(א) בשר ששהא בחלב כולי יומא האם נאסר. הדרכ״מ באות א, הביא מהמרדכי דבאכילה נאסר ויש אוסרים בהנאה ויש מתירים, ע״כ, וכעין זה הביא הב״י בסוף הסימן, ועי׳ במה שכתב הב״י בבדק הבית בסי׳ קה,א, ובמה שאכתוב שם.
הגהה בדבר הב״י. בדברי הב״י בסעיף ב-ג, הגיהו ב׳ פעמים דלר״ע במקום דלכ״ע, ע״כ, ואין ספק שזו הגהה נכונה, ופשוט.
האם עוף בחלב הוי דאורייתא או דרבנן. הטוש״ע והב״י בסעיף ב-ג, הביאו דהוא דרבנן, והש״ך בסעיף ג ס״ק ד, ובספרו הארוך בד״ה ומה שפסק הב״ח, הביא בזה מחלוקת, והביא דהב״ח ומהרש״ל פסקו שהוא דאורייתא נגד כל הראשונים כיון דכן משמע בתוס׳ בחולין, ע״כ, ויש להעיר דמאידך תוס׳
בעירובין סב: ד״ה אפילו,
ובביצה ו: ד״ה ביצים,
ובכתובות ס: ד״ה אפילו,
ובחולין נח. ד״ה ושוין, ס״ל דהוא דרבנן, והש״ך הביא מהראשונים בשם בה״ג דהוי דרבנן, ויש להעיר דכ״כ בה״ג בהל׳ יו״ט בעמוד ריב, אמנם היראים בסי׳ סג אות לב, כתב בשם בה״ג דעוף בחלב דאורייתא, ונראה מדברי היראים שם דס״ל כוותיה בזה, והש״ך כתב דסמ״ג ס״ל דהוא דרבנן, ע״כ, ואינו מדוייק דבסמ״ג בלא תעשה קמא, ששם נכתבו דיני בשר בחלב, כתב דאין קושיא על מנהג העולם דיכולים לומר דבשר עוף בחלב דאורייתא, ובסמ״ג בלא תעשה קלב, מבואר להדיא דס״ל דהוא דאורייתא, ומאידך הרמב״ן
בחולין קטז. ד״ה הא, כתב דהוי דרבנן, וכ״כ הריטב״א
בחולין קד. ד״ה ומנא, דהוא דרבנן, וכ״כ החינוך במצוה קיג,
והכי נקטינן דהוא דרבנן וכדברי רוב הראשונים.
האם מותר לבשל בשר עוף עם חלב ואם בשלו האם אסור בהנאה. לסוברים דבשר עוף בחלב הוי דאורייתא א״כ אסור גם לבשלו מדאורייתא ואסור בהנאה כדין בשר בהמה, אבל לסוברים דהוא דרבנן אפשר דלא גזרו אלא באכילה, והב״י בסעיף ב-ג, הביא דהרמב״ם ס״ל דגזרו רק באכילה, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה קיג.
איסורי בשר וחלב שהם מדרבנן ספיקם להקל. כ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פד:, בריש השער, וכן הביא הדרכ״מ בסי׳ קה,א באות א, מהאיסור והיתר הארוך.
ביצים גמורות המעורות בגידים האם אסורות בחלב. הש״ך בסעיף ה ס״ק י, ובספרו הארוך ד״ה גרסינן בפרק קמא, הביא בזה מחלוקת ונטה לומר דאסורות, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פד:, כתב דהלכה כרבנן דמותרות, ועל פי דברי הש״ך בספרו הארוך, מבואר דמה שכתוב לפנינו בדברי הרי״ף דאסורות, אינו מדברי הרי״ף ואדרבה הרי״ף לא חילק בהכי, ונמצא דהרי״ף והרא״ש והרמב״ם והרשב״א והטור סברי דהלכה כרבנן דמותרות, וא״כ נראה דכדבריהם נקטינן וכדברי השו״ע, ובפרט דהוי איסור דרבנן.
מה הם ביצים גמורות. הטור והב״י והש״ך בסעיף ה, והש״ך בספרו הארוך, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהגהות מימון בהל׳ מאכלות אסורות ט,ה, כתבו דהיינו שיש להן קליפה.
ביצים שאינן גמורות האם צריכות מליחה. הב״י בסעיף ה, הביא מהר״ן דצריכות מליחה, ע״כ, ויש להעיר דכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ג, עה:, ומאידך הרא״ה בבדק הבית שם, כתב דאין צריכות מליחה.
ביצים גמורות של נבילה, האם יש איסור לבשלם לגוי בחלב. היראים בסי׳ סג אות לב, כתב בשם בה״ג דביצה גמורה הנמצאת בנבילה חשיבא כבשר ואסור לבשלה בחלב, והיראים כתב דלא נראים לו דברי בה״ג אבל הוא מבטל דעתו כנגד בה״ג, ע״כ, ומ״מ כל זה רק אי נימא דבשר עוף בחלב מדאורייתא, אבל למה שפסקו הטוש״ע בסעיף ג, דמותר לבשל בשר עוף ממילא גם ביצה שרי, ושם הבאתי דבה״ג כתב דהוי דרבנן.
האם מותר לאכול דגים בחלב. הב״י בסעיף ג ד״ה דגים, כתב שאסור לאכול דגים בחלב מפני הסכנה, ע״כ, והנה הדבר ניכר שטעות נפלה לב״י כמו שכבר כתבו הדרכ״מ והש״ך והפרי חדש, דהא הב״י ציין שזה נתבאר באו״ח, ושם לא נתבאר אלא גבי בשר ודגים, ולומר שכוונת הב״י לומר כמו שנתבאר באו״ח גבי בשר ודגים, כמו שכתב הכנסת הגדולה, הוא דוחק גדול בלשונו, ועוד דא״כ העיקר חסר בדברי הב״י שלא ביאר את מקור האיסור, ואין זה דרך הב״י כלל לאסור דבר שהוא כ״כ מצוי בלא להביא מקור ולבאר שכן אמרו הרופאים, ועוד דהיה לב״י לכתוב כן גם באו״ח וכן ביו״ד קטז,ב, בהדי האיסור של בשר ודגים, דהא התם ביו״ד הוא עיקר מקומו, וגם היה לו לפסוק כן בשו״ע בחד דוכתא, ועוד דבשו״ע כאן כתב סתמא דמותר ולא הזכיר דאסור משום סכנה, ומ״מ אף הב״י ודאי מודה דבזמן הגמרא לא היה בזה סכנה והיה שרי כמו שמוכח בדברי הטור ומדברי הב״י כאן, וא״כ אף אי נימא דבזמן הב״י היה ידוע שיש בזה סכנה ולכך אסר, מ״מ אין איסור זה כגזירת חז״ל דנימא דאף אי בטל הטעם לא בטלה התקנה, ובפרט דלא הוי כלל גזירה אלא מילתא דתליא בסכנה כמשקים מגולים דבדליכא סכנה שרי, והאומר שאף בזמנינו יש בזה סכנה אין הוא אלא טועה דעינינו הרואות את כל העולם אוכל ואינו ניזוק, ואף בזמנינו חכמי הרפואה יודעים היטב מה מזיק ומה לא, ולא שמענו מי שאומר שיש בזה סכנה, ואף אם יש באחרונים מי ששמע מהרופאים שיש בזה סכנה, צריכים אנו לומר דאותם רופאים טעו או שבאותו מקום וזמן זה היה סכנה, אבל לומר דאף כיום יש בזה סכנה אין זה אלא כמכחיש המציאות, ואע״ג דהיה מי שאמר דכיון דפסק כך הב״י ממילא הוי סכנה לכל ההולכים בשיטתו דצדיק גוזר והקב״ה מקיים, ע״כ, אין מביאין ראיה מן השוטים, דאם הב״י פסק כן כי היה בזמנו סכנה, וכי כוונתו היתה לקלל את כל העולם שאם יאכלו כן ינזקו, ואין צורך להשיב על דברי הבל אלו, וכל זה הוא רק על הצד שדברי הב״י נכונים, אבל ודאי העיקר דטעות נפלה לב״י כמש״כ הדרכ״מ, סוף דבר אין מקור וטעם לאיסור זה, והכי נקטינן דמותר.
דם שבשלו האם איסור אכילתו הוי דאורייתא. הב״י בסעיף ו-ז, כתב דמרש״י והרמב״ם נראה דהוי דאורייתא, ועי׳ במה שכתבתי בזה בסי׳ סז.
האם נסיובי דחלבא חשיב חלב מדאורייתא. הב״י והשו״ע בסעיף ו-ח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פה., כתב דהוי דרבנן, וכ״כ הריטב״א
בחולין קיד. ד״ה אבל.
חלב של זכר של בהמה האם מותר לבשלו עם בשר ולאוכלו או אסור מדרבנן. מדברי הדרכ״מ והרמ״א בסעיף ו, בשם איסור והיתר הארוך, נראה דהוא מותר, והש״ך בס״ק טז, הביא דמדברי המ״מ מבואר דהוא אסור, והש״ך כתב דכן משמע מהגמרא דהא ילפינן דהוא אינו אסור מהתורה מאותו פסוק דילפינן מיניה דחלב שחוטה אינו אסור מהתורה, וא״כ כמו דחלב שחוטה אסור מדרבנן ה״ה חלב של בהמה זכר, ע״כ, ויש להעיר דאין זה ראיה כלל דחלב שחוטה שכיח וגזרו ביה מה שאין כן חלב של בהמה זכר דלא שכיח ואפשר דלא גזרו ביה, והרשב״א בתורת הבית הארוך ג,ד, פה., כתב להדיא דהוא מותר אפי׳ מדרבנן, ע״כ, והכי נקטינן.
חלב הנמצא בקיבה האם נחשב לחלב ואסור לבשלו עם בשר. הטוש״ע והב״י בסעיף ט-י, הביאו בזה מחלוקת אם מותר או אסור או דמותר רק בקרוש, ויש להעיר דהרא״ה בבדק הבית ג,ד, פה., כתב דאסור בכל גוונא, וכ״כ תלמידו הריטב״א
בחולין קטז: ד״ה והלכתא, וכ״כ רבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ לג, וכן הביא מרבינו שלמה הקטן ב״ר שמעון, וכן נוטה הראב״ד בתמים דעים סי׳ יד, ומאידך הביא הראב״ד דהגאונים התירו, והמאור
בחולין קכה, כתב כר״ת דבקרוש מותר ובצלול אסור, וכן ראב״ן בהל׳ איסור והיתר בדרך השיר שורה שיד, אסר בחלב קרוש, ובסי׳ רעז, כתב סתמא דמותר, ושמא איירי בצלול, וכן סמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דקרוש אסור וצלול מותר, אמנם כתב דאין להקל בזה לכתחילה בזמנינו בקיבת נבילה מפני מראית העין אבל בדיעבד או אם נתערב אחד באחד שפיר דמי להקל, והערוך בערך פרש (השלישי) גריס כהרי״ף דהחלב פירשא בעלמא הוא ומותר, והחינוך במצוה קיג, הביא להלכה דבין בצלול ובין בקרוש התירו הגאונים.
לסוברים דמה שבקיבה הוא פירשא, אם מלחו אותו עם עורה ובלע טעם מבשר הקיבה האם מותר להעמיד בו גבינה או אסור משום בשר בחלב. הב״י בסעיף ט-י בד״ה ומ״ש וכן אם, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דמדברי ראב״ן בסי׳ רעז, מבואר דאסור.
השהו את עור הקיבה עם החלב שבה כמה ימים אחר שחיטה האם נאסר החלב. הב״י והדרכ״מ בסעיף ט-י בד״ה ומ״ש וכן אם, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דרבינו ישעיה בספר המכריע סי׳ לג, כתב דלא נאסר, ומאידך סמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דאסור. הב״י בסי׳ קה,א, הביא מחלוקת אם כבוש הוי כמבושל לאחר שהיית יום אחד או בעינן כמה ימים, ע״כ, ולסוברים דבעינן כמה ימים ה״ה הכא דאינו נאסר אלא בכמה ימים.
המעמיד בעור קיבה של שחוטה ויש ששים בחלב כנגד האם בטל ומותר או אסור כיון דהבשר מעמידו. הב״י בסעיף יא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה קלד, כתב דמותר.
בשר ששהא בחלב כולי יומא האם נאסר. הב״י בסוף הסימן, הביא דיש מסתפקים אם נאסר בהנאה, ועי׳ במה שכתב הדרכ״מ בריש הסימן, ובמה שציינתי שם.