×
Mikraot Gedolot Tutorial
טור
שו״ע
פירוש
הערותNotes
ט/ש
טור-שו״ע אורח חיים קצ״טטור-שו״ע
;?!
אָ
שולחן ערוך
על מי מזמנים ועל מי אין מזמנים, ובו י״א סעיפים (א) הַשַּׁמָּשׁ שֶׁאָכַל כַּזַּיִת מְזַמְּנִין עָלָיו. (ב) כּוּתִי בַּזְּמַן הַזֶּה הֲרֵי הוּא כְּעוֹבֵד עֲבוֹדַת אֱלִילִים וְאֵין מְזַמְּנִין עָלָיו. (ג) עַם הָאָרֶץ גָּמוּר מְזַמְּנִין עָלָיו בַּזְּמַן הַזֶּה. (ד) עוֹבֵד כּוֹכָבִים אֵין מְזַמְּנִין עָלָיו, וַאֲפִלּוּ גֵּר שֶׁמָּל וְלֹא טָבַל אֵין מְזַמְּנִין עָלָיו; אֲבָל גֵּר גָּמוּר מְזַמְּנִין עָלָיו וְיָכוֹל לְבָרֵךְ בִּרְכַּת הַמָּזוֹן וְלוֹמַר: עַל שֶׁהִנְחַלְתָּ לַאֲבוֹתֵינוּ. (ה) אוֹנֵן בַּחוֹל, שֶׁהוּא פָּטוּר מִלְּבָרֵךְ, אֵין מְזַמְּנִין עָלָיו. (ו) נָשִׁים וַעֲבָדִים וּקְטַנִּים אֵין מְזַמְּנִין עֲלֵיהֶם, אֲבָל מְזַמְּנִין לְעַצְמָן; וְלֹא תְּהֵא חֲבוּרָה שֶׁל נָשִׁים וַעֲבָדִים וּקְטַנִּים מְזַמְּנִין יַחַד, מִשּׁוּם פְּרִיצוּתָא דַּעֲבָדִים, אֶלָּא נָשִׁים לְעַצְמָן וַעֲבָדִים לְעַצְמָם; וּבִלְבַד שֶׁלֹּא יְזַמְּנוּ בְּשֵׁם. (ז) נָשִׁים מְזַמְּנוֹת לְעַצְמָן, רְשׁוּת. אֲבָל כְּשֶׁאוֹכְלוֹת עִם הָאֲנָשִׁים, חַיָּבוֹת וְיוֹצְאוֹת בַּזִּמּוּן שֶׁלָּנוּ. {הַגָּה: אַף עַל פִּי שֶׁאֵינָן מְבִינוֹת (הָרא״ש וּמָרְדְּכַי רֵישׁ פ׳ ג׳ שֶׁאָכְלוּ בְּשֵׁם רַשִׁ״י).} (ח) אַנְדְּרוֹגִינוּס מְזַמֵּן לְמִינוֹ, וְאֵינוֹ מְזַמֵּן לֹא לָאֲנָשִׁים וְלֹא לְנָשִׁים. (ט) טֻמְטוּם אֵינוֹ מְזַמֵּן כְּלָל. (י) קָטָן שֶׁהִגִּיעַ לְעוֹנַת הַפָּעוֹטוֹת וְיוֹדֵעַ לְמִי מְבָרְכִין, מְזַמְּנִין עָלָיו וּמִצְטָרֵף בֵּין לִשְׁלֹשָׁה בֵּין לַעֲשָׂרָה. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים דְּאֵין מִצְטָרְפִין אוֹתוֹ כְּלָל עַד שֶׁיְּהֵא בֶּן שְׁלֹשׁ עֶשְׂרֵה שָׁנָה דְּאָז מְחַזְּקִינַן לֵיהּ כְּגָדוֹל שֶׁהֵבִיא ב׳ שְׂעָרוֹת (הָרא״ש וְהַמָּרְדְּכַי פ׳ ג׳ שֶׁאָכְלוּ וְטוּר) וְכֵן נוֹהֲגִין וְאֵין לְשַׁנּוֹת; וְחֵרֵשׁ וְשׁוֹטֶה אִם מְכַוְּנִים וּמְבִינִים מִצְטָרְפִין לְזִמּוּן, אַף עַל פִּי שֶׁאֵין הַחֵרֵשׁ שׁוֹמֵעַ הַבְּרָכָה (מַהֲרִי״ל).} (יא) מִי שֶׁנִּדּוּהוּ עַל עֲבֵרָה, אֵין מְזַמְּנִין עָלָיו.מהדורה זמנית המבוססת על מהדורת הדפוסים ממאגר תורת אמת (CC BY-NC-SA 2.5)
טור
(א)  שמש שאכל כזית מזמנין עליו. (ב)  והכותי אם הוא חבר מזמנין עליו ורב אלפס כתב והאידנא הם גוים גמורין ואין מזמנין עליהן. (ג)  תניא עם הארץ אין מזמנין עליו והאידנא אמר ר״י שמזמנין עם עם הארץ כדי שלא יהא כל אחד בונה במה לעצמו פי׳ אם היו פורשין מהם היו גם הם פורשין מן הציבור לגמרי וכ״כ ר״ח האידנא רגילין לזמן אפילו עם עם הארץ גמור. (ד)  נכרי אין מזמנין עליו ואפילו גר שמל ולא טבל איןא מזמנין עליו שאינו גר עד שימול ויטבול. (ה)  וכן האונן בחול שהוא פטור מלברך אין מזמנין עליו. (ד)  ור״ת לא היה מניח אפילו לגר גמורב לברך ברה״מ שאינו יכול לומר שהנחלת לאבותינו ותניא בספרי אשר נשבעת לאבותינו פרט לגרים ולעבדים משוחררים וכ״כ בה״ג.
ור״י כתב שיכול לברך שיכול לומר לאבותינו דכתיב אב המון גוים נתתיך ודרשינן מתחילה אב לארם מכאן ואילך לכל העולם.
(ו)  נשים ועבדים וקטנים אין מזמנין עליהן ת״ר נשים מזמנות לעצמן ועבדים מזמנין לעצמן נשים ועבדים וקטנים אם רצו לזמן אין מזמנין משמע דנשים מזמנות לעצמן וחייבות לעשות כן ובאשכנז לא נהגו כן ויש מפרשים כדי לקיים המנהג הא דקאמר נשים מזמנות לעצמן פי׳ אם רצו אבל חובה ליכא וכן פירש״י וא״א הרא״ש ז״ל פי׳ דעל כרחך חייבות קאמר דתניא בערכין (ג.) הכל חייבין בזימון וקאמר הכל לאתויי מאי לאתויי נשים והיינו על כרחך לחיובא מדקאמר הכל חייבין.
וה״ר יהודה הכהן היה מורה הלכה למעשה להצטרף אשה לזימון והיה מביא ראיה מדבעי תלמודא בפ׳ מי שמתו נשים בברה״מ דאורייתא או דרבנן וקאמר למאי נפקא מינה להוציא אחרים י״ח מכלל דפשיטא ליה דמצטרפות דאי לא תימא הכי אדמיבעיא ליה אם יכולות להוציא תיבעי ליה אם מצטרפות והר״מ מרוטנבורק השיב על דבריו וכתב שאין מצטרפות והרמב״ם ז״ל כתב נשים ועבדים וקטנים אין מזמנין עליהם אבל מזמנין לעצמם ולא תהא חבורה של נשים עבדים וקטנים מזמנות יחד אלא נשים לעצמן ועבדים לעצמן וקטנים לעצמן ובלבד שלא יזמנו בשם.
(ח)  אנדרוגינוס מזמן למינו ואינו מזמן לא לנשים ולא לאנשים. (ט) וטומטום אינו מזמן כלל. (י)  א״ר נחמן קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו ופירש ר״ח דמיירי שנכנס בשנת י״ג ולא הביא ב׳ שערות ידועות שעדיין הוא קטן אף על פי שהוא בשנת י״ג ואם הוא יודע למי מברכין מזמנין עליו.
ורב אלפס כתב ואנן לא סבירא לן הכי כיון דקרי ליה קטן אפילו בן ט׳ שנים או י׳ אם יודע למי מברכין מזמנין עליו וכן כתב הרמב״ם ז״ל שמצטרף בין לג׳ בין לי׳.
וה״ר פרץ חילק שמצטרף לי׳ ולא לג׳ וכ״כ רב האי שמצטרף לי׳ ולא לג׳.
ויש נוהגין לצרפו ע״י חומש שבידו ואינו מנהג.
וא״א ז״ל הביא ההוא דירושלמי א״ר יוסי כמה זימנין אכלינא עם תחליפא אבא ועם בנימין בר שישא חביבי ולא זימנו עלי עד דאייתיתי ב׳ שערות וכ׳ הלכך המחוור שבכולם אין עושין קטן סניף לי׳ לברכת המזון ולתפלה ולג׳ עד שיביא ב׳ שערות.
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.
הערות
א בדפוסים נוסף כאן במקום ״אין״: ״לא היו בזמן התלמוד״.
ב בדפוסים נוסף כאן: ״בא״י״.
E/ע
הערותNotes
(א) שמש שאכל כזית מזמנין עליו והכותי אם הוא חבר מזמנין עליו בפרק שלשה שאכלו (ברכות מה.) השמש שאכל כזית והכותי מזמנין עליהם ובגמרא (מז:) שמש פשיטא מהו דתימא שמש לא קבע כלומר אין לו קביעות לפי שהולך ובא קמ״ל ואכותי פריך אמאי לא יהא אלא עם הארץ אמר אביי בכותי חבר: (ב) ומה שכתב בשם הרי״ף שהאידנא הם גוים גמורים כ״כ ג״כ הרא״ש והוא פשוט בגמ׳ פ״ק דחולין (ו.): (ג) תניא ע״ה אין מזמנין עליו בפרק שלשה שאכלו (ברכות מה.). (ד) ומה שכתב והאידנא אומר ר״י שמזמנין על ע״ה וכו׳ כן כתב שם התוספות והרא״ש ז״ל גם בפרק חומר בקודש (חגיגה כב.) כ״כ התוס׳. (ה) עו״ג אין מזמנים עליו ואפי׳ גר שמל ולא טבל וכו׳ פשוט בפ׳ ג׳ שאכלו (ברכות מה.): (ו) וכן האונן בחול שהוא פטור מלברך אין מזמנין עליו בפ׳ ואלו מגלחין (מועד קטן כג.): (ז) ור״ת לא היה מניח אפי׳ לגר גמור בא״י לברך בה״מ וכו׳ זה פשוט דקאי למ״ש עכו״ם אין מזמנין עליו ואפי׳ גר שמל ולא טבל ונכנס דין האונן בין הדבקים:
ומה שכתב רבינו בשם רבינו תם שלא היה מניח לגר בא״י לברך בה״מ וכו׳ ור״י כתב שיכול לברך שיכול לומר לאבותינו וכו׳ הכל בתוספות פרק המוכר את הספינה (בבא בתרא פא.) גמ׳ הקונה ב׳ אילנות בתוך של חבירו. וכ״כ בהגהות מיימון פ״ח מהלכות תפלה וברוקח וכתב האגור ר״ת לא היה מניח לגר בא״י לברך בה״מ ר״ל להוציא אחרים וכך הוא בתוס׳ ר״ת לא היה מניח לגר בא״י לברך ברכת הזימון ונראה שהטעם משום דכשמברך לעצמו יחסר מהברכות אותם תיבות אבל כשמברך לאחרים אם לא יאמר אותם תיבות נמצא לגבי דידהו משנה ממטבע שטבעו חכמים בברכות. ונראה דאם אחר שענו ברכת זימון בירך כל אחד ברכת המזון לעצמו ש״ד אפילו לר״ת ולא בא למעט אלא היכא שהם יוצאים בברכת המזון שאומר הגר ונראה שלזה נתכוין האגור במ״ש רוצה לומר להוציא אחרים וכבר כתבתי בסימן נ״ג שדעת הרמב״ן והרמב״ם והרשב״א והר״ן ז״ל כדעת ר״י והכי נקטינן:
(ח) נשים ועבדים וקטנים אין מזמנין עליהם משנה בפ״ג שאכלו (מה.) (ט) ת״ר נשים מזמנות לעצמן וכו׳ שם בראש הפרק ומפרש בגמרא טעמא דנשים ועבדים אם רצו לזמן אין מזמנין משום פריצותא וע״ש ברש״י: (י) ומה שכתב רבינו שי״מ לקיים המנהג דקאמר נשים מזמנות לעצמן פירוש אם רצו אבל חובה ליכא כ״כ שם התוס׳. והרא״ש דחה דברי האומרים כן מדתניא (ערכין ג.) הכל חייבים בזימון וכן הכריע ה״ר יונה ג״כ שהן חייבות בזימון:
סמ״ג כתב גרסינן בפ״ק דערכין הכל חייבין בזימון לאיתויי נשים דתניא נשים מזמנות לעצמן ותימה דבריש פרק שלשה שאכלו מסיק דנשים מזמנות לעצמן רשות ואומר ר״י דלעצמן דוקא רשות אבל כשאוכלות עם האנשים חייבות ויוצאות בזימון שלנו ואינן מברכות לעצמן:
(יא) ומה שכתב שה״ר יהודה כהן היה מורה הלכה למעשה להצטרף אשה לזימון כ״כ שם המרדכי בשם רבינו שמחה וכתב האגור שלא ראה ולא שמע מעולם מקום שנוהגים בו כן. (יב) ומה שכתב רבינו בשם הרמב״ם הוא בפ״ה ואע״פ שדבריו כדברי המשנה והברייתא שכתב רבינו בסמוך רצה רבינו לכתוב דבריו כדי ללמוד דאין מזמנין בשם וגם ללמוד דין האנדרוגינוס והטומטום לענין זימון והטעם שאין מזמנין בשם דהוי דבר שבקדושה וכל דבר שבקדושה לא יהא אלא בי׳ אנשים גדולים ובני חורין: (יג) ומה שכתב דאנדרוגינוס מזמן למינו ואינו מזמן לא לאנשים ולא לנשים וטומטום אינו מזמן כלל הכי תניא בפרק ראהו ב״ד לענין תקיעת שופר וטעמא משום דאנדרוגינוס הוי בריה בפני עצמו הלכך למינו מיהא מזמן וטעם הטומטום שאינו מזמן אפילו עם מינו משום דאיכא למיחש שמא ימצא זה זכר והללו נקבות או איפכא:
ואהא דתני נשים ועבדים וקטנים אין מזמנין עליהם כתב הר״י בשם רש״י דנשים אין מצטרפות לזימון אפי׳ עם בעליהן מפני שאין חבורתן נאה ומשמע לכאורה שאע״פ שיש ג׳ אנשים אין הנשים מצטרפות עמהן לזימון אבל הר״ן כתב בפ״ב דמגילה גבי ההיא דתנן הכל כשרים לקרות את המגילה חוץ מחרש שוטה וקטן דמשמע שהנשים מוציאות את האנשים י״ח מגילה וי״א שאע״פ שמוציאות אינן מצטרפות למנין י׳ למאן דמצריך י׳ במגילה כדאשכחן בענין ברה״מ דאע״ג דנשים מזמנות לעצמן אפ״ה אינן מצטרפות לזמן עם האנשים משום פריצותא וא״א דהתם הוא שאינן מוציאות אנשים בברכתן אבל כאן היאך אפשר שמוציאות אנשים ידי קריאה ואין מצטרפות עמהם למנין אלא ודאי מצטרפות וכ״ת אמאי לא חיישינן הכא לפריצותא כי היכי דחיישינן התם אפשר לומר דשאני הכא דע״י צירוף אין שינוי במטבע ברכה אבל זימון דהוי שינוי במטבע ברה״מ וכיון שניכר צירופן עם אנשים איכא למיחש לפריצותא אבל כאן במגילה אין צירופן ניכר שכן דרך קריאתה ליחיד כרבים וכיון דאין צירופן ניכר מותר ודכוותיה נמי בבה״מ היכא דאיכא תלתא בר מנשים מצטרפין אף הנשים עמהם משום דהשתא אין צירופן ניכר עמהם כלל עכ״ל.
וגם הרא״ש כ׳ בתשובה (כלל ד׳ סימן ט״ז) דנשים יוצאות בזימון של אנשים כיון שמסובין יחד דנשים מזמנות לעצמן כ״ש שיוצאות בזימון של אנשים וכ״כ סמ״ג בשם ר״י וכתבתיו בסמוך:
(יד) אמר רב נחמן קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו בפרק שלשה שאכלו (ברכות מח.):
ומה שכתב רבינו וכ״כ הר״ם שמצטרף בין לג׳ בין לי׳ שיעורו כך וכ״כ הרמב״ם כדברי הרי״ף וכתב עוד שמצטרף בין לג׳ בין לי׳ לאפוקי מהר״פ שמחלק ביניהם:
(טו) ומה שכתב הרי״ף בן ט׳ או י׳ נראה דלאו דוקא שהרי הרמב״ם כתב בן ז׳ או ח׳ ולא משמע דפליגי בהכי אלא ודאי כל תינוק שיודע למי מברכין מזמנין עליו והוא שהגיע לעונת הפעוטות דהיינו בן ז׳ או ח׳ כל חד וחד לפום חורפיה אבל קטן ביותר שלמדוהו למי מברכין אין מזמנין עליו שאע״פ שהוא משיב כששואלין אותו למי מברכין אין לסמוך עליו כיון שהוא קטן ביותר ומ״מ היכא שמעצמו יודע להשיב למי מברכין אפשר שאע״פ שהוא קטן ביותר מזמנין עליו אבל מצאתי להרשב״א שכתב על דברי הרי״ף ובן י׳ ובן ט׳ נראה מפני שהוא זמן חינוכו עכ״ל ולפ״ז גם בן ז׳ ובן ח׳ דנקט הרמב״ם משום דזמן חינוכו הוא אבל בציר מהכי אע״פ שהוא יודע מעצמו למי מברכין אין מזמנין עליו. וכ״כ הריב״ש בתשובה שאפילו לדברי המתירין לעשות קטן סניף צריך שיהא בו דעת ויודע למי מברכין ולמי מתפללין ושיהא בן ט׳ או בן י׳ או לכל הפחות גדול מבן שש אבל קטן מבן שש אפילו הוא חריף ויודע למי מברכין ולמי מתפללין אינו כלום שהרי לא הגיע לעונת הפעוטות והרי הוא כמי שאינו בן דעת עכ״ל: (טז) ומה שכתב רבי׳ בשם הר״פ ורבי׳ האיי שמצטרף לי׳ ולא לג׳ כן כתב שם התוספות והמרדכי שהוא דעת ר״ת ופירש שהירוש׳ שכותב רבינו בסמוך מיירי בזימון ג׳ אבל לזימון י׳ מצטרף דס״ל לר״ת דזימון בג׳ חמיר מזימון בי׳ ומ״מ כתבו שלא רצה ר״ת לעשות מעשה כדבריו וז״ל א״ח כתב הראב״ד דקטן מצטרף לי׳ ולא לג׳ וכן בירושלמי מתמה ואומר אם תמן שמזכירין שם שמים עושין אותו סניף כאן שאין מזכירין שם שמים לכ״ש אמר ליה והיינו כלומר היא הנותנת תמן ע״י שמזכיר עושין אותו סניף כלומר לי׳ דוחקין עצמן לעשות סניף כדי להוסיף בשבחו של מקום אבל לג׳ לא איכפת לן עכ״ל:
כתב הכלבו ולדעת אלו שמצטרפין אותו לג׳ דוקא אחד אבל שנים לא דרובא דגדולים בעינן אבל לי׳ יש מצרפין אפי׳ ג׳ קטנים כמו שמצטרפין ג׳ אוכלי ירק:
(יז) ומה שכתב רבינו ויש נוהגים לצרפו ע״י חומש שבידו ואינו מנהג כ״כ שם התוספות והרא״ש והמרדכי שמנהג טעות הוא זה: (יח) ומה שכתב וא״א ז״ל הביא ההיא דירוש׳ א״ר יוסי כמה זימנין אכלינא וכו׳ שם וגם הגהות מיימון כתבו בפ״ה בשם ר״י שאין קטן מצטרף אפילו לזימון ג׳ וכ״ש לי׳ דחמיר משלשה עד שיביא שתי שערות וכ״כ סמ״ג ולכאורה משמע דסברי דאין מזמנין על הקטן כלל דכיון שכתבו דבעינן שיביא שתי שערות משמע דשערות ממש בעינן ולא שומא וכל שערות שהביא קודם י״ג שנה ויום אחד שומא בעלמא נינהו ותמהני דהא אסיקנא בגמרא דידן ולית הלכתא ככל הני שמעתתא אלא כי הא דא״ר נחמן קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו והיאך דחו מסקנא דגמרא דידן מפני הירוש׳ ואע״פ שסמ״ג כ׳ דמעשה רב מ״מ אינו כדאי לדחות מסקנא דתלמוד ערוך שבידינו. ונראה שהם סוברים דאע״ג דקי״ל כר״נ דאמר קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו מ״מ בעינן שהביא שתי שערות ואם לא הביא שתי שערות אע״פ שיודע למי מברכין אין מזמנין עליו וטעמא דמילתא משום דמקמי הא דר״נ איתמר בגמרא א״ר יוחנן קטן פורח מזמנין עליו תניא נמי הכי קטן שהביא ב׳ שערות מזמנין עליו ושלא הביא ב׳ שערות אין מזמנין עליו ואין מדקדקין בקטן הא גופא קשיא וכו׳ מאי לאו לאתויי קטן פורח והם סוברים דאפילו את״ל דכי אמרינן ולית הלכתא ככל הני שמעתתא קאי גם להא דא״ר יוחנן קטן פורח מזמנין עליו מ״מ יש לנו לקיים דברי הברייתא דלא משוינן לר״נ חולק על הברייתא הלכך ע״כ לומר דכי א״ר נחמן דקטן היודע למי מברכין מזמנין עליו היינו דוקא כשהביא שתי שערות כדקתני בברייתא דלא בא ר״נ אלא לפרש דהא דתניא דקטן שהביא שתי שערות מזמנין עליו היינו דוקא כשיודע למי מברכין והשתא מייתי שפיר ראיה מהירושלמי דירושלמי מפרש מסקנא דגמרא דידן ולישנא דידהו דייק הכי שכתבו אין עושין קטן סניף עד שיביא שתי שערות אלמא דאם הביא שתי שערות אע״ג דקטן הוא מזמנין עליו וכשיודע למי מברכין כדאמר רב נחמן. ולפי זה הא דתניא בברייתא אין מדקדקין בקטן היינו לומר דאע״ג דקי״ל בעלמא דקטן שהביא שתי שערות לא חשיב גדול דהנך שערות שומא בעלמא נינהו לענין צירוף דזימון אין מדקדקין בכך אלא כגדול שהביא ב׳ שערות חשבינן ליה. ומשמע ששתי שערות הללו צריך שיהיו גדולים כדי לכוף ראשן לעיקרן כדין שתי שערות דגדול ור״י היה ר״ל שאע״פ שאינם גדולים כ״כ כיון שהם פורחים ויוצאים קצת סגי והיינו דאמר קטן פורח מזמנין עליו ואידחו ליה אלא בעינן שערות ארוכים כדי לכוף ראשן לעיקרן ויש להוכיח שהם סוברים כן מדסתמו דבריהם וכתבו עד שיביא שתי שערות משמע דב׳ שערות ארוכים כמשפטם בעינן וכן נראה מדברי הר״י שכתב פי׳ אחר בזה והעלה לפי אותו פי׳ דאין מזמנין על הקטן אלא או בב׳ שערות או כשיגיע לי״ג וכתב אח״כ והרבה מן החכמים נוהגים ע״פ סברא זו ונזהרים שלא לזמן עם הקטן עד שיכנס בשנת י״ג וסומכין על מה דאמרינן בירושלמי א״ר יוסי זימנין סגיאין הוה קאימנא קמיה דתחליפא אבא דחלפתא וקמי רבי חנינא בר סיסי חביבי ולא הוו מזמנין עלי עד דאייתינא שתי שערות ע״כ הרי שהוא סובר דהירושלמי בהביא שתי שערות קודם זמנו מיירי וא״כ י״ל שהרא״ש וסמ״ג שסומכים על הירושלמי כך הם מפרשים אותו ואתי שפיר עם מסקנא דגמרא דידן אבל מהר״י קולון כתב בשורש מ״ט שצריך להיות בן י״ג שנה לדברי פוסקים אחרונים כמו ה״ר אשר ז״ל ובנו ה״ר יעקב בטור א״ח וכתב ג״כ שכך כתב ר״י וסמ״ג שאין לעשות פחות מבן י״ג שנה סניף לעשרה ושלכן אין להקל בדבר ואע״פ שלענין סניף לתפלה מיירי התם כיון דהרא״ש משוה ברה״מ לתפלה שהרי כתב אין עושין סניף לעשרה לברה״מ ולתפלה ולשלשה עד שיביא שתי שערות אם בתפלה פירוש עד שיביא שתי שערות הוי שתי שערות כמשפטם דהיינו שיביאם אחר שנעשה בן י״ג ויום אחד הוא הדין לברה״מ בין לי׳ בין לג׳ ולפי דבריו יש לתמוה היאך דחה מסקנא דגמרא דידן מפני הירושלמי ע״כ נראה לפרש דבריהם כמו שכתבתי:
ולענין הלכה כיון שהרי״ף והרמב״ם מסכימים לדעת אחת הכי נקטינן ואע״פ שבסימן נ״ה פסקתי דאין עושין קטן סניף לעשרה שאני התם דדבר שבקדושה הוא אבל הכא אינו אלא זימון בעלמא ואע״ג דבפרק ג׳ שאכלו משמע איפכא דאמר ריב״ל אע״פ שאמרו קטן המוטל בעריסה אין מזמנין עליו אבל עושין אותו סניף לי׳ נ״ל דלטעמיה אזיל שסובר דאכל בי י׳ שריא שכינתא ואפילו יש ביניהם קטן המוטל בעריסה שאין בו דעת דלדבר שבקדישה לא בעינן דעתא אלא שתהא שכינה שורה אבל בזימון בעינן דעתא שהרי המזמן אומר לחביריו שיזדמנו לברך וכל שיש ביניהם מי שאין בו דעת לא שייך זימון אבל לדידן דלדבר שבקדושה אין מצרפין קטן המוטל בעריסה דבר שבקדושה חמיר מזימון מטעמא דפרישית וכן דעת ה״ר יונה שכתב גבי הא דאמר רב נחמן קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו דדוקא לענין ברה״מ עושין אותו סניפין אבל לא לקדיש ולקדושה ולברכו וכ״כ מקצת גאונים ע״כ ונראה שזה הוא דעת הרי״ף והרמב״ם שלא הזכירו צירוף דקטן לתפלה ובהדיא כתב הרמב״ם בפ״ח מהלכות תפלה אין עושין בפחות מי׳ גדולים וכ״כ הריב״ש בתשובה שזהו דעת הרמב״ם משום דס״ל דכי איפסיקא הלכתא כר״נ דאמר קטן היודע למי מברכין מזמנין עליו דוקא בברכת הזימון הוא. מי שנדוהו על עבירה כתבתי בסימן נ״ה שאין מזמנין עליו:
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.
הערות
E/ע
הערותNotes
הערות
Tur-Shulchan Arukh
Peirush

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144