×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
טור
הלכות בשר בחלב
(א) איסור בשר בחלב כתיב לא תבשל גדי בחלב אמו ונאמר ג׳ פעמים בתורה אחד לאיסור בישול ואחד לאיסור אכילה ואחד לאיסור הנאה והוציא איסור אכילה בלשון בישול לומר שאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול אבל מדרבנן אסור בכל ענין.
שולחן ערוך
באיזו בשר נוהג דין בשר בחלב, והיאך נקרא בישול, ובו י״א סעיפים
(א) כָּתוּב בַּתּוֹרָה: לֹא תְבַשֵּׁל גְּדִי בַּחֲלֵב אִמּוֹ (שמות כ״ג:י״ט, ל״ד:כ״ו, דברים י״ד:כ״א) ג׳ פְּעָמִים; אֶחָד לְאִסוּר בִּשּׁוּל, וְאֶחָד לְאִסוּר אֲכִילָה, וְאֶחָד לְאִסוּר הֲנָאָה. וְהוֹצִיא אֲכִילָה בִּלְשׁוֹן בִּשּׁוּל, לוֹמַר שֶׁאֵינוֹ אָסוּר מִן הַתּוֹרָה אֶלָּא דֶּרֶךְ בִּשּׁוּל, אֲבָל מִדְּרַבָּנָן אָסוּר בְּכָל עִנְיָן. {כָּל בָּשָׂר בְּחָלָב שֶׁאֵינוֹ אָסוּר מִן הַתּוֹרָה, מֻתָּר בַּהֲנָאָה (טוּר וְאָרֹךְ כְּלָל ל׳).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(א) איסור בשר בחלב כתיב לא תבשל גדי בחלב אמו ונאמר ג׳ פעמים בתורה א׳ לאיסור אכילה וא׳ לאיסור הנאה וא׳ לאיסור בישול וכו׳ בריי׳ בס״פ כ״ה (חולין קטו:):
(ב) ומה שכתב והוציא איסור אכילה בלשון בישול לומר שאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול אבל מדרבנן אסור בכל ענין כ״כ הרשב״א בת״ה:
(א) בשר ששהא בחלב כולי יומא האם נאסר. הדרכ״מ באות א, הביא מהמרדכי דבאכילה נאסר ויש אוסרים בהנאה ויש מתירים, ע״כ, וכעין זה הביא הב״י בסוף הסימן, ועי׳ במה שכתב הב״י בבדק הבית בסי׳ קה,א, ובמה שאכתוב שם.
הגהה בדבר הב״י. בדברי הב״י בסעיף ב-ג, הגיהו ב׳ פעמים דלר״ע במקום דלכ״ע, ע״כ, ואין ספק שזו הגהה נכונה, ופשוט.
האם עוף בחלב הוי דאורייתא או דרבנן. הטוש״ע והב״י בסעיף ב-ג, הביאו דהוא דרבנן, והש״ך בסעיף ג ס״ק ד, ובספרו הארוך בד״ה ומה שפסק הב״ח, הביא בזה מחלוקת, והביא דהב״ח ומהרש״ל פסקו שהוא דאורייתא נגד כל הראשונים כיון דכן משמע בתוס׳ בחולין, ע״כ, ויש להעיר דמאידך תוס׳ בעירובין סב: ד״ה אפילו, ובביצה ו: ד״ה ביצים, ובכתובות ס: ד״ה אפילו, ובחולין נח. ד״ה ושוין, ס״ל דהוא דרבנן, והש״ך הביא מהראשונים בשם בה״ג דהוי דרבנן, ויש להעיר דכ״כ בה״ג בהל׳ יו״ט בעמוד ריב, אמנם היראים בסי׳ סג אות לב, כתב בשם בה״ג דעוף בחלב דאורייתא, ונראה מדברי היראים שם דס״ל כוותיה בזה, והש״ך כתב דסמ״ג ס״ל דהוא דרבנן, ע״כ, ואינו מדוייק דבסמ״ג בלא תעשה קמא, ששם נכתבו דיני בשר בחלב, כתב דאין קושיא על מנהג העולם דיכולים לומר דבשר עוף בחלב דאורייתא, ובסמ״ג בלא תעשה קלב, מבואר להדיא דס״ל דהוא דאורייתא, ומאידך הרמב״ן בחולין קטז. ד״ה הא, כתב דהוי דרבנן, וכ״כ הריטב״א בחולין קד. ד״ה ומנא, דהוא דרבנן, וכ״כ החינוך במצוה קיג, והכי נקטינן דהוא דרבנן וכדברי רוב הראשונים.
האם מותר לבשל בשר עוף עם חלב ואם בשלו האם אסור בהנאה. לסוברים דבשר עוף בחלב הוי דאורייתא א״כ אסור גם לבשלו מדאורייתא ואסור בהנאה כדין בשר בהמה, אבל לסוברים דהוא דרבנן אפשר דלא גזרו אלא באכילה, והב״י בסעיף ב-ג, הביא דהרמב״ם ס״ל דגזרו רק באכילה, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה קיג.
איסורי בשר וחלב שהם מדרבנן ספיקם להקל. כ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פד:, בריש השער, וכן הביא הדרכ״מ בסי׳ קה,א באות א, מהאיסור והיתר הארוך.
ביצים גמורות המעורות בגידים האם אסורות בחלב. הש״ך בסעיף ה ס״ק י, ובספרו הארוך ד״ה גרסינן בפרק קמא, הביא בזה מחלוקת ונטה לומר דאסורות, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פד:, כתב דהלכה כרבנן דמותרות, ועל פי דברי הש״ך בספרו הארוך, מבואר דמה שכתוב לפנינו בדברי הרי״ף דאסורות, אינו מדברי הרי״ף ואדרבה הרי״ף לא חילק בהכי, ונמצא דהרי״ף והרא״ש והרמב״ם והרשב״א והטור סברי דהלכה כרבנן דמותרות, וא״כ נראה דכדבריהם נקטינן וכדברי השו״ע, ובפרט דהוי איסור דרבנן.
מה הם ביצים גמורות. הטור והב״י והש״ך בסעיף ה, והש״ך בספרו הארוך, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהגהות מימון בהל׳ מאכלות אסורות ט,ה, כתבו דהיינו שיש להן קליפה.
ביצים שאינן גמורות האם צריכות מליחה. הב״י בסעיף ה, הביא מהר״ן דצריכות מליחה, ע״כ, ויש להעיר דכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ג, עה:, ומאידך הרא״ה בבדק הבית שם, כתב דאין צריכות מליחה.
ביצים גמורות של נבילה, האם יש איסור לבשלם לגוי בחלב. היראים בסי׳ סג אות לב, כתב בשם בה״ג דביצה גמורה הנמצאת בנבילה חשיבא כבשר ואסור לבשלה בחלב, והיראים כתב דלא נראים לו דברי בה״ג אבל הוא מבטל דעתו כנגד בה״ג, ע״כ, ומ״מ כל זה רק אי נימא דבשר עוף בחלב מדאורייתא, אבל למה שפסקו הטוש״ע בסעיף ג, דמותר לבשל בשר עוף ממילא גם ביצה שרי, ושם הבאתי דבה״ג כתב דהוי דרבנן.
האם מותר לאכול דגים בחלב. הב״י בסעיף ג ד״ה דגים, כתב שאסור לאכול דגים בחלב מפני הסכנה, ע״כ, והנה הדבר ניכר שטעות נפלה לב״י כמו שכבר כתבו הדרכ״מ והש״ך והפרי חדש, דהא הב״י ציין שזה נתבאר באו״ח, ושם לא נתבאר אלא גבי בשר ודגים, ולומר שכוונת הב״י לומר כמו שנתבאר באו״ח גבי בשר ודגים, כמו שכתב הכנסת הגדולה, הוא דוחק גדול בלשונו, ועוד דא״כ העיקר חסר בדברי הב״י שלא ביאר את מקור האיסור, ואין זה דרך הב״י כלל לאסור דבר שהוא כ״כ מצוי בלא להביא מקור ולבאר שכן אמרו הרופאים, ועוד דהיה לב״י לכתוב כן גם באו״ח וכן ביו״ד קטז,ב, בהדי האיסור של בשר ודגים, דהא התם ביו״ד הוא עיקר מקומו, וגם היה לו לפסוק כן בשו״ע בחד דוכתא, ועוד דבשו״ע כאן כתב סתמא דמותר ולא הזכיר דאסור משום סכנה, ומ״מ אף הב״י ודאי מודה דבזמן הגמרא לא היה בזה סכנה והיה שרי כמו שמוכח בדברי הטור ומדברי הב״י כאן, וא״כ אף אי נימא דבזמן הב״י היה ידוע שיש בזה סכנה ולכך אסר, מ״מ אין איסור זה כגזירת חז״ל דנימא דאף אי בטל הטעם לא בטלה התקנה, ובפרט דלא הוי כלל גזירה אלא מילתא דתליא בסכנה כמשקים מגולים דבדליכא סכנה שרי, והאומר שאף בזמנינו יש בזה סכנה אין הוא אלא טועה דעינינו הרואות את כל העולם אוכל ואינו ניזוק, ואף בזמנינו חכמי הרפואה יודעים היטב מה מזיק ומה לא, ולא שמענו מי שאומר שיש בזה סכנה, ואף אם יש באחרונים מי ששמע מהרופאים שיש בזה סכנה, צריכים אנו לומר דאותם רופאים טעו או שבאותו מקום וזמן זה היה סכנה, אבל לומר דאף כיום יש בזה סכנה אין זה אלא כמכחיש המציאות, ואע״ג דהיה מי שאמר דכיון דפסק כך הב״י ממילא הוי סכנה לכל ההולכים בשיטתו דצדיק גוזר והקב״ה מקיים, ע״כ, אין מביאין ראיה מן השוטים, דאם הב״י פסק כן כי היה בזמנו סכנה, וכי כוונתו היתה לקלל את כל העולם שאם יאכלו כן ינזקו, ואין צורך להשיב על דברי הבל אלו, וכל זה הוא רק על הצד שדברי הב״י נכונים, אבל ודאי העיקר דטעות נפלה לב״י כמש״כ הדרכ״מ, סוף דבר אין מקור וטעם לאיסור זה, והכי נקטינן דמותר.
דם שבשלו האם איסור אכילתו הוי דאורייתא. הב״י בסעיף ו-ז, כתב דמרש״י והרמב״ם נראה דהוי דאורייתא, ועי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ סז.
האם נסיובי דחלבא חשיב חלב מדאורייתא. הב״י והשו״ע בסעיף ו-ח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פה., כתב דהוי דרבנן, וכ״כ הריטב״א בחולין קיד. ד״ה אבל.
חלב של זכר של בהמה האם מותר לבשלו עם בשר ולאוכלו או אסור מדרבנן. מדברי הדרכ״מ והרמ״א בסעיף ו, בשם איסור והיתר הארוך, נראה דהוא מותר, והש״ך בס״ק טז, הביא דמדברי המ״מ מבואר דהוא אסור, והש״ך כתב דכן משמע מהגמרא דהא ילפינן דהוא אינו אסור מהתורה מאותו פסוק דילפינן מיניה דחלב שחוטה אינו אסור מהתורה, וא״כ כמו דחלב שחוטה אסור מדרבנן ה״ה חלב של בהמה זכר, ע״כ, ויש להעיר דאין זה ראיה כלל דחלב שחוטה שכיח וגזרו ביה מה שאין כן חלב של בהמה זכר דלא שכיח ואפשר דלא גזרו ביה, והרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פה., כתב להדיא דהוא מותר אפי׳ מדרבנן, ע״כ, והכי נקטינן.
חלב הנמצא בקיבה האם נחשב לחלב ואסור לבשלו עם בשר. הטוש״ע והב״י בסעיף ט-י, הביאו בזה מחלוקת אם מותר או אסור או דמותר רק בקרוש, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ג,ד, פה., כתב דאסור בכל גוונא, וכ״כ תלמידו הריטב״א בחולין קטז: ד״ה והלכתא, וכ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ לג, וכן הביא מרבינו שלמה הקטן ב״ר שמעון, וכן נוטה הראב״ד בתמים דעים סי׳ יד, ומאידך הביא הראב״ד דהגאונים התירו, והמאור בחולין קכה, כתב כר״ת דבקרוש מותר ובצלול אסור, וכן ראב״ן בהל׳ איסור והיתר בדרך השיר שורה שיד, אסר בחלב קרוש, ובסי׳ רעז, כתב סתמא דמותר, ושמא איירי בצלול, וכן סמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דקרוש אסור וצלול מותר, אמנם כתב דאין להקל בזה לכתחילה בזמנינו בקיבת נבילה מפני מראית העין אבל בדיעבד או אם נתערב אחד באחד שפיר דמי להקל, והערוך בערך פרש (השלישי) גריס כהרי״ף דהחלב פירשא בעלמא הוא ומותר, והחינוך במצוה קיג, הביא להלכה דבין בצלול ובין בקרוש התירו הגאונים.
לסוברים דמה שבקיבה הוא פירשא, אם מלחו אותו עם עורה ובלע טעם מבשר הקיבה האם מותר להעמיד בו גבינה או אסור משום בשר בחלב. הב״י בסעיף ט-י בד״ה ומ״ש וכן אם, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דמדברי ראב״ן בסי׳ רעז, מבואר דאסור.
השהו את עור הקיבה עם החלב שבה כמה ימים אחר שחיטה האם נאסר החלב. הב״י והדרכ״מ בסעיף ט-י בד״ה ומ״ש וכן אם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ לג, כתב דלא נאסר, ומאידך סמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דאסור. הב״י בסי׳ קה,א, הביא מחלוקת אם כבוש הוי כמבושל לאחר שהיית יום אחד או בעינן כמה ימים, ע״כ, ולסוברים דבעינן כמה ימים ה״ה הכא דאינו נאסר אלא בכמה ימים.
המעמיד בעור קיבה של שחוטה ויש ששים בחלב כנגד האם בטל ומותר או אסור כיון דהבשר מעמידו. הב״י בסעיף יא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דמותר.
בשר ששהא בחלב כולי יומא האם נאסר. הב״י בסוף הסימן, הביא דיש מסתפקים אם נאסר בהנאה, ועי׳ במה שכתב הדרכ״מ בריש הסימן, ובמה שציינתי שם.
(א) במרדכי פא״מ דף שפ״ו ע״א יש להוכיח דאם נאסר ב״ב ע״י מליחה או ע״י כבוש דדוקא באכילה אסור ולא בהנאה ויש דוחין הילכך המתיר בהנאה אין מוחין בידו כל כמה דלא אשכחן ראיה לאיסור עכ״ל ובמ״מ פ״ט מהמ״א כתב דיש אוסרין בשר עוף בחלב בהנאה אף ע״ג שהוא דרבנן ולקמן פסק הטור דשרי וכ״כ הארוך כלל ו׳ שכל דבר שהוא מדרבנן מותר בהנאה וכתב מהרי״ו אין מערבין מים שהודחו בהם קערות של בשר עם מים שהודחו בהן קערות של חלב וליתן אותם לפני בהמתו דהוי בשר בחלב ואסור בהנאה עכ״ל וכתב באו״ה כלל ל׳ דאין להקפיד כולי האי אמנם המתע״ב כתב בפסקי מהרי״ו הקדרות שהן עשוין בתוך התנורים בית החורף ומחממין בו מים אין להסתפק מאותן מים לא לבשר ולא לחלב משום דלפעמים משימין קדרות עם בשר לתוך התנור ומתיז ממנו על אותן קדרות או צולין בו בשר ולפעמים משימין לשם קדרות של חלב ומתיז עליו עכ״ל. ובמדינות אלו נוהגין בהן היתר והטעם נ״ל משום דאין לחוש להחזיק ריעותא בדבר דלא חזינן ובפרט במדינות אלו שאין רגילין כ״כ לבשל ולצלות באותם תנורים במקום שהקדרות עומדים שם כנ״ל. ובמהרי״ל מים שחופפין בו הראש אסור לתקנן בכלי כשר משום דהקיטמא שעושין בו המים רובן נוטלין מן הכירה אצל האש ונתבשלו שם קדרות חלב וקדירות בשר נמצא בשר וחלב מעורבין בה ופעם אחת רצו לבשל בסיר של נחשת שעושין בו אלו המים וצוה מהרי״ל להגעילו עכ״ל. בהגהות מרדכי פרק ג׳ דע״ז תשובת ר׳ ברוך שאסור לבשל בשר אסור בבית ישראל בקדרה של נכרי שמא יחתה הישראל בגחלים תחתיה ושמא בישל בה הנכרי ב״ב או בשר וחלב לבדו ובחיתוי עובר על לא תבשל והיה מצריך לשפחה היושבת ברשות ישראל ב׳ קדרות אחד של חלב ואחד של בשר עכ״ל:
(א) לא תבשל גדי בחלב אמו כו׳ והוציא איסור אכילה בלשון בישול לומר שאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול וכ״ש בהנאה שאינה נאסרת אלא דרך בישול ומ״מ הוצרך להוציאה ג״כ בלשון לא תבשל דאל״כ הייתי אומר אותו קרא שלא כתיב ביה לא תבשל מיירי באיסור אכילה ואין להקשות לא לכתוב רחמנא איסור הנאה בלשון לא תבשל אלא לכתוב בהדיא איסור הנאה ונילף מק״ו מאכילה דאינו נאסר אלא ע״י בישול דאין סברא לומר דדוקא באכילה הקפיד קרא אבישול ולא בהנאה דאין לך הנאה גדולה מאכילה וגם אין לומר דה״א דהאי יתור דלא תבשל הוה קאי נמי אהנאה ללמדינו שאיסור הנאה הכתובה בהדיא יהיה דוקא על ידי בישול אבל איסור אכילה ה״א דיהיה חייב עליה אפילו בלא בישול וז״א דהא בה״א זו לא נכתב איסור אכילה אלא היינו לומדין אותו מק״ו דאיסור הנאה וא״כ נימא דיו לבא מן הדין להיות כנדון אלא י״ל מדאיצטריך התורה לכתוב איסור אכילה בלשון בישול כתב נמי איסור הנאה בלשון בישול א״נ משום דה״א האי איסור הנאה הנכתב בלשון לא תהנה ר״ל אכילה ובישול תנינא קאי אהנאה גרידתא בלא אכילה דהיא דוקא לא נאסרה כי אם דרך בישול אבל אכילה הוי אסרינן אפילו בלא בישול קמ״ל:
(א) איסור בשר בחלב רבינו שינה לשונו כאן שהתחיל איסור בשר בחלב ולא התחיל כן בשאר איסורים אפשר לומר שבא ליתן פעם על הא דקי״ל לאסור בשר בחלב באכילה ובהנאה ולא מצינו בתורה אלא איסור בישול לכן התחיל איסור בשר בחלב ר״ל שמה שאנו מחזיקין בשר בחלב באיסור אכילה והנאה זהו טעמו שכתב לא תבשל ג״פ בתורה כו׳ ואף שקרוב לודאי שאין כוונת רבינו כאן לזה מ״מ כתבתיהו דהא אינו מוציא מידי פשוטו:
(ב) כתיב לא תבשל כו׳ חולין פרק כל הבשר דף ק״ה:
(א) ברייתא חולין דף קט״ו
(ב) טור והרשב״א בת״ה
(א) שאינו אסור מן התורה מותר בהנאה – רש״ל פ׳ כ״ה סי׳ ק׳ חולק על זה ועל מ״ש הרמב״ם והמרדכי וס״ל מסברא להחמיר בהנאה. ואנו אין לנו אלא דברי הראשונים והאחרונים.
(א) שאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול כו׳ – כלומר אבל לא ע״י כבוש ומליחה שאינו דרך בישול.
(ב) כל בשר בחלב כו׳ מותר בהנאה – טור ואו״ה כלל ל׳ ד״ה וכן דעת המחבר בס״ג דבשר עוף בחלב שאינו אסור באכילה אלא מדרבנן מותר בהנאה אף מדרבנן וכן דעת הרא״ה בס׳ החינוך מצוה קי״ג וכן דעת הרמב״ם פ״ט מהמ״א ד״ד להדיא וכן ביאר דבריו בפי׳ המשנה פכ״ה וכן פי׳ הרב המגיד דעתו וכך הבין מהרש״ל פא״ט סי׳ ק׳ ושאר אחרונים דעת הרמב״ם ולא כמ״ש הב״ח דדעת הרמב״ם דבשר עוף בחלב אסור בהנא׳ מדרבנן כמו שאסור באכילה מדרבנן (ומה שכתב ודוחק לומר דהאי לבשל לאכול הוא כו׳ כבר השבתי עליו בספרי ע״ש) וכ״כ המרדכי פ׳ אין מעמידין והגהת אשר״י פ׳ בתרא דע״ז מא״ז דעל ידי כבוש או ע״י מליחה מותר בהנא׳ וכ״כ המחבר לקמן ס״ס צ״א והוא מדברי האגור שהביא בב״י שם ומהרש״ל שם חלק ע״ז ואין דבריו מוכרחים.
(א) בישול – כלומר אבל לא ע״י כבוש ומליחה שאינו דרך בישול. (וצלי בכלל בישול וצונן לתוך חם אף הוא דרך בישול וכן עירוי מבשל לפחות כדי קליפה ומעושן הוי כבישול ומבושל בחמי טבריא לא אסור מן התורה. פר״ח):
(ב) בהנאה – אף מדרבנן ומהרש״ל חולק ופוסק דאסור בהנאה והשיג עליו הש״ך וכ׳ שאין דבריו מוכרחים גם הט״ז כ׳ ואנו אין לנו אלא דברי הראשונים והאחרונים (ולפ״ז בשר עוף בחלב ואין בו ס׳ מותר ליתן לעובד כוכבים והקדירה מותר בהנאה הסכמת ראשונים ואחרונים דלא כמהרש״ל המחמיר בהנאה. והרדב״ז בת׳ נשאל על מה שנהגו לתת בתוך הצוק״ר בזמן שמבשלין אותו חלב של בהמה טהורה ואומרים האומנים שנותנים ב׳ למאה אם מותר לאכול הצוק״ר עם בשר והשיב דמותר דהרי נתבטל במים ובצוק״ר עיין פר״ח):
(א) שאינו כו׳ – שם ק״ח א׳ וערש״י שם ק״ד ב׳ ד״ה מתקיף כו׳ וכל שע״י האור הוא דרך בישול כמש״ש גזירה שמא יעלה ול״ק רק לאפוקי כבוש כמש״ל ס״ס צ״א וכמ״ש בפ״ג דפסחים (מ״ד ב׳) ופ״ו דנזיר:
(ב) אבל מדרבנן כו׳ – רש״י בפסחים שם וכמ״ש במתני׳ דחולין קט״ז המעמיד בעור כו׳ ועתוס׳ דפ״ב דע״ז ל״ה א׳ ד״ה מפני כו׳:
(ג) כל בשר כו׳ – (בע״ז) שם ב׳ בין לרב חסדא בין כו׳ אבל לשמואל לא פריך. מרדכי שם (עיין בחידושי ר״ע וי״ל דהמרדכי ס״ל כמ״ש הרמב״ן והריטב״א בע״ז שם דקושטא דמילתא נקט דסתם עור קיבה שלהם נבילה היא. וז״ש במרדכי שם ויש דוחין היינו לפי תירוץ הרי״מ וכן לתורוץ תוס׳ דחולין קט״ז א׳ ד״ה המעמיד והרמב״ן וריטב״א בע״ז שם בשם הראב״ד):
(א) (סימן פ״ז סעיף א׳) אלא דרך בישול. ע׳ בפר״ח דגם צלי ועירוי וצונן לתוך חם הוי דאורייתא וע׳ ביש״ש פרק ג״ה (סי׳ מ״ה) דכתב דבשר חם שנגע לגבינה חמה איכא למימר דאסור רק מדרבנן עיי״ש וכתב בהגהת ש״ד שבסוף הספר (כלל ל׳ סי׳ ד׳) דחתיכה שנכבשה בחלב אסור לבשלה דעד כאן הוי איסור כבוש מדרבנן ועתה עובר על איסור בישול דאורייתא עכ״ל משמע דאם נתבשלה בחלב מותר לחזור ולבשלה וע׳ בפמ״ג במשבצות זהב (סי׳ ק״ה ס״ב):
(ב) (ש״ך סק״ב) וכ״כ המרדכי פ׳ אין מעמידין. עיי״ש שהביא ראיה מהא דאמרינן מפני מה אסרו גבינות עובד כוכבים מפני שמעמידים אותם בעור קיבת נבילה ואמאי אינו אסור ג״כ בהנאה משום בב״ח אע״כ כיון דהוי רק דרך כבישה דרבנן אינו אסור בהנאה וקשה לי הא באמת קשה למאי נקט הטעם דמעמידים בעור קיבת נבלה הא גם בעור קיבת כשירה הוי בב״ח וכן הקשו תוספות ותירצו כיון דהוי רק בב״ח דרבנן לא חיישינן לספיקא וכן למה שתירצו הר״י מינ״ש והרמב״ם דבאמת יש מהסתם ס׳ בחלב ואיסורו רק מעמיד וע״י מעמיד לא נעשה בב״ח וממילא בזה אזדא ג״כ ראייתם דלענין הנאה משום בב״ח ליכא דהא משום מעמיד לא נעשה בב״ח וכיון דהמרדכי לא ס״ל להנך תירוצים ישאר קושית תוספות דלמאי נקט נבילה הא בכשירה ג״כ אסור משום בב״ח וצ״ע גם קשה לי על תירוץ המרדכי דגבינות לא נאסרו בהנאה דכבוש מותר בהנאה וכן לפמ״ש דלתוספות לענין הנאה הוי ספק דרבנן מ״מ עדיין קשה יהא גבינות דעובד כוכבים אסורים לעשות מהם תבשיל דאם העובד כוכבים העמיד בעור ונבלע טעם בשר בחלב בכבישה כשעתה מבשל אותו הבלוע בתוך החלב הוי עתה בישול ועבר משום בישול בב״ח וגם בבשלו יהא אסור בהנאה וצ״ע:
(ג) (בהג״ה) מותר בהנאה. והא דלא כתב דמותר בבישול היינו דכייל בב״א ע״י כבישה ומליחה בזה אסור בבישול כיון דכבישה ומליחה נבלע בו החלב ובשיבשל הוא מבשל עתה הבשר עם החלב שבתוכו ועובר משום בישול וגם יאסר בהנאה דנעשה בב״ח דאורייתא ודוק ולגרום כן לערב בשר בחלב להנות ממנו ע׳ במנ״י כלל פ״ה סק״ט:
אלא דרך בישול. עבה״ט ודין מעושן ומבושל וטיגון עיין לקמן סעיף ו׳ ומ״ש שם ועי׳ במשבצות בחלב שהיה בקדירה כבוש מעל״ע ושוב בשלו בה בשר בהמה אסור בהנאה ואף דבלעה הקדירה ע״י כבוש הרי פלטה אח״כ ע״י בישול לבשר ואם היה בשר עוף אסור באכילה ואין להקל. וכתב בשבו״י חלק א׳ סי׳ ס״א בא׳ ששלח לשאל שאלה להמורה ואסר בהנאה והשליך השליח הכל לאיבוד ושוב נודע שטעה המורה בדבר משנה המורה פטור מלשלם כיון שלא נתכוין המורה להזיק ואפילו השליח פטור כיון שעשה ע״י שגגת הוראה. וכתב בנו״ב סי׳ כ״ט כבד שטיגנה בחמאה אסורה לא מבעיא כבד צלוייה שאינה פולטת עוד נאסרה משום שמנונית דאיסורא אלא אפילו כבד חיה אסורה אפילו לרש״י נאסרה מהאי טעמא ע״ש:
מותרים בבישול ובהנאה. עבה״ט ומ״ש בשם הרדב״ז ופר״ח השיג עליו ובשער המצות לרבינו הר״ח וויטאל פ׳ משפטים כתב ראיתי מחמירין שלא לאכול הסוק״ר הנעשה מקנים מתוקים עם הבשר לפי שהאומנים מלבנין אותו ע״י שמערבין בו חלב עזים כנודע ואני ראיתי למורי ז״ל שאכל אותו עם בשר ביחד עכ״ל וזה כדברי הרדב״ז אלא שהרדב״ז התיר אף בלא מים שאע״פ שאין בסוק״ר לבד ס׳ מותר לפי שהחלב מתמעט ע״י האור והסוק״ר אינו מתמעט וע״ז השיג הפר״ח דכיון דבתחילת רתיחה ליכא ס׳ נגד החלב כו׳ ודבריו תמוהים ועמד עליהם במח״ב וחכם אחד כתב לו להגיה בתיבת אבל אם בשלו צ״ל אפילו כו׳ ובמקום או אם יש במים צ״ל אבל אם יש במים כו׳ וכוונתו דכמו דבאיסור לא מהני נתמעט כדלקמן סי׳ צ׳ ה״ה בהיתר כיון דבעיניה חשיב ולכן אף קדירה חדשה לא מהני אבל היכא דאיכא ס׳ אפילו בקדרה בשר מותר דחזר כולו להיות היתר ע״ש ומח״ב כתב שאין נוח לו דאיסור שאני שמשעת נפילה כבר נאסר משא״כ אם נתמעט בעודו היתר ע״ש. ולענ״ד שפיר כתב הפר״ח לפ״ד החכם דגם בהיתר תיכף בתחלת הרתיחה הסוק״ר קולט טעם החלב ושוב אע״פ שנתמעט החלב עצמו מ״מ טעם החלב בסוק״ר לא פקע וקצרתי וכתב מח״ב דלדינא א״צ לכל זה כי נודע דהיורות מיוחדות ומטילין מים ביורות ומתבטל החלב ואין להחמיר כלל והא איכא אסהדותא דמוהרח״ו שהקדוש רבינו האר״י ז״ל אכל משופרי דשופרי ע״ש:
אבל דגים וחגבים אין בהם איסור. עבה״ט ועי׳ כה״ג דלדברי הרופאים יש סכנה גם בדגים עם חלב ובמור וקציעה סי׳ ע״ג כ״כ בשם רבינו בחיי ועי׳ בל״י שכתב ששמע מרופאים מומחים דוקא חלב ממש אבל חמאה ושומן שקולטין מהחלב אין חשש והאלי׳ רבא בא״ח סי׳ קע״ג כתב על דברי כה״ג דמ״ש לא ראיתי מקפידין בזה ועי׳ בכנה״ג שמהרי״ט רבו וכן איזה רבנים היו נוטלים בין דגים לגבינה ומח״ב הסכים דט״ס נפל בב״י ובמקום חלב צ״ל בשר ובמדינותינו עמא דבר שמבשלים דגים עם חלב ולא קפדי כלל ולענין בישול דגים בכלי בשר ואם תועיל ס׳ יבואר בסי׳ קי״ו:
ונהגו לעשות חלב משקדים. עבה״ט ועי׳ כנה״ג שצידד להתיר מה שנוהגין בקושטאל שבסעודת שמחה אחר אכילת תבשילי בשר אוכלין אורז שנתבשל בחלב שקדים גם נהגו לאכול עלי הגפן והכרוב ממולאים בבשר עם חלב שקדים ע״ש ובמח״ב כתב עוד היתר כיון שאין עושין כן אלא בסעודת שמחה כגון חתונה ומילה ומשימין אותם בקערות פארצילאן או לפחות בקערות מיוחדות ויפות שאין אוכלין בהן תבשיל וגם נותנין עם פירות ומגדנות על השולחן כמעט הוא ניכר במקומו ושעתו יותר מהנחת שקדים ועלי גפנים וכרוב יש להם טעם להתיר כיון שמכוסה המילוי ואינו ניכר בקערה לא הבשר ולא החלב רק בפיו הוא מרגיש אין כאן מראית עין:
ונראה לפי זה דכ״ש דאסור לבשל. עבה״ט ועי׳ מח״ב דלפני האחרונים לא הוה גוף תשובת הרשב״א ועכשיו זכינו לדבריו ושם בח״ג סי׳ רנ״ז מבואר כדברי הש״ך ע״ש:
אע״פ שהיא מעורה. עי׳ בה״ט ועי׳ מ״ש בשו״ת שם בשם שאילת יעב״ץ:
אין לוקין. עבה״ט ועי׳ פר״ח דכתב דבירושלמי דשבת איפשטא איבעיא דמעושין לענין שבת דחייב וה״ה לענין בב״ח חשוב בישול ובפליתי דחה זה די״ל דאין זה דרך בישול ע״י חימום בעשן ועיין מח״ב שהקשה ע״ז דא״כ למה השמיט הרמב״ם לענין שבת ועי׳ ביש״ש לענין חמי טבריה שכתב שהוא משום גזירה אטו תולדות האור ומח״ב כתב דספיקא דאורייתא הוא כדמשמע מפ״ה ולענין בשר צלי בחלב דעת הפר״ח וסולת למנחה כלל פ״ה בשם התוי״ט ומטה יוסף ופליתי ומשבצות דאסור מה״ת ומח״ב האריך בזה ועי׳ בפר״ח בצלי קדר וטיגון בכלל בישול ועי׳ בשו״ת שער אפרים לענין חמאה שנאסרה משום בב״ח שנתבשלה בקדירת בשר ב״י אם מותר להדליק נר חנוכה משום דמצות לאו ליהנות ניתנו וגם נשא ונתן בענין צלי וטיגון והבאתי בשו״ת הלכות חנוכה ע״ש: ועיין בסולת למנחה בענין נרות של חלב שהעובדי כוכבים מערבין חמאה בשעת הדחק מותר להדליק דהוי טיגון אסור מד״ת מותר בהנאה וגם אין בו כזית בכא״פ ועי׳ בפתיחה לפ״מ תמה ע״ז ועי׳ מח״ב שכתב ג״כ דז״א דהא העיקר בזה כפר״ח דאסור מן התורה ושם הביא מתשובת אוהל יוסף שמתיר ג״כ. ומח״ב האריך ומביא בהם הגאון מוהר״ח אבואלעפיא שאסר הנרות שהיו מתערובת חמאה וחלב שקנו ישראל וציוה לקוברם והסכימו עמו גדולים וכן מסיק מח״ב שם וע״ש דהפ״מ הביא בשם מוהר״מ שיף שמצדד דטיגון שרי ואיהו מסיק בהפ״מ להתיר ומח״ב כ׳ דהעיקר כפר״ח ומטה יוסף דטיגון אסור מן התורה ע׳ שם וע׳ בתשובת שבו״י ח״א סימן ס׳ שהקשו לו על מה שכ׳ בספר סלת למנחה טעמי ההיתר משום טיגון כו׳ דת״ל דחלב בחלב אין איסור הנאה והשיב דודאי אסור בהנאה אף להרמב״ם כמו שהוא דעת התוס׳ ע״ש וע׳ במח״ב דמדברי הרמב״ם פי׳ המשנה בכריתות בנקודה הנפלאה מבואר דמותר בהנאה ועיין במל״מ פ״ה מהל׳ יסודי התורה ובשער המלך שם וע׳ בתשב״ץ ח״ג סימן רצ״ה שכ׳ שאסור לבשל חמאה לבדה להשליכה כמו שהיא במחבת חמה שעובר בלאו דבישול דעירוי בכ״ר הוא ככ״ר ובלאו באיסור הנאה אם למכרו כו׳ ע״ש וע׳ בשו״ת נו״ב סי׳ כ״ט כבד שטיגנה בחמאה אסורה לא מיבעיא כבד צלויה שאינה פולטת עוד נאסרה משום שמנונית אלא אפילו כבד חיה נאסרה אפילו לרש״י מה״ט ומ״ש וכבר כתבתי מה דהפ״מ הביא בשם מהר״מ שי״ף ובמח״ב כתב דאין להקל דטיגון הוי כבישול ואסור בהנאה מן התורה עיין שם:
ולכן יש לאסור ג״כ להשתמש מן הקדרות. עבה״ט ומ״ש אם כן איך מתיר לכתחלה כו׳ ע׳ בצמח צדק סימן צ״ח שכ׳ באמת שאין ליקח אפר להדיח כלים מהכירה שמבשלים שם אלא לוקחים אפר מהתנור שאופים בו לחם וכיוצא וע״ש. ובמ״י סוף ע״ו כתב שראה שאין נזהרים בזה ונתן טעם דהוא רק חששא בעלמא ומסתמא כבר נשרף כל הלחלוחית שבאפר גם נתבטל תוך המים ונותן טל״פ מכח האפר וגם הדחת כלי אכילה הוא רק על ידי עירוי וכ״ש ע״ש וע׳ בשפ״ד שיש ליזהר שלא לשאב מים בכלי בשר ואחר כך בכלי חלב דלפעמים מלוכלכים וליכא נ״ט בר נ״ט דהיתירא וע׳ שם דכתב שיש למחות ביד העושים כן:
וטלפים הרכים פטור. עבה״ט וע׳ בשפ״ד דאפילו עצמות הקשים ודלא כדמשמע בשו״ת שבסוף מ״י דברכים דוקא איכא איסור וע׳ בתשובות שבסוף ספרו עצם חלול שנמצא תוך מאכל חלב ויש ספק שמא היה בו מוח ויצא ונתערב במאכל יש להחמיר ובתשובה שבסוף בל״י חלק עליו וכתב להתיר דאחזוקי איסורא לא מחזקינן ע״ש ונראה דאותן עצמות שרגילות הוא שיש בו מוח ודרכו לצאת בבישול יש להחמיר בתבשיל מעט שאין בו ס׳:
אינם בכלל. עבה״ט וכתב במח״ב בשם בית דוד בחולה שציוה הרופא לבשל תרנגול שלם במים הנופלים מגבינה לחה שהיא נסיובי מבלי מליחת התרנגול כדי להוציא המים באילנביק וזהו רפואתו לשתות אותן המים כה יעשה להנצל מאיסור יצלו התרנגול ותחלה יבשלו המים הנופלים מהגבינה ויסננו אותם ויקחו המים צלולים ואותם המים יבשלו עם התרנגול באלינביק וישתה החולה אף על פי שאין בו סכנה:
ויש מי שאוסר. עבה״ט וע׳ בספר המכריע סימן ל״ג:
לפעמים מולחים אותן ומייבשין. עבה״ט וע׳ באה״ע שהביא בשם כנה״ג שכ׳ דהעם נזהרים שלא לאכול גבינה שהושמה תוך העור אע״פ שהוא יבש כעץ וכן יש לאסור דבש שמביאין בנודות של עור מצד הבשר וכתב במח״ב ושמענו שכן נוהגים בקושטאל ובכל ערי המריאה לאסור ובספר בית דוד אסור בגבינה והתיר דדבש ולזה הסכים מוהר״י הכהן וכן מנהג בירושלים להתיר דשמן הבא בנודות של עור מצד הבשר וכ״כ הבל״י שנוהגים היתר וכתב מח״ב דבמקום שנוהגים היתר יש להם על מה שיסמוכו ובפרט שהוא מנהג קדום בירושלים:
היתר הוי זה וזה גורם. עבה״ט וכתב בנב״י סימן כ״ו ע״ד הקרוק שקורין הויזין בלאזין והוא שלחופית של דג הנקרא הוזן והוא דג טמא ומייבשין השלפוחית ונותנין לתוך המשקה שקורין בפולין מע״ד או מי דבש וטבעו להשקיע השמרים ולהצליל המשקה ונוהגין באשכנז ליתן לתוך יין ונתעוררו ע״ז לפי שהוא כבוש כמבושל ואף שבטל בס׳ אין מבטלין איסור לכתחלה יש כמה צדדי היתרים חדא שע״י היבוש נפק מתורת אוכל כמ״ש לענין עור הקיבה ואף ששם אין לעשות לכתחילה כיון שאין ראוים בפ״ע רק הטעם והוא בטל בס׳ אין להחמיר אפילו מדרבנן ועוד דאין מבטלין איסור לכתחילה הוא ג״כ רק מדרבנן ועוד דציר דגים הוא רק מדרבנן אפילו ע״י כבוש ואין אסור כ״א כ״ק וכיון דאי אפשר בשום פעם לבא לידי נ״ט הוי ככלי שדרכו להשתמש בשפע ונבלע בו איסור מועט שמותר להשתמש וגם כי אולי אין דרכו להיות נכבש וגם מצטרף דעת רש״י והגמי״י דאין כבוש אלא בחומץ וציר גם אין הכוונה לבטלו רק להוריד השמרים ולהצליל המשקה והיתר גמור הוא ע״ש:
קיצור הלכות בשר בחלב סימן פ״ז
א) כתוב בתורה לא תבשל גדי בחלב אמו ג׳ פעמים אחד לאיסור בישול ואחד לאיסור אכילה ואחד לאיסור הנאה והוציא אכילה בלשון בישול לומר שאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול אבל מדברי סופרים אסור בכל ענין ופרטי הדברים יתבארו לפנינו:
ב) איסור בישול כיצד אסור לבשל כל מין בשר בהמה טהורה בחלב בין בשר גדי בין בשר שור ושה ועז וטלה בין בחלב אמם בין בחלב בהמה טהורה אחרת מן התורה ואם עבר ובישל חצי זית בשר וחצי זית חלב ביחד היה לוקה ולאו דוקא חצי מזה וחצי מזה דה״ה אם אחד יותר והשני משלימו לכזית ואם אין בין שניהם כזית אינו לוקה אבל מכל מקום הוא אסור מדברי תורה או מדברי סופרים ולפנינו יתבאר דין בשר או חלב מבהמה טמאה וחיה ועוף:
ג) שיעור הבישול שיתחייב עליו הוא כשמבשלו עד שיהיה ראוי לאכילה קצת דהיינו שליש בישולו למאכל כל אדם ויראה לי אם כבר נתבשל כ״א בפני עצמו כשיעור הזה ושוב חזר ועירבן יחד כמו שהן מרותחין מכ״ר הרי זה דרך בישול ועובר עליו וכן אם נתבשל בב״ח יחד ונצטנן והחזירו לאש עד שהרתיח הרי זה עובר על איסור בישול אבל אם בישל בשר בקדירת חלב ב״י או להיפוך אף על פי שאסור אינו לוקה וכן אסור להניח בשר חם מכ״ר עם גבינה חמה מכ״ר או זה ע״ג זה אפילו העליון צונן והתחתון חם אבל אינו לוקה על זה:
ד) אין איסור מן התורה אלא דרך בישול גמור בקדירה אבל דרך שרייה וטיגון וכבוש ומליחה אין אסור מן התורה וכן אם עירב בחלב דברים הפוגמים אותם עד שנפסד מאכילת אדם ואח״כ בישל עמה בשר או הבשר שנפסד ונפגם או הסריח עד שלא היה ראוי לאכילת אדם ושוב בישלו עם חלב אינו אסור מן התורה והמעשן והמבשל בחמי טבריא אסור ואין לוקין עליו:
ה) אע״פ שאמרנו שדרך שרייה וכבוש ומליחה אינו עובר מ״מ אם כזית בשר בלע חלב דרך שרייה או כבוש או מליח ולקח הבשר ובשלו בקדירה הרי הוא עובר עליו וכן אם דבר מאכל של היתר נבלע לתוכו בשר וגם בלע חלב ובין שניהם כזית ואחר כן בישל הדבר מאכל ההוא ה״ז עובר עליו אבל אם נבלע בקדירה בשר וגם חלב אע״פ שיש בין שניהם כזית ושוב בישל בקדירה ההוא תבשיל אע״פ שאין בו ס׳ נגד הבלוע אינו עובר עליו משום איסור בישול:
ו) איסור הנאה כיצד כל דבר שאמרנו שהוא אסור בבישול מה״ת אם עבר ובשלו הרי הוא אסור באכילה ובהנאה וצריך להשליכו לבית הכסא וכיוצא ואין לתנו לפני כלבים אפילו שאינם שלו וכן אין לשרפו ואם שרף אסור להנות מאפרו וכן אסור לאכלו אפי׳ ע״י תערובות דברים מרים שהוא שלא כדרך אכילתו אבל אם קודם שנתערבו יחד נפגם החלב או הבשר עד שנפסל מאכילת אדם אינו אסור בבישול ואכילה מה״ת לכן מותר בהנאה:
ז) כבר ביארנו שבב״ח נוהג בכל מין בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה אבל בשר טהורה בחלב טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה מותרים בבישול ובהנאה ואין לו דין בב״ח כלל אף לענין שנאמר בו דין חתיכה הראויה להתכבד כאשר מבואר בסימן ק״י אלא דינו כדין בשר שבלע דבר איסור או חלב היתר שבלע דבר איסור ולא משום איסור בב״ח כלל ואע״פ שמותר בבישול מ״מ כשאין לו צורך בדבר אין לו לעשות:
ח) בשר חיה ועוף אפי׳ בחלב טהורה מותר בבישול ובהנאה ואף באכילה אינו אסור אלא מד״ס ולכן אם אירע איזה ספק הולכין בספיקו להקל וה״ה בשר בהמה טהורה בחלב חיה טהורה ג״כ מותר מה״ת ובשר דגים וחגבים אין בהם איסור אפילו באכילה ואפילו מדברי סופרים:
ט) נוהגים היתר לעשות חלב משקדים ומניחין בה בשר עוף ומבשלין ואוכלין בלי שום היכר הואיל ובשר עוף אפילו בחלב גמור אינו אסור אלא מדברי סופרים אבל כשרוצה לעשות כן בבשר בהמה יש להניח בשעת אכילה שקדים אצל החלב משום מראית העין וכמ״ש בסימן ס״ו לענין דם דגים ויש מחמירין אפילו בבשר עוף להניח שקדים בשפת הקערה למעלה וכן יש לעשות אם יש לו שקדים ואם לאו אין לאסור ויש מקומות שבסעוד׳ של שמחה אחר אכילת תבשילי בשר אוכלין אורז מבושל בחלב שקדים וכן נהגו לאכול עלי גפן ועלי כרוב ממולאים בבשר עם חלב שקדים ואין למחות בידם:
י) אסור לבשל בחלב אשה מפני מראית עין ואם יש לו צורך משום רפואה מותר ואם נפל חלב אשה לתוך תבשיל בטל וא״צ שיעור ובשר עוף מותר לבשל בחלב אשה ולאכול לצורך רפואה ומותר לבשל בשר עוף בחלב של בהמה טמאה:
יא) ביצים הנמצאים בעופות לכתחלה אין לאכלם בחלב אפילו הם גמורות שיש עליו גם קליפה החיצונה הקשה ואם עבר ובישל אם כבר נגמר אפילו אין שם קליפה הקשה רק הקרום הלבן לבד די בכך וכן אם נגמר החלבון והחלמון וקליפה עבה אדומה קצת מותר בדיעבד אבל ביצה שנולדה דרך לידתה אע״פ שלא היה עליה הקליפה החיצונה רק קרום העליון הלבן לבד מותר לאכלה בחלב ועיין לעיל סי׳ ע״ה:
יב) אם אכל ביצים הנמצאים במעי אמם אע״פ שהיו מעורות בגידים ומחוברות בשדרה מותר לאכול אחריהם גבינה או חלב בלי שהות כלל:
יג) צוקר הנעשה מקנים מתוקים ויש בע״מ שמלבנין אותו על ידי שנותנין לתוכן חלב מותר לאוכלו עם בשר יחד שאע״פ שנותנין חלב בפחות מס׳ מ״מ המים שביורה יש יותר מס׳ ומתבטל ואפי׳ הנפש היפה תאכלנו ואין חושש:
יד) המבשל בשר במי חלב או בחלב מתה או בחלב זכר של בהמה או שבישל דם בחלב פטור ממלקות אפילו על אכילתו ומ״מ הוא אסור באכילה וחלב מתה שאמרנו אין הפרש בחלב שיצא ממנה אחר מיתתה בין מתה מעצמה או נשחטה ונסיובי דחלבא שהוא חלב המתמצה מקפאון הגבינה זה אסור מה״ת ולפנינו בסימן י״ח יבואר מהו מי חלב:
טו) מי חלב אפילו אותן שנשאר אחר שעושין הגבינה וכן חלב מתה אם נפל מהם לתוך קדירה של בשר אוסר התבשיל ואפילו לבשל לכתחילה יש לאסור:
טז) אסור לחתות אש תחת קדירה של עובד כוכבים לפי שלפעמים מבשלין בשר ופעמים חלב לכן השפחות שבבית ישראל שמבשלין לעצמם יש לבעל הבית לצוות להם שיהיה להם קדירה מיוחדת לבשר וקדירה מיוחדת לחלב שיש לחוש שמא יחתה ישראל תחת הקדירה שמבשלת השפחה והמחמיר תע״ב אבל אין העולם נזהרין בזה:
יז) מותר ליקח אפר מהכירה לעשות עם מים לצורך חפיפת הראש ואין לחוש לפי שנשפך עליו פעמים בשר ופעמים חלב אבל הכלי שעושין בו יש ליזהר לכתחלה לחומרא בעלמא שלא להשתמש בו דבר היתר ומ״מ אין נזהרים מליקח אפר מהכירה שמבשלים שם להדיח כלים וכן יש זהירות לכתחילה שלא להשתמש מן הקדירות של התנורים שבבית החורף משום דנתזים עליהם פעמים בשר ופעמים חלב מן הקדירות שמבשלים בתנורים ודוקא בקדירות של חרס אבל קדירות של מתכות אין להחמיר אפילו לכתחילה וגם יש ליזהר שלא לשאוב מים מהחבית פעמים בכלי חלב ופעמים בכלי בשר לפי שלפעמים המה מלוכלכים בשיורי מאכל:
יח) מי חלב הוא אותן המים שאחר שעושין הגבינות מבשלים הנסיובי והאוכל צף למעלה ולא נשאר בו אלא מים בלבד זהו הנקרא מי חלב אבל חלב המתמצה מקפאון הגבינה אינו בכלל מי חלב ואסור מן התורה ומעשה שציוה הרופא לחולה לבשל תרנגול שלם מבלי מליחת התרנגול במים הנופלים מן הגבינה לחה שהוא נסיובי באלינביק וזהו רפואתו לשתות מים אלו והורה המורה להנצל מאיסור יצלו התרנגול ותחלה יבשלו המים הנופלים מהגבינה ויסננו אותם ויקחו המים צלולים ואותם המים יבשלו עם התרנגול באלינביק וישתה החולה אע״פ שאין בו סכנה:
יט) המבשל שליל בחלב חייב וכן האוכלו אבל המבשל שליא או עור וגידים ועצמות ועיקרי קרניים וטלפים הרכים בחלב פטור וכן האוכלו פטור אבל אסור לבשל וכן לאכול ואפילו לבשל עצמות קשים אסור ואם נמצא עצם חלול בתוך תבשיל של חלב ויש ספק אם היה בו מוח ויצא ונתערב במאכל אם הוא עצם מעצמות שידוע ורגילות הוא שיהיה בו מוח ודרכו לצאת על ידי הבישול יש להחמיר בתבשיל מעט שאין בו ס׳ כפי אומד הדעת נגד המוח שבעצם ואם אינו מאותן עצמות הידועים שקורין מאריך-ביין אין להחזיק איסור לומר שהיה בו מוח כלל:
כ) אסור לבשל בשר בחלב הנמצא בקיבה בין בקרוש שבה בין בצלול ואם עבר ובישל אסור ובמקום הפ״מ יש להתיר בקרוש שבה ואפילו בצלול ונקרש יש להתיר במקום הפ״מ וצ״ג:
כא) כשלוקחין הקיבה מתוך הבהמה ועודה חמה לכתחילה אין להניח החלב בתוך הקיבה עד שיצטנן ובדיעבד מותר אך אם נמלח בקיבתה או שעמד בו מעל״ע הרי זה נאסר ואסור להעמיד בו גבינות אחרות ושיעור שישהה במלחו הוא בכדי שיתנו על האור ויתחיל להרתיח וגם צריך שימלח כל כך שלא יהיה נאכל מחמת מלחו ואם לא שהה כ״כ או שלא נמלח כשיעור הזה יש להתיר אם העמידו בו גבינות והחלב עצמה והקיבה עצמה אסורה כ״ק אפילו לא שהה כשיעור הנזכר ומ״מ אף שיש באותו חלב הנאסר כ״ק שיעור להעמיד בו גבינות אעפ״כ מותר אם הועמד בו גבינות:
כב) כששהה במלחו כשיעור הנזכר או שעמד בו מעל״ע והעמיד בו גבינות אם היה החלב שבקיבה צלול אוסר כל הגבינות עד שיהיה ס׳ בחלב שהועמד נגד הדבר המעמיד ואם היה ס׳ בחלב הכל מותר ואם היה הקיבה קרושה אינה אוסרת כלום אפילו לא היה ס׳ ואם היה צלול ונקרש יש להקל במקום הפסד כיון שלא נאסר חלב זה רק ע״י מליחה או כבוש שהוא מד״ס ובמקום הפ״מ יש להתיר אפילו בכשירה שינקה מן הטריפה בצלול ונקרש ועיין לעיל סימן פ״א בדין זה:
כג) עור הקיבה לפעמים מולחים אותה ומייבשים אותה ונעשה כעץ וממלאים אותה חלב מותר דמאחר שנתייבש הרי זה כעץ ואין בו לחלוחית בשר וה״ה שאר בני מעיים כשמייבשין אותם עד שנעשו כעץ ומ״מ לכתחילה אין לעשות כן ויש נזהרין מלאכול גבינה שהושם בתוך קיבה יבישה כעץ וכן דבר אחר שהושם בעור קיבת נבלה כשהדבר מונח בתוכו מעל״ע והוא דבר לח שנעשה כבוש ובולע מעור נבילה והמביאים דבש בנודות של עור נבלה אין להתיר לקנות לכתחילה אם לא שמונח לצד השיער ובדיעבד אם קנה נראה להתיר הדבש (עיין באה״ע בשם כנה״ג ולעד״נ דמותר בדיעבד דהא בשר פוגם בדבש עיין סי׳ ק״ג וסי׳ ק״ד דשם משמע דאפילו לכתחילה מותר וצ״ע):
(א) לאיסור אכילה – ואף שלא כדרך אכילה והנאה אסור והיה לוקה עליו משא״כ בשאר איסורים חוץ מכלאי הכרם כ״כ הרמב״ם ספי״ד מהלכות מ״א הביאו הפמ״ג בפתיחה:
(ב) לאיסור הנאה – ואי היה לוקה על הנאה דעת הרמב״ם דאינו לוקה ושאר פוסקים סוברים דלוקה והנ״מ בזה״ז אי לוקה עבה״ט לעיל סי׳ ט״ז סק״י. ועיין פמ״ג בפתיחה שנסתפק אי אסור ח״ש בבישול והנאה מה״ת. דבאכילה קיי״ל ח״ש אסור מה״ת ובישול והנאה צ״ע ע״ש ועיין בצל״ח בפסחים ד׳ כ״ב בד״ה והרי אמ״ה שנסתפק בזה ג״כ לענין הנאה לחוד ואח״כ כתב בפשיטות דלדעת הרמב״ם שאינו לוקה על הנאה ודאי לענין איסור גם ח״ש אסור בהנאה מה״ת אך לשאר פוסקים שלוקה על הנאה ודאי אינו לוקה על הנאה כ״א בכזית ע״ש ועיין בתשובת רבינו עקיבא איגר סימן ק״ץ שהביא ראיה מסוגיא דב״ק ד׳ מ״א דשיעורו בהנאת פרוטה ע״ש. ובשר בחלב הנאסר בהנאה קוברין אותו. ואם שרפו גם אפרו אסור בהנאה מה״ת. ולענין אי מותר להאכילו לכלבים עמ״ש לקמן סימן צ״ד ס״ק ה׳:
(ג) דרך בישול – עבה״ט ועיין פר״ח דגם טיגון בכלל בישול אך המ״י בסל״מ כלל פ״ה ומהר״ם שיף בסוף הספר על חולין צידדו להקל דטיגון לא הוי בכלל בישול ואינו אסור בהנאה. ובהפ״מ יש להקל פמ״ג. וחם בחם בלא רוטב כתב הפמ״ג בפתיחה בשם רש״ל דלא הוי דרך בישול ומותר בהנאה ע״ש. [ועי׳ בתשובת ח״ס סי׳ צ״ז מ״ש בזה״ז ומ״מ אף באלו שאינם אלא דרבנן ומותר בהנאה צריך ליתנם לעובד כוכבים כך ולא יבשל מתחלה דא״כ עובר על הבישול ואסור בהנאה מה״ת דאף דהחתיכה בלעה שלא כדרך בישול מ״מ הרי אח״כ נתבשל הבשר עם החלב הבלוע בו וזה פשוט וכ״כ בתשובת נו״ב חיו״ד סי׳ כ״ו בד״ה ומזה:
(ד) בהנאה – עבה״ט ועי׳ בתשובת שער אפרים סי׳ ל״ח שפסק בחמאה שנתבשלה בקדרה של בשר ב״י אסור להדליק בה להאיר הבית מטעם שאסור בהנאה וגם להדליק בה נ״ח אף דמצות לאו ליהנות ניתנו מ״מ אסור כיון דבנ״ח בעי שיעור ובב״ח כיון שאסור בהנאה כתותי מכתת שיעורא ע״ש (עי׳ פמ״ג שהעתיק בשמו דלנ״ח שרי ובמח״כ לא עיין שם היטב וכ״כ בש״ת בא״ח סי׳ תרע״ג משמו דאף לנ״ח אסור) ועיין בתשובת בשמים ראש ר״ס רפ״ה בהגהת כס״ד שם מ״ש על דברי ש״א הנ״ל ועי׳ בא״ז בא״ח שם שתמה דהא בלא״ה אסור משום בישול בב״ח ועי׳ בתשובת שבו״י ח״א סי׳ ל״ח ובש״ת שם מ״ש בזה ועי׳ בתשובת רע״א בהשמטות לסי׳ פ״ד:
(א) [סעיף א׳] כתוב בתורה לא תבשל גדי בחלב אמו ג״פ אחד לאיסור בישול ואחד לאיסור אכילה וכו׳ כל האוכלין האסורין אינו חייב עליהם עד שיאכל אותן דרך הנאה חוץ מבשר בחלב וכלאי הכרם לפי שלא נאמר בהן אכילה לאסור אותן אפי׳ שלא בדרך הנייה. הרמב״ם פי״ד מהמ״א דין יו״ד.
(ב) והוא כגון שעירב דברים מרים או שהסריח והבאיש ובטל מאוכל אדם ואכלו בשאר איסורים פטור ובבשר בחלב וכלאי הכרם חייב. הרמב״ם שם דין י״א.
(ג) שם. ואחד לאיסור הנאה. וקוברין אותו ואפרו אסור כאפר כל הנקברין. הרמב״ם שם פ״ט דין א׳ ור״ל לכתחלה צריך לקוברו ולא לשרפו ובדיעבד אם שרפו אפרו אסור כאפר כל הנקברים שאם שרפן אפרן אסור כדאיתא בסוף מס׳ תמורה וכ״כ הפר״ח סי׳ צ״ד או׳ יו״ד. פר״ת בסי׳ זה או׳ ב׳ כריתי או׳ ד׳ ער״ה או׳ ו׳ פ״ת סוף או׳ ב׳ וה״ה אם נמאס ונעשה פרש דאסור ליהנות ממנו באיזה אופן שיהיה ואם אכלו לרפואה בחולה שאין בו סכנה לוקה. פר״ת שם. ולפ״ז אם צלה ביצה באפר חם או צלה בשר או בשל בגחלים שלו אסורים הביצה והבשר. זב״צ סוף או׳ א׳.
(ד) המאכל הנאסר משום בשר בחלב אסור בהנאה ואפי׳ ליתנו לעכו״ם או לכלב דעלמא שאינו נהנה ממנו כלל אסור. תו״ח כלל פ״ה דין ג׳ כנה״ג בהגה״ט או׳ יו״ד. שו״ג או׳ ג׳ ער״ה או׳ ז׳ חכ״א כלל מ׳ או׳ ב׳ ולכן נוהגין לשפוך התבשיל בבית הכסא והיא קבורתו או ישליכנו לנהר דהוי כנשרף דאינו יכול לבא לידי שיהנה ממנו שום בריה ואין די במה שיזרקנו לרחוב אפי׳ כשאין שם כלב. כנה״ג שם. שו״ג שם. חכ״א שם. ומנהג בגדאד לקוברו. זב״צ סוף או׳ ב׳ והוא כדברי רז״ל שכתבנו לעיל או׳ ג׳.
(ה) חתיכת בשר שקבלה טעם מחלב ונאסרה ונפלה לתבשיל אחר של ירקות וכדומה וסלקוה ונאבדה או שנשפך מן התבשיל אחר שסלקוה ואינו יודע אם היה ס׳ נגד כל החתיכה ספיקה דאו׳ לחומרא ואסור התבשיל כמבואר סי׳ צ״ח דחנ״נ בב״ח מה״ת ואף שיש ס׳ נגד כל החלב מ״מ כל שפולט בשר וחלב יחד צריך ס׳ כנגד כל החתיכה. פר״מ בפתיחה לה׳ בב״ח בד״ה ולפ״ז חתיכת בשר וכו׳ והיינו שאסור באכילה אבל מותר למכרו לעכו״ם חוץ מדמי איסור שבו כמ״ש באו׳ שאח״ז.
(ו) בשר בחלב שנאסר בהנאה ואח״כ נתערב ממנו בתבשיל ירקות וכדומה ויש בו בנותן טעם מותר למכור לעכו״ם חוץ מדמי איסור שבו דכל איסורי הנאה שנתערבו באחרים אפי׳ יש בהם בנ״ט מותר למכור לעכו״ם חוץ מדמי איסור שבו. פר״מ בפתיחה שם ד״ה ודע וכו׳ וכתב שכן כתב ג״כ האו״ה כלל כ״א דין ו׳ יעו״ש.
(ז) שם. לומר שאינו אסור מה״ת אלה דרך בישול וכו׳ כלומר אבל לא ע״י כבוש ומליחה שאינו דרך בישול. ש״ך סק״א. וכ״ה בש״ע לקמן סי׳ צ״א סעי׳ ח׳ יעו״ש.
(ח) שיעור הבישול הוא לא בעינן שיתבשל כמאכל בן דרוסאי אלא כל שנפל חתיכת בשר בכלי ראשון אפי׳ הסירה מיד אסורה באכילה והנאה אף דליכא שליש בישולו ודלא כפר״ח או׳ ג׳ פר״מ בפתיחה או׳ ג׳ ד״ה הנאה וכו׳ כריתי או׳ ג׳ זב״צ או׳ ז׳.
(ט) וחצי שיעור אסור באכילה מה״ת ומיבעיא לי בבישול והנאה אי אסור חצי שיעור מה״ת. פר״מ בפתיחה או׳ ג׳ ד״ה הנאה וכו׳ אבל הער״ה או׳ ב׳ פשיטא ליה דחצי שיעור אסור בהנאה מה״ת כמו אכילה. וכ״כ פ״ת או׳ ב׳ בשם הצל״ח בפסחים דף כ״ב בד״ה והרי אמ״ה.
(י) שם. אבל מדרבנן אסור בכל ענין. פי׳ אפי׳ דרך מליחה או כבוש אסור מדרבנן באכילה בכל ענין. ב״ח.
(יא) שם הגה. כל בשר בחלב שאינו אסור מה״ת מותר בהנאה. ולכן אם נאסר ע״י מליחה או כבישה דאינו אסור מה״ת אלא מדרבנן מותר בהנאה כמ״ש לקמן סי׳ צ״א סעי׳ ח׳ יעו״ש.
(יב) והנה כבוש ומליחה וכדומה דלא הוי אלא דרבנן יזהר ליתנם לעכו״ם קודם שיבשלנו דאי יבשלנו ישראל יאסר בהנאה אף שבלוע מקודם ע״י כבישה כשיבא לבישול יהא נאסר מה״ת גם יהיה חייב משום בישול. פר״מ בפתיחה שם. פ״ת או׳ ג׳.
(יג) גם אם נפלה חתיכת בשר לחלב ונאסרה ואח״כ נפלה עוד לחלב עד אלף אוסר הכל מה״ת ואמרינן ביה חנ״נ מה״ת. פר״מ בפתיחה שם ד״ה טעם כעיקר וכו׳.
(יד) המבשל בשר בקדרה בת יומא מחלב ודאי הוי דרך בישול. שפ״ד או׳ י״ח.
(טו) קדרה חדשה או אינה ב״י שהיה כבוש בתוכה חלב מעל״ע ובישלו בה בשר בהמה אסור בהנאה דאף דבלעה הקדרה ע״י כבישה הרי פלטה אח״כ ע״י בישול לבשר ואם היה בשר עוף אסור באכילה ואין להקל. מש״ז סוף או׳ א׳ מחב״ר או׳ כ׳ זב״צ או׳ יו״ד. וה״ד בהפסד מועט אבל בהפ״מ יש להקל משום דאין כבישה לכלים. זב״צ שם. ועיין לקמן סי׳ ק״ה או׳ א׳.
(טז) חמאה שנתבשלה בקדרה של בשר ב״י אסור להדליק בה להאיר הבית מטעם שאסור בהנאה וגם להדליק בה נר חנוכה אף דמצות לא ליהנות ניתנו מ״מ אסור כיון דבנר חנוכה בעי שיעור ובב״ח אסור בהנאה כתותי מכתת שיעורא. שו״ת שער אפרים סי׳ ל״ח. מחב״ר או׳ ט״ז ואו׳ טו״ב. פ״ת או׳ ד׳ וכן כתבנו באו״ח סי׳ תרע״ג או׳ ו׳ בשם כמה פו׳ דאסור גם לנ״ח יעו״ש.
(הקדמה) הקדמה להלכות בשר בחלב
התורה אסרה לבשל בשר בחלב, כמו שכתוב (שמות כג) ״לא תבשל גדי בחלב אמו״. אם עבר ובישלם, חל איסור על מה שבושל. ויש באיסור זה חומרה גדולה יותר, שמלבד האכילה, נאסרו גם הבישול וההנאה, בניגוד לרוב מאכלים שנאסרו באכילה בלבד, כגון נבילות, טריפות, בעלי חיים ושרצים שונים. זאת ועוד, כפי שנלמד להלן, רבו גזירות חכמים דווקא באיסור בשר בחלב, יותר ממה שגזרו באיסורים אחרים. הנימוק לריבוי זה ניתן להסבירו בשתי דרכים: א. התורה עצמה החמירה באיסור זה, וחכמים צעדו בעקבותיה; ב. גם הבשר וגם החלב מותרים, כל אחד בפני עצמו. ואנשים אינם שומרים מהם מרחק, כמו מכל איסור, על כן צריך להחריף את האיסור ולגזור יותר1.
מסימן זה עד סימן צז, ידון השולחן ערוך באיסור בשר בחלב.
ההלכות מתחלקות לשני חלקים, הדינים לכתחילה, והדינים בדיעבד. הדינים לכתחילה מסימן פז עד פט. בסימן פז מובאת הגדרת האיסור מן התורה. בסימן פח ההרחקה, שלא לאכול על שולחן אחד בשר וגבינה. בסימן פט, ההמתנה המחויבת בין בשר וחלב. ומסימן צ עד סימן צז, מובאים הדינים בדיעבד: כגון דיני כחל, שהוא לכאורה מעורב בבשר וחלב. ומה קורה כשנתערבו בשר וחלב. כמו גם מה דין כלים בשריים, שנטף עליהם חלב. או כלים חלביים שהוכנסו לתבשיל בשרי. וגם דיני מאכלים שאינם בשריים וחלביים, אבל בושלו בכלים בשריים או חלביים, ועוד הלכות שונות.
הקדמה לסימן פז
בסימן זה נלמד איזה בשר וחלב נאסרו בבישול מן התורה, ואיזה מדרבנן. כמו גם, איזה סוג תערובת בשר וחלב נאסרה מן התורה, ואיזו תערובת לא נאסרה אלא מדרבנן.
כדי להבין את הסימן, יש כמה כללים בהלכות תערובות, שידיעתם נצרכת עתה: במקומם נרחיב יותר בהסברם, וכאן נציינם בקצרה:
ביטול בששים: איסור והיתר שהתערבו, והאיסור נותן טעם להיתר, התערובת אסורה. ושיערו חכמים כי איסור פחות מ-1/60 אינו נותן טעם, והתערובת מותרת.
דרך בישול: תערובת בשר וחלב נאסרת דווקא בדרך בישול. בכל שאר איסורים, אם האיסור מעניק טעמו להיתר, התערובת נאסרת מן התורה גם לא בדרך בישול. וגם בבשר בחלב, יש איסור דרבנן, בתערובת שלא בדרך בישול.
כבוש כמבושל: הונח מאכל היתר, בנוזלים אסורים, למשך 24 שעות. אומרים שההיתר כאילו נתבשל באיסור. ואם כַּמוּת האיסור רבה מ 1/60 של ההיתר, ההיתר נאסר כולו, כאילו נתבשלו ביחד. בבשר בחלב האיסור מדרבנן, בשאר איסורים, הוא מן התורה.
רותח: פירוש, חם מאוד. רק מאכל רותח מעביר טעם, בין איסור והיתר הנוגעים זה בזה.
מליח כרותח: אם אחד המאכלים בתערובת, מלוח הרבה, הרי זה כאילו הוא רותח.
(א) אלא דרך בישול – הבישול כולל כל תערובת שבאה מכוח האש, כגון טיגון וצליה2. התורה רואה באכילת בשר מבושל בחלב איסור כה גדול, עד שאסרה את הבישול עצמו. ואף שנכתב האיסור בלשון בישול, הוא כולל גם איסור אכילה.
(ב) מדרבנן אסור בכל ענין – כגון אם נתערב בצונן, או שנכבש בשר בחלב.
(ג) מותר בהנאה – בהמשך נלמד על איסורי בשר בחלב, שחכמים אסרו באכילה. כאן מבהיר הרמ״א כי חכמים לא אסרו אלא באכילה, ולא בהנאה. כי מטרת איסור הבישול הוא כדי שלא יאכלו. על כן גם גזירות חכמים הם בעיקר בעניין אכילה.
1. ראה להלן בסימן פט, בהקדמה שם הובא הסבר נוסף.
2. ובטיגון, אם לא מדובר בטיגון עמוק, וכן בצליה, רבו הפוסקים שסוברים שאין האיסור אלא מדרבנן. ובשעת הדוחק אפשר לסמוך על שיטתם, כפי שכתב ערוך השולחן בסעיפים יא ויב. וכן כתב הרב עובדיה יוסף ביביע אומר (חלק ז סימן ה אות ב). וכך כתב גם כף החיים באות נג. אמנם נראה שדעת המחבר להחמיר בזה, כי בסעיף ו הביא שהמעושן והמבשל בחמי טבריה אינם בישול מן התורה, ולא כלל עמם טיגון וצליה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
וגדי לאו דוקא דהוא הדין נמי שור שה ועז ולא שנא בחלב אמו ולא שנא בחלב אחרת אלא שדבר הכתוב בהווה.
שולחן ערוך
(ב) גְּדִי, לָאו דַּוְקָא, דְּהוּא הַדִּין שׁוֹר, שֶׂה וָעֵז. וְלֹא שְׁנָא בַּחֲלֵב אֵם, וְלֹא שְׁנָא בַּחֲלֵב אַחֶרֶת, אֶלָּא שֶׁדִּבֵּר הַכָּתוּב בַּהֹוֶה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״איד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ג׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳-ה׳
(ג) גדי לאו דוקא וכו׳ ול״ש בחלב אמו ול״ש בחלב אחרת אלא שדבר הכתוב בהווה ואינו נוהג אלא בטהורה כגון בשר בהמה טהורה בחלב טהורה אבל בשר טהורה בחלב בהמה טמאה וכו׳. משנה שם (קיג.) בשר בהמה טהורה וחלב בהמה טמאה בשר בהמה טמאה וחלב בהמה טהורה מותר לבשל ומותר בהנאה ובשר העוף בחלב פשוט שם במשנה דלכ״ע מותר מן התורה ובשר חיה פלוגתא דר״ע ור״י הגלילי (שם) ופוסק רבינו כר״ע דאמר חיה ועוף אינם מן התורה וכ״כ הרא״ש שהוא דעת הרי״ף וכן פסק הרמב״ם בפ״ט מהמ״א וכן פסק הרשב״א בת״ה ואמרינן בגמ׳ דלכ״ע היינו דוקא מדאוריי׳ אבל מדרבנן אסירי וכתב הרמב״ם בפרק הנזכר שלא אסרו חכמים אלא באכילה אבל לא בבישול והנייה וכבר יישב ה״ה מה שקשה על זה ולשון רבינו אינו מכוון שכלל דין בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טמאה ובשר טמאה בחלב טהורה עם דין בשר חיה ועוף בחלב טהורה ונהי דלענין שלא גזרו על בישולם והנייתם הם שוים כדמשמע מפשטא דמתני׳ ומדברי הרמב״ם ז״ל מ״מ מ״ש אינו אלא מדרבנן לא מצי קאי אלא לחיה ועוף בחלב טהורה דאילו לבשר טהורה בחלב טמאה ובשר טמאה בחלב טהורה לא אשכחן שאסרוה חכמים באכילה משום בשר בחלב וגם לא היה להם ענין לאסרו מדבריהם אחר שכבר היה אסור ועומד מן התורה משום בשר טמא או משום חלב טמא וכך ה״ל לכתוב אבל בשר טהורה בחלב טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה מותרים בבישול ובהנאה ובשר חיה ועוף אפילו בחלב טהורה מותר בבישול והנאה ואף באכילה אינו אסור אלא מדרבנן:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וגדי לאו דוקא דהה״נ שור ושה כו׳ אלא שדיבר הכתוב בהווה פירוש שבשעה שהוא גדי אז אמו מניקת אותו ויש לה חלב:
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ג׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳-ה׳
(ג) משנה וגמ׳ שם דף קי״ג
(ד) ול״ש כו׳ – קי״ד א׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יז) [סעיף ב׳] גדי לאו דוקא דה״ה שור שה ועז ולא שנא בחלב אם וכו׳ המבשל בחלב גדיה שלא הניקה ולא ילדה מעולם ויש לה חלב כשהיא קרובה לימי לידתה חייב מה״ת גמ׳ חולין קי״ג ע״ב ופירש״י שם. הרשב״א בתה״ב בית ג׳ שער ד׳. כנה״ג בהגב״י או׳ כ״ג. פר״ח או׳ ד׳ מטה יוסף ח״ב חי״ד סי׳ ז׳ או׳ ג׳ זב״צ או׳ י״א.
(ד) דהוא הדין שור, שה ועז – פורטו כאן בהמות כשרות. כדי להוציא חיות כשרות, שאין איסור תורה בחלב שלהן, כמפורש בסעיף הבא.
(ה) אלא שֶׁדִּבֵּר הַכָּתוּב בַּהֹוֶה – לשון התורה הוא ״לא תבשל גדי בחלב אמו״, ויכולנו לחשוב שהאיסור הוא רק בשר גדי, בחלב של עז, אימו. אמנם אין הדבר כן, כי התורה דיברה בהווה. כלומר, במציאות השכיחה. והמילה ׳גדי׳ מתייחסת לכל סוגי בשר הבהמות הכשרות, והחלב הוא של כל סוגי הבהמות הכשרות.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״איד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
ואינו נוהג אלא בטהורה כגון בשר בהמה טהורה בחלב טהורה אבל בשר טהורה בחלב בהמה טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה ובשר חיה ועוף אפילו בחלב טהורה אינו אלא מדרבנן ומותר בבישול ובהנאה.
(ג) דגים וחגבים מותר לאוכלן בחלב.
שולחן ערוך
(ג) אֵינוֹ נוֹהֵג אֶלָּא בִּבְשַׂר בְּהֵמָה טְהוֹרָה בַּחֲלֵב בְּהֵמָה טְהוֹרָה, אֲבָל בְּשַׂר טְהוֹרָה בַּחֲלֵב טְמֵאָה, אוֹ בְּשַׂר טְמֵאָה בַּחֲלֵב טְהוֹרָה, מֻתָּרִים בְּבִשּׁוּל וּבַהֲנָאָה. וּבְשַׂר חַיָּה וָעוֹף, אֲפִלּוּ בַּחֲלֵב טְהוֹרָה, מֻתָּר בְּבִשּׁוּל, וּבַהֲנָאָה; וְאַף בַּאֲכִילָה אֵינוֹ אָסוּר, אֶלָּא מִדְּרַבָּנָן. אֲבָל דָּגִים וַחֲגָבִים, אֵין בָּהֶם אִסוּר, אֲפִלּוּ מִדְּרַבָּנָן. {הַגָּה: וְנָהֲגוּ לַעֲשׂוֹת חָלָב מִשְּׁקֵדִים וּמַנִּיחִים בָּהּ בְּשַׂר עוֹף, הוֹאִיל וְאֵינוֹ רַק מִדְּרַבָּנָן. אֲבָל בְּשַׂר בְּהֵמָה, יֵשׁ לְהַנִּיחַ אֵצֶל הַחָלָב שְׁקֵדִים, מִשּׁוּם מַרְאִית הָעַיִן, כְּמוֹ שֶׁנִּתְבָּאֵר לְעֵיל סִימָן ס״ו לְעִנְיַן דָּם (ד״ע).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ג׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳-ה׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) ולא ראיתי מימי נזהרין בזה וגם בא״ח סימן קע״ג אינו אלא שלא לאכלו בבשר משום סכנה אבל בחלב שרי ועי״ל סימן קי״ו ולכן נראה שנתערב להרב בשר בחלב:
(ב) אבל בשר טהורה בחלב בהמה טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה לא כצ״ל וכמ״ש כפרישה דאי אפשר לכלול הכל בבבא אחת עם בשר חיה ועוף דאם כן מהו שאמר אינו אלא מדרבנן דהא מסיק דמותר לבשל ובהנאה אפי׳ לכתחילה ובאכילה אסור מדבריהם ואילו בשר טמא עם חלב טהורה אסור מן התורה משום טמאה ואפשר ליישב בדוחק דאיסור בשר בחלב דרבנן קאי נמי אחלב טמאה עם בשר טהורה או איפכא ונ״מ אליבא דעת רבי׳ אפרים והרא״ש ורבינו דס״ל כוותיה דלא אמרינן חתיכה נעשה נבילה כ״א בבשר בחלב אבל שאר איסורין החתיכה עצמה שנאסרת חוזרת להיתר לאחר שנסחט האיסור שבו בששים כנגדו כמ״ש רבינו בסימן צ״ב ובסימן ק״ו וא״כ יש נ״מ הכא דאם אחר שנתבשל בשר זה בחלב טמא נתערב בקדירה אחרת ונסחט החלב ממנו דאז החתיכה עצמה מותרת וכן בחלב אם נתערב בשאר תבשילין ונתבטל האיסור שבה בס׳ כולה מותר משא״כ אי הוה נאסרת תחילה בדין בשר בחלב הוי בעינן ס׳ נגד כולה והיא עצמה עומדת באיסורה לעולם אלא שעדיין קשה שלא מצינו זה בשום מקום שבשר או חלב טמאה יש בו איסור בשר בחלב דרבנן ושנעשה נבילה מדרבנן:
(ד) אבל בשר טהורה בחלב בהמה טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה לא כן צריך לגרוס וכן הגיה מ״ו מילת לא ור״ל לא דמותר בבישול ובהנאה ואין ענין כאן לאסור באכילה משום בשר בחלב כיון שכבר אסור ועומד מן התורה משום בשר טמא ואין איסור חל על איסור ועד״ר:
(ה) ובשר חיה ועוף אפילו בחלב טהורה אינו אלא מדרבנן פי׳ באכילה (אבל התוספות תופסין עיקר דבשר חיה ועוף בחלב דאורייתא עיין בשערים רש״ל דפלוגתת ר״ע ורבי יוסי הגלילי הוא דר״י סבר דאורייתא עכ״ה) וז״ל הרמב״ם פ״ט מהמ״א ואסור באכילה מד״ס כדי שלא יפשיטו העם ויבואו לידי איסור אכילה של תורה שהרי אין משמע בכתוב אלא גדי בחלב ממש ואי תתיר חיה ועוף יבואו לאכול גם בשר בהמה גסה בחלב ע״כ:
(א) איסור בשר בחלב וכו׳ עד אבל מדרבנן אסור בכל ענין. פי׳ אפילו דרך מליחה או כבוש אסור מדרבנן באכילה בכל ענין מיהו בהנאה שרי בדרך מליחה או כבוש וכדפסק בש״ע סוף סימן צ״א והוא מדברי האגור ע״ש:
(ב) ומ״ש ואינו נוהג אלא בטהורה וכו׳ כתב ולשון רבינו אינו מכוון דכלל דין בשר בהמה טהורה בחלב טמאה ובשר טמאה בחלב טהורה עם דין בשר חיה ועוף בחלב טהורה ונהי דשוים הם לענין דלא גזרו על בישול והנאתם מ״מ מ״ש אינו אלא מדרבנן לא מצי קאי אלא לחיה ועוף בחלב טהורה דמותר באכילה מן התורה וגזרו עליו איסור אכילה אבל בשר טהור בחלב טמאה א״נ בשר טמאה בחלב טהורה כבר אסור באכילה מן התורה לא הוצרכו לגזור עליו ולפע״ד דמכוון הוא דס״ל לרבינו דכולה מתני׳ דס״פ כ״ה פלוגתא דת״ק ור״ע ור״י הגלילי בדאורייתא היא אבל כולהו תנאי מודו דאף בבשר טמאה וחלב טמאה אית ביה משום איסור בשר בחלב מדרבנן ואע״פ שכבר אסור הוא מן התורה נפקא מינה לענין חתיכה עצמה נעשה נבלה דקי״ל כר׳ אפרים דלא אמרינן נ״נ אלא בבשר בחלב אי נמי אפי׳ לר״ת דבכל שאר איסורין נמי אמרי׳ נ״נ נפקא מינה לענין חתיכה הראויה להתכבד דפסק הרמב״ם בפי״ו מהמ״א דאף חתיכה שאינה אסורה אלא מדרבנן אינה בטלה אם היא ראויה להתכבד והביאו ב״י בסימן ק״א לפ״ז חתיכה בשר טהורה שנתבשל בחלב טמאה והיא חה״ל א״נ גבינה חשובה שקבלה טעם מבשר טמאה אפי׳ באלף אינו בטל אבל אם לא היה שם איסור בשר בחלב מדרבנן לא אמרינן בשאר איסורין נ״נ וכן אין לו דין חה״ל מאחר דאין איסורו מחמת עצמו אלא מחמת שקבלה טעם מאיסור ומה ששינה הרב לשונו בש״ע לפי דעתו דלא גזרו איסור בשר בחלב אבשר טמאה וחלב טמא דלפ״ז נמשך דלא אמרינן בהו חנ״נ וכן אין לו דין חה״ל איננו נכון ודו״ק:
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ג׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳-ה׳, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ד׳
(ד) שם במשנה
(ה) שם וכר״ע הרא״ש בשם הרי״ף והרמב״ם בפ״ט מהמ״א (וכן דעת בה״ג וטור ורש״י בחומש וברטנורה וגאונים ורמב״ן ורשב״א ור״ן ורבינו ירוחם וצדה לדרך וכל בו והרא״ה וספר יראים קמ״ח והג״א מא״ז וכן נראה דעת סמ״ג וסמ״ק)
(ו) כאוקימתא דרב אשי שם דף ק״ד
(ב) מותרים בבישול ובהנאה – בטור כתוב אבל בשר טהורה בחלב טמאה או איפכא ובשר חיה כו׳ אינו אלא מדרבנן ומותר בבישול כו׳ הקשה ב״י דאם מין אחד טמא הא אסור באכילה מדאורייתא ולמה להו למיגזר עליו איסור בשר בחלב לאכילה ובדרישה ומו״ח ז״ל מתרצים דיש נ״מ בגזרה זו דלהוי בו דין חתיכה עצמה נעשית נבילה שס״ל לרבינו אפרים בסי׳ צ״ב דלא אמרינן כן אלא בבשר בחלב ולא דקו רבנן בזה כבודם במקומם מונח דהא עיקר הטעם לרבינו אפרים דמחמיר בבשר בחלב הוא מטעם שכל אחד בפני עצמו מותר רק בתערובות אסורים ונעשים גוף אחד כמו שמביא ב״י בשם התוספות בסי׳ צ״ב וזה לא שייך כאן במין אחד טמא דהא בלאו הכי יש בו איסור מן התורה וא״כ הוי כשאר איסורים וא״ל דרבנן גזרו בזה לומר חתיכה עצמה נ״נ אטו שאר בשר בחלב דאורייתא דא״כ גם בבישול והנאה היה להם לגזור כן כיון שאיסור אכילה יש בלאו הכי מן התורה והם החמירו על התערובת ה״נ הו״ל להחמיר בזה ומדברים אלו הוקשה גם מ״ש עוד מו״ח ז״ל דיש נ״מ לחתיכה הראויה להתכבד שנזכר בש״ע סי׳ ק״א דאם נאסרה מחמת שקיבלה טעם בטל מלבד בבשר בחלב גם זה ליתיה כלל דהא דהחמיר שם בבשר בחלב הוא מטעם שהחתיכה עצמה נעשית נבילה כמבואר בב״י שם בשם ת״ה וסמ״ק וסה״ת דכיון דנתבשל בשר בחלב נעשה גוף אחד של איסור משא״כ בשאר איסורין כו׳ עכ״ל וכאן לא שייך לומר כן דיש באחד מהם איסור דאורייתא בלאו תערובת בשר בחלב מש״ה הוי בשר בחלב שלו עכ״פ לא גריע משאר איסור בלוע ואין בו משום ראוי להתכבד ומלבד כל מה שזכרנו אין מקום לומר שרבנן גזרו שיהא איסור אכילת בשר בחלב במין א׳ טמא דלא מצינו זה בגמרא ולא בפוסקים כלל אלא בבשר עוף לחוד יש פלוגתא ואדרבה במתני׳ תנן בבהמה טמאה מותר בבישול והנאה ופירש״י אבל אכילה לא הזכיר דמותר כיון דיש איסור מחמת טומאה ש״מ דבלאו טומאה אין שום שייכות איסור בזה דאם לא כן היה למתני׳ להזכירו אלא פשוט דבמין אחד טמא הוי כשאר איסורין ממש אלא ברור דמ״ש הטור שאינו אלא מדרבנן לא קאי רק אבשר עוף ולא כלל בשר טמא או חלב טמא עמו רק לענין שיהא מותר בהנאה ובבישול כמ״ש ב״י ומ״ה יפה עשה בש״ע שלא העתיק זה ומו״ח ז״ל כתב דאינו נכון ולי נראה שהדין עמו בבירור ולפי מה שנמצא בשם רש״ל שהגיה בטור תיבת לא קודם ובשר חיה כו׳ א״ש טפי דאין כוונת הטור רק להשמיענו שיש שם היתר בישול והנאה.
(ג) אבל דגים כו׳ – בב״י כתוב ומ״מ אין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה והוא ט״ס וצ״ל עם בשר כמוזכר בא״ח סי׳ קע״ג וכ״כ בד״מ שנתערב להב״י כאן בשר בחלב ובלבוש העתיק כמו שהוא בב״י ואינו נכון.
(ד) כמו שנתבאר לעיל סי׳ ס״ו גבי דם – בד״מ ות״ח כלל ס״ב כתב שרש״ל למד מדם דגים לאסור לאכול בשר עוף בחלב של שקדים אא״כ הניחו משקדים אצלו משום מראית עין ודחה דבריו שאין ראייה מדם שמצינו בו איסור כרת משא״כ בבשר עוף בחלב שהוא דרבנן ואפילו בבהמה אינו אסור אלא דרך בישול דוקא הלכך לא חשו בזה למראית עין ע״כ ואף כי דברי רמ״א נכונים וכבר נתפשט המנהג כן מ״מ נראה שיש להניח לכתחלה שקדים גם אצל בשר עוף אלא במקום שאין לו שקדים אין לאסור בשביל זה האכילה דכל מאי דאפשר לן לתקוני מתקנינן ותו דלא גרע מחלב אשה דבסמוך שחשו למראית עין אבל באם אין לו שקדים אין לאסור האכילה בשביל זה כמו בחלב אשה בסמוך וכן משמע לשון רמ״א שכתב יש להניח כו׳ דמשמע בדיעבד או שא״א להניח לא מעכב האכילה בשביל זה.
(ג) אבל בשר טהורה בחלב טמאה כו׳ – ל׳ הטור אבל בשר טהורה בחלב בהמה טמאה או בשר טמאה בחלב טהורה ובשר חיה ועוף אפילו בחלב טהורה אינו אלא מדרבנן ומותר בבישול ובהנאה עכ״ל וכתב הב״י שלשון שאינו מכוון הוא דמ״ש אינו אלא מדרבנן לא מצי קאי אלא לחיה ועוף בחלב טהורה דאי לבשר טהורה בחלב טמאה או איפכא לא אשכחן שאסרוה חכמים באכילה משום בשר בחלב וגם לא היה ענין לאסרו מדבריהם אחר שכבר הוא אסור ועומד מן התורה משום בשר טמא או חלב טמא כו׳ עכ״ל לכך תיקן כאן הלשון ויפה כוון אלא שהב״ח השיג עליו ופי׳ דהטור אתא לאשמועינן דמ״מ מדרבנן אסור׳ משום בשר בחלב ונ״מ לענין חתיכה נעשית נבילה דס״ל (לקמן סי׳ צ״ב) דאינו אלא בבשר וחלב וכן לענין חתיכה הראויה להתכבד ע״ש וכן פי׳ הפרישה ולפ״ז אפילו לדידן דק״ל חנ״נ בכל האיסורים היה נפקותא בדבר לענין מ״ש הרב בהג״ה סי׳ צ״ב ס״ד ע״ש ודוק ולפע״ד ז״א דודאי לא אשכחן בשום דוכתא וגם לא אשתמיט חד מהפוסקים לכתוב כן וגם מפרש״י והר״ן (פכ״ה דף קי״ג ע״א במשנה) משמע להדיא דלית בהו איסור משום בשר בחלב כלל אפילו מדרבנן וגם אין טעם כלל שחכמים יאסרוהו משום בשר בחלב דבשלמא בבשר עוף שייך שפיר גזירה שאם היו אוכלי׳ בשר עוף בחלב היו אוכלים ג״כ בשר בהמה בחלב וכדכתב הרמב״ם שם אבל מה ענין לגזור שבשר בהמה טהורה בחלב טמאה או איפכא יאסר משום בשר בחלב דהא בלאו הכי ליכא למיחש למידי כיון דבלאו הכי אסור משום בשר או חלב טמאה וזה נראה כוונת הב״י במ״ש וגם לא היה ענין לאסרו כו׳ דלא כמו שכתוב בלשון הב״ח דהא כבר אסור באכילה מן התורה ולא הוצרכו לגזור עליו והבין שהב״י בא לומר דאין נ״מ בדבר אם הוא אסור משום בשר בחלב או לאו כיון שכבר אסור מן התורה ולכך השיב דנ״מ כו׳ אלא כוונת הב״י כדפירשתי וכן עיקר לדינא בשגם שחתיכה הראויה להתכבד גופיה הוי מדרבנן וכדלקמן סי׳ ק״י גם הדרישה כתב בסוף דבריו אלא שעדיין קשה שלא מצינו זה בשום מקום שבשר טהורה בחלב טמאה או איפכא יש בו איסור דרבנן ושנעשית נבילה מדרבנן ע״כ.
(ד) ובשר חיה ועוף כו׳ ואף באכילה כו׳ – דעת המחבר דבשר חיה ועוף אינו אסור באכילה אפילו דרך בישול אלא מדרבנן ומותר בהנאה ובבישול לגמרי ומהרש״ל והב״ח תלו עצמן בדברי מהרא״י בהגהת ש״ד סי׳ ע״ו במ״ש קשה להקל נגד התוס׳ לכך פסקו דבשר חיה ועוף בחלב דאורייתא ובספרי החזקתי דברי האומרים שהוא מדרבנן מן הש״ס והבאתי שם שכן דעת הרבה פוסקים מאד ושאף מהרא״י לא קאמר אלא שקשה להקל נגד התוס׳ שלא לאכול גבינה אחר בשר עוף מיד אבל מודה לדינא דבשר עוף בחלב דרבנן שהרי כתב בהגהת ש״ד סי׳ ס״ט דביצים גמורים מותר לאכלן בחלב משום דבשר עוף בחלב דרבנן הקילו (וכ״כ רנ״ש במ״ש סימן ס״ט שמהרא״י תופס עיקר כבה״ג ע״ש) ואף שהתוס׳ תלו דין אכילת גבינה אחר בשר עוף בזה דבשר עוף בחלב דאורייתא או דרבנן מ״מ אין זה מוכרח כמ״ש שם וגם מדברי התוס׳ עצמן שם משמע שאין מוכרח לומר כן אלא שבאו ליישב מנהג העולם ע״ש ובאמת י״ל דרך אחרת דאף למאי דקי״ל בשר עוף בחלב דרבנן אסור לאכול גבינה מיד אחריו וכדלקמן ר״ס פ״ט והא דתני אגרא עוף וגבינה נאכלין באפיקורן מפרשינן כמו שמפרש הרמב״ם וסייעתו ומביאו ב״י סי׳ פ״ט דהיינו באוכל גבינה ואח״כ עוף ועוד יש לחלק בכמה גווני והרי כתב הרמב״ם סוף פ״ב מהלכות ממרים שהאומר בשר עוף בחלב אסור מן התורה עובר בבל תוסיף ע״ש.
(ה) אבל דגים כו׳ – כתב העט״ז וז״ל ומ״מ אין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה כמו שנתבאר בא״ח סימן קע״ג עכ״ל ובאמת נמשך אחר הב״י שכתב כן אבל הוא טעות כי לא נזכר שם אלא דדגים עם בשר אסור משום סכנה אבל בחלב לא שמענו ולא ראינו וכל יומא ויומא נהגינן הכי לבשל דגים בחלב ולאכול גם בד״מ השיג על הב״י בזה וכן בספר באר שבע דף ק׳ ושאר אחרונים השיגו עליו בזה וגם בש״ס פרק כ״צ (דף ע״ו ע״ב) משמע בהדיא דלית ביה אפילו משום סכנה ע״ש והוא פשוט.
(ו) ונהגו לעשות חלב משקדים כו׳ הואיל כו׳ – כלומר ול״ד לדם דגים ס״ס ס״ו שמותר לגמרי ואפ״ה אם כנסו בכלי אסור מפני מראית עין אא״כ יש בו קשקשים שניכר שהוא דם דגים דהתם דם גופיה אסור מדאורייתא הילכך הרואה יאמר דאכיל דם בהמה שאסור מדאורייתא אבל בשר עוף בחלב ממש הוא מדרבנן וליכא למיחש למראית העין ולכן בשר בהמה בחלב שהוא אסור מדאורייתא יש להניח אצלו שקדים כדי שלא יחשוב הרואה שהוא חלב ממש וכ״כ בת״ח שם סוף כלל ס״ב ולפ״ז צ״ל דמיירי בבישול דאי לאו הכי אפילו בשר בהמה ליכא איסורא דאורייתא וא״צ להניח שקדים וכן מוכח בת״ח שם להדיא ע״ש ובסימני ת״ח אבל מהרש״ל פכ״ה סי׳ נ״ב למד מהך דדם דגים דבפורים וכיוצא בו שרגילים לאכול תרנגולת בחלב שקדים שאסור אם לא שיניח שקדים אצלו בתוכן ובצידן להיכירא ובפרט גבי בשר עוף דאיכא למיחש טפי שלא ידמו לומר בשר עוף בחלב שרי אפי׳ מדרבנן כר״י הגלילי עכ״ל וכן הסכימו האחרונים וכן נלפע״ד (שוב בא לידי ס׳ באר שבע ומצאתי שפסק נמי הכי) דהא אפילו במידי דרבנן חיישינן למראית העין בכמה דוכתי ומהם בש״ס פרק במה בהמה (שבת נ״ד) ולא בזוג אע״פ שהוא פקוק משום דמיחזי כמאן דאזיל לחינגא פירש״י לשוק למכור והיינו מראית העין וכדאיתא בפ׳ במה אשה (סוף דף ס״ד) והוא מוסכם מכל הפוסקים וכמו שנתבאר בא״ח סי׳ ש״ה אע״פ שאיסור מקח וממכר בשבת אינו אלא מדרבנן וכמ״ש בא״ח ובח״מ ס״ס רל״ה וכן מוכח בהדיא בתוס׳ בכתובות פ׳ אע״פ (דף ס׳ ע״א) ד״ה ממעכן כו׳ דאפי׳ במידי דרבנן חיישי׳ למראית העין והכי משמע בדוכתי טובי.
(ג) ובהנאה – כתב הש״ך אבל באכילה בלא״ה אסור מן התורה משום בשר טמא או חלב טמא ולא שייך לאסור משום בשר בחלב והב״ח כתב דמדרבנן אסור משום בב״ח ונ״מ לענין חנ״נ דס״ל להמחבר לקמן סי׳ צ״ב דאינו אלא בבשר בחלב וכן לענין חה״ל והשיג עליו הט״ז דהא עיקר הטעם לרבינו אפרים דמחמיר בבשר בחלב הוא מטעם שכ״א בפני עצמו מותר רק התערובות אסרו דנעשים גוף א׳ וזה לא שייך כאן במין א׳ טמא וכן חה״ל לא שייך כאן דלא גרע משאר איסור הבלוע ואין בו משום חה״ל וגם הש״ך חולק על הב״ח ע״ש:
(ד) מדרבנן – והב״ח פסק דבשר עוף בחלב הוא מן התורה וחולק עליו הש״ך ומביא ל׳ הרמב״ם שהאומר בשר עוף בחלב אסור מן התורה עובר בבל תוסיף:
(ה) איסור – ובעט״ז כתב דמ״מ אין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה כמ״ש בא״ח סי׳ קע״ג וטעות הוא שלא נזכר שם אלא דגים עם בשר אסור לאכול משום סכנה אבל דגים עם חלב לא שמענו ולא ראינו וכל יום נוהגין לבשל דגים בחלב ולאכול וגם בש״ס פ׳ כ״ה משמע בהדיא דלית ביה משום סכנה והוא פשוט עכ״ל הש״ך:
(ו) משקדים – כתב הש״ך ול״ד לדם דגים ס״ס ס״ו שמותר לגמרי ואפ״ה אם כנסו בכלי אסור מפני מראית עין אא״כ יש בו קשקשים שניכר שהוא דם דגים דהתם דם גופיה אסור מדאורייתא הלכך הרואה יאמר דאכיל דם בהמה שהוא אסור מן התורה אבל בשר עוף בחלב ממש הוא מדרבנן ליכא למיחש משום מראית עין ולפ״ז צ״ל דמיירי בבישול דאל״ה אפי׳ בשר בהמה ליכא איסורא דאורייתא אבל מהרש״ל פסק דגם בשר עוף בחלב שקדים אסור אא״כ מניח אצלו שקדים וכן נראה עיקר דהא מצינו דאפילו במידי דרבנן חיישינן למראית עין בכמה דוכתי וכמ״ש בא״ח סי׳ ש״ה ולא בזוג אע״פ שהוא פקוק משום דמחזי כמאן דאזיל לשוק למכור והיינו מ״ע אע״פ שמקח וממכר בשבת אינו רק מדרבנן עכ״ל והט״ז כתב דודאי לכתחלה יש להניח שקדים אפי׳ אצל עוף אבל במקום שאין לו שקדים אין לאסור האכילה בשביל זה דכל מה דאפשר לתקוני מתקנינן:
(ה) ובשר חיה כו׳ – כר״ע שם דרב אשי מוקים שם ק״ד א׳ מתני׳ כוותיה ואביי שם דחה דברי רב יוסף וכן לשון גמ׳ קי״ג ב׳ גדי אפילו פרה ורחל ועתוס׳ שם נ״ח א׳ ד״ה ושוין וא״ת כו׳ ותי׳ בה״ג כו׳ וכן התניא אגרא לחד תי׳ דתוס׳ שם ק״ד ב׳:
(ו) מותר כו׳ – שם ק״ד א׳ אמר דאסור מד״ס לבשל וכתב מ״מ דמפרש דל״ד אלא לישנא דקרא נקט ור״ל לאכול ולמד מבשר או חלב טמאה אף דיש לדחות דשאני התם שאחד מהם כבר אסור באכילה ואין לחוש שמא יאכלם לגזור עליהם משא״כ בחיה ועוף וכמו שגזרו בהעלאה ע״ש וכ״מ שם קי״ו א׳ דקאמר אב״א עוף כו׳ וריה״ג אמר לבשל ש״מ דלר״ע אסור מד״ס:
(ז) מדרבנן – כמ״ש רב אשי שם כנ״ל ושם קי״ו א׳ אב״א כו׳ ובכמה מקומות:
(ח) ונהגו לעשות כו׳ – עש״ך ופר״ח:
(ד) (ט״ז סק״ב) ובדרישה וכו׳. ועתה עובר על איסור בישול ש״ת:
(ה) (ש״ך סעיף קטן ו׳) שוב בא לידי ספר באר שבע. ועיין בספרו צידה לדרך פ׳ צו:
(ו) (ט״ז ס״ק ד׳) כמו בחלב אשה. זה תמוה דהא בחלב אשה אף דיעבד אסור ואינו מותר רק בנפל לתוך תבשיל דאינו ניכר גם לפי ראיה זו יהיה מוכח דגם בבשר בהמה אין אוסרים אכילתו וכן מה שכ׳ הט״ז וכן משמע לשון הרמ״א שכ׳ יש להניח וכו׳ הא זה מיירי בבשר בהמה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) בבשר – עי׳ מהר״מ שיף בסוף חולין שכתב בכבד שרצו לטגנו בשומן וטיגנו בחמאה וצידד להקל דכבד הוי דם וגדי אסרה תורה ולא דם (עוד צידד שם דטיגון לא הוי בישול) ועי׳ פמ״ג שכתב דע״ז לחוד ודאי אין לסמוך ולהקל מכח גדי ולא דם ומהר״מ שיף לא כתב זה רק לסניף בעלמא. ועי׳ בתשובת בשמים ראש ר״ס רפ״ה בהגהת כס״ד שם מה שכתב על דברי מהרמ״ש הנ״ל:
(ו) טמאה – עי׳ בדגמ״ר שכ׳ וז״ל ובשר נבילה וכן חלב אסור לבשל בחלב מן התורה ולוקה על בישולו אבל באכילה אין בו איסור בב״ח וכ״ז מבואר ברמב״ם פ״ט ממ״א דין ו׳ ואמנם אם הוא אסור בהנאה אינו מבואר שם אבל בפי׳ המשניות פ״ג דכריתות מבואר שאינו אסור בהנאה ואף שלדברי התוס׳ בחולין ק״א בד״ה איסור כולל שכתבו שאיסור הנאה לא מיקרי איסור מוסיף אין הכרח לדברי הרמב״ם שם מ״מ לא מצינו להתוס׳ בפי׳ שיחלקו על דינו של הרמב״ם שהיכא שאינו אסור באכילה משום בב״ח אינו אסור בהנאה ולכן הסומך ע״ז במקום הפסד לא יפסיד עכ״ל ועי׳ פמ״ג בפתיחה שכתב דנקטינן דאסור בהנאה מן התורה ע״ש. (ועי׳ בתשובת ח״ס סי׳ צ״ב שנשאל ג״כ על ענין זה והביא דברי הגאון מעיל צדקה בספר כנפי יונה ר״ס פ״ז בעובדא שהאומנים עירבו חמאה בחלב לעשות מהם נרות כי היה החלב ביוקר ופשיט ליה לאוסרו בהנאה והגם כי מטעם תרבא י״ל לפי דנרות של חלב אינם עשוין מחלב הכליות והקרב לבד דמערבים בהם כמה מיני חלבים וקרומים שאין בהם כרת וא״כ שפיר איכא בב״ח משום תערובת דהני חלבים אך עכ״פ משום נבילה איכא דהא רוב בהמות של עובדי כוכבים אינם נשחטים ואפ״ה אסרו הגאון בהנאה ע״כ דס״ל אע״ג דאיסור אכילה ליכא מ״מ איסור הנאה איכא. והאריך בזה ומסיק דודאי המורה ובא כהגאון דגול מרבבה אין מזחיחים אותו אבל אי קמי דידי אתי אני אוסר כהגאון כנפי יונה הנ״ל וכן משמע בהרבה גדולי האחרונים. ואפי׳ להדגמ״ר הוא לא מיירי מהנאת הדליק׳ אבל נר קרוזי״ל להדליקו בידים יש לחוש למבשל בב״ח שהטפה שסביבות השלהבת מתבשלת ואף דלענין שבת לא חשיב בישול בכה״ג אך לענין בב״ח אפשר דהוי בישול. וכתב עוד אמנם נר קרוזי״ל שנאסר כנ״ל ונתערב באחרים פשוט שבטל דאין כאן דבר שבמנין אלא דוקא נר חנוכה שבכל לילה מונין מנין הנרות למצותו ע״ש. ועי׳ בתשובת שבו״י ח״א סי׳ ס׳):
(ז) ובשר חיה ועוף כו׳ – וה״ה איפכא בשר בהמה טהורה בחלב חיה טהורה אינו אסור מה״ת. תפל״מ ע״ש:
(ח) מותר בבישול – עי׳ בס׳ חמודי דניאל הי׳ י״ח שכ׳ דמותר לבשל בשר לעובד כוכבים בקדרה של חלב אינו ב״י דכל שאינו אסור רק מדרבנן לא גזרו בבישול והנאה וכאן ליכא מראית עין דמי יודע אם הוא קדירה של בשר או של חלב מ״מ יש להחמיר מדכתב רמ״א סעיף ו׳ דאסור לחתות וכו׳. ואפשר משום דמתחלה היה חלב גמור החמירו בו קצת ע״ש.
(ט) איסור – עבה״ט ועיין בתשובת חינוך ב״י סי׳ ס״א שמקיים דברי הלבוש דאסור לאכול בחלב משום דחקר אצל חכמי הרופאים דדוקא דגים המטוגנים עם חמאה מותר לאכול אבל דגים המבושלים בחלב יש בו סכנת חולי דדגים מקררים מאד וגם החלב רע ומזיק לגוף ע״ש [ועיין בתשובת ח״ס סימן ק״א שכתב דזה אינו אמת ונאמן עלינו הרמב״ם גדול הרופאים] וכ״כ הפמ״ג בשם בה״ג דדגים עם חלב יש סכנה ובחמאה ושומן הנקלט מע״ג החלב אין סכנה וע״ש דמשמע דעתו דאף עם חלב דוקא לכתחלה יש ליזהר אבל בדיעבד אין לאסור ועיין בתשובת אדני פז סימן מ״ב שכתב בשם הבחיי פרשת משפטים דיש סכנה גמורה בדג עם גבינה וה״ה עם חלב ולכן פסק דאף בדיעבד אסור אבל בדג עם חמאה כתב דשרי כיון שכל העולם עושים כן ע״ש ונ״ל דהאידנא שכל העולם מבשלים גם עם חלב שרי דכיון דדשו בה רבים כו׳:
(י) חלב משקדים – עבה״ט מ״ש אבל מהרש״ל פסק כו׳ ועיין בנ״צ שכתבתי דמ״מ אין לאסור להניח בשר עוף בחלב שקדים בלי שיניח שקדים אצלו אלא אם הוא בפני הרואים כמו בסעודות גדולות דאיכא מ״ע גמור אבל בביתו מותר ע״ש ומ״ש הבה״ט וט״ז כתב כו׳ אין לאסור האכילה כו׳ עט״ז דמשמע מדבריו דגם בבשר בהמה הדין כן:
(יח) [סעיף ג׳] אינו נוהג אלא בבשר בהמה טהורה וכו׳ אבל בשר טהורה בחלב טמאה וכו׳ מותרים בבישול ובהנאה. כזית בשר טמאה וכזית בשר טהורה דנפלו לנ״ט זיתי חלב אי אמרינן דאיסורין מבטלין זא״ז אין זה ברור והלכך בטעמא תליא מלתא וכל שנרגש טעם הבשר ודאי אסור באכילה דבאכילה אסור משום טמא ג״כ דלא יש כ״א נ״ט זיתים אבל הנאה י״ל דרך בישול אסרה תורה וכל שאין בבשר טהור כדי ליתן טעם לא נעשה בב״ח ושרי בהנאה וצ״ע. שפ״ד או׳ ג׳ מחב״ר או׳ י״ט.
(יט) שם. אינו נוהג אלא בבשר בהמה טהורה וכו׳ וה״ה בשר בהמה טרפה או נבילה אסור לבשל בהמה טהורה מה״ת ואסור בהנאה. ביה״ל או׳ ב׳ שפ״ד סוף או׳ ט״ז. מחב״ר או׳ ט״ו. זב״צ או׳ י״ג.
(כ) וכן המבשל חלב בחלב אסור מה״ת. הרמב״ם פ״ט מהמ״א ה״ו. מחב״ר שם וכתב דאסור ג״כ בהנאה. זב״צ או׳ י״ד. ועיין עוד לקמן סי׳ צ״ב או׳ טו״ב.
(כא) שם. ובשר חיה ועוף אפי׳ בחלב טהורה מותר בבישול ובהנאה ואף באכילה אינו אסור אלא מדרבנן. וכ״כ הש״ך בספרו הארוך על הטור בשם כמה פו׳ כפסק הש״ע וכן הסכים להלכה וכ״כ בספרו על הש״ע סק״ד דדעת הש״ע דבשר חיה ועוף אינו אסור באכילה אפי׳ דרך בישול אלא מדרבנן ומותר בהנאה ובבישול לגמרי ודלא כרש״ל וב״ח דאסרי בהנאה ובבישול. וכ״כ הפר״ח או׳ ו׳ פר״ת או׳ ח׳ חכ״א כלל מ׳ או׳ ג׳ בי״צ או׳ ב׳ ובעמ״ז שם או׳ ד׳ ערוך השלחן או׳ ט׳ זב״צ או׳ ט״ז וכתב ודלא כהער״ה או׳ ד׳ ואו׳ י״ד שהחמיר.
(כב) וה״ה בשר בהמה טהורה בחלב חיה טהורה אינו אסור מה״ת אלא מדרבנן ודלא כהרב מגלת ספר ריש לאוין ק״מ שכתב דאסור מה״ת. ער״ה או׳ י״א. פ״ת או׳ ז׳ בשם תפארת למשה. חי׳ רע״ק על סעי׳ ו׳ מק״מ או׳ י״א. זב״צ או׳ ט״ז.
(כג) ונראה דמותר לבשל בשר לנכרי בקדרה של חלב שאינו ב״י דכל שאינו אסור אלא מדרבנן לא גזרו בבישול ובהנאה. וגם כאן ליכא מראית העין דמי יודע אם הוא קדרה של חלב או של בשר. חמודי דניאל או׳ י״ח. פ״ת או׳ ח׳ זב״צ או׳ י״ז.
(כד) שם. אבל דגים וחגבים אין בהם איסור וכו׳ ולאכול דגים בחלב אין בו סכנה כ״כ הט״ז סק״ג וש״ך סק״ה. וברבינו בחיי (פ׳ משפטים) כתב שסכנה לבשל דגים בחלב ולאכול מפני צרעת וכ״כ כנה״ג בהגב״י או׳ י״ט בשם שארית יהודה שגם באכילת דגים בחלב יש סכנה בשם רופאים מומחים ומסיים מכאן סמך למה שנוהגין ליטול ידיהם בין גבינה לדגים. ולפי מה ששמעתי מרופאים מומחין שבאמת דגים בחלב ממש הוא סכנה אבל בחמאה או בשומי שעולה על חלב כבוש אין בהם סכנה. בל״י או׳ ג׳ מש״ז או׳ ג׳ וכ״כ בתשו׳ חינוך בית יהודה סי׳ ס״א ובתשו׳ אדני פז סי׳ מ״ב. והב״ד פ״ת או׳ ט׳ והגם שכתב שם הפ״ת דהאידנא שכל העולם מבשלים גם עם חלב שרי וכו׳ נראה דאין כל אויר המקומות שוים וגם לא כל הטבעים של בני אדם שוים וסכנתא חמירא מאיסורא ולכן יש להחמיר ורק בחמאה יש להכשיר. ועיין עוד בדברינו לאו״ח סי׳ קע״ג או׳ ג׳.
(כה) שם הגה. ונהגו לעשות חלב משקדים ומניחים בה בשר עוף וכו׳ אבל בשר בהמה יש להניח אצל החלב שקדים וכו׳ אמנם רש״ל פכ״ה סי׳ נ״ב כתב גם בבשר עוף יש להניח אצל החלב שקדים מפני מראית העין ואעפ״י שהוא במידי דרבנן. וכ״כ הט״ז סק״ד. ש״ך סק״ו. פר״ת או׳ ט׳ בל״י או׳ ד׳ הל״פ בסעי׳ ג׳ שפ״ד או׳ ו׳ חכ״א כלל מ׳ או׳ ג׳ בי״צ או׳ ג׳ מק״מ או׳ י״ג. ערוך השלחן סוף או׳ ט״ז. זב״צ או׳ י״ט. ועיין לקמן או׳ כ״ח.
(כו) ומיהו אם אין לו שקדים או שא״א להניח לא מעכב האכילה בשביל זה. ט״ז שם. בל״י שם. מש״ז או׳ ד׳ בי״צ בעמ״ז או׳ ז׳ מק״מ שם. זב״צ או׳ כ׳.
(כז) בקושטאנדינ״א נוהגים לאכול אורז שנתבשל בחלב שקדים אחר תבשיל ובשמחות וגיל נוהגין להניחן על השלחן אחר אכילת תבשילי הבשר עם פירות ומגדנות. וגם שמעתי שנוהגין לאכול עלי הגפן והכרוב ממולאים בשר עם חלב שקדים קפוי וזה מנהג פשוט לפני כמה רבנים ולא ערערו בזה. כנה״ג בהגב״י או׳ ח׳ ונתן טעם לקיים המנהג יעו״ש. ואפשר לתת עוד טעם להתר דכיון על הרוב בסעודות גדולות ומצהלות חתנים נהגו לעשות אורז בחלב שקדים ומביאים אותם בקערות חשובים או לפחות קערות מיוחדות ויפות שאין אוכלים בהם תבשיל וגם החלו עולים עם פירות ומגדנות ניכר מאד שהוא חלב שקדים וכמעט הוא ניכר היטב במקומו ושעתו יותר מהנחת שקדים והיינו טעמא דרבנן דאכלו מניה ושתקו. ועל דברת עלי גפנים דאתו ממולאי בשר בחלב שקדים יש טעם להתיר דהמילוי מכוסה בעלים ובעודו בקערה על הרוב אינו ניכר לא בשר ולא חלב עד אשר ישלח ידו ולקח ונותן לתוך פיו ואז ירגיש שהוא בשר בחלב שקדים וא״צ שום הכר דכמעט אין כאן מראית העין. מחב״ר או׳ ו׳.
(כח) וזה שכתבנו לעיל או׳ כ״ה דגם בבשר עוף בחלב שקדים צריך להניח אצלו שקדים ה״ד אם הוא בפני הרואים כמו בסעודות גדולות דאיכא מראית עין גמור אבל בביתו מותר. נחלת צבי על סעי׳ זה ובספרו פ״ת או׳ יו״ד. זב״צ או׳ כ״ג.
(ו) בהמה טהורה – הכוונה לבהמות המותרות באכילה.
(ז) מותרים בבישול ובהנאה – ולא באכילה. כי זו בהמה טמאה, האסורה באכילה מן התורה.
(ח) ואף באכילה אינו אסור, אלא מדרבנן – בשר עוף וחיה נאסרו באכילה מדרבנן, בגלל שבשרם דומה לבשר בהמה.
(ט) אפילו מדרבנן – ומותר לבשלם בחלב ולאוכלם.
בעניין אכילת דגים בחלב, כתב בבית יוסף שיש להימנע מזה, בגלל סכנה. כמו שנמנעים מאכילת דגים עם בשר (ראה יורה דעה סימן קטז סעיפים ב-ג). אמנם למעשה אין לחשוש לזה, מאחר שהמחבר לא אסר זאת בשולחן ערוך, אלא להיפך, מפורש שמותר (סימן צה סעיף א) ״דָּגִים שֶׁנִּתְבַּשְּׁלוּ בִּקְדֵרָה שֶׁל בָּשָׂר... מֻתָּר לְאָכְלָם בְּכוּתָח״. הרי שמותר לערב דג עם כותח, שהוא מאכל חלבי. וכיון שאין בזה איסור, הקילו רבים, ונהגו לאכול דג עם גבינה או שאר מאכלי חלב, כי אין בזה חשש איסור. ובכל זאת, יש הנוהגים להימנע.
(י) הואיל ואינו רק מדרבנן – צבע חלב השקדים הוא לבן, ודומה לחלב. אם כי ברור שאין בזה איסור, ומותר לערבו עם בשר עוף, ואין חוששים מפני מראית העין. כי גם אם יחשבו שהוא אוכל בשר עוף בחלב, אין בזה אלא איסור דרבנן1. כלומר, הרי כל הדין של מראית עין, הוא עצמו חומרה. כי אף שברור שאין לעשות משהו אסור אפילו מדרבנן, אבל דבר שבעצמו מותר, רק שיש חשש שיסברו שעושה איסור. סוף סוף כלל לא בטוח שיחשדו אותו בכך, ואולי ידונו לכף זכות. לכן החמירו חכמים רק כאשר החשש הוא, שיסברו שעובר על איסור תורה.
(יא) משום מראית העין – הסיבה להטלת השקדים היא, כדי שלא יחשדו אותו כעובר על איסור תורה.
(יב) כמו שנתבאר לעיל סימן ס״ו לענין דם – סעיף ט, שם מבואר כי דם של דגים מותר. אמנם אם קבצו בכלי אסור משום מראית עין, ובכל אופן, אם ניכר שזה דם דגים, כגון שיש בו קשקשים, מותר.
1. הש״ך (ס״ק ו) חולק על הרמ״א וסובר, שיש איסור מראית עין גם כשהחשד הוא על איסור דרבנן. וסמך יתדותיו על שתי הלכות. הלכה אחת היא האיסור המובא בשולחן ערוך (אורח חיים סימן שה סעיף יא) בהוצאת בהמה לרשות הרבים, בזוג שבצווארה. כי בזה נראה כמי שמביא בהמות לשוק, וגזרו בזה למרות שאיסור המסחר בשבת הוא רק דרבנן, ומזה מוכח לכאורה, כי גם באיסורי דרבנן חוששים למראית העין. אבל אני בעוניי סבור כי יש להבחין בין מעשה שבמהותו מותר לגמרי, כמו בשר בחלב שקדים, שכל האיסור הוא רק משום עין הטועים. למעשה עצמו שיש בו בעיה, כגון הוצאת הבהמות לרשות הרבים. שזהו מעשה המבטא זלזול בשבת, לכן דווקא בזה יש איסור משום הנראות. ההלכה השניה היא תיקון הצינור בשבת. מובא בשולחן ערוך (אורח חיים סימן שלו סעיף ט), צִנּוֹר הַמְקַלֵּחַ מַיִם מִן הַגַּג שֶׁעָלוּ בּוֹ קַשִּׁים וַעֲשָׂבִים שֶׁסוֹתְמִים וּמְעַכְּבִים קִלּוּחוֹ, וּמֵימָיו יוֹצְאִים וּמִתְפַּשְּׁטִים בַּגַּג וְדוֹלְפִים לַבַּיִת, מְמַעֲכָן בְּרַגְלוֹ בְּצִנְעָה. דְּכֵיוָן דִּמְתַקֵּן עַל יְדֵי שִׁנּוּי הוּא, שֶׁאֵינוֹ עוֹשֶׂה אֶלָּא בְּרַגְלָיו, בִּמְקוֹם פְּסֵידָא לֹא גָּזְרוּ רַבָּנָן. גם מזה הוכיח הש״ך כשיטתו, כי אף שעושה בשינוי, ובזה איסור התיקון הוא דרבנן בלבד, בכל אופן צריך לתקן בצנעא, אף שהתירו אותו בשינוי בגלל הפסד. משמע, שחוששים לנראות גם בדרבנן. אך יש להסביר דין זה באופן אחר, ולחלק את החילוק הנזכר. כי באמת, שונה בישול בחלב שקדים שכל מהותו מעשה היתר, ממיעוך עשבים וקשים, שהוא במהותו איסור (אסור לתקן). לכן יש להצניע את המעשה, ולא לעשותו לעין כל, כי עצם המעיכה היא דבר אסור. ועיין בערוך השולחן תירוצים נוספים על קושיית הש״ך. ועיין גם בספרי, בעקבות המחבר (חלק א), מה שכתבתי בעניין זה.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
שולחן ערוך
(ד) אָסוּר לְבַשֵּׁל בַּחֲלֵב אִשָּׁה, מִפְּנֵי מַרְאִית הָעַיִן. וְאִם נָפַל לְתוֹךְ הַתַּבְשִׁיל, בָּטֵל, וְאֵין צָרִיךְ שִׁעוּר. {הַגָּה: וְנִרְאֶה לְפִי זֶה, דְּכָל שֶׁכֵּן דְּאָסוּר לְבַשֵּׁל לְכַתְּחִלָּה בַּחֲלֵב טְמֵאָה, אוֹ בָּשָׂר טָמֵא בְּחָלָב טָהוֹר (ד״ע) וְדַוְקָא בְּשַׂר בְּהֵמָה, אֲבָל בְּעוֹף, דְּרַבָּנָן, אֵין לָחוּשׁ.}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ד) כתב הרשב״א בתשובה (ח״ג סי׳ רנ״ז) מסתברא שאסור לבשל בשר בחלב אשה מפני מראית העין ואם נפל לתוך התבשיל בטל ואין צריך שיעור וזה נ״ל ברור:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) וצ״ע דהרי אפילו בחלב בהמה טמאה מותר לבשל ואפילו בשר חיה ועוף בחלב טהורה הואיל ואינו אלא מדרבנן כ״ש בחלב אשה ולית ביה משום מראית עין בבישול מידי דהוה אחלב בהמה טמאה וצ״ע וע״ל סוף סימן ס״ו ומ״ש בזו:
(ז) ב״א בתשובה
(ה) ונראה לפי זה כו׳ – בד״מ השאיר דברי הרשב״א אלו בחלב אשה בצ״ע דמאי שנא מחלב טמאה דמותר בבישול ודעתו כאן תמוה מאד דהא בת״ה כתב הרשב״א בהדיא דבחלב טמאה מותר בבישול והנאה ולא זכר שום איסור מראית עין ונלע״ד דאין זה ק״ו דנראה דלא גזרו משום מראית עין אלא במידי דכשר לאכילה כל אחד לחוד דאז דומה לבשר טהור וחלב טהור ומ״ה בבישול עם חלב שקדים צריך להניח שם שקדים לכתחלה ובחלב אשה שג״כ מותר כל שפירש ממנה כמ״ש בסי׳ פ״א ע״כ אסור לבשל עם בשר משום מראית עין משא״כ באם החלב טמא או הבשר טמא אין דומה לבשר בחלב של טהורים וע״כ לא גזרו שם מפני מראית עין כנלע״ד ברור אלא שאין בידי להקל במה שהחמיר רמ״א ומ״מ פשוט בעיני דלפי זה כל שכן שיש לאסור מפני מראית עין לבשל בשר עוף בחלב שגזרו בו רבנן בהדיא איסור בשר וחלב ולחד תנא הוי באמת דאוריי׳ וכן משמע מדברי ד״מ דבשר עוף בחלב גרע טפי מטמאה בחלב ולא כמ״ש בלבוש דבזה מותר מפני מראית עין משום דמנכרי דודאי מצינו לפעמים שנחתך בענין שלא מינכר ותו דהרואה לא ידע לחלק בין בשר עוף לשל בהמה ובאמת פלוגת׳ דתנאי היא ותו דרש״ל כתב בפ׳ כ״ה סי׳ נ״ב דבבשר עוף איכא למיחש טפי שלא יטעו לומר בשר עוף בחלב שרי כר׳ יוסי הגלילי עכ״ל ולשון לכתחלה שזכר רמ״א כאן וכן בסמוך גבי חלב מתה לענין בישול נראה שנתכוין שיש ליזהר במקום שאין צורך גדול אבל במקום צורך לרפואה אף שאין סכנה בדבר יש להתיר בישול בחלב במה שאין האיסור אכילה אלא מדרבנן וכ״ש חלב טמאה או בשר טמא כנלע״ד.
(ז) ונראה לפ״ז דכ״ש כו׳ – לפי דעת הר״ב דכ״ש הוא נראה דצריך ליישב הא דכתבו הט״ו בס״ג מותרים בבישול והנאה והוא משנה ערוכה בפכ״ה ומוסכם מכל הפוסקים דהיינו דמותר מדינא אבל משום מראית העין לא מיירי ונ״מ בגווני דליכא למיחש למראית העין כגון לרפואה וכיוצא בו וכמ״ש מהרש״ל פ׳ כ״ה סימן ק״ב גבי חלב אשה דלרפואה שרי אפילו אין בו סכנה כלל מאחר דאין בו איסור כלל אלא משום מראית העין עד כאן לשונו א״נ משכחת לה בגווני אחריני דליכא משום מראית העין ובזה מיושב מה שהניח בת״ח דברי הרשב״א בתימה ע״ש אכן דברי הפוסקים שכתבו סתמא מותרים בבישול משמע דאפילו משום מראית העין ליכא וכך נראים דברי מהרש״ל פכ״ה וכך משמע דעת המחבר מדלא כתב בחלב בהמה טמאה גופיה דאסור משום מראית העין לכך נראה לי ברור דשאני התם כיון דעל כל פנים אחד מהן אסור באכילה דודאי בבישול לחודיה ליכא משום מראית העין דהא יכול להיות שמבשל לצורך רפואה או שאר דברים והאי אסור לבשל היינו לאכול וכן מ״ש המחבר בס״ה אסור לבשלם ע״כ צריך נמי לפרשו לאכלם וכה״ג מצינו במקרא ומשנה דאפקיה לאכילה בלשון בישול ע״ש ובכה״ג דוקא הוא דאיכא משום מראית העין וע״כ גם לדעת הרב צריך אתה לומר כן דהא אפי׳ בבשר בהמה טהורה בחלב שקדים ס״ל דא״צ להניח אצלו שקדים אלא בבישול () וכמ״ש בס״ק שלפני זה וא״כ תקשי היאך בישלם מתחלה יחד ודוחק גדול לומר דבשעת בישול היה מניח שקדים אצל הקדירה אלא ודאי דבבישול לחודיה ליכא משום מראית העין והלכך הא דאסור לבשל בשר בחלב אשה היינו לאכול והלכך בשר בהמה טמאה בחלב טהורה או איפכא כיון דע״כ לאו לאכלם מבשל להו דהא עכ״פ אסורים משום בשר או חלב טמאה ליכא משום מראית העין כנ״ל ובזה אתי נמי שפיר דברי הרשב״א שהניחם הרב בת״ח בתימה אי נמי בבשר טמא ליכא למיחש למראית העין דניכר לעין שהוא בשר טמא וכן בחלב טמאה כדאיתא בש״ס בעבודת כוכבים (דף ל״ה ע״ב) חלב טהור חיור טמא ירוק אבל חלב אשה וחלב שקדים לא מינכר ואסור משום מראית העין ובזה אתי נמי שפיר דברי הרשב״א ומ״מ הראשון עיקר.
(ח) אבל בעוף דרבנן אין לחוש – נמשך לשיטתו בסעיף ג׳ אבל לפי מ״ש בס״ק ו׳ אף בעוף יש לחוש והיינו דסתמו הרשב״א והמחבר ולא חלקו בין בהמה לעוף.
(ז) לבשל – והט״ז כתב שאין זה כ״ש מאחר שא׳ אסור בפני עצמו לא גזרו בו משום מראית עין דלא שייך אלא דוקא כשכ״א מותר בפ״ע כמו חלב שקדים עם עוף וכיוצא בזה אלא שאין בידי להקל במה שהחמיר רמ״א עכ״ל והש״ך כ׳ וא״ל דהא דכ׳ הט״ו בס״ג דמותר בבישול ובהנאה היינו מדינא אבל משום מראית עין לא מיירי שם ונ״מ בגווני דליכא למיחש משום מראית עין כגון לרפואה וכיוצא בו. והנה נ״ל לתרץ כל הקושיות של הט״ז וש״ך שהקשו על רמ״א ומתוך כך פסקו דלא כוותיה אלא דאף בעוף יש לחוש למראית עין. ולענ״ד נראה דרמ״א איירי בכל הסעיף בבישול לא באכילה אלא שקשה לו על הרשב״א שכ׳ דאסור לבשל בחלב אשה משום מראית עין ולא כ׳ דאסור לבשל בחלב טמאה לכתחלה והיה מסופק מאחר דאמרינן בש״ס דמותר בבישול ובהנאה אם מותר לגמרי ולא חיישינן גבי בישול משום מראית עין אלא דוקא באכילה חיישינן לזה או דלמא מה דאמרינן בש״ס דמותר בבישול מיירי לדינא אבל מפני מראית עין חיישינן לכך גבי עוף עם חלב שקדים דלא חיישינן שמא יעבור איסור כלל לבשל בשר שור עם חלב אם לא שיטעו בתרווייהו שיסבור דהאי בשר עוף הוא בשר שור והאי חלב שקדים הוא חלב גמור דע״ז לא חיישינן כלל שיטעו בתרווייהו אם לא שיטעה ויבשל בשר עוף עם חלב גמור והנה גם לזה לא חיישינן דגם אם יעבור אינו עובר אלא על איסור דרבנן שאסרו רק משום מראית עין ויכול להיות שגם על איסור משום מראית עין לא יעבור שאפשר שמותר לגמרי בבישול כדאמרינן בש״ס דבשר עוף בחלב מותר בבישול והנאה ולכך כ׳ רמ״א נהגו לעשות חלב משקדים ומניחין בו בשר עוף הואיל ואינו רק מדרבנן כלומר דגם אם יעבור ויבשל בשר עוף בחלב ממש אינו אלא מדרבנן משום מראית עין ולענין דינא מותר לגמרי כדאמרינן בש״ס וכה״ג לא אשכחן דאסרי רבנן משום מראית עין ובזה מתורץ מה שהקשה הש״ך מא״ח סי׳ ש״ה לענין שבת. אבל לאכול ודאי ס״ל לרמ״א דאסור שמא יבא לאכול בשר עוף בחלב שהוא איסור דרבנן בפי׳ וכן בשר בהמה טהורה עם חלב טמאה ס״ל ג״כ דאסור שמא יבא לבשל בשר טהורה עם חלב טהורה שהוא איסור׳ דאורייתא וכל הסעי׳ מיירי בבישול דוקא וכן נמי מ״ש בסוף הסעיף בעוף דרבנן אין לחוש ה״נ מיירי בעוף דרבנן כשבא לבשלו בחלב אשה או בחלב טמאה שהוא תרתי לטיבותא אין לחוש כנ״ל ודו״ק:
(ט) אסור לבשל כו׳ ואם כו׳ – כמש״ל סי׳ ס״ו ס״י ע״ש:
(י) ודוקא כו׳ – כמ״ש בס׳ שקדם:
(ז) (סעיף ד׳) ואם נפל לתוך התבשיל. ואם עירב במזיד בתבשיל אסור לו ולמי שנעשה כן בשבילו ע׳ לעיל (סי׳ ס״ו בש״ך סקי״א):
(ח) (שם בהג״ה) או בשר טמא. קשה לי דלתסר ג״כ בשר טמאה בחלב טמאה משום מראית עין:
(ט) (ש״ך סק״ו) אבל משום מ״ע לא מיירי. וכן מצאתי להדיא בתשו׳ תולדות אדם להרשב״א (סי׳ ר׳):
(י) (בא״ד) שיבשל לצורך רפואה. קשה לי דמ״מ אמאי מותר בהנאה ניחוש למראית עין וצ״ע:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כט) [סעיף ד׳] אסור לבשל בחלב אשה וכו׳ דוקא לבשל דאם היה חלב בהמה אסור מדאו׳ אבל באכילה דאפי׳ בחלב בהמה (בלתי בישול) אינו אלא מדרבנן לא חיישינן בחלב אשה למראית העין. כנה״ג בהגב״י או׳ ח׳ יעו״ש וכן מבואר בתו״ח כלל ס״ב דין א׳ וכן הסכים מטה יוסף ח״ב סי׳ ז׳ יעו״ש אבל הרשב״א בתשו׳ ח״ג סי׳ רנ״ז כתב דאסור לבשל וכ״ש לאכלו כל שניכר בו ומוכח שם דאפי׳ לאכלו שלא בדרך בישול אסור מיהו אם יש בשר בפיו מותר לאכול עמו חלב אשה כמו דם שבין השינים יעו״ש. ער״ה או׳ י״ד. ועיין לעיל או׳ כ״ה. ובלא״ה בזה״ז מתמאסים מחלב אדם וא״כ אית ביה משום בל תשקצו ורק אנחנו כותבין לענין דינא.
(ל) שם. ואם נפל לתוך התבשיל בטל וא״צ שיעור. והגם שיהיה רוב בחלב ממה שבקדרה. פר״ת או׳ יו״ד. אבל הער״ה או׳ ט״ו כתב דצריך רוב בתבשיל כנגד החלב בענין שאינו ניכר בתערובת אלא שא״צ ס׳ ודלא כהפר״ת.
(לא) שם. ואם נפל לתוך התבשיל בטל וכו׳ ואם עירב במזיד בתבשיל אסור לו ולמי שנעשה כן בשבילו. חי׳ רע״ק.
(לב) שם הגה. ונראה לפ״ז דכ״ש דאסור לבשל לכתחלה בחלב טמאה וכו׳ וכן מבואר בתשו׳ הרשב״א הנז׳ וכ״ה דעת הש״ע ודלא כמ״ש הט״ז והש״ך. מחב״ר או׳ ח׳ ד״ה הדרן לדידן. זב״צ או׳ כ״ו.
(לג) ומ״מ לצורך רפואה אף בחולה שאב״ס מותר לבשל בחלב טמאה או איפכא. ט״ז סוף סק״ה. כנה״ג בהגב״י או׳ ט׳ לה״פ או׳ ו׳ בל״י או׳ ה׳ הל״פ בסעי׳ ג׳ שו״ג או׳ ט״ז חכ״א כלל מ׳ או׳ ד׳ בי״צ בעמ״ז או׳ י״א. ערוך השלחן סוף או׳ י״ז. זב״צ או׳ כ״ז.
(לד) ראיתי מחמירין שלא לאכול הסוקא״ר הנעשה מן הקנים המתוקים עם הבשר לפי שהעכו״ם מלבנים אותם ע״י שמערבים בו חלב עזים כנודע ואני ראיתי למורי (האר״י) זלה״ה שאכלו עם הבשר ביחד. שה״מ סוף פ׳ משפטים. וכ״כ הרדב״ז בתשו׳ סי׳ תר״ו דאין בסוקא״ר שום חשש לאוכלו עם בשר. והב״ד המחב״ר או׳ ט׳ והאריך בזה ומסיים ולענין דינא אין אנו צריכים לכל זה דנודע דהיורות מיוחדות ומטילים מים ומתבטל החלב תכף ואין להחמיר בזה שלא לאכול הסוקא״ר עם הבשר והא איכא אסהדותיה דמהרח״ו ז״ל שהרב הקדוש האר״י אכיל משופרי שופרי עכ״ל. ועוד אפשר דעתה נשתנו הזמנים ואין מניחים שום חלב רק יש איזה סממנים שמלבנים בהם הסוקא״ר.
(לה) ציר היוצא ע״י מליחה ונפל לתבשיל חלב ונתבשל אסור מה״ת גם בהנאה. שפ״ד לעיל סי׳ פ״א או׳ א׳ מחב״ר או׳ יו״ד. זב״צ או׳ כ״ט.
(לו) שם בהגה. ודוקא בשר בהמה אבל בעוף דרבנן אין לחוש. נמשך לשיטתו בסעי׳ ג׳ אבל לפי מ״ש שם אף בעוף יש לחוש. ש״ך סק״ח. והיינו לפי מ״ש לעיל בהגה סעי׳ ג׳ גבי חלב שקדים דבעוף שהוא מדרבנן אין לחוש ועיין בדברינו לשם או׳ כ״ה שהבאנו שם דעת המחמירים גם בעוף וא״כ ה״ה לכאן.
(יג) אסור לבשל בחלב אשה – חלב אשה אינו מוגדר חלב כלל וכלל, ואין כל איסור לבשלו עם בשר, מעיקר הדין. ובכל זאת, כיון שהוא נראה כחלב, אסרו חכמים לבשל בו בשר.
(יד) ואין צריך שיעור – בדרך כלל, איסור המתערב בתוך היתר אינו בטל אלא אם הוא פחות מ – 1/60. אמנם חלב אשה, כיון שאין לו דין חלב כלל, וכל האיסור לבשלו הוא מראית העין. אבל אם הוא כבר התערב בתבשיל, אין כל איסור של מראית עין.
(טו) או בשר טמא בחלב טהור – כלומר מה שראינו בסעיף ג שמותר לבשל בחלב טמאה, אין זה אלא מעיקר הדין, או כשאין חשש למראית עין. אבל לאחר שראינו כי חכמים אסרו בישול בשר בחלב אשה, שאינו חלב כלל, כל שכן שייאסר בישול בשר בהמה בחלב טמאה1.
דעת המחבר אינה כן, שהרי בסעיף ג התיר בפירוש, לבשל בהמה טמאה, בחלב טהורה. או בשר טהורה, בחלב טמאה2.
(טז) אבל בעוף, דרבנן, אין לחוש – לא גזרו רבנן איסור על בישול עוף, בחלב טמאה, כי גם העוף אינו בשר וגם החלב אינו חלב ששייך בו איסור בשר בחלב מן התורה.
1. לפי הרמ״א יש לאסור גם בישול בשר חיה, בחלב טהורה. אבל בישול חיה בחלב טמאה, נראה שאין להחמיר אפילו לרמ״א, כמו שהתיר לבשל עוף בחלב טמאה.
2. ולא חשש במקרים הנ״ל, למראית עין. זאת משום, שאחד הטעמים של איסור מראית עין הוא, שמא יבואו אנשים לחשוב, שדברי איסור הותרו. על כן אסרו בישול בשר בחלב אשה, כי יחשבו שהותר בישול בשר, בחלב רגיל. אבל בישול בשר טמאה בחלב, אין לחשוש לדבר. כי הבשר אסור באכילה, ואף אחד לא יתבלבל בין בשר בהמה טמאה, לבשר בהמה כשרה. או בין חלב בהמה טמאה, לחלב בהמה כשרה.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
וביצים הנמצאים בעופות מותרים לאוכלן בחלב בד״א שהן גמורות אבל אם אינן גמורות הוו כבשר העוף עצמו ואיזהו גמורה כתב הרשב״א כל שיש לה חלבון וחלמון אף על פי שהיא מעורה בגידין הרי זה גמורה אין לה אלא חלמון עדיין בשר הוא ורש״י פירש כשנגמר החלמון ועדיין היא אדומה ומעורה כמו השלל של הביצים המחובר באשכול שרי ויראה מדבריו שמתיר אפילו אין לה עדיין חלבון.
שולחן ערוך
(ה) בֵּיצִים הַנִּמְצָאִים בְּעוֹפוֹת, אִם הֵם גְמוּרוֹת דְּהַיְנוּ שֶׁיֵּשׁ לָהֶם חֶלְבּוֹן וְחֶלְמוֹן, אַף עַל פִּי שֶׁהִיא מְעֹרָה בְּגִידִים, הֲרֵי זוֹ גְּמוּרָה וּמֻתָּר לְאָכְלָהּ בְּחָלָב. אֲבָל אִם אֵין לָהּ אֶלָּא חֶלְמוֹן, אָסוּר לְבַשְּׁלָם בְּחָלָב. אֲבָל אִם אֲכָלָם בִּפְנֵי עַצְמָם, מֻתָּר לֶאֱכֹל אַחֲרֵיהֶם גְּבִינָה אוֹ חָלָב.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ה׳
(ה) וביצים הנמצאים בעופות מותרים לאוכלם בחלב בד״א שהן גמורות כו׳ ברייתא בפרק קמא דיום טוב (ביצה ז.) השוחט את התרנגולת ומצא בה ביצים גמורות מותרות לאוכלן בחלב ר׳ יעקב אומר אם היו מעורות בגידין אסורות ומשמע מדברי הפוסקים דהלכה כת״ק וכ״כ ה״ה וכתב הרשב״א בת״ה אי זו היא ביצה גמורה כל שיש לה חלבון וחלמון אע״פ שמעורות בגידין אין לה אלא חלמון עדיין בשר היא וכגוף העוף היא ואסור לאוכלה בחלב וי״א שאינה גמורה עד שתגמור קליפתה ותתקשה והראשון נראה עיקר עכ״ל וסברא זו שדחה הרשב״א כתבה המרדכי בריש ביצה בשם רשב״ם ורש״י פירש ביצים גמורות ואפילו בלא קליפה לבנה אלא שהחלמון לבדו גמור ואע״פ שמעורה עדיין בגידין שריא וכתב עליו הרא״ש ואפילו הן מעורות אלא שנגמר החלמון והיינו שלל של ביצים כשמחוברת באשכול ובלבד שיגמור החלמון אבל אותם שלא נגמרה החלמון שלהם אסורים עכ״ל וכתב רבינו ירוחם דברי רש״י והרא״ש ואח״כ כתב וי״מ דוקא שנגמרו בחלבון ובחלמון וראשון נראה עיקר עכ״ל.
ובאמת שמפשט לשון הרא״ש שכתב והיינו שלל של ביצים כשמחוברת באשכול וגם פירש״י באותה סוגיא אהא דתניא האוכל מנבלת עוף טמאה מן השלל של ביצים וכו׳ מן השלל של ביצים כשהם כבושים ושלולין קבועים בשדרה כלומר באוכל אותם ביצים בעודן מעורין בגידים וכל מעורות בגידים פי׳ מחוברות משמע מכל זה שאף ע״פ שעודם מחוברים באשכול אם נראה בהם שנגמר החלמון לגמרי כלומר שגדל כבר כל מה שדרכו ליגדל מיקרו גמורות ומותר לאכלן בחלב אבל מדברי רבינו שכתב ועדיין היא אדומה ומעורה כמו השלל של ביצים המחוברות באשכול נראה שהוא מפרש כל שהיא מחוברת באשכול עדיין לא נגמרה אלא בשכבר פירשה מן האשכול עסקינן ומפני שעדיין היא אדומה ואית בה שורייקי סומקי קרו לה מעורה בגידין ומפני שהיא דומה לאותן שמחוברות באשכול כתב הרא״ש והיינו שלל של ביצים כשמחוברת באשכול כלו׳ שהיא דומה לאותן שבשלל דהיינו המחוברות באשכול ונ״ל לפ״ז דכשפורשת מן האשכול עדיין אינה נגמרת כל צרכה דאל״כ כיון דבפירשה מן האשכול מיירי למה הוצרך לכתוב ובלבד שיגמור החלמון וכו׳ אלא ודאי לפירוש זה אתי למימר שאע״פ שפירשה מן האשכול אינה מותרת בחלב עד שתגמר ותגדל כל מה שדרכה ליגדל. והר״ן כתב כלשון הזה בגמרא מוכח דביצים גמורות שיש להם חלבון וחלמון אע״פ שעדיין מעורות בגידים מותר לאכלן בחלב וה״ה דביצים גמורות כה״ג לא בעו מליחה אבל שאין גמורות בעי מליחה כבשר גמור נינהו עכ״ל וכ״כ רבינו ירוחם בני״ד אות כ״ב שאם אין לה חלבון עדיין בשר היא וטעונה מליחה ע״כ. ובא״ח הביא סברות אלו וכתב שי״א דביצים גמורות היינו שיש להם אותה קליפה דקה ולבנה אלא שעדיין היא רכה וה״ר יהונתן פירש דאפילו בלא קליפה דקה החיצונה מותר והוא שנעקרו מן האשכול אבל אם עדיין תלויים באשכול אסור ודווקא מעורבין בחלב הוא דאסירי אבל אם אכלן בפני עצמן מותר לאכול אחריהם גבינה או חלב בלא קינוח פה ובלא נטילה עכ״ל ונראה דלענין בשר בחלב אין להחמיר ביותר כיון דבשר עוף בחלב דרבנן ונראה דה״ה לענין מליחה שגם היא אינה אלא מדרבנן ואיפשר שהמחמיר בזה הויא חומרא דאתיא לידי קולא שיבא למולחם עם עוף או בשר ואם אינם צריכין מליחה נמצא שאין בהם מה לפלוט ובלעי מדם דפלטי עוף ובשר הנמלחים עמהם ומ״מ העולם נוהגין שכל שאין להם חלבון מולחין אותם ואפילו עם בשר:
[בדק הבית: וכ״כ ה״ה בשם הרשב״א ובכל כיוצא בדברים אלו סומכין על המנהג:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וכ״ה בש״ד וכ״כ במרדכי וכתב מהרא״י ז״ל בהג״ה ואפילו נגמר קליפתה החיצונה רק שהיא רכה מולחין אותו כשאר בשר וכמדומה שנוהגין הנשים איסור אפילו אם הקליפה קשה לגמרי ואפשר משום דאמרינן (כתובות ס.) אפילו ביעתא בכותחא לא לישרי אינש קמיה רביה מפרשים התוס׳ דר״ל בכה״ג מש״ה היו נמנעים לפעמים להורות בו לפי שנזכר בתלמוד בהדיא וע״י כך נשתרבב המנהג עכ״ל ובאו״ה כלל מ״ב כתב דכל זמן שאינה גמורה שכמוה נמכרת בשוק צריכה מליחה ואסורה לאכלה בחלב עכ״ל ונ״ל דטוב למולחה לבד בלא שאר בשר:
(ג) ואיזה מהן גמורות כתב הרשב״א כל שיש לה חלבון וחלמון אע״פ שהיא מעורה בגידין הרי זה גמורה ז״ל מ״ו ומ״ש הרשב״א בהכה תרנגולת על זנבה והביאו רבינו לעיל סימן פ״ו דאם היה מעורה בגידין הוי כבשר הפירש מן החי ואסור ודוחק לומר דשם מיירי שלא נגמר החלבון והחלמון דא״כ איך שייך לומר שלא היו מעורות ועוד דאם כן ה״ל לחלק שם בין נגמר החלבון והחלמון כמו הכא ע״כ נראה בודאי מ״ש לעיל קודם שנגמרה היינו כל צרכה ואף על פי שהיא ביצה גמורה בחלבון וחלמון שכיוצא בו נאכלת בחלב אפ״ה כיון שהאיסור משום אבר מן החי הוא אסור כיון שהוא מעורה דהוה כבשר הפורש כו׳ עכ״ל. וביאור דבריו דהתם היא חיה ועדיין הביצה מעורה בה מיקרי בשר מן החי הואיל ולא פירש כדרך שאר ביצים אבל כאן שהתרנגולת שחוטה ביצה זו ביצה גמורה היא דבבשר עוף בחלב הקילו כמ״ש בשם רש״י בסמוך והיינו יכולין לתרץ כן בקיצור אלא שמ״ו בא לתרץ לשון גמורה הנזכר בתלמוד למה פירש פעם כן ופעם כן ויישב בזה דלענין איסור אבר מן החי כל זמן שמעורה בחייה עדיין אבר מינה מיקרי:
(ד) ורש״י פירש כשנגמר החלמון כו׳ כמו השליל של ביצים המחוברים באשכול שרי טעם רש״י כתבתי בפרישה וכתב ב״י ע״ז וז״ל מדברי רבינו שכתב ועדיין היא אדומה ומעורה כמו השליל של ביצים המחובר באשכול נראה שהוא מפרש כל שהוא מחוברת באשכול עדיין לא נגמרה אלא בשכבר פרשה מן האשכול עסקינן ומפני שעדיין היא אדומה ואית ביה שורייקי סומקי קרי לה מעורה בגידין ומפני שהיא דומה לאותן שמחוברים באשכול כתב הרא״ש והיינו כלל של ביצים כשמחוברת באשכול כלומר שהיא דומה לאותן שבשלל דהיינו המחוברת באשכול אבל לולי דברי רבינו לא היינו מפרשין כן שמדברי הרא״ש משמע שהוא מבאר דברי רש״י אפי׳ במחוברות מותרין כשנגמרה החלמון וז״ל הרא״ש ואפי׳ הן מעורות אלא שנגמר החלמון והיינו שלל של ביצים כשמחוברת באשכול ובלבד שיגמור החלמון אבל אותן שלא נגמר החלמון שלהם אסורים עכ״ל משמע להדיא מזה שאפילו מחוברת מתיר רש״י ולעד״נ שגם רבינו מפרש לדברי רש״י כן ומ״ש כמו השליל האי כמו גם אמעורה קאי שהיא דומה לשליל במעורה ובאדמומית אפ״ה כיון שנגמר החלמון אין לו דין שליל ששליל הם הביצים קטנים הנמצאים מקושרים הרבה יחד ואדוקים בשדרה של העוף ואין שום אחד נגמר מהן אפי׳ החלמון לבדו רק קצת החלמון וק״ל:
(ו) וביצים הנמצאים בעופות כו׳ כתב הרשב״א כו׳ עי׳ מ״ש ע״ז בדרישה:
(ז) ורש״י פי׳ כשנגמר החלמון כו׳ שרי ויראה מדבריו שמתיר אפי׳ אין לה חלבון טעם רש״י דבשר עוף בחלב מדרבנן לפיכך הקילו ועיין בב״י בדין מליחת ביצה שלא נגמרה (כתב רש״ל עכ״ה) ואנו אוסרים הכל עיין בשערים כפי מה שהגהתי ועד״ר:
(ג) ומ״ש ומותר בבישול ובהנאה משמע דס״ל דאין בו איסור כל עיקר ואפילו מדרבנן שרי וכ״כ ה׳ המגיד פ״ט מה׳ מ״א ויש לתמוה אמאי דחו פשטא דסוגיא ר״פ כ״ה דתנן כ״ה אסור לבשל בחלב חוץ מבשר דגים וחגבים וקאמר עלה כמאן דלא כר״ע דאי ר״ע האמר חיה ועוף אינו מן התורה ותירץ רב אשי ה״ק כל הבשר אסור לבשל בחלב מהן מד״ת ומהן מד״ס חוץ מבשר דגים וחגבים שאינו לא מד״ת ולא מד״ס אלמא דחיה ועוף לר״ע אסור לבשל מד״ס ודוחק לומר דהאי לבשל לאכול הוא ולישנא דקרא נקט כמו שפי׳ ה״ה דהא קרא בין אכילה בין בישול קאמר אבל אין לפרש דלאכול קאמר ולא בישול וז״ל הרשב״א בחידושיו ר״פ כל הבשר אסור לבשל בחלב לישנא דקרא נקט דכתיב לא תבשל גדי ואסור לבשל אסור לאכול קאמר עכ״ל א״כ לפ״ז לאוקימתא דרב אשי נמי ה״ק דאסור לבשל ואסור לאכול מהן מד״ת ומהן מד״ס חוץ מבשר דגים כו׳ והשתא מוכח להדיא דלר״ע נמי איכא איסור בשר בחלב בחיה ועוף מדרבנן בין בבישול בין בהנאה וכדפרישית ודברי הרמב״ם נמי מכוונים ע״פ דרך זה שהרי כתב אין אסור מן התורה אלא בשר בהמה טהורה כו׳ אבל בשר בהמה טהורה שבשלו בחלב בהמה טמאה או בשר בהמה טמאה שבשלו בחלב בהמה טהורה מותר לבשל ומותר בהנייה ואין חייבין על אכילתו משום בשר בחלב מבואר להדיא שלא אמר דמותר לבשל ומותר בהנייה אלא מן התורה וכדמסיים ואין חייבין על אכילתו משום בשר בחלב ומהא דכתב אח״כ וכן בשר חיה ועוף בין בחלב חיה בין בחלב בהמה אינו אסור באכילה מן התורה לפיכך מותר לבשלו ומותר בהנייה מוכח להדיא דלענין איסורא דמן התורה קאמר ולהכי קאמר דמאחר דאינו אסור באכילה מן התורה לפיכך מותר לבשלו ומותר בהנייה מן התורה והשתא ודאי משמע דלמאי דכתב אח״כ ואסור באכילה מד״ס כו׳ ה״ה דאסור לבשלו ואסור בהנאה מד״ס דאיסור בישול והנאה נמשך אחר איסור אכילה כדמוכח להדיא ממה דכתב וכן בשר חיה ועוף כו׳ אינו אסור באכילה מן התורה לפיכך מותר לבשלו ומותר בהנייה דממילא משמע דלמאי דכתב אח״כ דאסור באכילה מד״ס ה״ה נמי דאסור בבישול ובהנאה מד״ס ומה שלא כתב בפי׳ דאסור מד״ס היינו לפי שלא נתבאר בתלמוד בפירוש וזה דרכו שסותם דבריו כלשון הגמרא ומאחר דפשטא דסוגיא משמע דלא שרי מדרבנן בישול והנאה אלא בשר דגים וחגבים למה לנו להקל. ותו דהתוספות כתבו אהא דתנן בשר בהמה טהורה בחלב בהמה טהורה אסור לבשל כו׳ ה״ה בשר עוף לרבנן דאסור מן התורה דדוקא ר״ע הוא דאמר חיה ועוף אינו מן התורה ונפקא לן מדדריש לקמן את שאסור משום נבלה אסור לבשלו בחלב עכ״ל לפ״ז משמע דהלכה כרבנן דאין הלכה כר״ע מחביריו ואע״ג דהאשר״י כתב דמדהביא האלפסי דברי ר״ע אלמא דס״ל דר״ע לפרש דברי ת״ק ולא לאפלוגי עליה מ״מ קשה הדבר להקל כנגד דעת התוספות וכך כתב מהרא״י בהגהת ש״ד סימן ע״ו ושכך נוהגין דאין מחלקין בשר עוף וחיה לבהמה בדין איסור אכילה וא״כ לפ״ז נראה דאין לחלק ביניהן גם לענין איסור בישול והנאה ובין בחיה ועוף ובין בבשר טמא וחלב טמאה נוהג דין איסור בשר בחלב אף בבישול והנאה מדרבנן כן נראה לפע״ד ודו״ק וכל זה דלא כמ״ש בהגהת ש״ע בהגה״ה ראשונה ושנייה ושלישית לחלק בדין בישול והנאה בין בהמה לעוף אלא אין חילוק:
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ה׳
(ח) ברייתא ביצה דף ז׳ וכת״ק
(ט) הרשב״א בת״ה וכ״כ רבינו ירוחם בנתיב י״ד וש״פ
(י) א״ח בשם ה״ר יהונתן
(ו) ומותר לאכלה בחלברש״ל הקשה ע״ז פכ״ה סי׳ ב׳ מאי שנא ממה שכתב רשב״א הביאו הטור סימן פ״ו בהכה תרנגולת על זנבה כו׳ דאם היה מעורה בגידין הוי כבשר מן החי וא״ל שאני התם דיש איסור דאורייתא דמנא ליה לחלק ותירץ וז״ל דמ״ש לעיל שלא נגמרו היינו שלא נגמרו כל צרכן ואע״פ שיש להם חלמון וחלבון והיה ראוי לאוכלן בחלב אפי׳ הן מעורות בגידין והטעם לפי שאין להם טעם בשר כלל אכן כשהכה עד שהפילה כל זמן שהם מעורים חשוב כבשר מן החי ולאו בטעם תליא מילתא עכ״ל וכתב על זה שכל זה דוחק להלכה אלא כל זמן שמעורה בגידין חשוב כבשר לכל מילי כו׳ וכתב בשם מהרא״י וכמדומה שנהגו הנשים איסור אפי׳ אם הקליפה החיצונה קשה לגמרי וכו׳ ואין להחמיר בזה אלא לכתחלה אבל בדיעבד כל זמן שנגמרה הקליפה אפי׳ בקרום לבן לחוד סגי ואין עליו דין בשר כלל עכ״ל וע״ל סי׳ ע״ה לענין מליחה עם בשר מ״ש בשם רש״ל.
(ט) אע״פ שהיא מעורה בגידין כו׳ – והא דמשמע לעיל סימן פ״ו ס״ד דבהכה תרנגולת על זנבה והטילה ביצים דאסורות משום אבר מן החי אם מעורות בגידין אע״פ שנגמרה בחלבון וחלמון אלמא כיון שמעורה חשיב כבשר התרנגולת שאני הכא דלענין בשר בחלב דעוף שהוא מדרבנן הקילו אי נמי שאני הכא כיון דכל חד בפני עצמו שרי כן כתבו האחרונים וחלוק זה הוזכר בתוספות ופוסקים והרשב״א מכללם לחלק בין הא דביצת נבילה לעיל סי׳ פ״ו ס״ג דאסור ובין הך דהכא ונ״ל דבלאו הכי לא קשה מידי מהך דהכה תרנגולת על זנבה דאע״ג דלא חשיב בשר מ״מ אפילו חלב ממש הוה אסור משום אבר מן החי אי לאו דגלי לן קרא ארץ זבת חלב ודבש וכדלעיל סי׳ פ״א ס״ק י״א ואם כן נהי דגלי לן קרא דחלב שרי היינו משום דאינו מחובר בשום דבר ואינו פורש מן הבשר אבל ביצים מעורות ומחוברות ודאי באיסורייהו קיימי וגדולה מזו היו יש אוסרים אפילו מימי חלב משום אבר מן החי וכמ״ש לעיל סימן פ״א ונהי דלא קי״ל כוותייהו מהני טעמי שנתבארו לשם מ״מ ודאי דביצים מעורות לכ״ע אסירי משום אבר מן החי ועוד כ׳ ר״ת דאפילו ביצים ממש היו אסורות משום אבר מן החי אי לאו דגלי לן קרא דשרי וכמו שכתבו השערים סימן ס״ד ושאר פוסקים על שמו וא״כ ודאי כשהן מעורות דלא גלי לן קרא דאסירי משום אבר מן החי וזה ברור.
(י) אבל אם אין לה אלא חלמון כו׳ – משמע אע״פ שאינה מעורה דכל שלא נגמר אלא החלמון כגוף הבשר נינהו כדכתב הרשב״א ובספרי הארכתי בזה והעליתי דלכתחלה אין לאכול בחלב אפילו אותן שנגמרו בחלמון וחלבון וקליפתן רכה עדיין אפילו אינן מעורות) וכדעת רשב״ם והמרדכי והאגודה פ׳ קמא דביצה והשערים סי׳ ע״ו ואו״ה ומהרא״י בהגהת ש״ד אבל בדיעבד אם נתבשלו עם חלב נראה דמותר אבל אם הן מעורות אפי׳ בדיעבד אסור כיון דבה״ג דף ל״ה ע״ג פסק כר׳ יעקב וכן הוא בכל נוסחאות הרי״ף שלפנינו בפ׳ קמא דביצה וכן כתוב בשלטי הגבורים פ׳ כ״ה דף תשט״ו ע״א בשם הרי״ף וגם דעת הר״ן מוכח כן אם לא נגיה בדבריו בפכ״ה וכן הוא דעת הר״ר יונתן שהובא בא״ח ובכל בו ר״ס ק״ו וכן מוכח דעת רשב״ם וסייעתו הנזכרים דהלכה כרבי יעקב דאל״כ א״א ליישב הסוגיא דפ״ק דביצה לדבריהם וכ״כ האגודה פא״ט סימן ס״ב להדיא וגם בירושלמי פסק בהדיא כרבי יעקב וכן משמע קצת בש״ס דילן דבתרתי לישני מהדר לאוקמי ברייתא כותיה ודלא כש״ג שם שהניח בקושיא מה שפסק הרי״ף כראב״י גם הב״י ושאר אחרונים כתבו סתמא דכל הפוסקים פסקו כת״ק וז״א וכמ״ש וכבר הוכחתי דהעיקר דגמורות היינו שנגמרו בחלמון וחלבון דאם אותן שקליפתן רכה מעורות אפי׳ דיעבד אסור ואם אינן מעורות מותר אבל אותן הקטנים שלא נגמרו אלא בחלמון לבד אפילו אינן מעורות אסור אפילו דיעבד דכגוף הבשר נינהו וכ״פ בת״ח כלל ע׳ אלא שלא חילק שם בין מעורות או לאו ומשמע שם מדבריו דאותן שנגמרו בחלמון וחלבון אפילו מעורות מותר בדיעבד והעיקר כמ״ש גם צ״ע קצת למה לא הגיה כאן כלום מיהו נראה דאפילו לא נגמר אלא החלמון והן מעורות יש להקל במקום הפסד מרובה וכה״ג דכדאי הם רש״י ותוס׳ והרא״ש והטור ור׳ ירוחם לסמוך עליהם בכה״ג גם נ״ל דלדעתם מעורות היינו אותן הקטנים שנגמרו בחלמון לבד המעורין ומחוברים בבשר השדרה ודלא כמ״ש בב״י דלסברת הטור בשם רש״י היינו כשפירש מן בשר השדרה ואית בהו שורייקי סומקי ואחריו נמשך העט״ז דרש״י גופיה לא פירש כן גם בלישנא קמא ובלישנא בתרא בש״ס מוכח בהדיא דלא כהב״י אלא כדפי׳ גם דברי מהרש״ל פכ״ה סי״ב תמוהים בענין זה גם סותרין זא״ז למ״ש פ״ק דביצה סימן י״ט ע״ש וכל זה מדינא אבל מהרא״י כתב וכמדומה שאין הנשים נוהגות היתר אפי׳ נגמרו לגמרי וגם הקליפה חיצונה קשה לגמרי ע״ש ונמשכו אחריו מהרש״ל והרב בת״ח שם במנהג זה מיהו משמע מדברי מהרא״י ומדבריהם שם דאינו אלא חומרא בעלמא והלכך במקום שאין מנהג אין לחוש לזה כלל והב״ח בקש למצוא טעם דהמנהג הוא דין ואין דבריו מוכרחים ע״ש.
(יא) אסור לבשלם בחלב – כל׳ הזה כתב גם כן העט״ז והוא מגומגם דהא לבשל פשיטא דשרי דאפילו עוף גופיה נתבאר לעיל בס״ג דמותר בבישול אף מדרבנן אלא האי לבשלם ר״ל לאכלם. ודין מליחת ביצים הנמצאים בעוף נתבאר לעיל סימן ע״ה ע״ש.
(יב) אבל אם אכלן בפני עצמן – אפילו אם הם מעורים עדיין באשכול כן הוא בא״ח שם ומשמע שם אפילו לא נגמר אלא החלמון וגם הם מעורות באשכול מותר לאכול אחריהן גבינה או חלב ע״ש ופירוש מעורות באשכול פירש״י מחוברות בבשר השדרה.
(ח) מעורה – כתב הש״ך והא דמשמע לעיל סי׳ פ״ו ס״ד דבהכה תרנגולת על זנבה והטילה ביצים דאסורות משום אמ״ה אלמא דחשיב כבשר שאני הכא דלענין בב״ח דעוף שהוא מדרבנן הקילו ועוד נ״ל דבלא״ה ל״ק מידי דאי לאו דגלי לן קרא ארץ זבת וגו׳ דחלב מותר היינו אוסרין אותו משום אמ״ה ונהי דגלי לן קרא היינו דומיא דחלב דאינו מחובר בשום דבר אבל ביצים מעורות ומחוברות באיסורייהו קיימי לענין אמ״ה ולעולם לא נקראו בשר בשביל זה וזה ברור עכ״ל והט״ז כ׳ בשם רש״ל לתרץ דהתם לאו בטעמא תליא מילתא רק שרש״ל בעצמו כתב שזה דוחק להלכה אלא כל זמן שמעורה בגידין חשוב כבשר לכל מילי וכ׳ בשם מהרא״י וכמדומה שנהגו הנשים איסור אפי׳ אם הקליפה החיצונה קשה לגמרי ואין להחמיר בזה אלא לכתחלה אבל בדיעבד כל זמן שנגמר הקליפה אפי׳ בקרום לבן לחוד סגי ואין עליו דין בשר כלל עכ״ל והש״ך כ׳ מיהו נראה דאפי׳ לא נגמר אלא החלמון והן מעורות יש להקל בהפסד מרובה וכה״ג:
(ט) לבשלם – כ׳ הש״ך דהלשון מגומגם דהא לבשל פשיטא דשרי דאפי׳ עוף גופיה נתבאר בס״ג דמותר בבישול אף מדרבנן אלא האי לבשלם ר״ל לאכלם (ומצד המנהג כתבו האחרונים שלא לאכול שום ביצים הנמצאות בעופות בחלב אפי׳ קליפה החיצונה קשה מהרש״ל וב״ח ובה״י אבל בדיעבד אפי׳ נגמר בקרום לבן לחוד סגי ט״ז בשם מהרא״י):
(י) אחריהם – כ׳ הש״ך אפי׳ הם עדיין מחוברות בשדרה מותר לאכול אחריהן גבינה ודין מליחת ביצים אלו נתבאר לעיל סי׳ ע״ה ע״ש:
(יא) אע״פ כו׳ – כת״ק:
(יב) אבל כו׳ – כיון דבשר עוף בחלב דרבנן. ב״י. ולשון א״ח בשם הר״י מותר בלא קינוח ובלא נט״י ומפ׳ תני אגרא כפי׳ תוס׳ שם עוף ואח״כ גבינה וזה שהקיל בכה״ג:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) אבל אם אין לה – עש״ך ס״ק יו״ד מה שהשיג על הב״י בפירוש מעורה בגידים ועיין בשער המלך פ״ט מהלכות מאכלות אסורות מ״ש ליישב דעת מרן הב״י ז״ל ע״ש:
(יב) לבשלם – עבה״ט ועיין בשאילת יעב״ץ ח״א סי׳ ק״ב שכתב דאף לפי המנהג דוקא בנמצאת במעי אמה אחר שחיטה אבל אם הטילה אותה בחייה כדרכה אפילו אם הקליפה רכה מותר לאכלה בחלב לכתחלה ע״ש:
(לז) [סעיף ה׳] ביצים הנמצאים בעופות וכו׳ דהיינו שיש להם חלבון וחלמון וכו׳ ומותר לאוכלם בחלב. ומיהו נהגו הנשים למלחם אפי׳ אם הקליפה החיצונה קשה לגמרי וה״ה שלא לאוכלה בחלב. תו״ח כלל ע׳ דין א׳ בשם מהרא״י. ד״מ או׳ ג׳ רש״ל פכ״ה סי׳ ב׳ ב״ח. ט״ז סק״ו. ש״ך סוף סק״י. ביה״ל או׳ ד׳ לה״פ או׳ יו״ד. בל״י או׳ ז׳ חכ״א כלל מ׳ או׳ ה׳ בי״צ או׳ ה׳.
(לח) ומיהו ה״ד לכתחלה אבל בדיעבד אם נתערבה בתבשיל של חלב אין לאסור דיש לסמוך אדברי הש״ע. וכ״כ התו״ח שם. ט״ז שם. ש״ך שם. ביה״ל שם. חכ״א שם. בי״צ שם. ומיהו במקום שאין מנהג אין לחוש לזה כלל. ש״ך שם. לה״פ שם.
(לט) ואף לפי המנהג דוקא בנמצאת במעי אמה אחר שחיטה אבל אם הטילה אותה בחייה כדרכה אפי׳ אם הקליפה רכה מותר לאכלה בחלב לכתחלה. שאילת יעב״ץ ח״א סי׳ ק״ב. פ״ת או׳ י״ב. והיינו אם אינה מעורה בגידים אבל אם מעורה בגידים אפי׳ לאכלה לבדה אסור משום איסור אבר מן החי כמ״ש לעיל סי׳ פ״ו סעי׳ ד׳ ובדברינו לשם יעו״ש.
(מ) והא דאמרנו נהגו למלחה אפי׳ אם הקליפה החיצונה קשה מ״מ צריך ליזהר למלחה לבדה ולא עם בשר כמ״ש לעיל סי׳ ע״ה סעי׳ א׳ בהגה שנייה ועיין בדברינו לשם כמה דינים המסתעפים לזה יעו״ש.
(מא) שם. אעפ״י שהיא מעורה בגידין וכו׳ והש״ך סק״י כתב דאפי׳ אם נגמר החלמון והחלבון אם הקליפה רכה ומעורה בגידין אפי׳ בדיעבד אסור ובהפ״מ אפי׳ לא נגמר רק החלמון לבד ומעורה בגידין שרי יעו״ש. אמנם הפר״ח או׳ ט׳ האריך בזה ומסיים שהעיקר כפסק הש״ע שאם נגמרה הביצה דהיינו שיש לה חלמון וחלבון הרי היא כמובדלת לעצמה ותו לא הוי ירך האם אף שהיא מעורה עדיין בגידין ואם אין לה אלא חלמון אף שאינה מעורה בגידין ירך האם הויא ואסור לאכלה בחלב עכ״ל וכן הסכים זב״צ או׳ ל״א דאם אין לה אלא חלמון לבד אפי׳ אם אינה מעורה בגידין אסור לבשלה בחלב ואוסרת התבשיל עד ס׳ וכ״כ לעיל סי׳ ע״ה או׳ כ״ד גבי מליחה דאם לא נגמר רק החלמון דדינם כבשר יעו״ש. ובענין אם נגמר החלמון והחלבון ואפי׳ קליפה הקשה כבר כתבנו לעיל או׳ ל״ז דנוהגין למלחה ואין לאוכלה בחלב רק בדיעבד אם נפלה לתבשיל של חלב אין לאסור דיש לסמוך אדברי הש״ע כמ״ש לעיל או׳ ל״ח יעו״ש.
(מב) שם. אבל אם אכלם בפני עצמם מותר לאכול אחריהם גבינה וכו׳ ואפי׳ לא נגמר אלא החלמון וגם הם מעורות באשכול מותר לאכול אחריהן גבינה או חלב. ש״ך ס״ק י״ב. פר״ח או׳ יו״ד. פר״ת או׳ י״ג. לה״פ או׳ י״א. בל״י או׳ ט׳ וזהו לפי דברי הש״ע אבל הפר״ח שם כתב דיש להחמיר ואין לאכול אחריהם גבינה או חלב. וכ״כ הפר״ת שם. לה״פ שם. בל״י שם. זב״צ או׳ ל״ב. והוי כבשר העוף עצמו. פר״ת שם.
(יז) הקדמה לסעיף – הביצה טרם יציאתה עוברת הליך התפתחותי, בתוך התרנגולת. בשלב הראשוני, זו רק ביצית, המחוברת לגוף התרנגולת. בשלב הבא, החלמון נוצר בתוכה. בשלב אחר כך, נוסף החלבון. לאחר מכן, נוספת הקליפה. ובסיום, הביצה מתנתקת מן הגוף, ומוכנה לצאת. סעיף זה דן מה הוא השלב בו נגדיר את הביצה כמהות נפרדת מן התרנגולת, שאין לה דין ״בשר״. שאלה זו רלוונטית כאשר יימצאו ביצים במעי התרנגולת, לאחר השחיטה.
(יח) אף על פי שהיא מעורה בגידים – כלומר, שעדיין מחוברת לגוף התרנגולת.
(יט) ומותר לאכלה בחלב – וקל וחומר שהיא מותרת, אחר היווצרות קליפה.
(כ) אסור לבשלם בחלב – כי הביצה עדיין נחשבת ״בשר״.
(כא) מותר לאכול אחריהם גבינה או חלב – כי חכמים שהחמירו על העוף לאוסרו כבשר, ולהמתין אחריו לפני אכילת חלב (כפי שנלמד בסימן הבא), לא גזרו על הביצים, אף אם אינן גמורות1.
1. ולגבי מליחה כתב הרמ״א (סימן עה סעיף א) בֵּיצִים הַנִּמְצָאִים בָּעוֹפוֹת לְאַחַר שְׁחִיטָה, אִם לֹא נִגְמַר הַחֶלְבּוֹן שֶׁלָּהֶם, רַק הַחֶלְמוֹן לְבַד, צְרִיכִים מְלִיחָה כִּשְׁאָר בָּשָׂר, וּמֻתָּר לְמָלְחָן עִם בָּשָׂר (בית יוסף סימן פז). וְאִם נִגְמַר אַף הַחֶלְבּוֹן, אֲפִלּוּ הַקְּלִפָּה קָּשָׁה עָלָיו כְּמוֹ שֶׁהִיא נִמְכֶּרֶת בַּשּׁוּק, נוֹהֲגִין לְמָלְחָהּ, אַךְ יִזָּהֵר שֶׁלֹּא לְמָלְחָהּ עִם בָּשָׂר. כלומר, הביצה צריכה מליחה כאילו היתה בשר ממש, כשנגמר רק החלמון. אך כשנגמרה כל הביצה, נהגו למולחה, אך לא עם הבשר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
כתב הרמב״ם המבשל בחמי טבריא ומעושן ודם שבשלו בחלב פטור ואין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב.
שולחן ערוך
(ו) הַמְעֻשָּׁן וְהַמְבֻשָּׁל בְּחַמֵּי טְבֶרְיָא, אֵין לוֹקִין עָלָיו. וְכֵן הַמְבַשֵּׁל בָּשָׂר בְּמֵי חָלָב, אוֹ בַּחֲלֵב מֵתָה, אוֹ בַּחֲלֵב זָכָר, אוֹ שֶׁבִּשֵּׁל דָּם בְּחָלָב, פָּטוּר, וְאֵין לוֹקִין עַל אֲכִילָתוֹ מִשּׁוּם בָּשָׂר בְּחָלָב. {הַגָּה: וַחֲלֵב זָכָר לֹא מִקְּרֵי חָלָב כְּלָל. וְאִם נָפַל לְתוֹךְ קְדֵרָה שֶׁל בָּשָׂר, אֵינוֹ אוֹסֵר. אֲבָל חֲלֵב מֵתָה, וּמֵי חָלָב, אוֹסְרִים הַמַּאֲכָל כְּמוֹ חָלָב עַצְמָהּ. וַאֲפִלּוּ בְּבִשּׁוּל, יֵשׁ לֶאֱסֹר לְכַתְּחִלָּה (כֵּן מַשְׁמָע בְּאָרֹךְ כְּלָל ל״א). יֵשׁ אוֹמְרִים דְּאָסוּר לַחְתּוֹת הָאֵשׁ תַּחַת קְדֵרָה שֶׁל עוֹבֵד כּוֹכָבִים, לְפִי שֶׁהֵם מְבַשְּׁלִים בָּהֶם פְּעָמִים חָלָב, פְּעָמִים בָּשָׂר, וְהַמְחַתֶּה תַּחַת קְדֵרָה שֶׁלָּהֶם בָּא לִידֵי בִּשּׁוּל בָּשָׂר בְּחָלָב (הַגָּהַת מָרְדְּכַי פ׳ הַצְלָמִים). עוֹד כָּתְבוּ דְּאֵין לְעָרֵב מַיִם שֶׁהֵדִיחוּ בָּהֶם כְּלִי בָּשָׂר עִם מַיִם שֶׁהֵדִיחוּ בָּהֶם כְּלֵי חָלָב, וְלִתֵּן לִפְנֵי בְּהֵמָה, דַּאֲסוּרִים בַּהֲנָאָה (מהרי״ו). עוֹד כָּתְבוּ, דְּהַכְּלִי שֶׁעוֹשִׂין בּוֹ מַיִם לַחֲפִיפַת הָרֹאשׁ, אֵין לְשַׁמֵּשׁ בּוֹ, דְּעוֹשִׂין אוֹתָהּ מֵאֵפֶר שֶׁעַל הַכִּירָה וּרְגִילוּת הוּא לְהִתְעָרֵב שָׁם בָּשָׂר וְחָלָב (מהרי״ל). וְלָכֵן יֵשׁ לֶאֱסֹר גַּם כֵּן לְהִשְׁתַּמֵּשׁ מִן הַקְּדֵרוֹת שֶׁל הַתַּנּוּרִים שֶׁבְּבֵית הַחֹרֶף, מִשּׁוּם דְּנִתָּזִים עֲלֵיהֶם לִפְעָמִים בָּשָׂר וְחָלָב מִן הַקְּדֵרוֹת שֶׁמְּבַשְּׁלִים בַּתַּנּוּרִים (מהרי״ו). וּבְדִיעֲבַד אֵין לָחוּשׁ בְּכָּל זֶה. וְאַף לְכַתְּחִלָּה אֵין בָּזֶה אֶלָּא חֻמְרוֹת בְּעָלְמָא, וְהַמֵּקֵל לֹא הִפְסִיד.}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ו׳-ז׳
(3b) דגים וחגבים מותר לאוכלן בחלב ר״פ כ״ה (חולין קג:) [כל הבשר] אסור לבשל בחלב חוץ מבשר דגים וחגבים וכתב הר״ן דכיון דלבשלן שרי משמע דלאוכלן בחלב נמי שרי דאיסור בשר בחלב בלשון בישול אפקיה רחמנא וכן כתב הרמב״ם והרשב״א דלאכלם בחלב נמי שרי ומ״מ אין לאכול בחלב מפני הסכנה כמו שנתבאר בספר א״ח סי׳ קע״ג:
(ו) כתב הרמב״ם המבשל בחמי טבריה וכו׳ ז״ל בפרק ט׳ מהמ״א המעושן והמבושל בחמי טבריה וכיוצא בהם אין לוקין עליו וכן המבשל בשר במי חלב או בחלב מתה או בחלב זכר או שבשל דם בחלב פטור ואינו לוקה על אכילתו משום בשר בחלב ואח״כ כ׳ המבשל שליל חייב וכן האוכלו אבל המבשל שליא או עור וגידים ועצמות ועיקרי קרנים וטלפים הרכים פטור וכן האוכלו פטור ע״כ. ורבי׳ איחר החלוקה האמצעית מפני שהוזכר בה מי חלב והיה צריך להאריך בה לכתוב דעת הרא״ש בה אבל איני יודע למה העתיק דם שבשלו בחלב מחלוקה שכתבה הרמב״ם וקבעה בחלוקה הראשונה דמה לו לשנות סדר המחבר ועוד ששם הוא המקום הראוי לשנות בו פטורים ואין לוקין על אכילה משום בשר בחלב דמשמע דלוקה הוא משום דבר אחר ובאותה חלוקה שכתב הרמב״ם קאי למבשל בשר בחלב ולדם שבשלו בחלב דלוקה ע״ז משום נבלה וע״ז משום דם אבל בסדר שכתבם רבי׳ לא קאי אלא לדם שבשלו לחודיה ואח״כ כשכתב בשר שבשלו בחלב כתב סתם פטור ולא כתב אין לוקין על אכילתו והו״ל לצרף שתים אלה דם ובשר בחלב בבבא אחת ולגזור בהם פטור ואין לוקין על אכילתן משום בב״ח ועל דין זה דדם שבשלו בחלב דמשמע מדברי הרמב״ם שלוקין עליו משום דם יש לתמוה מדאמרינן בפרק הקומץ רבה (מנחות כא.) דם שבשלו אינו עובר עליו ומיהו רש״י בפכ״ה (קט.) אמתני׳ דהלב קורעו ומוציא את דמו כתב דדם שבשלו חייב עליו כרת וצ״ל דס״ל דההיא דהקומץ רבה אתיא דלא כהלכתא ונראה שזהו דעת הרמב״ם ז״ל ודינים אלו פשוטים בפרק כ״ה (חולין קיד.) חוץ ממבושל בחמי טבריה ומעושן ועור וכתב ה״ה שהמעושן הוא בעיא בירושל׳ פ׳ הנודר מן המבושל ולא איפשיטא וספיקא דאורייתא לחומרא ומבושל בחמי טבריה נראה שם שהוא שוה למעושן ולגבי שבת (שבת מ:) המבשל בחמי טבריה פטור. ועור סובר הרמב״ם שהוא שוה לגידים ועצמות וכו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) כתב הרמב״ם המבשל בחמי טבריה כו׳ ז״ל הרמב״ם בפ״ט מהמ״א המעושן והמבושל בחמי טבריה וכיוצא בהן אין לוקין עליו וכן המבשל בשר במי חלב או בחלב מתה או בחלב זכר או שבשל דם בחלב פטור ואין לוקה על אכילתו משום בשר בחלב ואח״כ כתב המבשל שליל חייב וכן האוכלו אבל המבשל שליא או עור וגידים ועצמות ועיקרי קרניים וטלפים הרכים פטור וכן האוכלן פטור ע״כ. וכתב ב״י ע״ז ורבינו איחר החלוקה האמצעית מפני שהוזכר בה מי חלב והיה צריך להאריך בה לכתוב דעת הרא״ש אבל איני יודע למה העתיק דם שבשלו בחלב מחלוקה שכתב הרמב״ם וקבעה בחלוקה הראשונה דמה לו לשנות סדר המחבר ועוד ששם הוא המקום הראוי לשנות בו פטורים ואין לוקין על אכילה משום בשר בחלב דמשמע דלוקה הוא משום דבר אחר ובאותה חלוקה שכתב הרמב״ם קאי למבשל בשר מתה בחלב ולדם שבשלו בחלב דלוקה על זה משום נבילה וע״ז משום דם אבל בסדר שכתבם רבינו לא קאי אלא לדם שבשלו לחודיה ואח״כ כשכתב בשר מתה שבשלו בחלב כתב סתם פטור ולא כתב אין לוקין על אכילתו והו״ל לצרף שתים אלה דם ובשר מתה בבבא אחת ולגזור בהם פטור ואין לוקין על אכילתן משום בשר בחלב עכ״ל ב״י. ונראה שצריך להגיה בבית יוסף בשלשה מקומות שכתב בשר מתה שבשלו בחלב שהרי רבינו לא הביאו בבא זאת בדברי הרמב״ם וגם הב״י בהעתקתו דברי הרמב״ם וע״כ נראה שצריך להגיה בשר שבשלו בחלב מתה. ומה שתמה ב״י על רבינו למה לא כלל בבבא אחת דם ובשר בחלב מתה ולומר בהם פטור ואין לוקין על אכילתן משום בשר בחלב עכ״ל ונידוק מזה דלוקין משום דם ומשום נבילה תמיה לי על תמיהתו דמהיכי תיתי לן ללקות על חלב מתה משום נבילה הרי חלב זו כנוס היה בבהמה וחיה ואם הבהמה מתה החלב לא נאסר משום נבילה ללקות עליה דהו״ל דומה לביצת נבילה דאינה אסורה מדאורייתא משום דבחיי העוף נתגדלה ולא מעת שמתה וה״נ חלב של טהורה שמתה והרמב״ם שכתב פטור ואין לוקין עליו משום בשר בחלב אדם קאי דמיניה סליק ומזה הטעם לא כללם רבינו בבבא אחת לבאר דדוקא בדם יש לאו אחר על אכילתו אבל בחלב מתה אין שם לאו אחר וכדי שלא תטעה בביאור דברי הרמב״ם לומר שמ״ש ואין לוקין עליו משום בשר בחלב דדייקינן מיניה הא משום איסור אחר שבו לוקין קאי אדם ואחלב מתה. גם לפי מ״ש בית יוסף בשר של מתה בחלב איכא למימר דלהכי חלקינהו רבינו משום דבבשר מת לוקין לכ״ע משום נבילה מה שא״כ בדם כמ״ש בסמוך ולא הוצרך לכתוב דלוקין משום נבילה דזה פשוט וברור הוא וק״ל גם מה שתמה ב״י על רבינו ששנה הסדר הנה כתבתי טעם לשינוי זה גם השאר כתבם רבינו על סדר נכון שמתחלה כתב אלו שאין בישולן בישול גמור וכלל דם עמהם שלא יהא מקום לטעות ולומר דמ״ש רבינו ואין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב דמשמע אבל משום שאר איסור שבו לוקין קאי גם אאינך הנכללים עם דם דבהנך חמי טבריה ומעושן אין שום איסור אחר אלא בשר בחלב ואח״כ כלל אלו שאין עובר עליהם משום שאין החלב חלב גמור ואח״כ כלל אלו שאין עוברים עליהם משום שאין הבשר בשר גמור:
(ו) ודם שבשלו בחלב פטור כו׳ משום בשר בחלב משמע הא משום דם לוקין עליו ז״ל ב״י ויש לתמוה מדאמרינן בהקומץ רבה דם שבשלו אינו עובר עליו ומיהו רש״י בפרק כל הבשר אמתניתין קורעו ומוציא את דמו כתב דדם שבשלו חייב עליו כרת וצ״ל דס״ל דההוא דהקומץ רבה אתיא דלא כהלכתא ונראה שזהו דעת הרמב״ם עכ״ל ולפי מה שהבין הב״י הנ״ל דעת הרמב״ם שכלל חלב מתה ודם ועלייהו קאי מ״ש ואין לוקין משום בשר בחלב אפשר לומר דלק״מ דאחלב מתה לחוד קאי ולא אדם דבדם פטור אף ממלקות דדם כמו שכתוב הבית יוסף שהוא דם מבושל אלא שזה נראה לב״י לדוחק הואיל ובדם סליק משמע דעליה קאי. ומ״ש ב״י דס״ל דדם שבשלו דאורייתא בס״ס ע״ו הביא רבינו דעת הרשב״א בבי דוגי שכתב ז״ל ואם עבר ונתן אפי׳ מלח הרבה מותר שאין בו איסור דאורייתא כיון שנתבשל הדם כו׳ מזה מוכח דס״ל דדם שבשלו דרבנן. ורבינו העתיק לעיל דעת הרשב״א סתמא וכאן דברי הרמב״ם סתמא והם סותרין זא״ז. ונראה דה״ק הכא שעל דם שבשלו אין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב זהו אליבא דכ״ע אבל אין לוקין עליו משום דם זהו לא פירש בדבריו והוא תלוי במחלוקת המ״ד כנ״ל וכ״ל:
(3b) דגים וחגבים מותר לאוכלן בחלב ומ״מ אין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה כמ״ש בטור א״ח סימן קע״ג עכ״ל ב״י ובד״מ כתב ע״ז וז״ל ולא ראיתי בימי נזהרין בזה וגם בא״ח סימן קע״ג אינו אלא שלא לאוכלו בבשר משום סכנה אבל בחלב שרי וע״ל סימן קי״ו ולכן נראה שנתערב להרב ב״י בשר בחלב גם משמע להתיר מהא דאמרו דגים שעלו בקערה של בשר מותר לאכול בכותח משמע שאוכלין דגים עם כותח שהוא חלב אבל איפכא לא אמר שמותר לאוכלן עם הבשר וע״ל סימן צ״ה בדין דגים שעלו בקערה:
(ו) כתב הרמב״ם המבשל בחמי טבריה ומעושן פי׳ מעושן שנתחממו בשר בחלב בעשן כמו בחמי טבריה או י״ל שנשרו בחלב ואח״כ תלאו בעשן:
(י) ודם שבשלו כו׳ אין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב אלא משום דם וגם רש״י כתב שעל דם מבושל חייב עליו כרת ולא כהלכתא היא ההיא דהקומץ רבה שאמר שם דם שבשלו אינו עובר עליו ועד״ר מ״ש ע״ז:
(ד) וביצים הנמצאים כו׳ ברייתא פ״ק די״ט פלוגתא דת״ק ור׳ יעקב ופסק כת״ק דמתיר בגמורות אפילו מעורות בגידין ומ״ש בשם הרשב״א דדוקא שיש לה חלבון וחלמון לפ״ז צריך לפרש מעורה מעט וטעמו דאם איך לה אלא חלמון איננה נקראת בשם גמורה אבל רש״י הוה קשיא ליה אי איתא דגמורות בחלבון וחלמון קאמר כיצד הן מעורות דמעורות משמע דלגמרי הן מעורות כמו כל שאר השלל של בצים המחובר באשכול ולכך פרש״י דגמורות קאי אחלמון וזהו שהאריך הרא״ש בבאורו לפרש״י שכתב והיינו שלל של ביצים וכו׳ לומר שהוא מחובר יפה באשכול כמו כל שאר השלל שמחובר יפה באשכול שהוא בשר השדרה שהבצים אדוקין שם כמו שפרש״י לשם לאפוקי מעורה מעט וכך היא כוונת רבינו שכתב ועדיין היא אדומה ומעורה כמו השלל של בצים כו׳ וטעמו לומר כמו כל שאר השלל של הבצים שהיא מעורה לגמרי וסובר רבינו דבכלל כמו השלל משמע נמי אפילו הוא אדומה כמו כל שאר השלל ופשיטא דבכלל זה נמי אף במחובר באשכול עדיין כמו שאר השלל והכי מוכח להדיא בלישנא קמא דרב יוסף דברייתא דתני מן השלל של בצים טהור דלא כרבי יעקב כו׳ דאלמא דההיא דמצא בה בצים גמורות דפליגי בה ת״ק ורבי יעקב בשהיא מחובר באשכול בכלל כל שאר השלל ומבואר הוא מדברי הרא״ש דכתב דבריו אליבא דלישנא קמא דרב יוסף ע״ש בסוגיא בפרש״י ובלשון הרא״ש וכל זה דלא כמו שהבין ב״י שרבינו לא קאמר אלא בפורשת מן האשכול דליתא. ודע דהרשב״א בת״ה הארוך פי׳ שלל של בצים היינו גדולות שיש להם חלבון וחלמון ואשכול היינו בעודם קטנות שאין להן אלא חלמון לבד ע״ש תחלת שער רביעי בית שלישי אבל רבינו נמשך אחר דברי הרא״ש על פי פרש״י. ואיכא למידק הלא גבי גיעולי בצים כתב הרשב״א דמעורה בגידין הוי כבשר הפורש מן החי כדלעיל בסימן פ״ו ס״ז ואין לפרש דלשם איירי באין לה אלא חלמון בלבד דא״כ אי אפשר שלא תהיה מעורה בגידין ועוד אמאי לא כתב הרשב״א גבי געולי בצים דאפי׳ מעורה נמי שרי כשיש לה חלבון וחלמון כדכתב גבי בשר בחלב אלא צ״ל דאפילו יש לה חלבון וחלמון אם מעורה בגידין הוי כבשר הפורש מן החי ואסור ודוקא לגבי בשר בחלב הקילו משום דבשר עוף בחלב דרבנן כתירוצו של בה״ג א״נ משום דבשר בחלב כל חד באפי נפשיה שרי הקילו כמו שהעתיק ב״י בסי׳ פ״ו: ולענין הלכה פסק ב״י בש״ע כסברת הרשב״א מיהו נראה כיון דהמרדכי וש״ד אסרי לאכול בחלב אא״כ כשנמצאים בקליפתן החיצונה הקשה וכפי׳ רשב״ם אין להקל ותו הלא מהרא״י בהגהת ש״ד התחבט לתת טעם למנהג העולם שאף בקליפה החיצונה קשה לגמרי מולחין אותה ואעפ״י שלא נתברר הטעם יפה בדבריו לפע״ד יראה דמנהג אבותינו תורה היא והוא דבפרק הדר כתבו התוס׳ דלתירוץ בה״ג והקילו טפי בבשר וחלב מבנבלה משום דבשר עוף בחלב מדרבנן לפ״ז למ״ד בשר עוף בחלב דאורייתא אפילו מצא בה ביצה שכמוה נמכרת בשוק אסור לאכלו בחלב וכדין ביצת נבלה והשתא מאחר שלדעת התוס׳ בפ׳ כ״ה פליגי רבנן אדר״ע וס״ל דבשר עוף בחלב דאורייתא אין הלכה כר״ע מחביריו ודלא כהרא״ש שכתב דר״ע מפרש הוא ולא פליג וכך נוהגין העולם שאין מחלקין בדין איסור אכילה בין בשר בהמה לבשר עוף וכדכתב מהרא״י בהגהת ש״ד סימן ע״ו א״כ לפי דעת התוס׳ וע״פ תירוץ בה״ג דין גמור הוא שאסור לאכול ביצה שנמצא בתרנגולת בחלב אפי׳ כמוה נמכרת בשוק וכדין ביצת נבלה ולכך נזהרין העולם למולחה לפי מנהגם לאורויי דדין בשר יש לה וממילא לפי זה אין לאכלה בחלב אפילו כמוה נמכרת בשוק דאל״כ הו״ל תרתי דסתרי אהדדי ודלא כמו שפסק בש״ע דמותר לאכלן בחלב אפילו מעורה בגידין כהרשב״א דליתא מיהו דיעבד אם נתערבו בחלב אין להחמיר בכמוה נמכרת בשוק ומהאי טעמא נמי אם מלחוה עם בשר הביצה נאסרת דכיון שאין בה דם כלל בולעת דם פליטת הבשר ואין הקליפה הקשה מונעת מלפלוט ומלבלוע ע״ל במ״ש בס״ד סוף סימן ע״ה: כתב הרב בהגהת ש״ע דכשעושין חלב משקדים ומניחין בה בשר עוף דא״צ לחוש למראית העין לשום שם שקדים ושרי ליה מאריה וכבר כתבתי בסימן ס״ו לסתור טעמו שכתב בזה להתיר וכ״פ מהרש״ל וע״ש:
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ו׳-ז׳
(יא) טור בשם הרמב״ם שם והוא בעיא בירושלמי דנדרים ולא איפשטא
(יב) שוה למעושן דהא אין חייבין עליו בשבת
(יג) ברייתא חולין דף קי״ד.
(יד) דלא כשמואל וכמ״ד שם דאין איסור חל על איסור
(טו) במימרא דשמואל שם
(טז) שם ובברייתא שם
(יג) אין לוקין עליו – אבל איסורא מיהא איכא וכן בחלב מתה איסורא מיהא איכא כדלקמן סימן צ׳ גבי כחל וכמ״ש הרב בהג״ה בסמוך וכן כולהו משמע דאיסורא מיהו איכא אפילו בחלב זכר ומ״ש הרב בהג״ה חלב זכר לא מיקרי חלב כלל כו׳ יתבאר בס״ק ט״ז.
(יד) בחלב מתה – כלומר חלב שיצא ממנה לאחר מיתתה ול״ש מתה מעצמה או נשחטה כדלקמן סי׳ צ׳ גבי כחל וק״ל.
(טו) ואין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב – כל׳ הזה כתב הרמב״ם ומשמע דעתו דמשום בשר בחלב הוא דאין לוקין על אכילתו הא משום דם לוקין על אכילתו אף על פי שבישלו דס״ל דם שבשלו עובר עליו מיהו אנן קי״ל דדם שבישלו או שמלחו אינו אלא מדרבנן וכמש״ל סימן ס״ט ס״ק ל״ט ובכמה דוכתי.
(טז) וחלב זכר לא מקרי חלב כו׳ – משמע דכיון דלא מקרי חלב ולית ביה אפילו איסור דרבנן אינו אוסר המאכל ובאו״ה שם כתב דלא גרע מחלב אשה ומדברי הרב המגיד פ״ט מהמ״א נראה דחלב זכר אסור מדרבנן וכתב שכן נראה מדברי הרמב״ם שהעתיק המחבר לשונו וכן משמע קצת בש״ס פכ״ה (דף קי״ג ע״ב) דאמר שמואל התם בחלב אמו ולא בחלב זכר בחלב אמו ולא בחלב שחוטה וא״כ כיון דמחד קרא מפיק להו וחלב שחוטה קי״ל דמדרבנן מיהא אסור וכדלקמן סי׳ צ׳ ה״נ בחלב זכר ונראה דהרב המגיד מיירי בחלב זכר של בהמה וכדפרש״י בש״ס שם וז״ל ולא בחלב זכר שהיה לו חלב מועט מן הדדים כגון אם נשתנה והיו לו דדים וכן פי׳ מהרש״ל שם סי׳ ק׳ וכן מוכח מהש״ס שם להדיא דקאמר בתר הכי בעי מיניה המבשל בחלב גדי שלא הניקה מהו אמר ליה מדאיצטריך לשמואל למימר בחלב אמו ולא בחלב זכר זכר הוא דלא אתי לכלל אם אבל האי כיון דאתי לכלל אם אסור ש״מ דבחלב זכר של בהמה איירי אבל בחלב זכר דאדם פשיטא דלא גרע מחלב אשה ולפ״ז המחבר שהעתיק לשון הרמב״ם דמשמע מיניה דגם בחלב זכר פטור אבל אסור והרב בהג״ה לא פליגי.
(יז) ומי חלב כו׳ – וכתוב באו״ה שם דאפי׳ אותו מי חלב שנשאר אחר שעושין הגבינות וכמ״ש המחבר בסעיף שאח״ז אוסר המאכל.
(יח) י״א דאסור לחתות האש כו׳ – ובמרדכי שם כתב שאסור לבשל בשר איסור בבית ישראל בקדירה של עובד כוכבים שמא יחתה הישראל כו׳ לכן צריך לשפחות עובדות כוכבים שתי קדרות א׳ של בשר וא׳ של חלב וכ״פ בת״ח סוף כלל ע״ו מיהו בשר לאו דוקא אלא ה״ה שאר דברים דזיל בתר טעמא מיהו אין בזה אלא חומרא בעלמא ואין העולם נזהרין בזה.
(יט) דאסורים בהנאה – היינו כשהדיחם במים רותחים ועירבם כך רותחין הא לא״ה אינו אסור בהנאה כיון דאינו אסור מן התורה אלא דרך בישול וכדלעיל בס״א וס״ג.
(כ) ורגילות להתערב שם בשר בחלב – והא דלא מיתסר מה״ט לחפיפת הראש שהרי נהנה משום דלרחוץ ראשו כיון שאינו דבר של אכילה לא חשיב הנאה כיון שאינו נהנה מגוף האיסור וכמו שיתבאר לקמן סי׳ צ״ד ע״ש וע״ל סי׳ ק״ח ס״ד בהג״ה וס״ס קנ״ה בהג״ה.
(כא) ואף לכתחלה כו׳ – עיין בת״ח כלל ע״ו ומשמע שם דבקדירות של מתכות אין להחמיר אפילו לכתחלה משום דאף אם היה ניתז היה חוזר ומתלבן ע״י האש ע״ש.
(יא) אין לוקין – כ׳ הש״ך מיהו איסורא איכא וכן בכל הני שכ׳ המחבר יש בהם עכ״פ איסורא:
(יב) מתה – פי׳ חלב שיוצא ממנה לאחר מיתתה ול״ש מתה מעצמה או נשחטה:
(יג) בחלב – כ׳ הש״ך דזה ל׳ הרמב״ם וס״ל דאין לוקין משום בב״ח אבל משום דם משמע דהיו לוקין דס״ל דם שבישלו עובר עליו מיהו אנן קי״ל דדם שבישלו או מלחו אינו אלא מדרבנן כמ״ש בסי׳ ס״ט והב״ח כ׳ דגם הרמב״ם מודה לזה אלא דלא קאי רק על חלב מתה וכונתו דאז אין לוקין עליו משום בב״ח אבל היה לוקין עליו משום נבלה (ונ״ל ראיה לדבריו שהרי בזה הבבא כ׳ הרמב״ם ג״כ חלב זכר והתם בודאי אינו חייב משום דבר לכ״ע ואיך שייך לומר דאין לוקין משום בב״ח הא לא שייך ביה מידי אלא ע״כ דהדיוק לא קאי אלא על חלב מתה כנ״ל ולכך נקט בלשונו אכילתו לשון יחיד וק״ל):
(יד) כלל – כתב הש״ך משמע דלית ביה אפי׳ איסור דרבנן ובאו״ה כ׳ דלא גרע מחלב אשה ומדברי הרב המגיד נראה דחלב זכר אסור מדרבנן ונ״ל דהרב המגיד מיירי בחלב זכר של בהמה אבל בחלב זכר דאדם פשיטא דלא גרע מחלב אשה ולפ״ז דברי המחבר דמשמע דחלב זכר אין לוקין אבל איסורא איכא ודברי רמ״א שכ׳ לא מקרי חלב כלל לא פליגי דהמחבר מיירי של בהמה ורמ״א איירי של אדם (מיהו אף בשל אדם אסור לכתחלה משום מראית עין כמו בחלב אשה וק״ל):
(טו) ומי – וכ׳ האו״ה אפי׳ אותו מי חלב שנשאר אחר שעושין הגבינה אוסר המאכל:
(טז) לחתות – כ׳ הש״ך בשם המרדכי שאסור לבשל בשר איסור בבית ישראל בקדרה של עובד כוכבים שמא יחתה הישראל לכן צריך לשפחות עובדות כוכבים שתי קדרות א׳ של בשר וא׳ של חלב מיהו אין בזה אלא חומרא בעלמא ואין העולם נזהרים בזה:
(יז) לחפיפת – כ׳ הש״ך והא דלא מיתסר מה״ט לחפיפת הראש שהרי נהנה משום כיון דאינו דבר אכילה לא חשיב הנאה כיון שאינו נהנה מגוף האיסור וכמ״ש סי׳ צ״ד ועיין בסי׳ ק״ח ס״ד בהגה״ה וס״ס קנ״ה בהג״ה:
(יח) הקדרות – כ׳ בת״ח משמע דבקדרות של מתכת אין להחמיר אפי׳ לכתחלה משום דאף אם היה ניתז היה חוזר ומתלבן ע״י האש עכ״ל (אלא שקשה לו לדעת רמ״א שאוסר לחתות תחת קדירת עובד כוכבים לפי שמבשלין פעמים בשר ופעמים חלב א״כ היאך מתיר לכתחלה לעשות מים מאפר ע״ג כירה לחפיפת הראש הא כתב שם רמ״א דרגיל להתערב בב״ח וא״כ כשמבשלים המים אתי לידי בישול בב״ח ודו״ק) ובסי׳ צ״ה ס״ד כ׳ הט״ז דמכאן מוכח דאפר אינו נט״ל דאל״כ למה אוסר לבשל בקדרה שעושין בו מים לחפיפת הראש הא נטל״פ הוא ואין שם איסור בב״ח (ויש לדחות דנטל״פ עכ״פ לכתחלה אסור וק״ל):
(יג) המעושן – ירושלמי פ״ו דנדרים רבנן דקסרין שאלון מעושן מהו שיהא בו משום תבשילי שבת מהו שיהא בו משום בשר בחלב. אבל בפ״ז דשבת שם הצולה והמטגן השולק והמעשן כולהו משום מבשל וא״כ ה״ה לענין בב״ח. פר״ח:
(יד) והמבושל כו׳ – כמ״ש בשבת מ׳ ב׳ ופסחים מ״א א׳:
(טו) או בחלב מתה – מימרא דשמואל קי״ג ב׳ ולא בחלב שחוטה:
(טז) דם בחלב – שם וקי״ד א׳:
(יז) וחלב זכר כו׳ – כמ״ש בפ״ו דמכשירין שאינו משקה אפי׳ להכשיר את הזרעים ואינו אף כמי חלב שם קי״ד א׳:
(יח) אבל חלב כו׳ – שם צ״ז ב׳ ושם קי״א א׳ חלב שחוטה דרבנן:
(יט) ומי חלב – פ״ג (מ״ג א׳) ופ״ז (ע״ו) דפסחים ופכ״ה (קי״א ב׳ קי״ב א׳) ועתוס׳ שם קי״ד א׳ ד״ה המבשל כו׳:
(יא) (סעיף ו׳) המבשל בשר במי חלב. קשה לי דמ״ש בשר חיה ועוף דשרי בבישול ובהנאה כיון דהוא דרבנן ה״נ מי חלב וראיתי בתפארת למשה שכ׳ לחלק דהני דהכא שהם מן מיני בהמה טהורה שנאסר מדאורייתא ומ״מ קשה לי היכן מצינו כן דמההיא דגוזל דנפלה לכמכא וכן דגים שעלו בקערה של בשר דמותר לאכלו בכותח משום נ״ט בר נ״ט אף דכותח הוא במי חלב וזהו ראיית תוס׳ מזה מוכח רק דבאכילה אסור אבל בישול לא מוכח ואם מלישנא דהמבשל במי חלב פטור דמשמע פטור אבל אסור וכמ״ש הרא״ש הא י״ל כמו דמפרשי׳ כל הבשר אסור לבשל דהיינו לאכול ה״נ י״ל דהמבשל במי חלב היינו האוכל [ואדרבה בזה מרווח סוגיא יותר במה דפרכינן מהך ברייתא על מ״ד דהמבשל חלב בחלב אינו לוקה דהא בהך ברייתא פיגול ונותר וטמא שבשלו בחלב חייב דקשה דלמא הברייתא מיירי רק לענין בישול וכן הקשה המהרש״א ותירוצו דפירכת הש״ס ללישנא דכיון דאאכילה לא לקי אבישול נמי לא לקי דחוק קצת גם לשון רש״י אינו מורה כן שכתב אלמא דגדי רביי׳ והו״ל לומר אלמא דעכ״פ אבישול היה לקי ולפי הנ״ל דכיון דקתני בהך ברייתא המבשל במי חלב פטור דע״כ דמיירי מאכילה דבישול אפי׳ לכתחילה מותר ה״נ סיפא נותר ופיגול מיירי מאכילה ודוק] וצ״ע וביותר קשה לי על דם בחלב דלמאי אמרו חז״ל לגזרו באיסור בב״ח הא בלא״ה לא משום דם וא״כ הוי כמו טמאה דמותר בישול והנאה לכ״ע וצע״ג:
(יב) (שם) או בחלב מתה אבל בחלב חי׳ חייב וכ״כ בית הלל וע׳ בב״י שהוא מגומגם כמ״ש הדרישה:
(יג) (ש״ך סקי״ד) או נשחטה. נסתפקתי בחלב בן פקועה אם מקרי חלב שחוטה כיון דממעטי לה דבחלב אמו ושחוטה אינה ראויה להיות אם וזה לא שייך לבן פקועה ונ״ל ראי׳ מסוגיא דבכורות (דף ו׳) מדאסר רחמנא בב״ח הא חלב לחודי שרי ודלמא אצריך לחלב בן פקועה אע״כ דמקרי חלב שחוטה אח״כ מצאתי כן בעזה״י בשער המלך פ״ג הי״א מהל׳ איסורי מזבח ועדיין לדינא צ״ע. גם מסתפקנא בחלב טריפה למה דקיי״ל דטריפה אינה יולדת אם מקרי אינה ראויה להיות אם ואין בזה משום בב״ח וע׳ סנהדרין (דף ס״ט ע״א) רש״י ד״ה אלא כי אתא רב דימי כו׳ והכי קאמר בן ולא הראוי להיות אב והיינו לאחר ג׳ חדשים אחר שהביא שערות שראוי להיות העובר ניכר אם היה בא על אשה משהביא ב׳ שערות ונתעברה א״כ הרי דאב העובר מקרי אב ה״ג י״ל דטריפה ראויה להיות אם דהא יכולה להתעבר אלא שלא תלד ע׳ ש״ך לעיל (סי׳ נ״ז סקמ״ה) א״כ היא אם עובר ונקראת אם ומ״מ י״ל דלא מקרי אם אלא אם העובר עומד להוולד אבל טריפה לא נקראת אם בשביל עובר כיון דאין סופה להוולד אח״ז מצאתי באו״ה כלל ל״א אות י״ד דחלב טריפה היא בב״ח דאורייתא דראויה להיות אם דאם היתה מקודם מעוברת יכולה להוליד אחר שנטרפה עיי״ש ולפ״ז בטריפות מתחילת יצירתה כגון יתרת וכדומה אין בחלבה דין בב״ח דאורייתא וע׳ בפמ״ג שהביא דברי האו״ה ומה שכתב עליו וצ״ע:
(יד) (בהג״ה) י״א דאסור לחתות האש. קשה לי הא אינו מכוין לבשל רק לחתות באש ופסיק רישא לא הוי דשמא לא בישל העובד כוכבים בהקדירה בשר וגם חלב וצ״ל דדוקא בספק דלהבא שמא לא יהא נעשה כן במעשה שלו כמו גורר כסא וספסל דהוי ספק שמא בגרירתו לא יעשה גומא אבל בספק דעבר כמו הכא דאם יש בקדירה בלוע בשר וחלב בחיתוי זה בודאי יתבשל אלא דהספק שמא אין בו בליעת בשר וחלב זה מקרי פסיק רישא. ויש לע׳ דתליא במחלוקת הערוך ובעלי תוספות בשבת (דף ק״ג) ד״ה דקעביד בארעא דחבריה וכו׳ ע״ש דדעת הערוך דדבר שאינו מתכוין בפ״ר היכא שאינו נהנה מותר אפילו מדרבנן ומשמע שם אפי׳ בשאר איסורים כן דהא מביא ראיה מההיא דמזלפין יין וכו׳ שהוא שאר אסורים ע״ש וא״כ הכא מותר דהא אינו מבשל הבלוע של העובד כוכבים ואף דהוי פ״ר מ״מ הא לא נהנה אולם לדעת תוס׳ שם דאסור מדרבנן ובשאר אסורים נראה דעתייהו דאסור ד״ת ע׳ בדבריהם ביומא (דף ל״ד ע״ב) א״כ הכא אסור וע׳ בהרא״ש פי״ז דשבת דגם להערוך בשאר אסורים אסור וע׳ במג״א (סי׳ ש״ך סק״כ) אכן לדעת הט״ז א״ח (סי׳ שי״ו סק״ג) שכתב שם לדעת הטור בנועל התיבה וספק אם יש זבובים דמותר לנועלו דהוי דבר שאינו מתכוין ואף דהוי פ״ר מ״מ דלמא אין שם זבובים ולא הוי פ״ר א״כ לכאורה בנ״ד היתר גמור דהא אינו מתכוין לבשל כלי של עובד כוכבים ואפשר דאין בתוכו כלל בלוע בב״ח לא הוי פ״ר כתבתי זה שלא להיות האיסור חמור כי כמעט א״א לזהר העוברי דרכים גם יש לדון דסתם כלי ש״נ אינו ב״י ולא הוי כלל בישול בב״ח וזהו תלי׳ בב׳ טעמים דלטעמיה דהרשב״א דסתם כלי הוי ס״ס ספק לא בישל כלל ושמא בישל מים ה״ה ה״נ כן אבל לטעם הטור שם דהוי ס״ס שמא לא בישל תוך מעל״ע ואת״ל בישל שמא פוגם להך תבשיל וזהו רק לענין איסור התבשיל אבל לענין איסור בישול כולו חדא ספיקא היא ועיין:
(טו) (ש״ך סקי״ט) כשהדיחם במים רותחין. קשה לי דא״כ מלבד הנאה ליתסר לערב מטעם איסור בשול ועמ״ש בריש הסימן אח״כ ראיתי דעמד בזה הפליתי ואולי י״ל דמיירי דהמים שבב׳ הכלים הם ס׳ כנגד הא׳ אלא דאסור לערב ולהנות ממנו דהוי מבטל איסור לכתחילה ואסור דדינא דאין מבטלין רק לענין אכילה והנאה אבל לענין בישול לא מצינו כן ועדיין צ״ע:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) אין לוקין עליו – עבה״ט של הרב מהרי״ט ז״ל מ״ש בשם הש״ך ובמח״כ העתיק שלא כדת דנהפוך הוא דהרמ״א מיירי בשל אדם והמחבר מיירי בשל בהמה:
(יד) או בחלב מתה – עבה״ט. ושמעתי בשם הגאון החסיד מוהר״ר עקיבא איגר נר״ו שנסתפק המבשל בשר בחלב של בת פקועה מהו מי אמרינן דכיון דאינו טעון שחיטה כדלעיל סימן י״ג הוי כחלב שחוטה ופטור או דילמא כיון דראויה לילד מקרי שפיר בחלב אמו והביא ראיה מש״ס דבכורות ד׳ ו׳ דאמר התם חלב מנ״ל דשרי אילימא מדאסר רחמנא בב״ח הא לחודיה שרי כו׳ ודו״ק ושוב מצאתי בשער המלך פ״ג מהלכות איסורי מזבח הלכה י״א שגם הוא ז״ל כתב כן בפשיטות שוב ראיתי בתשובת נו״ב תניינא חיו״ד סוס״י ל״ו שגם הוא ז״ל חקר בזה ותופס עיקר להיפך שיש בו איסור תורה כיון שראויה להיות אם וכתב דסוגיא דבכורות הנ״ל אזלא לר׳ מאיר דאמר בחולין ד׳ ע״ז השוחט בהמה ומצא בן ט׳ חי טעון שחיטה ע״ש ועיין בנ״צ מ״ש בענין זה. [שוב נדפס תשובת ח״ס וראיתי בסי׳ י״ד שהביא דברי שעה״מ הנ״ל וכתב עליו דהראיה מש״ס דבכורות יש לדחות [ממש כמו שכתבתי בנ״צ. שלי״ת שזכיתי לכוון לדעתו] (אך יש ראיה אחרת מתוספות סנהדרין דף ד׳ ע״ב ד״ה דרך בישול במ״ש בשם י״מ ע״ש):
(מג) [סעיף ו׳] המעושן והמבושל בחמי טבריה אין לוקין עליו וכו׳ אבל איסורא מיהא איכא וכן בחלב מתה איסורא מיהא איכא וכן בכולהו משמע דאיסורא מיהא איכא ואפי׳ בחלב זכר. ש״ך ס״ק י״ג. כנה״ג בהגב״י או׳ כ״א. פר״ח או׳ י״ב. פר״ת או׳ י״ד. בל״י או׳ יו״ד. חכ״א כלל מ׳ או׳ ו׳ בי״צ או׳ ז׳ זב״צ או׳ ל״ג.
(מד) שם. המעושן והמבושל בחמי טבריה וכו׳ פי׳ מעושן שנתחממו בשר בחלב בעשן כמו בחמי טבריה או י״ל שנשרו בחלב ואח״כ תלאו בעשן. פרישה או׳ ט׳ וכ״כ ערוך השלחן או׳ כ״ה.
(מה) שם. וכן המבשל במי חלב. היינו אחר שהוציאו מן החלב כל האוכל כגון לאחר שעשו כל הגבינה מבשלים החלב והאוכל צף מלמעלה ולא נשאר בו אלא מים בעלמא זהו הנקרא מי חלב. טור. וכ״ה לקמן בש״ע סעי׳ ח׳ יעו״ש.
(מו) שם. או בחלב מתה. כלומר חלב שיצא ממנה לאחר מיתתה ולא שנא מתה מעצמה או נשחטה. ש״ך ס״ק י״ד. פר״ח סוף או׳ י״ב. הל״פ או׳ י״ב. חכ״א כלל מ׳ או׳ ו׳ זב״צ או׳ ל״ד.
(מז) שם. או בחלב זכר. היינו בחלב זכר של בהמה. ש״ך ס״ק ט״ז. פר״ח שם. בל״י או׳ יו״ד. הל״פ בסעי׳ ו׳ חכ״א. שם. בי״צ בעמ״ז או׳ כ״ד. ולפ״ז מ״ש בהגה וחלב זכר לא מקרי חלב כלל מיירי בחלב זכר אדם שאין בו איסור רק מפני מראית העין כמ״ש לעיל סעי׳ ד׳ ולא פליגי הש״ע והגה. ש״ך שם. בל״י שם. הל״פ שם. חכ״א שם. בי״צ שם. זב״צ או׳ ל״ח.
(מח) וכן בשר חיה ועוף אסורים בכל הני כגון מעושן וחמי טבריה ומי חלב וחלב מתה וחלב זכר בהמה הגם דתרווייהו דרבנן. פר״ת או׳ י״ד. זב״צ או׳ ל״ה.
(מט) והמבשל בשר בחלב של בת פקועה כיון שא״צ שחיטה אי הו״ל כמבשל בחלב שחוטה דאינו אסור מה״ת עיין בחי׳ רע״ק על סעי׳ זה שנסתפק בזה והניח בצ״ע. מיהו בתשו׳ נוב״י תניינא חי״ד ססי׳ ל״ו גם הוא חקר בזה ותופס עיקר שיש בו איסור תורה כיון שראויה להיות אם יעו״ש והב״ד פ״ת או׳ י״ד יעו״ש. וע״כ נראה דיש להחמיר.
(נ) שם. או שבישל דם בחלב פטור ואין לוקין וכו׳ משום בשר בחלב. זהו לשון הרמב״ם פ״ט מהמ״א. ומשמע דעתו דמשום בשר בחלב הוא דאין לוקין על אכילתו הא משום דם לוקין על אכילתו אעפ״י שבישלו דס״ל דם שבישלו עובר עליו מיהו אנן ק״ל דדם שבישלו או שמלחו אינו אלא מדרבנן. ש״ך ס״ק ט״ו. פר״ח או׳ י״ג. כריתי או׳ י״ג. ועיין לעיל סי׳ ס״ט או׳ א׳ מה שהארכנו בזה וכתבנו שם דגם דעת הש״ע דם שבשלו או מלחו אינו אלא מדרבנן יעו״ש ואפשר דהכא כתב דברי הרמב״ם רק לאשמעינן דם שבישל בחלב פטור אבל לא לענין דתידוק מינה הא משום דם לוקין.
(נא) שם הגה. וחלב זכר לא מקרי חלב כלל וכו׳ היינו חלב זכר אדם כמ״ש לעיל או׳ מ״ז אבל חלב זכר בהמה פטור אבל אסור כמ״ש לעיל או׳ מ״ג יעו״ש.
(נב) שם בהגה. אבל חלב מתה ומי חלב אוסרים המאכל כמו חלב וכו׳ ואפי׳ אותו מי חלב שנשאר אחר שעושין הגבינות וכמ״ש המחבר בסעי׳ שאח״ז אוסר המאכל. ש״ך ס״ק י״ז בשם או״ה. פר״ח או׳ ט״ו. לה״פ או׳ י״ג. הל״פ בסעי׳ ו׳ שפ״ד או׳ י״ז. בי״צ או׳ ו׳ ובעמ״ז או׳ כ״ב.
(נג) ובשר צלי בחלב בכלל בישול הוא ואסור מה״ת דכתיב בפ׳ ראה גבי פסח ובשלת ואכלת וכן בד״ה ויבשלו את הפסח וכו׳ פר״ח או׳ ב׳ וכ״כ סולת למנחה שבסוף התו״ח כלל פ״ה דין ג׳ בשם ס׳ תורת האשם והסכים לדבריו. לה״פ או׳ ב׳ בל״י או׳ א׳ פליתי או׳ ב׳ מטה יוסף ח״ב סי׳ ז׳ או׳ א׳ מש״ז או׳ א׳ ד״ה והנה. מחב״ר או׳ י״ד. חכ״א כלל מ׳ או׳ א׳ בי״צ או׳ א׳ זב״צ או׳ ט״ל. מיהו החו״ד או׳ א׳ האריך בזה ומסיק דצלי אינו אוסר מה״ת בבשר בחלב. וכ״כ הער״ה סוף או׳ ד׳ וכן הסכים ערוך השלחן או׳ י״א. והמק״מ סוף או׳ ז׳ כתב כיון דפלוגתא היא בהפ״מ ושעת הדחק יש לסמוך דאינו דרך בישול והוי רק בב״ח דרבנן.
(נד) וכן המטגן בב״ח אסור מה״ת. פר״ח שם. פליתי שם. מט״י שם. מחב״ר שם. חכ״א שם. ולכן כתב המחב״ר או׳ ט״ו דהנרות שעירבו העכו״ם חמאה בחלב וקנו ישראל אסור להדליקם וטעונין קבורה משום דאסורים בהנאה יעוש״ב. וכ״כ בברכ״י בשיו״ב או׳ ח׳ זב״צ או׳ מ׳ מיהו בסולת למנחה שם כתב דעיגון אינו בכלל בישול ולכן כתב להתיר בנרות הנז׳ בשעת הדחק. וכ״כ בתשו׳ אהל יוסף חי״ד סי׳ כ״ד. וכ״כ הער״ה שם דטיגון מותר מדאו׳ וכ״כ ערוך השלחן שם. דטיגון אינו בכלל בישול והמש״ז שם כתב דבהפ״מ יש להתיר מיני טיגון בהנאה. וכ״כ מק״מ שם.
(נה) ומיהו בנרות שעוה דיש ספק אם עירבו חמאה וחלב יש להתיר מטעם ס״ס ספק אם יש ואת״ל שיש ספק אם נתבטל בס׳ וזהו דוקא אם כבר קנאם אבל לכתחלה לא יקנס אותם. ויש עוד ספק ג׳ דאפשר דה׳ כמ״ד דאינו אסור בהנאה אלא מדרבנן ובכי הא אפי׳ לדעת הרא״ם ואפי׳ למאן דבעי מתהפך מודה. יוסף אומץ סי׳ פ״ג בשם מורו תשו׳ כ״י. זב״צ שם.
(נו) בישלו חמאה בקדרה של בשר בת יומא ונאסרה עבור שלא היה ס׳ אסור להדליק בחמאה זו דבשר בחלב אסור בהנאה. תשו׳ שער אפרים או״ח סי׳ ל״ח. מחב״ר או׳ ט״ז. זב״צ או׳ מ״א.
(נז) חמאה זו שנתבשלה בקדרת בת יומא ונאסרה אסור להדליק בה נרות חנוכה. מחב״ר או׳ טו״ב. זב״צ או׳ מ״ב. וכן כתבנו באו״ח סי׳ תרע״ג או׳ ו׳ בשם כמה אחרונים יעו״ש. [וע״ע לעיל או׳ ט״ז].
(נח) כבד שטגנה בחמאה המורה בדבר להתיר יורה כבן סורר ומורה. נוב״י בתשו׳ חי״ד סי׳ כ״ט. והמש״ז או׳ א׳ ובפתיחתו לה׳ אלו כתב בשם מהר״ם שיף על כבד שעיגנו בחמאה שצדד דהוי דרבנן ומותר בהנאה יעו״ש ולפי מ״ש לעיל עיגון הוי כבישול איסור דאו׳ אסור מדאו׳ ואסור בהנאה. מחב״ר או׳ י״ח. ועיין לעיל או׳ נ״ד.
(נט) שם בהגה. י״א דאסור לחתות האש תחת קדרה של עכו״ם וכו׳ ואין בזה אלא חומרא בעלמא ואין העולם נזהרין בזה. ש״ך סוף ס״ק י״ח. פר״ח או׳ ט״ז. שפ״ד או׳ י״ח. מחב״ר או׳ כ״ב. חכ״א כלל מ׳ או׳ ז׳ והגם דיש בישול אחר בישול מ״מ הבלוע בתוך הקדרה מבשר בחלב שיפלוע ויתבשל לא חשו דאין זה דרך בישול. פליתי או׳ י״ג. שפ״ד שם. מחב״ר שם. אבל בשר בקדרה בת יומא מחלב ודאי הוי דרך בישול. שפ״ד שם. מחב״ר שם. זב״צ או׳ מ״ד. והיינו בדליכא ס׳ כנגד חלב הבלוע בקדרה כמ״ש לעיל או׳ נ״ח.
(ס) שם בהגה. עוד כתבו דאין לערב מים שהדיחו בהם כלי בשר וכו׳ וליתן לפני בהמה דאסורים בהנאה. והיינו כשהדיחם במים רותחים ועירבם כך רותחים הא לא״ה אינו אסור בהנאה כיון דאינו אסור מה״ת אלא דרך בישול. ש״ך ס״ק י״ט. פר״ח או׳ י״ז. בל״י או׳ י״א. הל״פ בסעי׳ זה. בי״צ בעמ״ז או׳ כ״ע. ערוך השלחן או׳ ל״ג. והיינו בכ״ר ויס״ב. כריתי או׳ ט״ז. שפ״ד או׳ י״ט. בי״צ שם. וגם שיהיה ממשות של בשר ושל חלב בתוך הכלים. ערוך השלחן שם. אבל בכלי שני אף דמפליט ומבליע לא מבשל ושרי בהנאה. שפ״ד שם. זב״צ או׳ מ״ה. ועין לקמן סי׳ ק״ה סעי׳ ב׳.
(סא) שם בהגה. עוד כתבו דהכלי שעושין בו מים לחפיפת הראש אין לשמש בו דעושין אותו מאפר שעל הכירה ורגילות הוא להתערב שם בשר וחלב. והא דלא מיתסר מה״ע לחפיפת הראש שהרי נהנה משום דלרחוץ ראשו כיון שאינו דבר של אכילה לא חשיב הנאה כיון שאינו נהנה מגוף האיסור. ש״ך ס״ק כ׳ פר״ח או׳ י״ח. בל״י או׳ י״ב. שפ״ד או׳ כ׳.
(סב) שם בהגה. אין לשמש בו דעושין אותו מאפר שעל הכירה וכו׳ וראיתי שאין נזהרים בזה כלל ונוטלין אפי׳ אפר כירה או מתנור מקום שמבשלין שם ואפשר שסמכו כיון שזה הוא רק חשש בעלמא ומסתמא כבר נשרף כל הלחלוחית שבתוך האפר וגם נתבטל בתוך המים ונותן טעם לפגם מכח האפר וגם התשמיש להדיח כלי אכילה הוא רק ע״י עירוי וכלי שני. מנ״י על התו״ח כלל ע״ז או׳ כ״ז. מחב״ר או׳ כ״ה. יא״פ בסעי׳ זה זב״צ או׳ מ״ו.
(סג) שם בהגה. ואף לכתחלה אין בזה אלא חומרות בעלמא וכו׳ ומשמע בתו״ח כלל ע״ז דין ח׳ דבקדרות של מתכת אין להחמיר אפי׳ לכתחלה משום דאף אם היה ניתז היה חוזר ומתלבן ע״י האש יעו״ש. ש״ך ס״ק כ״א. פר״ח או׳ י״ט. לה״פ או׳ י״ג. בל״י או׳ י״ג. שפ״ד או׳ כ״א. ובתנורים שלנו בבית החורף דאין רגילין להתבשל שם כלל ודאי שרי. שפ״ד שם.
(סד) ומיהו יש ליזהר שלא לשאוב מים בכלי חלב ואח״כ בכלי בשר דפעמים שהם מלוכלכים ולא הוי נ״ט בר נ״ט להיתרא ויש למחות ביד העושים כן. שפ״ד שם. מחב״ר או׳ כ״ו יא״פ בסעי׳ זה. זב״צ או׳ מ״ז.
(סה) טריפדי״ש והוא כלי ברזל שיש לו ג׳ רגלים והוא מיוחד לשפות עליו קדרה או מחבת לבשל אסור לחמם עליו שום לחם משום דנשפך עליה רוטב רותח מבשר ומחלב וכשמחמם בה לחם בולע אותו לחם מבשר וחלב. ועוד דנראה דיש שם ממשו של בשר דהיינו שומן הנשפך וכן ממשו של חלב או גבינה דהא אין דרך לקנח או נשפשף או להדיח הטריפדי״ש כלל. ב״ד חא״ח ה׳ פסח סי׳ ר״ח. זכ״ל חי״ד או׳ ב׳ זב״צ או׳ מ״ח.
(כב) המעושן – עירבו בשר וחלב בצונן, ותלו תערובת זו מעל מקום האש, והעשן העולה, מבשל אותם.
(כג) והמבושל בחמי טבריא – מעיינות מים חמים, הנובעים מבטן האדמה. כאן מדובר במי שעירב בשר וחלב כשהם צוננים, והכניס אותם לחמי טבריה.
(כד) אין לוקין עליו – כלומר אין בזה איסור תורה, משום שאין בישול מן התורה אלא במתבשל באש. אבל יש בזה איסור דרבנן1. ואפילו אם לא חיממו אותם, אסור לאוכלם ביחד.
(כה) במי חלב – שאריות הנוזלים הנותרים אחר הפיכת החלב לגבינה. נוזל זה אינו קרוי חלב מן התורה, והמבשל בו בשר, אינו עובר על איסור תורה.
(כו) או בחלב מתה – הוּצא חלב מן הבהמה לאחר מותה, אינו בכלל האיסור, כי התורה כתבה ״בחלב אמו״, משמע רק בעודה ראויה להיות אֵם.
(כז) בַּחֲלֵב זָכָר – קורה לפעמים, שיוצא נוזל כעין חלב, גם מגופם של זִכְרי בהמות. המבשל בשר בנוזל כזה, אינו חייב מן התורה על בישולו, כי אין זה ״חלב אמו״. אבל מדרבנן הדבר אסור, כי הנוזל דומה לחלב.
(כח) שבישל דם בְּחָלָב, פטור – משני איסורים. הן איסור בשר בחלב, כי דם של בהמה, אינו נחשב בשר. והן איסור אכילת דם, כי דם שהתבשל, פטור. כפי שמשמע בדברי המחבר בהלכות מליחה2.
(כט) ואין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב – בכל אלה, אף שאין איסור תורה, יש איסור דרבנן.
(ל) וַחֲלֵב זכר לא מקרי חלב כלל – הרמ״א חולק על המחבר וסבור כי אין לחלב זכר דין חלב, וכלל לא גזרו עליו חכמים.
(לא) אינו אוסר – אפילו מדרבנן, כי אינו חלב כלל.
(לב) אוסרים המאכל כמו חלב עצמה – ואף על פי שאיסורם מדרבנן, אין הבדל בתערובות. אלא כל זמן שהתערב איסור יותר מ 1/60, התערובת אסורה. ונרחיב בדבר, בעזרת השם, להלן בהלכות תערובות.
(לג) ואפילו בבישול, יש לאסור לכתחלה – בשונה מדין בישול עוף בחלב, שחכמים לא אסרו אלא את אכילתו, ולא את בישולו. בחלב מתה ומי חלב, החמירו יותר, ואסרו גם בישול. כי מקור הנוזלים הוא מחלב בהמה, לכן החמירו בזה חומרה יתירה. המחבר גם סבור כן, שהרי אסר את הבישול.
(לד) מבשלים בהם פעמים חלב פעמים בשר – לפיכך, הקדירה בלועה גם מבשר וגם מחלב.
(לה) בא לידי בישול בשר בחלב – הבלועים בדופני הסיר. הכלים של זמנם, לא היו כמו של ימינו, כי שלנו אינם ממש בולעים. על כן היה החותה באש תחת הקדירה, עובר איסור ׳בישול בשר בחלב׳. אמנם אין זה איסור תורה, כי אין כאן חלב או בשר ממשיים רק בלועים, ואין זו דרך בישול שאסרה התורה.
(לו) דאין לערב מים – רותחים.
(לז) שהדיחו בהם כלי חלב – ואפשר להניח שיש במים האלה שאריות בשר ושאריות חלב.
(לח) דאסורים בהנאה – כי כפי שראינו, בשר בחלב אסור גם בהנאה. ושימת המים לפני הבהמות היא הנאה, כי הבהמות שלו ניזונים ממים שנתבשלו בהם גם בשר וגם חלב.
(לט) שעושין בו מים לחפיפת הראש – מציאות שכלל לא מוכרת לנו. בזמנם הכינו שמפו, מאפר כירה. אפר זה היו בו חלב ובשר, וכדי להכין שמפו, עירבוהו עם סממנים אחרים בתוך הכלי. נמצא שכלי זה בלועים בו, בשר וחלב, ויש לנהוג בו ככלי טרף, ולא לבשל בו. אמנם זו חומרה, ולא מעיקר הדין. כי מדובר באפר שאכן יש בו בשר וחלב, שהרי מבשלים על כירה זו לפעמים בשר ולפעמים חלב. עם זאת ברור גם שטעם הבשר והחלב נפגם ואינו אלא בשר וחלב שרוף (אבל אם היה זה בשר וחלב ממש, היה אסור לבשלו אפילו להכנת שמפו).
מה שלא אסרו ״שמפו״ זה בהנאה, אף שמעורבים באפר הזה בשר וחלב, זהו משום, שמעורבים בו חומרים אחרים. נמצא כי אם היו אוסרים את ה״שמפו״, היתה זו חומרה על חומרה. חומרה ראשונה שמחשיבים את האפר הזה כתערובת בשר וחלב. וחומרה שניה, כי סוף סוף, ההנאה היא מן הסממנים והחומרים שהוספו לאפר, והם אינם תערובת בשר בחלב.
(מ) להתערב שם בשר וחלב – זה דבר לא מציאותי היום כלל.
(מא) הקדירות של התנורים שבבית החורף – תנור בית החורף הוא תנור שהונחו בו קדירות מים, כדי להוציאם בעודם רותחים מן התנור, ולחמם את הבית. באותו תנור, בישלו לסירוגין גם בשר, וגם מאכלים חלביים. וכיון שהקדירות, המשמשות לחימום הבית, שהו בתנור גם בעת בישול הבשר, וגם בעת בישול החלב, יש חשש שניתז על הכלי גם מהתבשיל הבשרי, וגם מהתבשיל החלבי. אמנם אין זו אלא חומרה בעלמא, וחשש רחוק.
(מב) והמיקל לא הפסיד – כפי שהסברנו, כי בכל מקרה, אין כאן איסור מן הדין. לכן רשאי כל אחד שלא להתחשב בחומרות אלה.
1. יש ספק, אם בישול בעישון או בחמי טבריה נקרא בישול מן התורה. ולדעת המחבר, מה שמחמירים בספק מן התורה, זו תקנה דרבנן.
2. כאן בבית יוסף מביא מחלוקת אם דם שבשלו אסור מן התורה או מדרבנן ומשמע בסימן סט סעיף י שמסקנתו להקל שהמעיין בבית יוסף יראה שטעם הסמיכה בגוי בדין שם הוא משום שדם שבישלו אינו אסור אלא מדרבנן וכך כתב הבית יוסף שם בסעיף יט שדם שמלחו אינו אלא מדרבנן וכך דעתם של רוב הראשונים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
המבשל שליל בחלב חייב וכן האוכלו המבשל שליא או עור גידין ועצמות ועיקרי קרנים וטלפים הרכים בחלב פטור וכן האוכלו פטור.
שולחן ערוך
(ז) הַמְּבַשֵּׁל שְׁלִיל בְּחָלָב, חַיָּב. וְכֵן הָאוֹכְלוֹ. אֲבָל הַמְּבַשֵּׁל שִׁלְיָא, אוֹ עוֹר וְגִידִים וַעֲצָמוֹת וְעִקְּרֵי קַרְנַיִם וּטְלָפַיִם הָרַכִּים, פָּטוּר. וְכֵן הָאוֹכְלָם, פָּטוּר.
אור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) או עור וגידין ועיקרי קרניים פי׳ דוקא עיקרי קרנים שהם רכים: (או בחלב מתה אינו ר״ל דוקא שמתה מעצמה ותאמר שפטור מטעם דאין איסור חל על איסור אלא אף חלב שחוטה בכלל חלב מתה היא ופטור מטעמא דדרשינן התם בחלב אמו ולא בחלב שחוטה עכ״ל רנ״ש עכ״ה):
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ו׳-ז׳
(יז) שם במימרא דשמואל
(יח) שם בברייתא
(כב) פטור וכן האוכלם כו׳ – ה״נ איסורא מיהא איכא.
(יט) פטור – אבל איסורא איכא במבשל ובאוכל:
(כ) או עור – כמו שליא דאמר שם ל״צ קרא כו׳ וכ״ש עור כמש״ש ע״ז ב׳ העור והשליא כו׳ עור ששלקו והשליא כו׳ וכמו גידים כו׳ כמש״ש בנבלתה ולא בעור ועתוס׳ שם קי״ג ב׳ ד״ה דם כו׳:
(כא) וגידים כו׳ – קי״ד א׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טו) פטור – עבה״ט ועיין בשו״ת שבסוף ס׳ מנחת יעקב סימן ט״ז בתבשיל של חלב שנמצא בתוכו עצם חלול ויש להסתפק דלמא היה בתוכו מוח ונמס תוך התבשיל וליכא׳ ס׳ בתבשיל נגד אותו החלול שבעצם אסור דספק איסור דאורייתא לחומרא ע״ש והבל״י בשו״ת שלו סימן צ״ט התיר בזה דלא מחזקינן איסורא לומר שהיה בתוכו מוח ע״ש ועיין פמ״ג שתמה עליהם דהרי כאן משמע דעצמות הקשים בלי מוח אוסרים ג״כ מדרבנן ע״ש. עוד כתב הפמ״ג דיש להסתפק לענין עור בחלב. דאינו אלא דרבנן. אפשר באותן שעורותיהן כבשרן כגון עור השליל ועור שתחת האניה ועור בית הבושת כמ״ש הרמב״ם פ״ד מהלכות מ״א שמא דינם כבשר גם לענין בב״ח ואסור באכילה ובהנאה ע״ש:
(סו) [סעיף ז׳] המבשל שליל וכו׳ אבל המבשל שליא או עור וכו׳ פטור. וכן האוכלם פטור. אבל איסורא מיהא איכא בין באכילה בין בבישול. ש״ך ס״ק כ״ב. פר״ח או׳ כ׳ לה״פ או׳ י״ד. בל״י או׳ י״ד. הל״פ בסעי׳ זה. שפ״ד או׳ כ״ב. חכ״א כלל מ׳ סוף או׳ ו׳ בי״צ או׳ ט׳ ערוך השלחן או׳ כ״ט. זב״צ או מ״ט.
(סז) וכן המבשל העור והגידים וכו׳ במי חלב ובחלב שחוטה ובחלב זכר דאסורים באכילה מידי דהוה בשר חיה ועוף בחלב שחוטה. פר״ת או׳ ט״ו. זב״צ או׳ ן׳ ועיין לעיל או׳ מ״ח.
(סח) שם. אבל המבשל שליא או עור וכו׳ ויש להסתפק באותן שעורותיהן כבשרן כמ״ש הרמב״ם פ״ד ממ״א דין כ״א עור השליל ועור שתחת האליה ועור בית הבושת דהוי מה״ת כבשר אם לענין בב״ח אסור מה״ת באכילה ובהנאה. שפ״ד או׳ כ״ב. מחב״ר או׳ כ״ז. פ״ת או׳ ט״ו. זב״צ או׳ נ״א.
(סט) שם. וגידים ועצמות ואפי׳ עצמות הקשים אוסרים בב״ח מדרבנן ודלא כדמשמע מהמנ״י בשו״ת שבסוף התו״ח סי׳ ע״ז דאין אוסרים אלא רכים. שפ״ד שם. מחב״ר או׳ כ״ח. יא״פ בסעי׳ זה. פ״ת שם. זב״צ או׳ נ״ב.
(ע) נמצא עצם חלול בתוך מאכל חלב והיה ספק שמא היה בו מוח צידד שם המנ״י בתשו׳ הנז׳ להחמיר אבל הבל״י בקו׳ התשובות שבסוף הס׳ השייך לסי׳ צ״ט הביא דברי המנ״י הנז׳ וחלק עליו והסכים להתיר דאחזוקי איסורא לא מחזקינן. שפ״ד שם. מחב״ר או׳ כ״ט. פ״ת שם. ונראה דאותן עצמות שרגילות הוא שיש בו מוח ודרכו לצאת בבישול יש להחמיר בתבשיל מעט שאין בו ס׳ יא״פ שם. וצ״ל שיש ס׳ כנגד העצם ג״כ כמ״ש באו׳ הקודם שאפי׳ עצמות הקשים אוסרים בב״ח ואם יש לחוש שיש בו מוח צריך ס׳ כנגד העצם והמוח. ומיהו עצם יבש וישן ודאי אין חוששין לו. שפ״ד סי׳ צ״ט או א׳ ועיין עוד בדברינו לשם או׳ ח׳.
(מג) שְׁלִיל בחלב, חייב – השליל הוא עובר הנמצא במעי הבהמה, אחר שנשחטה, ודינו בשר לכל עניין.
(מד) וכן האוכלו – חייב, אם השליל התבשל בחלב.
(מה) המבשל שִׁלְיָא – השק העוטף את העובר, אין לו דין בשר, אלא נחשב לכלוך.
(מו) וְעִקְּרֵי קַרְנַיִם וּטְלָפַיִם הָרַכִּים – כל אלה אינם בשר, ובישולם בחלב אינו אסור מן התורה. זה נלמד מן הפסוק ״ומבשרם לא תאכלו״ ודרשו חכמים שדווקא הבשר אסור, אך לא העצמות ולא העור ולא הגידים ולא הקרניים ולא הטלפיים.
(מז) פטור – כלומר אין כאן איסור תורה, אבל יש איסור דרבנן בבישולם. כי מפאת היותם רכים, הם דומים לבשר.
(מח) וכן האוכלם, פטור – אבל אסור לאוכלם מדרבנן, כי נראה כאוכל בשר בחלב.
אור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״איד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
המבשל במי חלב או בחלב מתה או בחלב זכר פטור וכתב א״א הרא״ש ז״ל דנסיובי דחלבא אינה בכלל מי חלב ואסור מן התורה אלא מי חלב היינו אחר שהוציאו מן החלב כל האוכל כגון לאחר שעשו כל הגבינה מבשלים החלב והאוכל צף מלמעלה ולא נשאר בו אלא מים בעלמא זהו הנקרא מי חלב.
שולחן ערוך
(ח) יֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר, דְּנַסְיוּבֵי דַּחֲלָבָא (פי׳ חָלָב הַמִּתְמַצֶה מִקִפְאוֹן הַגְּבִינָה), אֵינָם בִּכְּלָל מֵי חָלָב, וְאָסוּר מִן הַתּוֹרָה. אֶלָּא מֵי חָלָב הַיְנוּ אַחַר שֶׁעוֹשִׂים הַגְּבִינוֹת מְבַשְּׁלִים הַנַּסְיוּבֵי, וְהָאֹכֶל צָף מִלְּמַעְלָה, וְלֹא נִשְׁאָר בּוֹ אֶלָּא מַיִם בְּעָלְמָא. זֶהוּ הַנִּקְרָא מֵי חָלָב.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטביד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ח) כתב א״א הרא״ש ז״ל דנסיובי דחלבא אינה בכלל מי חלב ואסורים מן התורה וכו׳ בפ׳ כ״ה (חולין קיד.) אהא דתניא המבשל במי חלב פטור וכ׳ התוס׳ דאיסורא מיהא איכא דהא כותח מנסיובי חלבא כדאיתא פרק אלו עוברין ואמרינן לעיל דאסור לאכול בשר בכותח וכתב ע״ז ואני אומר דנסיובי מן התורה אסירי והא דתניא דפטור במי חלב היינו לאחר שהוציאו מן החלב כל האוכל וכו׳ ואפשר דאיסורא דרבנן מיהא איכא לבשל בו בשר מדקתני פטור ולא קתני מותר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) באו״ה כלל ל״א ואם נפל חלב זכר על בשר או בקדרה של בשר אינו אוסר דלא מיקרי חלב אפי׳ מדרבנן לאסור תערובתו אבל מי חלב וחלב טמאה דינו כשאר חלב וכן חלב שחוטה לאסור תערובתן עכ״ל, ומ״ש דחלב טמאה אוסר תערובתה לא ידעתי למאי נ״מ ת״ל דאוסרת משום טמאה וצ״ע:
(ז) וכתב הרא״ש ז״ל דנסיובי דחלבא אין בכלל מי חלב (ואסור מן התורה האי אסור ר״ל וחייב מלקות {עד כאן המגיה}). והא דסתם בסימן פ״א שכתב שם פלוגתא במי חלב של בהמה טהורה אי מותר לאוכלו אי לא ולא חילק בזה נראה דה״ט משום דנוהגין בו היתר בכל כמו שמסיק שם ולפיכך לא רצה להאריך ולפרש במה המה אוסרין מי חלב וע״ש מ״ש ב״י על דברי רבי אליעזר שאסר מי חלב:
(ה) כתב הרמב״ם המבשל בחמי טבריה כו׳ כבר הקשה בית יוסף על דברי רבינו ששינה לשון הרמב״ם ולי נראה דאפשר לומר דבכוונה שינה לאורויי דס״ל להרמב״ם דדם שבשלו בחלב אעפ״י שאין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב מכל מקום לוקים עליו משום דם ולפי דבדברי הרמב״ם אפשר לפרש דלא קאמר אין לוקין על אכילתו אבל לוקין עליו משום ד״א אלא במבשל בשר בחלב מתה אבל בשל דם בחלב אינו לוקה אף משום דם מדאמר בפרק הקומץ רבה דם שבשלו אינו עובר עליו וכך מוכח קצת לשון הרמב״ם דכתב לשון יחיד ואינו לוקה על אכילתו משום בשר בחלב דמשמע דלא קאי אלא אחלוקה אחת מן החלוקות ומסתמא דלא קאי אלא בבשל בשר בחלב מתה מטעם דאמרן לכך העתיק רבינו דם שבשלו בחלב מחלוקה שכתבה הרמב״ם וקבעה בחלוקה הראשונה לאורויי דאף בדם שבשל בחלב לוקה עליו משום דם ואין צ״ל במבשל בשר בחלב מתה ולכך כתב רבינו אח״כ בסתם או בחלב מתה פטור ולא הוצרך לפרש דאין לוקין על אכילתו משום בשר בחלב אבל לוקה עליו משום נבלה משום דנלמדנו במכ״ש ממבשל דם שכתב תחילה ועיין בב״י שהביא ראיה מפירש״י דפכ״ה גבי לב דדם שבשלו חייב עליו כרת אבל הרשב״א ס״ל דהלכתא דדם שבשלו אינו עובר עליו כדכתב רבינו על שמו ס״ס ע״ז:
(יט) טור בשם אביו הרא״ש שם בפסקיו:
(°) ציינתי בסי׳ פ״א סעיף ו׳
(כג) אינם בכלל מי חלב – ע״ל סי׳ פ״א ס״ה ובמ״ש שם.
(כ) בכלל – עיין בסי׳ פ״א ס״ה מ״ש שם בשם הש״ך דלא תיקשי דברי הש״ע אהדדי ע״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(עא) [סעיף ח׳] יש מי שאומר דנסיובי דחלבא אינם בכלל מי חלב ואסור מה״ת אלא מי חלב היינו אחר שעושין הגבינה וכו׳ וכ״ה דעת כמה פו׳ והסכמת הש״ע דנסיובי דחלבא אסורים מה״ת ומי חלב אסורים מדרבנן. כנה״ג בהגב״י או׳ כ״ו ואו׳ כ״ז. ב״ד חי״ד סי׳ ל״ד. וכ״כ המחב״ר או׳ ל׳ דכ״ה דעת הש״ע ואעפ״י שכתב זה בשם יש מי שאומר ודלא כשו״ת אהל יוסף חי״ד סוף סי׳ כ״ד. וכ״כ השפ״ד או׳ כ״ג ולענין דינא אין לנו אלא דברי המחבר ואפי׳ בהפ״מ יש לאסור בהנאה. והב״ד המחב״ר שם. בי״צ בעמ״ז או׳ כ׳ מק״מ או׳ כ״ז. זב״צ או׳ נ״ד.
(עב) חולה שאמר הרופא שצריך לבשל תרנגול שלם במים הנופלים מהגבינה לחה שהוא נסיובי מבלי מליחת התרנגול כדי להוציא המים באלנבי״ק וזהו רפואתו לשתות אותם מים, כה יעשו להנצל מהאיסור יצלו התרנגול כדי שלא יהא בו איסור דם. ותחלה יבשלו המים הנופלים מהגבינה. ויסננו אותם ויקחו המים צלולים ואותם המים יבשלו עם התרנגול באלנבי״ק וישתה החולה אעפ״י שאין בו סכנה. ב״ד שם. שו״ג מחו׳ או׳ א׳ מחב״ר או׳ ל״א. יא״פ בסעי׳ זה. זב״צ או׳ נ״ה.
(עג) מי שהיה מדוכא ביסורין ר״ל שאין בו סכנה וצוו הרופאים שלא ישתה שום משקה רק המים הנעשים ע״י כלי האנבי״ק מהמימי חלב שאחר שעשו הגבינה משימין המים הנשארים באנבי״ק ומעלים זיעה ויוצאים ע״י סמפונות מים שאין בהם טעם ולא ריח חלב כלל יש להתיר לשתותו תוך הסעודה שאוכל בה בשר ואם ירצה להחמיר להדיח פיו במים קודם השתיה תע״ב. מכתם לדוד סי׳ ט״ו. עיקרי הד״ט חי״ד סי׳ יו״ד או׳ ד׳ זכ״ל ח״ג חי״ד או׳ נ״ה שבאו׳ ב׳ זב״צ שם.
(מט) דְּנַסְיוּבֵי דַּחֲלָבָא – ראינו למעלה שמי חלב אינם נחשבים חלב. והסברנו שם, כי מי חלב הם המשקה הנשאר אחר הפיכת החלב לגבינה. כאן מביא המחבר, דעה החולקת על קביעה זו.
(נ) ואסור מן התורה – המשקה הנותר אחר הפיכת החלב לגבינה, דינו חלב, לדעה זו. אבל אחר שיבושל הנוזל, כל מה שיישאר ממנו, אחר סילוק השאריות, הוא המוגדר מי חלב, שאינו נידון כחלב.
(נא) זהו הנקרא מי חלב – ונוהגים להחמיר כדעה זו.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חבאר הגולהש״ךבאר היטביד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
חלב הנמצא בקיבה לדעת רב אלפס אינו חלב ומותר לבשל בו בשר אפילו בצלול שבה וכ״כ הרמב״ם ורש״י אסרו וכתב שהוא חלב גמור אפילו הקרוש שבה כ״ש הצלול.
שולחן ערוך
(ט) חָלָב הַנִּמְצָא בַּקֵּבָה, אֵינוֹ חָלָב, וּמֻתָּר לְבַשֵּׁל בּוֹ בָּשָׂר אֲפִלּוּ בַּצָּלוּל שֶׁבָּהּ (טוּר בְּשֵׁם רִי״ף וְרַמְבַּ״ם). וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹסֵר (תוס׳ ורא״ש ור״ת ורשב״א ור״ן), {וְכֵן נוֹהֲגִין}.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עט״זש״ךבאר היטביד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ו
(ט) חלב הנמצא בקבה לדעת הרי״ף אינו חלב וכו׳ כבר כתבתי בסימן פ״א שהרי״ף גורס במסקנא בפ׳ כ״ה דכשרה שינקה מן הטריפה מעמידין בקבתה וכ״ש טריפה שינקה מן הכשרה משום דחלב המכונס בקבה פירשא בעלמא הוא ולפיכך כתבה שם בשמעתא דכחל דהא דתניא קבה שבשלה בחלבה אסורה קודם חזרה נשנית אבל האידנא הא איפסיקא הלכתא בהדיא דמעמידין בקבת נבילה דפירשא הוא ונראה שהוא מפרש דכי אמרינן פירשא בעלמא הוא היינו לומר דנפק ליה מתורת אוכל וחשיב כפרש וטנופת וכ״פ הרמב״ם בפט״ו מהמ״א אבל רש״י אינו גורס במסקנא דפרק כ״ה כשרה שינקה מן הטרפה דההיא קיבתה אסור וכ״נ שהוא דעת הר״ן ור״ת מקיים הגירסא אלא שמחלק בין צלול לקרוש שכל שהוא צלול עדיין שם חלב עליו והיינו ההיא דקבה שבשלה בחלבה אסור והא דאסיקנא דכשרה שינקה מן הטרפה קיבתה מותרת משום דחלב המכונס בה פירשא בעלמא הוא היינו דוקא בחלב הקרוש שבה שכיון שנקרש יצא מתורת חלב והוי פירשא בעלמא כתבו התוספות שם ואותן הקרוש לפי דבריו אפי׳ נמלח בתוך הקבה מותרין והרשב״א אע״פ שבחידושיו כתב שנראין דברי רבינו תם בת״ה כתב המבשל בחלב שבקבה אפי׳ היה צלול מותר דאינו אלא כפירשא בעלמא ויש מי שאוסר בצלול אבל בנקרש בחיי הבהמה מותר דכיון שנקרש במעי הבהמה חשוב כפרש והגאונים מסכימים להתיר עכ״ל נראה מדבריו אלא שהוא סובר כדברי הגאונים והרא״ש בס״פ כ״ה דחה סברת הרי״ף וכתב סברת רש״י ואח״כ סברת ר״ת וכתבתי לשונו בסימן פ״א ומשמע לרבינו שמאחר שהביא דברי רבי׳ תם באחרונה דהכי ס״ל ול״נ שהוא נוטה לדעת רש״י שהרי כתב שאין הלשון מוכח כגירסת רש״י (רב אלפס) אלא שהוגה אח״כ בספרים ועוד שכתב ור״ת היה אומר דלגירסא זו יש לחלק וכו׳ משמע דאיהו לא סבר לה לאותה גירסא:
כתב המרדכי שיש מי שסובר דחמאה וחלב הצלול כשחזר ונקפה נעשה פירשא ע״כ ומתוך דברי הרשב״א שכתב נקרש בחיי הבהמה יתבאר לך שאינו סובר כן וכן הוא משמעות דברי הפוסקים ז״ל:
ולענין הלכה כיון שהרי״ף והרמב״ם מסכימים לדעת אחת הכי נקטינן דבין קרוש בין צלול פירשא בעלמא הוא וכן נהגו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) חלב הנמצא בקיבה לדעת הרי״ף כו׳ אפילו בצלול שבה ואף על גב דתנן כשרה שינקה מן הטריפה חלב הנמצא בקיבתה אסורה וכמש״ה לעיל סימן פ״א הרי״ף ס״ל דאותה משנה קודם חזרה נשנית אבל מסקנא דשמעתין ס״ל דמותר וגורס בגמרא דמותר להעמיד בקיבה כשירה שינקה מן הטריפה אבל ר״ת ה״ל שאסור ומחלק בין צלול לקרוש אשיר״י ור״ן (ועיין בב״י בסימן פ״א ובכאן {עד כאן המגיה}):
(יב) חלב הנמצא בקיבה לדעת רב אלפס אינו חלב אלא פירשא בעלמא הוא ועד״ר:
(ו) וכתב א״א הרא״ש דנסיובי דחלבא וכו׳ ע״ל סוף סי׳ פ״א הביא ב״י דברי הרא״ש דאף להר״ר שמחה דמי חלב שרי באכילה מ״מ לא לקי עליה בבשר בחלב דקרא קאמר בחלב אמו כמו שיוצא מן האם מעורב עם האוכל וכו׳:
רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ו
(ז) ויש מי שאוסר – פי׳ בצלול דוקא והוא לדעת ר״ת ורש״י אוסר אפי׳ בקרוש ולא ס״ל פירשא בעלמא הוא ופסק רמ״א כר״ת ורש״ל פרק כ״ה סי׳ ק״ז פסק כרש״י וז״ל קולא גדולה להתיר בקרוש כי מי יודע מה שיעור הקרישה אפשר אפילו לסברתו דוקא אם הוא קרוש ואין בו לחלוחית חלב כלל והעיקר כרש״י עכ״ל.
(כד) אינו חלב – דנפקא ליה מתורת אוכל וחשיב כפרש וטנופת.
(כה) ויש מי שאוסר – פי׳ בצלול וכמ״ש לעיל בסי׳ פ״א ס״ו וע״ז כתב הרב בהג״ה וכן נוהגין וכדכתב בהג״ה בסעיף י׳ לחלק בין קרוש לצלול ואף לכתחלה משמע בת״ח כלל ס״ה דמותר בקרוש ע״ש מיהו בצלול דעתו דאפילו בדיעבד אסור וכדכתב בהג״ה בס״י מיהו נראה דלכתחלה אסור אף בקרוש משום מראית העין כמ״ש בסעיף ד׳ ועיין בס״ק ז׳ ומהרש״ל פכ״ה סי׳ ק״ז פסק דאפילו קרוש חשוב חלב ממש מדינא כרש״י וכן נראה דעת הר״ן (וכן דעת הרוקח סי׳ תס״א וצ״ע דבסי׳ תס״ד משמע דמחלק בין קרוש לצלול ע״ש) וכן דעת האו״ה ריש כלל מ״ו.
(כא) בקיבה – דנפקא ליה מתורת אוכל וחשיב כפרש וטנופת:
(כב) שאוסר. כ׳ הש״ך פי׳ בצלול וע״ז כ׳ רמ״א וכן נוהגין ומשמע בת״ח דאף לכתחלה מותר בקרוש מיהו בצלול דעתו דאפי׳ בדיעבד אסור ונראה דלכתחלה אסור אף בקרוש משום מראית עין ומהרש״ל פסק דאפי׳ קרוש חשוב חלב ממש מדינא וכן נראה דעת הר״ן ודעת או״ה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(עד) [סעיף ט׳] חלב הנמצא בקיבה אינו חלב וכו׳ דנפקא ליה מתורת אוכל וחשיב כפרש וטנופת. ב״י. ש״ך ס״ק כ״ד.
(עה) שם. ויש מי שאוסר. פי׳ בצלול וכמ״ש לעיל בסי׳ פ״א סעי׳ ו׳ וע״ז כתב הרב בהגה וכן נוהגין וכדכתב בהגה בסעי׳ יו״ד לחלק בין קרוש לצלול ואף לכתחלה משמע בתו״ח כלל ס״ה דמותר בקרוש יעו״ש מיהו בצלול דעתו דאפי׳ בדיעבד אסור וכדכתב בהגה בסעי׳ יו״ד מיהו נראה דלכתחלה אסור אף בקרוש משום מראית העין ורש״ל פכ״ה סי׳ ק״ז פסק דאפי׳ קרוש חשוב חלב מדינא כרש״י וכן נראה דעת הר״ן וכן דעת האו״ה ריש כלל מ״ו. ש״ך ס״ק כ״ה. ולענין דינא כבר כתבנו בכמה מקומות דהיכא שסותם הש״ע להיתר ואח״כ כותב ויש מי שאוסר דחושש לדעת האוסר לכתחלה ואין להתיר אלא בהפ״מ או בשעת הדחק ודעת הרמ״א לאסור אפי׳ בדיעבד בצלול אלא דהכא כיון שרבו האוסרים אפי׳ בקרוש ע״כ בקרוש יש לחוש לכתחלה ובצלול יש להחמיר ולאסור אפי׳ בדיעבד כדברי רמ״א וכמ״ש הש״ך וכ״פ זב״צ או׳ נ״ו דהכא יש להחמיר ולאסור בצלול אפי׳ בדיעבד כדברי רמ״א ור״ל אפי׳ להספרדים ההולכים על פסק הש״ע הכא יש להחמיר כדברי רמ״א. ומיהו עיין בדברינו לאו״ח סי׳ תס״ח או׳ נ״ח שכתבנו אף במקום שנהגו להחמיר כרמ״א מ״מ אין למחות במי שעושה כפסק הש״ע יעו״ש. ועיין לקמן או׳ צ״ח.
(נב) אפילו בַּצָּלוּל שבה – בהמה שינקה חלב, ולאחר ששחטו אותה, מצאו חלב בקיבתה. אין לו דין חלב, ואין איסור לבשלו עם בשר. כי החלב עבר שינוי במערכת העיכול של הבהמה, ועוּבַּד בחומצות הקיבה.
(נג) ויש מי שאוסר – אם הוא צלול. מעיקר הדין, הלכה כדעה ראשונה. אבל נוהגים להחמיר, כדעה זו.
(נד) וכן נוהגין – להחשיב את המשקה הצלול שבתוך הקיבה, כחלב. למעשה, גם הספרדים חוששים, לכתחילה, לדעה זו.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עט״זש״ךבאר היטביד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
ור״ת חילק הקרוש שבה אינו חלב אבל הצלול הוא חלב.
לפיכך אם מלח הקיבה בחלבה נאסר משום בשר בחלב דמליח כרותח וכן אם עמד בה יום אחד דכבוש כמבושל.
שולחן ערוך
(י) חָלָב הַנִּמְצָא בַּקֵּבָה {לְכַתְּחִלָּה אֵין לְהִנִּיחוֹ בַּקֵּבָה עַד שֶׁיִּצְטַּנֵּן הֶחָלָב בְּתוֹךְ הַקֵּבָה (אָרֹךְ כְּלָל י״ח בְּשֵׁם רַבִּי שִׂמְחָה וְהַגָּהַת אֲשֵׁרִי), אֲבָל בְּדִיעֲבַד אֵין לָחוּשׁ עַד} שֶׁנִּמְלַח בְּקֵבָתָהּ, אוֹ שֶׁעָמַד בּוֹ יוֹם אֶחָד, אָסוּר לְהַעֲמִיד בּוֹ. {הַגָּה: וְאִם הֶעֱמִיד בּוֹ, אִם הוּא הַצָּלוּל אוֹסֵר כָּל הַגְּבִינוֹת עַד שֶׁיְּהֵא ס׳ בֶּחָלָב שֶׁהֶעֱמִיד נֶגֶד הַקֵּבָה הָאֲסוּרָה. וְאִם הָיָה ס׳ בֶּחָלָב, הַכֹּל מֻתָּר. וְאִם הָיָה הַקֵּבָה קְרוּשָׁה, אֵינָהּ אוֹסֶרֶת כְּלוּם, אֲפִלּוּ לֹא הָיָה ס׳ בֶּחָלָב נֶגֶד הַקֵּבָה (לְדַעַת רַבֵּנוּ תָּם). וְאִם הָיָה הַקֵּבָה צָלוּל מִתְּחִלָּה, וְנִקְרַשׁ, יֵשׁ לוֹ דִּין צָלוּל (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם רַשְׁבָּ״א וּבְשֵׁם הַפּוֹסְקִים). וְיֵשׁ מְקִלִּין בְּזֶה (ש״ד בְּבֵית יוֹסֵף בְּשֵׁם הַמָּרְדְּכַי), וּבִמְקוֹם הֶפְסֵד יֵשׁ לְהָקֵל. עוֹר הַקֵּבָה, לִפְעָמִים מוֹלְחִים אוֹתוֹ וּמְיַבְּשִׁין אוֹתוֹ, וְנַעֲשֶׂה כְּעֵץ, וּמְמַלְּאִים אוֹתוֹ חָלָב, מֻתָּר; דְּמֵאַחַר שֶׁנִּתְיַבֵּשׁ הָוֵי כְּעֵץ בְּעָלְמָא, וְאֵין בּוֹ לַחְלוּחִית בָּשָׂר (בֵּית יוֹסֵף בְּשֵׁם שִׁבּוֹלֵי לֶקֶט).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ד׳:י״ט, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ז
(י) ומה שכתב לפיכך אם מלח הקבה בחלבה נאסר וכו׳ כן כתב רש״י בסוף פרק כ״ה וחלק על המתירין משום דהוי נ״ט בר נ״ט דלא דמו כלל משום דכיון שיש בחלב זה טעם מהבשר נעשה חתיכת איסור וכשמתערב עם חלב הגבינה הרי הוא אוסרו ואע״פ שרש״י פוסק שם דבכל שהוא אוסר משום דהוי מין במינו לא חשש רבינו לכתוב כך אלא כתב שאם העמיד בה גבינות אינו אוסר עד שיהא בה בנ״ט וזהו מפני שהוא כתב בסי׳ ק״ח שמסקנת הרא״ש כדברי האומר דמין במינו בששים וסתם בזה דבריו כאן כדעת הרא״ש והשיעור שצריך שישהא במליחה לשיחשב כרותח נתבאר בסי׳ ס״ט גבי מולח בכלי שאינו מנוקב ושיעור מליחתו לשיהיה כרותח כתב רבי׳ בסימן צ״א:
(יא) ומה שכתב וכן אם עמד בה יום אחד דכבוש כמבושל יתבאר בסי׳ ק״ה בס״ד. ומשמע מדברי רבינו דלסברת הרי״ף והרמב״ם אפי׳ נמלח קבה בחלבה או עמד בה כמה ימים מותר להעמיד בה דכיון דאינה חלב אלא פירשא ל״ל בה בין בצלול בין בקרוש ולר״ת נמי בקרוש שרי וכן משמע מתשובת רשב״א שהביא המרדכי דטעם היוצא מן הבשר נעשה פרש כשנבלע בקבה והטעם משום דאין כח בטעם שקבל פרש זה מן העור לכשיתחבר אח״כ עם חלב גמור שממנו נעשה גבינה שיוליך עמו טעם בשר ויעשה אח״כ בשר בחלב שהרי דגים שקבלו טעם בשר מותר לחברם אח״כ עם חלב וכ״ש זה שהוא פרש ודבר בטל שאין בו כח לקבל טעם בשר ולהוליך זה הטעם עמו לחבר אותו עם חלב הגבינה הנקפא בו לעשות אז בשר בחלב דהוי גרוע מנותן טעם בר נ״ט מצד שהוא פרש גמור אבל רבי׳ ירוחם כתב שיש מי שכתב דאפי׳ לפי שיטת הגאונים אם נמלח הקבה בתוך העור שאסור להעמיד בה גבינה שאע״פ שהיא פרש בעלמא מ״מ כבר לקחה טעם בשר וכשמעמיד בה הו״ל בשר בחלב וכ״נ עיקר ע״כ וכ״נ ממ״ש המרדכי בשם אבי״ה וספר התרומה וכתב עוד יש מי שכתב שאם עמד ימים רבים החלב כנוס בתוך הקבה ליבשו (עד שנעשה יבש) שנאסר שהרי הוא ככבוש והרי הוא כמלוח וכ״ש אם העמידו בעשן ליבשו עד שנעשה יבש והוא כמו קבה שנמלחה בעורה ולא מטעם בשר בחלב שכבר אמרנו דבשר בחלב אפי׳ תרו ליה כולי יומא כשרה אלא מטעם אם הוא קיבת נבלה או טריפה או לפי מה שכתבתי כי אפי׳ שהקבה פירשא בעלמא מ״מ לקח טעם העור ומעמיד החלב בבשר עכ״ל:
ולענין הלכה נראה דאפי׳ לדידן דנקיטינן כהרי״ף והרמב״ם יש להחמיר שלא להעמיד בחלב הקיבה שנמלח בקיבתה או שעמד בו יום אחד ומיהו היכא שהעמיד כבר בדיעבד נראה שיש לסמוך על דברי המתירין:
כתב בשבלי הלקט עור קיבה שמולחין ומייבשין אותו וממלאין אותו חלב מותר דכיון שנתייבש העור הוי כעץ בעלמא ואין בו שום לחלוחית בשר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) ע״ל סי׳ פ״א כיצד נוהגין בזה או כהרי״ף והרמב״ם או כר״ת ואשר״י או כרש״י:
(ז) וכ״מ בש״ד:
(ח) ונראה שמה שדימה זו לדגים שעלו בקערה דלא דמי כלל דהתם לא קיבל טעם מן הבשר עצמו אלא מן הקערה שקבלה טעם מן הבשר והוי נ״ט בנ״ט לאפוקי כאן שקיבל טעם מן הקבה הוי טעם ראשון אלא נ״ל טעם המתירים משום דלא מיחשב טעם הואיל והחלב הוי פירשא גם הטעם שקיבל מן הבשר הוי פירשא כן נ״ל. ועוד נראה דמ״ש סתם בדיעבד שרי היינו לפי סברתו דס״ל דנקטינן כרי״ף ורמב״ם כמו שפסק בהדיא אבל לפי מ״ש לעיל סי׳ פ״א דיש להחמיר כר״ת אם היה צלול טריפה ואם העמיד בה גבינות אם יש בהן בנ״ט אסור מיהו אם יש ס׳ לבטל שרי דלא כמרדכי פכ״ה ד׳ תש״מ ע״ב בשם הרשב״א דאינו בטל בס׳ דהואיל והוא מעמיד אינו בטל ואף ר״ת דס״ל דבטל לא אמר כן להלכה למעשה עכ״ל וכ״פ באו״ה ובהגש״ד סי׳ פ״ג כתב דבדיעבד יש לסמוך אד״ת ולהתיר אם העמיד בקבה אסורה אם אינו בנ״ט עכ״ל ונ״ל דדברי הטור צ״ע דכאן פסק דבטל בס׳ ובא״ח סימן תמ״ב דבר המעמיד חשוב בעין ואינו בטל ובב״י האריך בזה והביא הרבה פוסקים שס״ל דבדבר המעמיד לא בטיל ואפי׳ איכא ס׳ נגדו מלבד בשר בחלב דאפילו העמיד בעור קבה עצמה בטל בס׳ דב״ח בטעמא תלה רחמנא דדרך בישול אסרה תורה משא״כ במעמיד בעוד נבילה דאזלינן בתר מעמיד ואינו בטל כ״כ הרשב״א והר״ן פא״מ והרמב״ם פ״ג מהמ״א עכ״ל, ונראה שזו היא סברת הטור ועוד נראה לתרץ ממ״ש המרדכי דלעיל בשם ר״ב להתיר וכתב טעמא דמסתמא לא העמיד הגבינה מקבה שכולה אסורה דהיינו הצלול אלא גם מן הקרוש ואין רגילות שיתנו קבה להעמיד החלב שלא יהא בה מקבה הקרוש וגם פעמים יהיה קרוש יותר והו״ל זה וזה גורם כו׳ דנראה דר״ל מטעם זה אין להחשיבו דבר המעמיד דהא זוז״ג ומיהו ס׳ צריך נגד הצלול ובזה מיושב דברי הטור דכאן פסק דבטל בס׳ היינו מטעם שפי׳ ר״ב כנ״ל:
(ט) כ׳ באו״ה כלל י״ח כתב בא״ז פ״ב רע״ז וכ״ה בהג״א שר׳ שמחה אוסר קבה שנשתהא בתוכה חלב עד לאחר שנצטנן בתוכו משום בשר בחלב אפי׳ לא נמלח עמה לפי שהחלב המוץ וחריף שהרי מעמידין בו עכ״ל אמנם בדיעבד יש לסמוך אדברי הפוסקים דלא אסרי אלא ע״י מליחה וכתב בשם מהר״י טרושין דלאחר שהוציאו החלב מן הקיבה מותר למלוח אח״כ לכתחלה עם הבשר ואין לו דין כחל רק שאר בשר לאחר שהודח מחלבו עכ״ל:
(יג) לפיכך אם מלח הקיבה בחלבה נאסרה מדרבנן ועד״ר:
(ז) חלב הנמצא בקבה וכו׳ באשיר״י ס״פ כ״ה כתב תחלה גירסת רב אלפס וכתב עליו ולא משמע כן וכו׳ ואח״כ כתב דרש״י לא גרס ליה וכתב עליו ואין הלשון מוכיח כגירסת רש״י וכו׳ ואח״כ כתב ור״ת היה אומר דלגירסא זו יש לחלק וכו׳ מדהקש׳ על גירסת רב אלפס וגי׳ רש״י ועל חילוקו של ר״ת לא הקשה כלום אלמא דמסקנתו כר״ת והב״י כתב דנ״ל שדעת הרא״ש נוטה לדעת רש״י שהרי כתב וכו׳ ולא הבנתי דבריו ואולי ט״ס הוא וצריך להגיה שדעת הרא״ש נוטה לדעת הרי״ף:
רמב״ם מאכלות אסורות ד׳:י״ט, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ז
(כ) טור וכתב רבינו ירוחה דאפי׳ לשיטת הרי״ף והגאוני׳ שאף ע״פ שהוא פרש בעלמא מ״מ כבר לקחה טעם בשר וכשמעמיד ה״ל בשר בחלב
(ח) שנמלח בקיבתה – והשיעור שישהה במליחה לחשוב כרותח נתבאר בסי׳ ס״ט סעיף י״ח ושיעור מליחתו שיהיה כרותח בסי׳ צ״א סעיף ה׳.
(ט) אסור להעמיד בו – פי׳ שלא יתן מאותו חלב שנמלח בקיבה או הועמד בה יום אחד לחלב בשביל שיקפיא לעשות ממנה גבינה.
(י) עד שיהא ס׳ בחלבקשה לי לדעת הרא״ש שכתב כן לדעתו שכתב בסי׳ ק״ח דמין במינו בס׳ כמ״ש ב״י והא כאן מיירי לענין מליחה והרא״ש ס״ל בסי׳ ק״ה ובכמה דוכתי דאין מליחה אוסרת יותר מכדי קליפה ובבישול דוקא בעינן ס׳ וצ״ל דכיון שיש כאן חלב הוי ליה כאיסור שמן דאסור להרא״ש כל החתיכה כמ״ש בסי׳ ק״ה ואע״ג דבסוף סי׳ ק״ה מביא ב״י בשם רשב״א וז״ל דברים אלו שאמרנו אפילו בבשר בחלב שהחלב אינו מפעפע מ״מ הרא״ש והטור לא ס״ל הכי וכן מוכח בסי׳ צ״ב סעיף ב׳ כמ״ש שם אך קשה דבסי׳ ק״ה סעיף ז׳ מוכח דלא אמרינן חלב הוי איסור שמן כמו שהוכחתי שם וצ״ע רב ליישב זה.
(יא) ואם היה הקיבה קרושה אינה אוסרת – דפירשא בעלמא היא וא״ל מ״מ יאסור משום טעם בשר שנבלע באותו פירשא כתב ב״י דהוי כנותן טעם בר נותן טעם כמו בדגים שעלו בקערה ובד״מ חלק על זה דלא הוי כנ״ט בר נ״ט כיון שקבלה החלב טעם מהקיבה הוי כטעם ראשון אלא הטעם דגם טעם בשר הנבלע בה הוי כפירשא בעלמא.
(כו) לכתחלה אין להניחו כו׳ – הטעם מפורש שם שחלב הקיבה חריף וחמוץ שהרי מעמידין בו.
(כז) שנמלח בקיבתה – ז״ל ב״י והשיעור שצריך שישהה במליחה שיחשב רותח נתבאר בסי׳ ס״ט גבי מולח בכלי שאינו מנוקב ושיעור מליחתו לשיהי׳ רותח כתב רבינו סי׳ צ״א עכ״ל וא״כ דעתו שצריך שישהה במליחתו כדי שיתנו על האור ויתחיל להרתיח וכדלעיל סי׳ ס״ט סי״ח וצריך שיהא נמלח כ״כ שאינו נאכל מחמת מלחו וכדלקמן סי׳ צ״א ס״ה ונראה דאף לדידן דקים לן במליחה לאסור מיד וכן אפילו לא נמלח רק מעט כדרך שמולחין לצלי מ״מ יש להתיר כאן בדיעבד אם העמידו בו גבינות אם לא נמלח בכה״ג כיון דבלאו הכי הרבה פוסקים והמחבר מכללם חשבי ליה כפרש בעלמא אפילו לצלול וגם הוא מילתא דרבנן דמן התורה אינו אסור אלא דרך בישול ולא ע״י מליחה.
(כח) או שעמד בו יום א׳ – פירוש מעל״ע דהוי ככבוש.
(כט) אסור להעמיד בו – משמע דאין חילוק בין קרוש לצלול והיינו לכתחלה ואע״ג דמותר לבשל בקרוש אפילו לכתחלה וכמ״ש בס״ק כ״ה התם שאני שאין כאן איסור אלא משום חלב וכיון דקרוש הוא הוי כפירשא אבל הכא נהי דפירשא הוא מ״מ כיון דנמלח או שהה מעל״ע בקיבה ע״כ קבלה טעם מעור הקיבה ולהכי אסור לכתחלה להעמיד בו גבינות מיהא לענין דיעבד דעת המחבר בספרו ב״י דיש להתיר בכל ענין ולכך סתם כאן ואין כן דעת הרב בהג״ה.
(ל) עד שיהא ס׳ בחלב כו׳ – כלומר עד שיהא ס׳ בחלב שהעמיד ונעשו גבינות נגד החלב שהיה בקיבה שנאסרה בקיבה משום בשר בחלב ולכאורה קשה אמאי סגי בס׳ הא החלב שבקיבה אסור מעצמו שנעשית נבלה וה״נ אמרינן לקמן ר״ס ק״א דאין דין חתיכה הראויה להתכבד אלא אם איסורא מחמת עצמה כגון נבילה ובשר בחלב ע״כ וא״כ כאן כיון שהוא דבר המעמיד אפי׳ באלף לא בטיל וכמ״ש בסעיף י״א וכ״כ המרדכי פרק כ״ה ותשובת מיימוני סימן י״ח ע״ש תשובת הר״ר שמשון ב״א במעשה שעשו גבינות מחלב שבקיבה ונמצא לאחר זמן בתוך השק שהחלב היה בו מעט מן הדקין שהגבינות אסורות כיון שהאיסור מעמיד היינו נותן טעם עכ״ל ואף שהטור כתב גם כן כמ״ש הרב י״ל דהטור ס״ל דדבר המעמיד שאסור בטל בס׳ וכדעת ר״ת במרדכי ובתשובת מיימוני שם וי״ל דדוקא דבר המעמיד שאסור מעצמו ממש כגון נבילה אמרינן דלא בטיל משא״כ הכא שאין המעמיד אסור מעצמו אלא משום תערובת בשר בחלב ולכך בטיל שפיר (ואפי׳ אי נימא דבשר בחלב ממש שנאסר ע״י בישול חשיב כגופו של איסור ואם העמידו בו אח״כ אוסר במשהו מ״מ הכא כיון דלא נאסר אלא על ידי מליחה וכבוש דאינו אלא מדרבנן ס״ל להרב דלא חשיב כגופו של איסור לענין שיאסור במעמיד בכל שהוא ע״ש מיהו באו״ה כלל מ״ז דין ח׳ איתא שאלה אי כבוש חשוב כמבושל לענין זה ונראה דס״ל להרב להקל בזה) ותשובת רבי שמשון ב״א אזיל לטעמי׳ דס״ל דאפילו מעמיד בעור קיבת כשירה לא בטיל וכמבואר בדבריו שם אבל לדידן דלא קי״ל הכי וכמ״ש המחבר בסי״א א״כ נהי דאסרינן החלב משום שבלעה מהקיבה מ״מ בס׳ סגי ודוק ודוחק קצת.
(לא) ואם היה הקיבה קרושה כו׳ – כלומר אם היה החלב שבקיבה קרושה אינה אוסרת כלום אפילו לא היה ס׳ בחלב שהועמד נגד החלב שבקיבה והטעם דבקרוש חשיב החלב כפירשא בעלמא וליכא למימר עכ״פ קבלה טעם מעור הקיבה ונותן טעם בגבינות ולא הוי נ״ט בר נ״ט להיתירא דהא טעם השני דאיסורא הוא ודמי לבצלים שבלועים מבשר ובשלם בקדרה חולבת שכתב הט״ו סימן צ״ד ס״ו דצריך עכ״פ ס׳ נגד הבשר שבבצלים וה״נ נצטרך ס׳ נגד החלב שהיה בקיבה דלא ידעינן כמה בלע מהקיבה דהכא שאני דאין כח בטעם שקבל פרש זה מן העור לכשיתחבר אח״כ עם חלב גמור שממנו נעשה הגבינה שיוליך עמו טעם בשר והעט״ז כתב וז״ל אע״פ שמ״מ קבל טעם בשר וחוזר ומבליע אותו טעם בגבינות שמעמיד לא הוי אלא נותן טעם בר נ״ט כדגים שעלו בקערה שמותר לאכלם בכותח כמו שיתבאר לקמן סי׳ צ״ה נ״ל עכ״ל ולא כיוון יפה דל״ד לדגים שעלו בקערה דהוי נ״ט בר נ״ט להיתירא קודם שבא לכלל איסור שהבשר נ״ט בקערה והקערה בדגים דהוי נ״ט בר נ״ט להיתירא ולכך מותר לאכלן אח״כ בכותח אבל הכא לא הוי אלא חד נ״ט להיתירא דהיינו הקיבה בחלב הקרוש וכל הפוסקים מודים בכה״ג דלא הוי נ״ט בר נ״ט כמו שנתבאר בסי׳ צ״ה ובאמת כתב כן לפי שראה בדברי הב״י שכתב וז״ל והטעם משום דאין כח בטעם שקבל פרש זה כו׳ שהרי דגים שקבלו טעם בשר מות׳ לחברם אח״כ עם חלב וכ״ש זה שהוא פרש ודבר בטל שאין בו כח לקבל טעם בשר ולהוליך זה הטעם עמו לחבר אותו עם חלב הגבינה הנקפ׳ בו לעשות אז בשר בחלב דהוי גרוע מנ״ט בר נ״ט מצד שהוא פרש גמור עכ״ל והבין דהכא נמי נ״ט בר נ״ט הוא אלא שמצד שהוא פרש גרע יותר מנ״ט בר נ״ט וליתא דהכא לא הוי נ״ט בר נ״ט כלל וכמ״ש אלא דכיון שהוא פרש גמור גרע מנ״ט בר נ״ט וזה ברור.
(לב) ובמקום הפסד יש להקל – ואף לפמ״ש בסקכ״ה דאפי׳ בקרוש ממש יש מחמירים נרא׳ דהכא בצלול ונקרש יש להקל ג״כ במקום הפסד מרוב׳ כיון דאין כאן אלא איסור דרבנן ויש לסמוך בכה״ג אתשובת ר׳ שמעון ב״א שבמרדכי ותשובת מיימוני וכן הוא דעת סה״ת וש״ד שיש לו דין קרוש ועוד שבת״ח כלל ע״ט דין ג׳ כתב דבדיעבד יש לסמוך אהיש מקילין משמע אפילו במקום שאין הפסד מרובה א״כ הוא משוה דין צלול ונקרש לגמרי לדין קרוש וא״כ אף למ״ש דבמקום שאין הפסד יש להחמיר אף בקרוש ה״נ בצלול ונקרש ותו דהרי הרי״ף והרמב״ם ושאר פוסקים והמחבר מכללם מתירין אפי׳ בצלול והב״ח בסי׳ פ״א פסק בקרוש ממש כהרב ובצלול ונקרש כתב דנקטינן להחמיר באיסורא דאורייתא ויש לו דין צלול ואפי׳ בהפסד מרובה ודלא כמ״ש בהגהת ש״ע סי׳ פ״ז עכ״ל ותימה דמאי איסורא דאורייתא איכא הכא הא מן התורה אינו אסור אלא דרך בישול וחלב שהיה בקיבה זו לא נאסר אלא ע״י מליחה או כבוש ואולי לא קאי אלא אחלב שנמצא בקיבה כשרה שינקה מן הטרפה אלא דפשט לשונו משמע דבכל גווני מיירי ועוד דא״כ מאי השיג על הרב מיהו נראה דיש להתיר אפילו בכשרה שינקה מן הטרפה בצלול ונקרש במקום הפסד מרובה דהא הרבה פוסקים מתירין אפילו בצלול וא״כ כדאי הם כל הנך פוסקים דמשוים צלול ונקרש לקרוש מתחלה לסמוך עליהם בכה״ג וגם שי״ל שהרשב״א שכתב בת״ה הקצר נקרש בחיי הבהמה אין בדבריו הכרע כ״כ די״ל דאורחא דמילתא נקט כדי להשוותו עם כל הנך פוסקים דלעיל שהרי בת״ה הארוך לא הזכיר כלום מזה ואדרבה משמע שם איפכא שכתב בת״ה הארוך (ד׳ פ״א ע״ב) וז״ל ונראין דברי ר״ת ז״ל שפי׳ דהא דאמרינן דמעמידין בחלב שבקיבה היינו בקרוש דכל שנקרש ה״ל כפירשא ואורחיה דמילתא הכי דאין מעמידין בחלב צלול אלא בקרוש עכ״ל משמע שבא לפרש הא דקתני סתמא דמעמידין ולא מחלק בין קרוש לצלול דהיינו משום דאורחא דמילתא הכי הוא דמעמידין בקרוש ואי תימא דצלול ונקרש ס״ל דאסור אכתי לא ה״ל לתנא למיסתם אלא ודאי כיון שנקרש אח״כ חשוב כנקרש בחיי הבהמה גם מ״ש הב״י שמשמעות כל הפוסקים דבעינן נקרש בחיי הבהמה אינו מוכרח כלל.
(לג) עור הקיבה לפעמים כו׳ – וה״ה שאר בני מעיים כשמייבשים אותן עד שנעשו כעץ ומ״מ נראה דלכתחלה אין לעשות כן.
(כג) שנמלח – כתב הש״ך משמע שצריך לשהות במליחתו כדי שיתנו על האור ויתחיל להרתיח כמ״ש בסי׳ ס״ט סי״ח וצריך שיהא נמלח כ״כ שאינו נאכל מחמת מלחו כמ״ש בסי׳ צ״א ס״ה ונראה דאף לדידן דקי״ל במליחה לאסור מיד וכן אפילו לא נמלח רק מעט כדרך שמולחין לצלי מ״מ יש להתיר כאן בדיעבד אם העמידו בו גבינות אם לא נמלח בכה״ג כיון דבלא״ה הרבה פוסקים והמחבר מכללם חשבי ליה כפרש בעלמא אפי׳ לצלול עכ״ל (וכ׳ פר״ח אף לדידן דקי״ל כדעת המחבר שצריך שישהה במליחתו היינו לאסור כולו אבל לאסור כדי קליפה אוסר מיד ומיהו אף אם יש באותו חלב הנאסר כדי קליפה שיעור להעמיד בו לחודייהו שרי):
(כד) יום – פירוש מעל״ע דהוי כבוש כמבושל:
(כה) ס׳ – כ׳ הש״ך לכאורה יש להקשות אמאי סגי בס׳ כיון שהוא דבר המעמיד אפילו באלף לא בטיל וי״ל דדוקא דבר המעמיד שאסור מעצמו ממש כגון נבלה הוא דאינו בטיל משא״כ הכא שאין המעמיד אסור מעצמו אלא ע״י תערובות בב״ח לכך בטיל שפיר ואפילו אי נימא דבב״ח ממש שנאסר ע״י בישול חשיב כגופו של איסור מ״מ הכא שלא נאסר אלא ע״י מליחה וכבוש דאינו אלא מדרבנן ס״ל להרב דלא חשיב כגופו של איסור שיאסור במעמיד בכ״ש (ועיין בד״מ וכנה״ג כמה תירוצים ע״ז):
(כו) להקל – כ׳ הש״ך נראה דיש להתיר אפי׳ בכשרה שינקה מן הטריפה בצלול ונקרש במקום הפסד מרובה דהא הרבה פוסקים מתירים אפי׳ בצלול וא״כ כדאי הם כל הנך פוסקים לסמוך עליהם בכה״ג ואף דיש מחמירים אפילו בקרוש ממש מ״מ הכא בצלול ונקרש יש להקל ג״כ בהפסד מרובה:
(כז) ומייבשין – כ׳ הש״ך וה״ה שאר בני מעיים כשמייבשין אותן עד שנעשו כעץ מ״מ נראה דלכתחלה אין לעשות כן:
(כב) לכתחלה אין כו׳ – שהוא חריף וחמוץ שהרי מעמידין בו. או״ה:
(כג) אבל בדיעבד כו׳ – דיש לסמוך אסברת הפוסקים דלא אסור אלא ע״י מליחה. שם:
(כד) שנמלח – כשיעור שנתבאר בסי׳ ס״ט סי״ח:
(כה) או שעמד – כמ״ש בר״ס ק״ה:
(כו) אם הוא הצלול כו׳ – הולך לשיטתו שפסק בס״ט כר״ת:
(כז) ואם היה כו׳ – דטעם היוצא מן הבשר נעשה פרש כשנבלע בקיבה ר״ל בחלב כמו החלב עצמו וע׳ מרדכי וכ״ד הטור [וכ״כ תוס׳ שם סד״ה ה״נ ואותו הקרוש כו׳. ומש״ש סד״ה כאן. ומיהו היכא כו׳ היינו לגי׳ רש״י וכמ״ש רש״י]. וכתב ב״י אבל רי״ו כ׳ דאף להגאונים דמתירין אף בצלול כאן אסור שקבלה טעם הבשר ואסור בכ״ע וכ׳ ב״י דלכתחלה יש להחמיר כדבריו ובדיעבד יש לסמוך על המתירין וז״ש בש״ע אסור להעמיד בו ר״ל לכתחלה אבל בדיעבד מותר בכ״ע כשיטתו שפסק בב״י בשיטת הגאונים ורי״ף ורמב״ם:
(כח) ואם כו׳ ויש כו׳ – עפר״ח:
(כט) עור כו׳ – ער״ש פ״ז דכלאים מתני׳ א׳ ד״ה אפילו. ומשום זרעים כו׳:
(טז) (ש״ך סק״ל) וכבוש דאינו אלא מדרבנן. לענ״ד גם זה אינו מוכרח די״ל דרק סמכינן להקל בצירוף דעת הסוברים דגם צלול הוי פירשא ולכאורה יש ראיה לדינא דהש״ך דבב״ח דרבנן לא מקרי איסור מחמת עצמו לענין מעמיד מההיא דינא דבסמוך סי״א דיקשה דנימא דהעור הקיבה נעשה נבילה מהחלב ואחר כך יאסור הגבינה מדין מעמיד ודו״ק:
(יז) (ש״ך סקל״ג) דלכתחלה אין לעשות כן. וכן כתוב במוהריק״ש להחמיר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) שנמלח בקיבתה – עבה״ט בשם ש״ך. ועיין פמ״ג שכתב דאם נמלח מליחה מועטת ולא שהה והעמיד גבינות ובישלו הגבינות אח״כ אפשר דאין להקל דתו הוי דאורייתא ע״ש ועמ״ש לעיל סק״ג:
(יז) עד שיהא ס׳ בחלב – [עש״ך סק״ל מ״ש די״ל דהטור ס״ל כר״ת דמעמיד בטל בס׳ ועיין בתשובת ח״ס סימן ע״ט מ״ש בזה וע״ש עוד בסי׳ פ״א]:
(יח) קרושה – פי׳ החלב שבקיבה קרושה אינה אוסרת דפירשא בעלמא הוא. וא״ל דמ״מ אסור משום טעם בשר שנבלע באותו פירשא י״ל דאין כח בטעם שקיבל פרש זה מן העור להתחבר עם הגבינה להיות נעשה בב״ח. ב״י וש״ך ע״ש. ועיין פמ״ג שכתב דמ״מ אם נבלע חלב גמור בקרוש ואח״כ לבשר אוסר דדוקא טעם הנבלע נעשה פירשא ג״כ אבל בעין לא ושוב פקפק בזה ע״ש:
(יט) מותר – עש״ך דלכתחלה אין לעשות כן ועיין בתשובת רבינו עקיבא איגר סימן ר״ז דזה דוקא היכא דליכא ס׳ אבל באיכא ס׳ וליכא חשש רק מדין אין מבטלין איסור לכתחלה מותר להעמיד בו לכתחלה ע״ש. [ועיין בתשובת ח״ס סי׳ פ״א אודות בן תורה א׳ דדחיקא ליה שעתא ואין פרנסתו כ״א מעשיות גבינות ומבקש להמציא לו היתר להעמיד החלב בעור קיבה כי ההעמדה בקיבה בלא עור מקלקל הגבינות וגם צריך זמן רב וזה מעשהו אחר שנתייבשה עור הקיבה חוזרים ומרככין אותה במים ויי״ש מעורבים ואח״כ מוצצין הלחלוחית מהעור אל תוך החלב וזורקין העור ומהמיץ הזה נגמרה ההעמדה עצהיו״ט וכתב הנה אין נראה להמציא היתר מפני שהעור כבר נעשה יבש כעץ דמאן לימא לן שהגיע לשיעור הזה. ועוד דהכא שחוזר ומתרכך ע״י המשקין דינו כבשר ממש אך יש להמציא היתר אחר והוא מאחר דודאי איכא ס׳ ואפילו ק׳ בחלב נגד מיץ עור הקיבה וליכא נ״ט כלל דאע״ג דעור הקיבה יהיב עוד טעם חמוץ טפי מס׳ וק׳ שהרי ממנו הועמדה כל החלב מ״מ הרי כתבו התוס׳ בחולין נ״ט ע״ב (צ״ל צ״ט ע״ב והוא בסד״ה לא במאה) שזה לא מקרי טעם כלל. ומשום דבר המעמיד ליכא דלרוב הפוסקים ליכא בבב״ח משום מעמיד. ורק לחוש לדברי המרדכי ותשובת מיימוני דס״ל גם בכה״ג איכא משום מעמיד יקח ג״כ מהקיבה עצמו מצורף לעור הקיבה ויהיה זוז״ג ובלבד שלא נודע בוודאי שבעור לחוד נמי היה עומד דאז לא הוי זוז״ג. מעתה לא נשאר עלינו אלא משום דלכתחלה אסור לבטל אפי׳ איסור דרבנן בס׳ וגם זוז״ג לכתחלה מיהת אסור לזה י״ל דהא הט״ז סוף סי׳ צ׳ מתיר להדיא בשר כבוש בחלב שחוטה משום דה״ל תרי דרבנן והנה הכא נמי ה״ל תרי דרבנן דכל משקה היוצא ע״י מציצה ומליחה ליתא ביה משום טכ״ע רק משום משקה היוצא מהם וזה לא מצינו אלא בדבר האסור אבל חתיכת בשר היתר שלא נאסר עדיין ומוצצין ממנו ציר לא מצינו שתהיה זאת הציר כעיקר גדי לאסור משום בב״ח מן התורה אם בשלוה עם חלב ואין לך בו אלא חידושו (עפמ״ג לעיל ר״ס פ״א שדעתו אינו כן) וגם בשר גמור הנכבש עם חלב לא מיתסר אלא מדרבנן והשתא בנ״ד שכובש המשקה היוצא מעור הקיבה עם חלב הו״ל תרי דרבנן וכיון דלט״ז מותר לגמרי נהי שאין דבריו מוסכמים עכ״פ נוכל לסמוך להתיר לבטל בס׳ לכתחלה ולהתיר זוז״ג לכתחלה. אמנם כ״ז אם נתרכך בזמן מועט אבל אם צריך שיעור כבישה ה״ל כמבושל והוי טעם כעיקר ממש. ולזאת עצה היעוצה שאם צריך לכובשו זמן רב יסירנו משם סוף כל יום כמו שעה כדי שלא יהיה כבוש יום שלם בב״א ויחזור אח״כ ויתנהו לתוכו ואין מצטרף זמן הכבישה (עמש״ל סי׳ ס״ט ס״ק ל״ב מזה) וכן אנו נוהגים בלולב ומיניו בשבת שבתוך החג להסירו מן המים ע״י עובד כוכבים בסוף היום כדי שלא יהיו כבושים ויופסלו (לכאורה לא שמענו כבוש פסול רק באתרוג בא״ח סי׳ תרמ״ח סט״ו ובמג״א שם דהוא דבר מאכל אבל לא בלולב והדס וערבה ועי׳ ברא״ש ר״פ לולב הגזול ויש לעיין) ומצורף לזה כיון דהוא עני וה״ל הפ״מ נ״ל להתיר כנ״ל עכ״ד ע״ש:
(כ) שנתייבש – עיין בתשובת תפארת צבי חי״ד סימן ע״ג שכתב בתולעים אדומים שמייבשים אותם וצובעים בהם משקה יי״ש דמותר ג״כ מטעם זה ע״ש:
(כא) כעץ בעלמא – עבה״ט ס״ק כ״ז דה״ה שאר מעיים כו׳ אבל בשר יבש כעץ אוסר וה״ה עור הקיבה בבישול יש לאסור דמתרכך וה״ה ע״י שריה מעל״ע יש להחמיר ודוקא ע״י מליחה או כשיעור על האש הוא דמותר פמ״ג. ובזה נסתר מ״ש בס׳ לה״פ ס״ק כ״ו באחד שתחב אצבעו לתוך עין של בהמה לרפואה ונתייבש עד שלא יוכל להסירו והניחו בתוך כלי עם חלב רותח כדי שיתרכך ולא היה ס׳ נגד העין ונשאל על החלב ועל הכלי והורה להתיר דמאחר דנתייבש הוי כעץ בעלמא ע״ש ולדברי הפ״מ לא טוב הורה דהא בשר יבש כעץ אוסר ועוד דהא כאן היה בישול [ועיין בס׳ בל״י שהשיג ג״כ על הלה״פ בזה] אמנם בתשובת תפארת צבי הנ״ל מבואר דלא כהפמ״ג אלא דגם בשר יבש אינו אוסר וגם מבואר דאף ע״י שריה מעל״ע נמי שרי וכן מבואר בתשו׳ נו״ב חיו״ד ריש סי׳ כ״ו אלא שכ׳ שם דזה דוקא בבשר בחלב דכיון שנתייבש מקודם הבשר לא נשאר בו טעם לאסור החלב ולא חל עליו שם בב״ח אבל בשר איסור לא נפקע ממנו שם איסור ע״י שנתייבש ע״ש וגם בזה חולק עליו בתשובת תפארת צבי שם ע״ש ועיין בש״ך לקמן סי׳ קי״ד ס״ק כ״א בענין הכרכום שכתב דאף אם ימצא חוט בבשר יבש לית לן בה כמו בעור הקיבה ע״ש מבואר דלא כהפמ״ג וגם דלא כהנו״ב וכן מבואר בתשובת שבו״י ק״ב סי׳ ע׳ אביאנו לקמן סי׳ קנ״ה סק״ה. ועיין בתשובת דת אש סי׳ י״ג:
(עו) [סעיף יוד׳] חלב הנמצא בקיבה. הגה. לכתחלה אין להניחו בקיבה וכו׳ והטעם מפורש שם באו״ה כלל י״ח דין ט״ז שחלב הקיבה חריף וחמוץ שהרי מעמידין בו. ש״ך ס״ק כ״ו. ביאור הגר״א או׳ כ״ב.
(עז) שם בהגה. אבל בדיעבד אין לחוש וכו׳ דיש לסמוך אסברת הפו׳ דלא אסור אלא ע״י מליחה. ביאור הגר״א או׳ כ״ג.
(עח) שם הגה. לכתחלה אין להניחו בקיבה עד שיצטנן וכו׳ אבל בדיעבד אין לחוש וכו׳ וכן נוהגין בעיר בגדאד יע״א דכששוחטים העגלים הקטנים והגדיים הקטנים מוצאין תכף החלב מן הקיבה קודם שיצטנן ובדיעבד אין חוששין. זב״צ או׳ נ״ז.
(עט) שם. שנמלח בקיבתה. והיינו שצריך שישהה במליחתו כדי שיתנו על האור ויתחיל להרתיח כדלעיל סי׳ ס״ט סעי׳ י״ח וגם צריך שיהא נמלח כ״כ שאינו נאכל מחמת מלחו כדלקמן סי׳ צ״א סעי׳ ה׳ ט״ז סק״ח. ש״ך ס״ק כ״ז. כנה״ג בהגב״י או׳ ל״ד. פר״ח או׳ כ״ד. לה״פ או׳ י״ט בל״י או׳ י״ז. הל״פ בסעי׳ ט׳ שפ״ד או׳ כ״ז. חכ״א כלל מ׳ או׳ יו״ד. זב״צ או׳ נ״ח. ואף לדידן (הנמשכין אחר דברי רמ״א) דקים לן במליחה לאסור מיד וכן אפי׳ לא נמלח רק מעט כדרך שמולחין לצלי מ״מ יש להתיר כאן בדיעבד אם העמידו בו גבינות אם לא נמלח בכה״ג כיון דבלא״ה הרבה פו׳ והמחבר מכללם חשבי ליה כפרש בעלמא אפי׳ לצלול וגם הוא מילתא דרבנן דמה״ת אינו אסור אלא דרך בישול ולא ע״י מליחה. ש״ך שם. כנה״ג שם. פר״ח שם. לה״פ שם. בל״י שם. שפ״ד שם. חכ״א שם. קהל יהודה סעי׳ יו״ד.
(פ) שם. או שעמד בו יום א׳ פי׳ מעל״ע דהוי ככבוש. ש״ך ס״ק כ״ח. כנה״ג בהגה״ט או׳ כ״ד. פר״ח או׳ כ״ה. לה״פ או׳ כ׳ בל״י או׳ י״ח. הל״פ שם. שפ״ד או׳ כ״ח חכ״א שם. זב״צ או׳ נ״ט.
(פא) שם. אסור להעמיד בו. פי׳ שלא יתן מאותו חלב שנמלח בקיבה או הועמד בה יום א׳ לחלב בשביל שיקפיא לעשות ממנה גבינה. ט״ז סק״ט. לה״פ או׳ כ״א. בל״י או׳ י״ט.
(פב) שם. אסור להעמיד בו. הגה. ואם העמיד בו אם הוא הצלול אוסר כל הגבינות וכו׳ דעת הש״ע אין חילוק בין קרוש לצלול לכתחלה אסור ובדיעבד מותר ולדעת ההגה אסור בצלול אף בדיעבד. ש״ך ס״ק כ״ט. כנה״ג בהגב״י או׳ ל״ז. פר״ח או׳ כ״ו. לה״פ שם. בל״י שם. שפ״ד או׳ כ״ט. חכ״א כלל נ״ג או׳ ל״ד. זב״צ או׳ ס׳.
(פג) שם בהגה. עד שיהא ס׳ בחלב שהעמיד וכו׳ כלומר עד שיהא ס׳ בחלב שהעמיד ונעשו גבינות נגד החלב שהיה בקיבה שנאסרה בקיבה משום בשר בחלב. ש״ך סק״ל. פר״ח או׳ כ״ז. בל״י או׳ כ׳ שפ״ד או׳ ל׳ והגם שהוא דבר המעמיד ודבר המעמיד אפי׳ באלף לא בטיל כמ״ש בסעי׳ י״א י״ל דדוקא דבר המעמיד שאסור מעצמו ממש כגון נבילה אמרינן דלא בטיל משא״כ הכא שאין המעמיד אסור מעצמו אלא משום תערובת בשר בחלב ולכן בטיל שפיר. ש״ך שם. וה״ד הכא דמעמיד במידי דלא אסיר אלא מדרבנן כגון ע״י מליחה וכבוש אבל בב״ח ממש שנאסר ע״י בישול חשיב כגופו של איסור ואם העמידו בו אח״כ אוסר במשהו. פר״ח שם. שפ״ד שם. חכ״א כלל נ״ג או׳ ל״ג. מק״מ או׳ כ״ט.
(פד) שם בהגה. ואם היה הקיבה קרושה וכו׳ כלומר אם היה החלב שבקיבה קרושה אינה אוסרת כלום אפי׳ לא היה ס׳ בחלב שהועמד נגד החלב שבקיבה והטעם דבקרוש חשיב החלב כפירשא בעלמא. ש״ך ס״ק ל״א. לה״פ או׳ כ״ג.
(פה) שם בהגה. ואם היה הקיבה צלול מתחלה ונקרש יש לו דין צלול ויש מקילין בזה ובמקום הפסד יש להקל. כיון שאין כאן אלא איסור דרבנן. ש״ך ס״ק ל״ב. וגם אם ספק אם היה צלול או קרוש מספיקא אזלינן לקולא. כריתי או׳ כ״ב.
(פו) שם בהגה. עור הקיבה לפעמים מולחין אותו וכו׳ מותר דמאחר שנתייבש הוי כעץ בעלמא וכו׳ וה״ה שאר בני מעיים כשמייבשים אותם עד שנעשו כעץ ומ״מ לכתחלה אין לעשות כן. ש״ך ס״ק ל״ג. כנה״ג בהגב״י או׳ מ״ג. בל״י או׳ כ״ד. חכ״א כלל מ׳ או׳ ט׳ מק״מ או׳ ל״א. ערוך השלחן או׳ מ״ג. זב״צ או׳ ס״ג.
(פז) והא דשרינן בנתייבש דוקא קיבה אבל בשר שנתייבש כעץ אוסר. שפ״ד או׳ ל״ג. אבל בתשו׳ תפארת צבי חי״ד סי׳ ע״ג משמע דגם בשר שנתייבש שרי שכתב דתולעים אדומים שמייבשים אותם וצובעים בהם משקה יי״ש דמותר מטעם זה יעו״ש והב״ד פ״ת או׳ כ׳ וכ״מ בש״ך לקמן סי׳ קי״ד ס״ק כ״א שכתב בענין הכרכום אפי׳ אם ימצא בו חוט בשר יבש לית לן בה כמו עור הקיבה שנתייבש יעו״ש. והב״ד פ״ת או׳ כ״א. וכן מבואר בתשו׳ שבו״י ח״ב סי׳ ע׳ בענין דם תיש הנקרש ונתייבש ונוהגים לאכלו אפי׳ חולה שאין בו סכנה והליץ טוב על המנהג דכיון דנתייבש מאד עד שנעשה כעץ ואין בו לחלוחית אין בו איסור כלל כדינו של שה״ל שכתב מור״ם בהגה זו יעו״ש. והב״ד ברכ״י בשיו״ב או׳ א׳.
(פח) ואם נתייבש עור הקיבה והבני מעיים ואח״כ בישלו יש לאסור דמתרכך ונ״ט וה״ה ע״י שרייה מעל״ע יש להחמיר בעור הקיבה. שפ״ד שם. וכן נראה מדברי הכנה״ג בהגב״י או׳ מ״ג והבל״י או׳ כ״ד. אמנם בתשו׳ תפארת צבי הנ״ל מבואר דלא כהשפ״ד אלא דאף ע״י שרייה מעל״ע נמי שרי יעו״ש והביאו פ״ת או׳ כ״א. ערוך השלחן או׳ מ״ג. ונראה דזהו לפי הראות דאם אנחנו רואים אחר השרייה מעל״ע עודנו כמו שהוא עץ בעלמא יש להכשיר ואם נשתנה יש לאסור.
(פט) חמאה או גבינה שמביאין בנודות לצד הבשר מנהג העולם שלא לאוכלם אבל מה שמניחים בנודות לצד השיער נוהגים לאוכלם. דבר משה ח״א חי״ד סי׳ י״א. ב״ד חי״ד סי׳ מ״ה. פרח מטה אהרן ח״ב סי׳ ל״ז. אמנם אם אירע לישראל שנתן בדיעבד חמאה בצד הבשר ואיכא הפ״מ שמפסיד שתות כשמוכרו לעכו״ם מותר לאכלו או למכרו לישראל. שו״ג סוף או׳ ל״ד. וה״ה והוא הטעם אם כבר קנה מן העכו״ם בחשבו דשרי ושוב נודע לו דאסור דאם מפסיד שתות דשרי. זכ״ל חי״ד ריש או׳ ן׳.
(צ) ומיהו מנהג בגדאד יע״א שמביאין העכו״ם חמאה בנודות לצד הבשר וקונין מהם לכתחלה ואפשר דכיון דהנודות מעובדין אינם נקראים אוכל וכמ״ש בגמ׳ חוליץ דף קכ״ב שאם עיבדן או הילך בהם כדי עבודה טהורין וכ״פ הרמב״ם בפ״א מה׳ אבות הטומאה ה״ט יעו״ש ואף אם תאמר שאינם עבודים עוד יש טעם אחר שכתב שם השו״ג וז״ל שהנודות כדי שלא יסריחו מה שנותנין בתוכן מולחין אותן תחלה ומתקנין אותם בסובין כעין עיבוד וכו׳ ואפי׳ יאמר האומר דנ״ט פגום הוא ומותר עכ״ל ואפשר דע״ז סמכו דזה הוי כעיבוד ומ״מ המחמיר תע״ב. זב״צ או׳ ס״ה. ועוד י״ל דזהו ניכר בחוש הראות אם הוא מעובד או לא.
(צא) דבש ושמן שמביאין העכו״ם בנודות אפי׳ לצד הבשר מותר ליקח ממנו דלא דמי לחמאה דהחמאה נ״ט לשבח משא״כ הני נטל״פ בבשר. ב״ד שם. בל״י או׳ כ״ד. שפ״ד סוף או׳ כ״ב. מחב״ר או׳ ט״ל וכתב וכ״ה מנהג קדום בעיר קדשנו ירושת״ו לנהוג היתר בשמן הבא בנאדות עור מצד הבשר. וכן יין כשר של ישראל שמביאים היהודים בנאדות של עכו״ם שהם מנבלה מותר מטעם שכתב מור״ם בסי׳ ק״ג בהגה דבשר או חלב ביין הוי לפגם ומותר. ב״ד שם. ועיין לקמן סי׳ ק״ג סעי׳ ד׳ ובדברינו לשם בס״ד. ומה שנוהגין קצת אנשים כשנסדק להם איזה צלוחית של זכוכית שמחפין אותה בבית השתן של בהמה כדי למלאת בה יין לא אריך למעבד הכי מטעם כבוש דהגם דבשר ביין לכ״ע נטל״פ הוא מ״מ לכתחלה אסור אם לא שיהיו נזהרין שלא לשתות היין רק עם בשר וגם שיהיה הבושת של בהמה שחוטה וכשרה ולא נבילה וטרפה. זכ״ל שם. זב״צ או׳ ס״ו.
(נה) הקדמה לסעיף – אחת הדרכים להפוך חלב לגבינה, היא ״להעמיד״. כלומר, למזוג אל תוכו נוזל חומצתי, המופק מקֵיבת בהמה, שנשחטה או התנבלה (נקרא גם ״אנזים הַגְבָּנָה״). החומצתיות הגבוהה של הנוזל, הופך את החלב לגבינה. דרך נוספת היא, הנחת החלב בעור הקיבה, שחומציותו גבוהה במיוחד, והופכת את החלב לגבינה. השימוש ב״חלב״ הנמצא בקיבה מותר, לצורך הפיכת חלב לגבינה. כי הנוזלים הנמצאים בקיבה, אינם בשר או נבילה, אלא ״לכלוך וטינופת בעלמא״. אבל אסור להשתמש בעור הקיבה, כדי להפוך חלב לגבינה, כי הוא יחדיר טעם בשרי לחלב.
(נו) הנמצא בקיבה – הכוונה לנוזלים המצויים בתוך הקיבה.
(נז) עד שיצטנן החלב בתוך הקיבה – אם רוצים להשתמש בנוזלים אלה, צריך להוציאם כמה שיותר מהר מן הקיבה, בתוכה הם כנוסים, כדי שלא יקבלו טעם של בשר מן הקיבה.
(נח) אבל בדיעבד אין לחוש – כי נוזלים שלא שהו בקיבה 24 שעות, או לא נמלחו עם הקיבה, לא בלעו בשר ועל כן אינם נידונים כבשר.
(נט) עד שנמלח בקיבתה – המליחה פועלת כמו בישול. ואם מלחו קיבה יחד עם הנוזלים שבה, הרי זה כאילו בישלום יחד, והנוזלים קיבלו טעם בשר מן הקיבה. על כן אין להכניסם לחלב, כדי להעמיד גבינה.
(ס) או שעמד בו יום אחד – הנוזל שהה בקיבה עשרים וארבע שעות, וקיבל טעם מהקיבה עצמה, לכן הוא בשרי.
(סא) ואז אסור להעמיד בו – נוזל כזה, שבלע מן העור שבקיבה, דינו בשר לכל דבר.
(סב) אם הוא הצלול – אז הוא עצמו בשר מעורב בחלב, שהוא דבר אסור.
(סג) נגד הקיבה – הקיבה הוא המשקה הצלול, שנמצא בתוך הקיבה.
(סד) האסורה – כלומר אם נוזל הקיבה החומצתי, יותר מ 1/60 מהחלב אליו הוכנס, אז הגבינה שתתגבן מכוחו, תיאסר. זו דעת הרמ״א, אבל לדעת המחבר, הגבינה כשרה בדיעבד. כי הנוזל החומצתי, מאבד ומפיג את טעם הבשר שהתקבל בתוכו.
(סה) הכל מותר – כי פחות מ1/60, אינו נותן טעם של בשר לחלב1.
(סו) נגד הקיבה – אם נוזלי הקיבה נקרשו, דינם לכל הדעות הוא כלכלוך וטינופת. וגם טעם הבשר שייקלט בנוזל חומצתי זה, ייפהך מיד ללכלוך, בגלל רמת החמיצות הגבוהה, של נוזל זה. הלכך אינו אלא כמו חומר כימי, שבכוחו להעמיד חלב, וליצור ממנו גבינה.
(סז) יש לו דין צלול – כי האיסור שהיה בו, לא נעלם.
(סח) ויש מקילין בזה – ודנים אותו כקרוש. על כן גם אם נמלח עם בשר, לא הפך להיות בשרי, כי טעם הבשר בטל, בגלל החמיצות הגבוהה.
(סט) וממלאים אותו חלב – כדי שייקרש, וייהפך לגבינה.
(ע) ואין בו לחלוחית בשר – כלל גדול הוא, שכל בעלי חיים האסורים באכילה, אין זה אלא הבשר שנאסר. אבל העצמות הגידים והעור, אינם אסורים. אמנם למעשה, אי אפשר להבחין בין עור, לבשר הדבוק בו. לכן נחשב עור הקיבה, כבשר. אבל אחרי שהתייבש, אין כאן אלא עור לבד. לפיכך אין כאן איסור של בשר, אבל חמיצותו של עור הקיבה, מאפשרת להכניס לתוכו חלב, ולהופכו לגבינה.
1. ואף שהכלל ההלכתי הוא ״דבר המעמיד, איסורו במשהו״ (כפי שמיד נלמד בסעיף יא), כאן המעמיד הוא המשקה הצלול, שמוגדר פרש וטינופת, ולא איסור. וכל האיסור שהתערב, הוא רק טעם בשר הבלוע בנוזל. ואיסור זה, אינו מעמיד, על כן הוא בטל ב - 60.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםפתחי תשובהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
טור
ואם העמיד בה גבינות אם יש בהן בנותן טעם אסורות לרש״י אפילו בקרוש ולר״ת בצלול דוקא וכן היא מסקנת א״א הרא״ש ז״ל.
שולחן ערוך
(יא) אִם הֶעֱמִיד גְּבִינָה בְּעוֹר קֵבַת כְּשֵׁרָה, יֵשׁ בָּהּ טַעַם בָּשָׂר, אֲסוּרָה. וְאִם לָאו, מֻתֶּרֶת. אֲבָל הַמַּעֲמִיד בְּעוֹר קֵבַת נְבֵלָה, וּטְרֵפָה, וּבְהֵמָה טְמֵאָה, אוֹסֵר בְּכָל שֶׁהוּא. {הַגָּה: מִשּׁוּם דְּדָבָר הָאָסוּר בְּעַצְמוֹ, וּמַעֲמִיד, אֲפִלּוּ בְּאֶלֶף לֹא בָּטִיל (כ״כ בֵּית יוֹסֵף לְדַעַת הָרַשְׁבָּ״א וְהָרַ״ן). וְדַוְקָא שֶׁלֹּא הָיָה שָׁם מַעֲמִיד אַחֵר, רַק הָאָסוּר, אֲבָל אִם הָיָה שָׁם גַּם כֵּן מַעֲמִיד הֶתֵּר, הָוֵי זֶה וָזֶה גּוֹרֵם, וּמֻתָּר אִם אִכָּא ס׳ נֶגֶד הָאָסוּר (מִמַּשְׁמָעוּת הַמָּרְדְּכַי).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם מאכלות אסורות ד׳:י״ט, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ז
(יב) תנן בסוף פרק כ״ה (חולין קטז.) המעמיד בעור של קבה אם יש בה בנ״ט הרי זו אסורה וכתב הרשב״א תמיה לי מה קמ״ל פשיטא דבשר בחלב בנ״ט אסור ושמא קמ״ל דדוקא אם יש בה בנ״ט אסור ומשום בשר בחלב הא אין בו בנ״ט מותר דאע״ג דמעמיד הוא בשר בחלב בטעמו תלה ליה רחמנא כדאמר רבא לעיל דרך בישול אסרה תורה מה שאין כן במעמיד בעור נבלה דאזלינן בתר מעמיד ואף על גב דלית בה נ״ט רואין אותו כאילו הנבלה קיימא בעין וכ״כ הר״ן שם ובפרק אין מעמידין בשם ה״ר יוסף הלוי אהא דאמר שמואל מפני מה אסרו גבינות הנכרים מפני שמעמידין אותם בעור קבת נבלה דהיינו טעמא דנקט עור קבת נבלה משום דמאחר שהוא בעצמו אסור כיון דאוקומי אוקים לא בטיל אבל עור קבת כשרה מאחר שהוא בפני עצמו ולית ביה איסורא אלא משום חבורו עם החלב ליכא למימר הכי דכל אימת דלא יהיב טעמא לאו בשר בחלב הוא אלא האי באפיה קאי והאי באפיה קאי וכך הם דברי הרמב״ם ז״ל שכתב בפ״ג מהמ״א בימי חכמי המשנה גזרו על גבינות הנכרים ואסרום מפני שמעמידין אותם בעור קיבה של שחיטתן שהיא נבילה וא״ת והלא עור הקבה דבר קטן הוא עד מאד בחלב שעמד בו ולמה לא יבטל במיעוטו מפני שהוא המעמיד הגבינה והואיל ודבר האסור הוא שהעמיד הרי הכל אסור ובפ״ט כתב אסור להעמיד הגבינה בעור הקבה של שחוטה ואם העמיד טועם את הגבינה אם יש בה טעם בשר אסורה ואם לאו מותרת מפני שהמעמיד דבר המותר הוא שקבה שחוטה היא ואין כאן אלא איסור בשר בחלב ששיעורו בנ״ט אבל המעמיד בעור קבת נבילה וטריפה ובהמה טמאה הואיל והמעמיד דבר אסור בפ״ע נאסרה הגבינה משום נבלה לא משום בשר בחלב ומפני חשש זה אסרו גבינות הנכרים כמו שביארנו עכ״ל ומתוך דברים אלו יתבאר לך שמ״ש רבינו ירוחם דין הקבה ועורה להעמיד בה גבינה עור קבה פשיטא דאסור בין מכשרה בין מנבלה לד״ה שהוא בשר בחלב ואם העמיד בו טועמו קפילא ארמאה ויש מי שכתב שהמעמיד הגבינה לא בטיל וכן נראה עיקר וכ״כ הרמב״ם ולפיכך אסרו גבינות הנכרים לפי שמעמידין אותם בעור הקבה עכ״ל שנראה מדבריו אלה דלהרמב״ם מעמיד בעור כשרה נמי לא בטיל אינו מכוון דלא כתב הרמב״ם כן אלא במעמיד בעור קבת אסורה אבל במעמיד בעור קבה כשרה בנ״ט כדקתני מתני׳ והמרדכי כתב אע״פ שכתב ר״ת דאין העמדה אוסרת אלא בס׳ שמא לא אמר הלכה למעשה שיש לדחות ראיותיו שאפילו יש בחלב יותר מס׳ באיסור כיון שהאיסור מעמיד היינו נ״ט:
כתב המרדכי על קבה שהעמידו בה חלב הרבה ועשו בה גבינות ונמצא לאחר זמן בתוך השק שהקבה נתונה בו מעט מן הדקין והתיר רשב״א את הגבינות והאריך בטעמו של דבר ורבינו ברוך התיר מטעם אחר דמסתמא לא העמיד כל החלב מהצלול אלא גם מן הקרוש וה״ל זה וזה גורם מותר:
כתב עוד המרדכי בשם רשב״א מי יודע אם גבינות חשובות כחתיכה הראויה להתכבד ואם ידוע שיש אחת שנעשית מקבה האסורה אוסרת כל האחרים:
כתוב בהגהות אשיר״י בפרק בתרא דע״ז יש להסתפק בשר בחלב שאסרו חכמים כגון ששהה בצונן יותר מיום אחד או ע״י מליחה אסרוהו בהנאה אם לאו והמתיר בהנאה אין מוחין בידו כל כמה דלא אשכחן ראיה לאיסורא עכ״ל.
וכ״כ המרדכי בפרק אין מעמידין:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) ועי״ל סי׳ ק״א:
(ט) ואם העמיד בה גבינות אם יש בהן בנ״ט אסורות כתב בד״מ וז״ל דברי המור צ״ע דכאן פסק דבטל בס׳ ובא״ח סימן תמ״ב פסק דדבר המעמיד חשוב בעין ואינו בטל ובב״י האריך בזה והביא הרבה פוסקים שסבירא להו דבדבר המעמיד חשוב בעין ואינו בטל מלבד בשר בחלב דאפילו העמיד בעור הקיבה עצמה בטל בס׳ דבשר בחלב בטעמא תליא רחמנא דדרך בישול אסרה תורה משא״כ במעמיד בעור נבילה דאזלינן בתר מעמיד ואינו בעל כ״כ הרשב״א והר״ן פרק אין מעמידין ונראה שזהו ג״כ סברת הטור עי״ל כמ״ש המרדכי בשם ר״ת דמסתמא לא הועמד הגבינות מקיבה שכולה איסורא דהיינו הצלול אלא גם מן הקרוש דאין רגילות שיתנו קיבה להעמיד חלב שלא יהא בה ג״כ קרוש וה״ל זה וזה גורס עכ״ל ור״ל דמה״ט אין להחשיבו דברי המעמיד ומיהו ס׳ צריך נגד הצלול ובזה מיושב ג״כ דברי הטור עכ״ל ד״מ ואע״ג דלרש״י גם הקרוש אסור וכתב דה״ל כחלב גמור אנו קי״ל כר״ת ולא כתב רבינו כאן דעת רש״י אלא ללמדינו דאם יש בהן בנ״ט דאסורין לכ״ע אבל בהיתרא כשאין בה בנ״ט לא כתב דמותר לכ״ע אלא לרש״י ג״כ אסור משום דה״ל דבר המעמיד אפי׳ בקרוש שבתוכו וכמ״ש:
(ח) ומ״ש לפיכך אם מלח הקבה וכו׳ פירוש כיון דאיסורא הוי משום בשר בחלב אינו אוסר אלא בנ״ט ואם יש ששים הכל שרי אבל אינו אוסר משום דה״ל דבר המעמיד דבשר בחלב בטעמא תלה ליה רחמנא אבל בהעמיד בעור קבת נבלה אוסר מטעם דאזלינן בתר המעמיד ולא מהני ביה בטול ששים עיין בב״י האריך בזה:
(ט) ומ״ש דלר״ת בצלול דוקא אבל בקרוש כיון דפירשא היא לית לן בה איכא למידק דאע״ג דפירשא היא מ״מ קבלה טעם בשר במליחה וטעם כעיקר דאורייתא וכשמעמיד בה הו״ל בשר בחלב וכ״כ הר״ר ירוחם והמרדכי ע״ש ראבי״ה וסה״ת והביאו ב״י. וי״ל דלר״ת בקרוש ולרב אלפס אף בצלול אין כח בטעם בשר שקיבל פרש זה מן עור הקיבה לאסור את החלב. ועיין בב״י. ותו נראה לפע״ד דכיון דבשר בחלב חידוש הוא דאפי׳ תרו לה כולי יומא לא נאסר א״כ אין חלב זו שנמלחה עם הקבה אסורה מדאורייתא אלא גזירה דרבנן הלכך הכא דפירשא בעלמא הוא לא גזרו כלל ועל בדין קיבה בסימן פ״א סעיף ח׳ שם נתבארו מקצת דינים אלו דלא כמ״ש בהגהת ש״ע וע״ש:
רמב״ם מאכלות אסורות ד׳:י״ט, רמב״ם מאכלות אסורות ט׳:ט״ז
(כא) משנה חולין דף קט״ז (ר״י ן׳ מג״ש ורבינו ירוחם ומרדכי)
(כב) הרשב״א והר״ן שם בפ״ב דעבודת כוכבים וכ׳ שם משום דמאחר שהוא בעצמו אסור כיון דאוקמי מוקים לא בטיל אבל עור קיבת כשיר׳ מאחר שהוא מותר בפני עצמו ולית ביה איסורא אלא משום חיבורו עם החלב כל אימת דלא יהיב טעמא לאו בשר בחלב הוא אלא כ״א בפני עצמו קאי:
(°) והוא שלא היה בכח האיסור לבדו להעמיד הרב טורי זהב וכן מצאתי בדברי הרמב״ם בפט״ו מהמ״א וכת״ק דמשנה ט׳ פרק ב׳ דערלה
(יב) העמיד גבינה בעור כו׳ – פי׳ שנתן חתיכת העור בחלב.
(יג) הוי זה וזה גורם – זה למד ממ״ש המרדכי ס״פ כ״ה וז״ל ור״ב התיר מטעם אחר דמסתמא לא העמיד כל החלב שבקדירה מקיבה שכולה אסורה דהיינו הצלול אלא מן הקרוש דאין רגילות שיתנו קיבה בקדירה להעמיד החלב שלא יהא מעט מקיבה הקרושה וגם פעמים יותר מן הקרוש דה״ל זה וזה גורם דמותר מידי דהוי גבי שאור כו׳ אבל אם אין באיסור לבד להחמיץ אם לא שיסייענו ההיתר לכ״ע מותר עכ״ל ומזה למד רמ״א כאן דאם יש סיוע מן ההיתר מותר אע״פ שאפשר שהיה גם באיסור לחוד כדי להעמיד דהוי ליה זה וזה גורם ותימה לי דמוכח מדברי אביי בפרק כל הצלמים (עבודה זרה מ״ט) דלא מקרי זה וזה גורם אלא אם אין באחד מהן לבד כדי לחמץ ובזה פליגי ר״א ורבנן וקי״ל דמותר אבל אם יש באיסור לבד לחמץ לא מהני מה שמסייע לו ההיתר ואין זה בכלל זו״ג וכך כתבו התוספות להדיא בפ׳ בתרא דעבודת כוכבים (דף ס״ח ע״ב) ד״ה ולר׳ שמעון וא״כ לא יועיל כאן חלב הקרוש אם לא שהוא באופן שברור לנו שלא היה בצלול לבד להעמיד וכאן משמע שלא הקפידו רק שיש סיוע מן הקרוש ולא הקפידו אם יש בצלול לבד להעמיד או לא וצ״ל דמיירי במצמצם בבירור בענין זה דודאי לא היה באיסור לחוד כדי להעמיד אבל בלא״ה אין לנו לסמוך על היתר זה ודברי המרדכי צ״ע במ״ש דאס אין באיסור לחוד לחמץ מותר לכ״ע והלא בזה פליגי ר״א ורבנן וזה עיקר זה וזה גורם וצ״ל דלא אמר כ״ע רק על רבנן ור״ש לחוד ולא על ר״א ורבנן.
(לד) יש בה טעם בשר – כלומר כשאין בגבינה ס׳ נגד העור והמחבר אזיל לטעמיה דס״ל לקמן ר״ס צ״ח דסמכינן אטעימת העובד כוכבים לכך כתב סתם אם יש ביה טעם בשר אבל אנן קי״ל דלא סמכינן האידנא אטעימת עובד כוכבים וכמ״ש הרב בהג״ה שם והלכך לעולם משערינן בס׳ והיינו דכתב הרב בהג״ה לישנא דאיכא ס׳ וק״ל.
(לה) אבל המעמיד בעור קיבת נבילה – החילוק בזה כתבו הפוסקים דעור קיבת כשירה מאחר שהוא מותר בפני עצמו ולית ביה איסור אלא משום חבורו עם הגבינה כל אימת דלא יהיב טעמא לאו בשר בחלב הוא אלא האי באפיה קאי והאי באפיה קאי אבל עור נבילה וכיוצא בו שאסור מעצמו כיון שהוא מעמיד אנו רואין כאילו האיסור בעין ומהרש״ל פסק בפכ״ה סי׳ ק״ו דאפילו המעמיד בעור קיבת נבילה בטל בס׳) ואין דבריו מוכרחים.
(לו) אבל אם היה שם ג״כ מעמיד כו׳ – נראה דדוקא כשאין האיסור יכול להעמיד לבדו בלא ההיתר הא לאו הכי אסור והכי מוכח להדיא במרדכי שם שכתב שם ראיה לדין זה מידי דהוי גבי שאור פ׳ בתרא דעבודת כוכבים שאור של תרומה ושל חולין ובזה כדי להחמיץ ובזה כדי להחמיץ וחמצו העיסה אסור ור״ש מתיר אבל אם אין באיסור לבדו כדי להחמיץ אם לא שיסייענו ההיתר לכ״ע מותר עכ״ל וכ״כ תוספות בעבודת כוכבים דף ס״ח ע״א ד״ה ולר״ש כו׳ ע״ש מיהו יש לחלק דכדי להחמיר שאני דהוי נ״ט ממש וכדאיתא בש״ס פג״ה (דף צ״ט ע״ב) ע״ש אבל פשט דברי המרדכי לא משמעינן לחלק בכך ועוד דאם כן לא היה צריך לסיים אבל אם אין באיסור לבדו כדי להחמיץ אם לא שיסייענו ההיתר לכ״ע מותר דהא הכא בלא״ה מותר וצ״ע לדינא ועיין לקמן סי׳ קמ״ב ס״ד וסי״א ובמ״ש שם.
(כח) טעם – [כלומר שאין בגבינה ס׳ נגדו דאזיל לשיטתו לקמן ר״ס צ״ח שסומכין אטעימת עובד כוכבים]. ולדידן אין משערין בטעם דלא סמכינן אטעימת עובד כוכבים הלכך לעולם משערין בס׳:
(כט) נבילה – החילוק בזה כתבו הפוסקים דעור קיבת כשרה הוא מותר בפני עצמו ולית ביה איסור אלא משום חבורו בגבינה כל אימת דלא יהיב טעמא לאו בב״ח הוא אלא כל חד באפיה נפשיה קאי אבל עור נבלה וכיוצא בו שאסור מעצמו כיון שהוא מעמיד אנו רואין כאילו האיסור בעין:
(ל) היתר – כ׳ הש״ך נראה דדוקא כשאין האיסור יכול להעמיד לבדו בלא ההיתר הא לאו הכי אסור וצ״ע לדינא וע״ל סי׳ קמ״ג ס״ד וסי״א עי״ש:
(ל) אבל המעמיד כו׳ – כמש״ו בהג״ה משום כו׳ ועבה״ג וכמ״ש בפ״ב רע״ז ל״ה א׳ כיון דאוקומי כו׳ ועתוס׳ שם ד״ה מפני וא״ת כו׳. אבל הר״ן כתב בשם הר״י מיגש משום בב״ח היה בטל בס׳ וכ״כ הרמב״ם בפ״ג מה׳ מ״א גזרו על גבינות כו׳ וא״ת והלא עוד הקבה דבר קטן הוא עד מאד ולמה לא יבטל במיעוטו מפני שהוא מעמיד הואיל ודבר אסור הוא שהעמיד הרי הכל אסור וע״ש פ״ט הלכה ט״ז וכ״כ הר״ן בספ״ח דחולין המעמיד בעור קיבת כו׳ מאי קמ״ל פשיטא ותי׳ דקמ״ל דל״ת דאפילו באלף לא בטיל וכנ״ל ע״ש וכמ״ש ק״ח א׳ דרך בישול כו׳ שיתן טעם. שם:
(לא) ודוקא כו׳ – כמ״ש בפ״ב דפסחים ובספ״ג דע״ז ופ״א דתמורה:
(יח) (ש״ך סקל״ד) לכך כתב סתם. לכאורה קשה דנימא דנכנס חלב בעור הקיבה ונעשה נבילה ואח״כ יוצא החלב האיסור והוי מין במינו וכמו דלקמן (רס״י צ״ב) בלא קדם וסלקו ולהט״ז לקמן (סי׳ צ׳ סק״ד) דהמחבר ס״ל דבב״ח דרבנן ל״א נעשה נבילה ניחא. ולפ״ז מ״ש הש״ך אבל אנן קיי״ל וכו׳ בלא״ה לדידן טעימה לא מהני הכא למה דפסק הרמ״א (בסי׳ צ׳) דגם בב״ח דרבנן אמרינן דנעשה נבילה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(צב) [סעיף יא׳] אם העמיד גבינה בעור קיבת כשרה וכו׳ פי׳ שנתן חתיכת העור בחלב. ט״ז ס״ק י״ב. לה״פ או׳ כ״ז. בל״י או׳ כ״ה.
(צג) שם. יש בה טעם בשר אסורה וכו׳ כלומר כשאין בגבינה ס׳ נגד העור. והמחבר אזיל לטעמיה דס״ל לקמן רסי׳ צ״ח דסמכינן אטעימת העכו״ם לכך כתב סתם אם יש בה טעם בשר אבל אנן ק״ל דלא סמכינן האידנא אטעימת עכו״ם וכמ״ש הרב בהגה שם והלכך לעולם משערינן בס׳ ש״ך ס״ק ל״ד. פר״ח או׳ כ״ט. כריתי או׳ כ״ג. ואפי׳ באיסור דרבנן לא סמכינן עכשיו אקפילא ואפי׳ מסל״ת ג״כ. שפ״ד או׳ ל״ד. זב״צ או׳ ס״ז.
(צד) שם. אבל המעמיד בעור קיבת נבילה וכו׳ אוסר בכל שהוא. והחילוק בזה כתבו הפו׳ דעור קיבת כשרה מאחר שהוא מותר בפ״ע ולית ביה איסור אלא משום חבורו עם הגבינה כל אימת דלא יהיב טעמא לאו בשר בחלב הוא אלא האי באפיה קאי והאי באפיה קאי אבל עור נבילה וכיוצא בו שאסור מעצמו כיון שהוא מעמיד אנו רואין כאילו האיסור בעין. ש״ך ס״ק ל״ה. לה״פ או׳ כ״ט. בל״י או׳ כ״ו. שפ״ד או׳ ל״ה.
(צה) שם בהגה. אבל אם היה שם ג״כ מעמיד היתר הוי זה וזה גורם ומותר אי איכא ס׳ נגד האסור. ודוקא שאין האיסור לבדו יכול להעמיד אבל אם האיסור לבדו יכול להעמיד לא הוי זו״ז גורם ואסור. ע״ז ס״ק י״ג. ש״ך ס״ק ל״ו. פר״ח או׳ ל״א. הל״פ בסעי׳ יו״ד. כריתי או׳ כ״ה. שפ״ד או׳ ל״ו. ברכ״י בשיו״ב או׳ ה׳ ער״ה או׳ כ״ה. חכ״א כלל נ״ג או׳ ל״ז. מק״מ או׳ ל״ב. ערוך השלחן או׳ מ״ב. זב״צ או׳ ס״ח.
(צו) ואפי׳ אם חימצה כבר בהיתר ואח״כ נפל איסור לתוכה ויש בו כדי לחמץ אסור. פר״ח שם. ברכ״י בשיו״ב שם. חכ״א שם. זב״צ או׳ ס״ט.
(צז) לחם לבן שדרכם של עכו״ם בקצת ערי אשכנז להחמיץ הלחם במי חלב הנקרא מולקיי״ן ושאר שמרים מותר לאכלו הלכה למעשה מכמה טעמים. חקי דעת סוף או׳ ז׳ ובספרו לה״פ או׳ ל״א. בל״י או׳ כ״ז. ברכ״י בשיו״ב או׳ ז׳ זב״צ או׳ ע׳.
(צח) ואם העמיד בעור קיבת נבילה ועור קיבת שחוטה הוי זו״ז גורם ומותר אם יש נ״ט כנגד שתיהן. בל״י בסוף הסי׳ בשם ל״ח. וכן אם העמיד בהעור ובקרוש או בצלול ובקרוש ואין באחד מהם כדי להעמיד מותר משום זו״ז גורם. ערוך השלחן או׳ מ״ב. והיינו אף לדעת רמ״א שאוסר בצלול אפי׳ בדיעבד כמ״ש לעיל או׳ ע״ה יעו״ש.
(עא) הקדמה לסעיף – גם בעור הקיבה יש חומציות, ובכוחו להפוך את החלב לגבינה.
(עב) בעור קיבת כשרה – עור זה רך ונחשב כבשר, ואם לא טועמים טעם בשר בגבינה, היא מותרת. ומה שכתבנו להתיר אם אין טעם בשר, זו דעת המחבר. אבל לרמ״א, רק ביטול האיסור בשישים יתיר את הגבינה, כי לא סומכים על הטעימה.
(עג) טעם בשר, אסורה – אם העור העניק טעם לגבינה, יש כאן בשר בחלב, והתערובת אסורה. וכיון שלא התערבו בדרך בישול, זה איסור דרבנן.
(עד) ואם לאו, מותרת – ככל בשר שהתערב עם החלב, שאם הוא פחות מ 1/60, אי אפשר לחוש בטעמו, ואינו אוסר.
(עה) המעמיד בעור קיבת נבלה – עור קיבה של נבילה, הוא איסור בפני עצמו.
(עו) אוסר בכל שהוא – כי יש לנו כלל, שדבר המעמיד אוסר. כלומר, אם הפך החלב לגבינה בזכות דבר האסור באכילה, יש חשיבות רבה לאיסור זה, כי בגללו נהפך החלב לגבינה. ומפאת חשיבותו, הוא אוסר אפילו בכמות קטנה. אבל אם הועמד בקיבת כשרה, אין איסור במשהו, כי קיבת כשרה אינה אסורה, רק טעם הבשר שבה, הוא האיסור.
(עז) אפילו באלף לא בטיל – זה הסבר דברי המחבר.
(עח) מעמיד היתר – מדובר שהמעמיד האסור, יש בכוחו לבד להפוך את החלב לגבינה.
(עט) אם איכא שישים נגד האסור – כלומר אם נמזגו אל החלב גם נוזלי קיבת נבלה, וגם נוזלי קיבת כשרה, ולא נכנס טעם בשר אל החלב, הגבינה מותרת. כי החלב לא הפך לגבינה רק מכח האיסור, נמצא כי אין לו חשיבות רבה כל כך, ואינו אוסר במשהו1.
(סיום) דין באיזו בשר נוהג דין בשר בחלב, והיאך נקרא בשול שלא ללוש עיסה בחלב (פז)
א. מן התורה, אסור לבשל ולאכול או ליהנות, בשר שבושל עם חלב [א].
ב. חכמים אסרו כל תערובת בשר וחלב, גם שלא בדרך בישול. ואם התערבו, הרי הם אסורים באכילה, אבל אין התערובת נאסרת בהנאה [א].
ג. האיסור מן התורה הוא רק בבהמה כשרה, עם חלב של בהמה כשרה [ג].
ד. מותר לבשל בשר בהמה טמאה, עם חלב של בהמה טהורה. או בשר בהמה טהורה, עם חלב של בהמה לא כשרה [ג]. לרמ״א, אסור לבשלם יחד. אבל אם בשלם, מותרים בהנאה [ד].
ה. מותר לבשל בשר חיה ועוף, עם חלב בהמה טהורה. והתבשיל מותר בהנאה, אבל מדרבנן, אסור באכילה.
ו. אפילו לרמ״א, מותר לבשל עוף בחלב. ואם נתבשל, אסור לאכול, ומותר בהנאה [א].
ז. מותר לבשל בשר דג עם חלב, ולאוכלו [ג].
1. יש פוסקים שחולקים על הרמ״א וסוברים, שדווקא אם אין באיסור לבד יכולת להחמיץ, או לגבן, רק אז הוא אינו חשוב. אבל אם רב כוחו להחמיץ או לגבן לבד, הוא אוסר, גם אם יתערב עמו מעמיד אחר של היתר. והראייה שהביאו לשיטתם היא מדין ״זה וזה גורם״, בהלכות חמץ. אמנם נראה כי יש לחלק בין חמץ לגבינה, כי בדין הגבינה, לא זו בלבד שכל דין מעמיד הוא חומרא של חכמים, גם האיסור של בשר בחלב במעמיד אסור, הוא דרבנן, כי רק דרך בישול אסרה תורה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144