פת של נכרי כו׳ (ובש״ד דין ס״ח כתב הטעם משום דרוב עיסתן אינן נילושין אלא בביצים שלמים ובזה מיושב דלא תקשה איך מוכרים להם ביצים טרופות שמא ילושו בהן עיסתן. {עד כאן המגיה}) ובאו״ה כתב בשם סמ״ק דעכשיו דאין נזהרין מפת של נכרי אין למכור לנכרי ביצה אסורה אפי׳ טרופה דחיישינן שמא יערבנה עם פת וימכרנה לישראל וכתב רמ״א בת״ח ע״ו ונראה אע״פ דלפ״ז הוי שרי לקנות מן הנכרי ביצים טרופות דמאחר דישראל אסור למכור טרופות א״כ אין כאן ריעותא. מ״מ נראה דאסור דיש לחוש לדבר מאחר שנזכר בגמ׳ אע״פ שנתבטל הטעם קצת מ״מ לא נתפשט המנהג שלא למכור לו ויש לחוש למיעוט שמא מכר לו ישראל טרופות מאחר שחזינן ריעותא שהן טרופות בידו:
(יב) טרפה אינה יולדת לפיכך עוף שהוא ספק טריפה והטיל בצים משהין אותו וכו׳ והתוספות בפא״ט (דף נ״ג) הקשו אמאי לא חיישינן לתקלה כדחיישינן בההיא שרקפא דספק דרוסה (פי׳ דהא סתמא מתיר כאן להשהות ואע״ג דנפישי נינהו הני ספק ביצי טרפה כהני שרקפא) ותירצו תקלה עצמה תנאי היא א״נ גבי שרקפא לפרסומי מילתא הוא דקא עביד א״נ גבי ביצים דממהרת לטעון לא חיישינן עכ״ל תוס׳ וכבר כתב לעיל רבינו ע״ש הרשב״א דבהני שרקפא חיישינן לתקלה וכאן פסק דמשהין אותו וכו׳ ולא חיישינן לתקלה א״כ תופס עיקר הך שינוי׳ דביצים ממהרת לטעון אבל גבי ספק דרוסה דאיכא זכרים הרבה וצריך להשהותן י״ב חדש חיישינן לתקלה ועי״ל סוף סימן נ״ז: ומהרא״י בהגהת ש״ד סימן ע״ג כתב עוד וז״ל יראה דלכולהו שינויא דתוס׳ היכא דאינו רוצה להשהותו זמן מרובה לא חיישינן לתקלה אפילו לשינויא דפליגי הלכתא כההוא דאמימר דמשהין אותו דבתראי הוא ורב אשי שקיל וטרי בהדיא התם ואפשר דגם רש״י ומרדכי לא אחמור אלא בטרפה שצריך ע״כ להשהות י״ב חודש ובזמן רב כזה ודאי חיישינן עכ״ל:
(יג) אין מוכרין וכו׳ כיצד יעשה יטרפנה וימכרנה לנכרי וכו׳ ואע״ג דלעוף טמא ליכא למיחש דאין ביצי עוף טמא מצוי בינינו הני מילי בשלמות דחזינן בהן סימנים דראשה א׳ כד וראשה א׳ חד ואע״ג דאינו סימן מובהק אפ״ה סמכינן עלייהו כיון דביצי עוף טמא לא שכיחין כלל בינינו אבל בטרופות בקערה חיישינן לביצי עוף טמא ותו כתב בש״ד סימן ס״ז דכיון שאין רגילות למכור כך טרופות אלא שלימות מוכחא מילתא שהן של נבלות וטרפות ומכרן הישראל לנכרי טרופות להיכירא שלא יקנה ישראל אחר מהן מיהו למאי שכתבנו בסימן פ״ד דקמח שנמצאו בו תולעים אסור למכרו לנכרי שמא יאפנו וימכרנה לישראל הכא נמי הני ביצים טרופות לא ימכרנו לנכרי נחתום במקום שרגילין ללוש פת בבצים ולמכרן בשוק שמא ימכרנה לישראל אבל לנכרי שאינו נחתום ודאי שרי ואע״ג דבקמח אסור לכל נכרי אפי׳ אינו נחתום היינו משום דקמח עומד לאפות ממנו פת ושמא יאפנה וימכרנה לישראל שיהא סבור דהפת בא מן הנחתום א״נ סבור האי נכרי נחתום הוא אבל ביצה טרופה אינה עומדת ללוש אותה בפת ולמכור בשוק הלכך באינו נחתום שרי למכור והה״נ דשרי אפי׳ לנחתום במקומות שאין רגילין הנחתומין כלל ללוש ביצים בפת:
(יד) ומ״ש ואין חוששין ג״כ משום דם וכו׳ ומ״מ נראה ודאי כשעושין מהן תבשיל או מרק דצריך לעיין אחריהם אם יש בהם דם ואין סומכין על הרוב היכא דאפשר לברורי בקלות ועוד דמיעוט המצוי קצת הוא ודמיא לבדיקת הריאה דלא אכלינן בלא בדיקה ובש״ד כתב דמה שרגילות לעיין אחריהם אם יש בהם דם כשעושין מהם תבשיל חומרא בעלמא הוא וס״ל דכי היכי דסמכינן בבהמה על רוב בהמות בחזקת כשרות ואוכלין ממנה בלא בדיקת ח״י טרפות ה״נ גבי איסור דם שבביצים סמכינן על הרוב ומיהו אף לדידי דצריך לעיין אחריהם מדינא ולא משום חומרא בעלמא מ״מ אם לא עיין אחריהם לא חיישינן להו דאזלינן בתר רובא: וכתב מהרא״י בת״ה סימן קע״ח בדין שור שקפץ עליו דוב דאסרו לאכלו משום חששא דספק דרוסה והתירו למכרו לנכרי דבדוכתא דאיכא פלוגתא דרבוותא אם הוא אסור או לא אע״ג דראוי לנהוג איסור שלא לאכלו וכמאן דמחמיר מ״מ לענין מכירה לנכרי סמכינן על מאן דמיקל ולא חיישינן שמא יחזור וימכרנה לישראל דאף אם מכרה הילכתא כמאן דמיקל ע״כ:
רמב״ם מאכלות אסורות ג׳:י״ט
(יז) ברייתא חולין דף ס״ד
(יח) תוספות והרא״ש והרשב״א וש״פ שם
(כז) אין מוכרים – ע״ל סי׳ פ״ד ס״ק י״ח.
(כח) בד״א שרואין כו׳ – כלומר בד״א שאסור לקנות מעובד כוכבים שרואין כו׳.
(כט) פת שנילוש בביצים במקום כו׳ – ע״ל סי׳ קי״ב ובמ״ש שם.
(ל) ויש אומרים כו׳ – ודעת הטור משמע דאפילו במקום שאין נזהרין מפת של עובדי כוכבים מותר למכרו לו טרפה וכן נ״ל שהוא דעת התוספות פרק א״ט (דף ס״ד ע״א ד״ה סימנים) והרשב״א והמרדכי לשם וכ״כ הר״ן שם להדיא וכן משמע דעת הסמ״ג וכן נראה מדברי שאר פוסקים וטעמא דכולי האי לא חיישינן שיערבו עם הפת וגם ימכרנו לישראל גם רוב עיסתן אינן נילושין אלא בביצים שלמות וכדאיתא בש״ד סימן ס״ח ובא״ו של מהרי״ל בדיני ביצים ושאר פוסקים ומ״ש הרב והכי נהוג היינו ע״פ מ״ש בת״ח כלל ס״ז ד״ד בשם או״ה כלל מ״ב דכן נוהגין אבל באו״ה שלפנינו אינו כתוב שם שכן נוהגין גם לא ראיתי מנהג בזה וכן נראה להדיא דעת מהרש״ל פא״ט סקי״ח דשרי מיהו יכול להיות דכל הני פוסקים מיירי בעובד כוכבים שאינו נחתום אבל בעובד כוכבים נחתום שכיח טובא שמערב עם הפת ביצים טרופות וחיישינן שמא ימכרנו לישראל ובהכי מיירי הסמ״ק והאו״ה גם הב״ח כ׳ סברא זו אע״פ שמדברי הרב בת״ח שם וכאן נראה דלכל עובד כוכבים אסור למכור.
(לא) והכי נהוג במקום כו׳ – וכתב בת״ח דאפ״ה אין לקנות ביצים טרופות מן עובד כוכבים ע״ש.
(יח) בד״א – שאסור לקנות מעובד כוכבים:
(יט) נהוג – וכתב בת״ח דאפ״ה אין לקנות ביצים טרופות מעובד כוכבים ע״ש וכ׳ הש״ך מיהו יכול להיות דהני פוסקים המתירים מיירי בעובד כוכבים שאינו נחתום אבל בעובד כוכבים נחתום שכיח טובא שמערב עם הפת ביצים טרופות וחיישינן שמא ימכרנו לישראל עכ״ל:
(ו) ביצת כו׳ – עיין בתשובת נו״ב תניינא חיו״ד סוף סי׳ קפ״ו שתמה על הטור והמחבר דהרי בברייתא בחולין ד׳ ס״ד לא שנינו אלא ביצת טרפה וכ״ה גירסת הרא״ש ומנ״ל למילף גם ביצת נבילה שאינו אסור אלא מדרבנן וע״ש בחלק או״ח סוף סי׳ ע׳ שכתב ולדברי המרדכי בפ׳ כ״ש דהא דרבא במסכת ע״ג בחיטין שנפל עליהן חביתא דחמרא מיירי בי״נ דרבנן ניחא ע״ש ועיין לקמן סי׳ קי״ב סעיף י״א ומ״ש שם:
(ז) בקערה וימכרנה – [עיין בתשובת ח״ס סימן י״ט הובא לעיל סי׳ ס״ב סק״א]:
(סג) [סעיף יוד׳] אין מוכרין ביצת נבילה וטרפה לעכו״ם וכו׳ בד״א שרואין אותה וכו׳ כלומר בד״א שאסור לקנות מעכו״ם שרואין אותה טרופה בידו וכו׳ ש״ך ס״ק כ״ח. פר״ח או׳ כ״ו. לה״פ או׳ כ״ד.
(סד) שם הגה. ויש אומרים דעכשיו דאין נזהרין מפת של עכו״ם אין למכור לעכו״ם וכו׳ אבל במקום שאין נותנים ביצים בפת מותר למכור לעכו״ם ביצים טרופות וכמ״ש בסוף ההגה אבל בשאר מקומות אין לחוש.
(סה) שם הגה. וי״א דעכשיו דאין נזהרין מפת של עכו״ם אין למכור לעכו״ם וכו׳ מיהו הש״ך ס״ק ל׳ כתב בשם כמה פו׳ דאפי׳ במקום שאין נזהרין מפת של עכו״ם מותר למכור לעכו״ם ביצה אסורה טרופה וטעמא דכולי האי לא חיישינן שיערבו עם הפת וגם ימכרנו לישראל וע״כ כתב דיכול להיות דכל הני פו׳ מיירי בעכו״ם שאינו נחתום אבל בעכו״ם נחתום שכיח טובא שמערב עם הפת ביצים טרופות וחיישינן שמא ימכרנו לישראל יעו״ש. וכן הסכים הפר״ח או׳ כ״ח דדוקא לנחתום אסור למכור. וכ״כ הפר״ת או׳ ט״ו. לה״פ או׳ כ״ו. בל״י או׳ י״ז. שפ״ד או׳ כ״ט. חכ״א כלל ט״ל או׳ י״א.
(סו) שם בהגה. והכי נהוג וכו׳ ר״ל שלא למכור לעכו״ם ביצים אסורות אפי׳ טרופות. ואפ״ה אין לקנות ביצים טרופות מן העכו״ם דיש לחוש למיעוט שמא מכר לו ישראל טרופות מאחר שחזינן ריעותא שהם טרופות. תו״ח סוף כלל ס״ח. ש״ך ס״ק ל״א. פר״ח או׳ כ״ט. לה״פ או׳ כ״ז. בל״י או׳ י״ח. כריתי או׳ י״ט. שפ״ד או׳ ל״א. בי״צ ח״ב או׳ ח׳ ערוך השלחן או׳ כ״ג.
(סז) ופי׳ טרופות היינו שהם טרופות לגמרי שהכל מעורב ביחד חלבון וחלבון אבל אם הם שבורות שהחלבון והחלבון שלם באומר משל עוף פלוני טהור סגי. ומינה שאין מוכרין להם אלא א״כ טרופות ומעורבות לגמרי וכ״כ הרשב״א בחי׳ פר״ח שם. לה״פ שם. ומנהג בגדאד יע״א שאין לקנות מן העכו״ם ביצים שבורות אפי׳ אם החלבון והחלמון שלימים. זב״צ או׳ מ״ג. ומ״מ אם עדיין הם בקליפתם ונסדקה הקליפה החיצונה ואפי׳ אם הוסר ממנה מעט לכ״ע שרי לקנותם מן העכו״ם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144