(רלו) [סעיף יד׳] שוחט שהעיד עליו עד א׳ וכו׳ עד שהעיד על השו״ב ששחט שלא כהוגן והאכיל טריפות אין לבטל עדותו בטענה מדוע המתין עד עתה ולא הגיד מתחלה וגם למה אכל הוא עצמו משחיטתו עד עתה כיון שהוא אמר שידע מזה כבר דאין לפסול אותו לעדות בשביל שעבר על לפני עור והיה שותק כיון שלא נתן להם לאכול וגם במה שהוא עצמו אכל אין לתפוס עליו כיון שיש דעת המתירים גם להעד לאכול כשהוא רק עד א׳ אין לפוסל לפוסלו בשביל זה לעדות. שו״ת טוטו״ד קמא סי׳ י״ג. דר״ת או׳ רמ״ט.
(רלז) שם. שוחט שהעיד עליו עד א׳ וכו׳ ואין לענוש שום עד בשביל הוצאת הלעז כיון שכונתו היה לאפרושי מאיסורא. שמ״ח סי׳ ב׳ או׳ כ״א. ר״ז או׳ נ״ח. תיו יהושע או׳ ן׳.
(רלח) שם. עד א׳ בהכחשה לאו כלום. הנה לענין פיסול השוחט פשיטא דהשוחט אינו נפסל בכך משום דעד א׳ בהכחשה לאו כלום הוא. וכ״פ רש״ל בפ״ק דחולין סי׳ ט׳ מהריב״ל ח״א סי׳ נ״ג. שמ״ח שם. זב״צ או׳ קי״ט. אבל לענין אותה הבהמה עצמה ששחט יש אוסרים כמ״ש באו׳ שאח״ז.
(רלט) שם. עד א׳ בהכחשה לאו כלום הוא. והטעם לזה דכ״מ שהאמינה תורה לעד א׳ הוי כשנים ט״ז ס״ק כ״ג. אמנם רש״ל שם חולק וכתב דדוקא בעדות אשה אמרינן שהוא כשנים אבל בשאר איסורים הוה חד לגבי חד בהכחשה ובהמה בחייה בחזקת איסור עומדת ע״כ בהמה זו אסורה לכל ישראל יעו״ש. וכ״פ בתשו׳ מהריב״ל שם. ב״ח. ט״ז שם. כנה״ג בהגב״י או׳ צ״ב. פר״ח או׳ מ״א. בל״י או׳ ל׳ שמ״ח שם. שו״ג או׳ נ״ב. וכן העלה החק״ל חי״ד סי׳ קצ״ג דיש להחמיר יעוש״ב. והב״ד זב״צ או׳ ק״ך. ונראה שלא נחלקו אלא אם לפי דברי המכחיש היתה השחיטה שלא כהוגן ממש והיתה אסורה מה״ת אבל אם גם דברי המכחיש היתה שלא כהוגן משום חומרא כגון שהייה פחות מכשיעור או שהיא בסוף השחיטה שכבר נשחטו רוב הסימנין וכדומה לזה ודאי השוחט נאמן. ועוד נראה לחלק בין אם זה שמכחישו אומר שחטת שלא כהוגן א״כ הוא מעיד על הבהמה זו שלא נשחטה כדת יש להחמיר אבל אם השוחט אומר בשעה פלונית שחטתי בהמה זו ועד א׳ מכחישו ואומר לא שחטת בהמה זו כי כל שעה פלונית לא זזה ידי מידך הראשון נאמן כי על גוף השחיטה לא הוכחש ואולי שחטה אחר או הוא בשעה אחרת ואף שהוא אומר ששחטה בשעה זו ועל זה הוכחש מ״מ המכחיש אינו רק א׳ ועל גוף השחיטה הוא חשוב כשנים. דגמ״ר. יא״פ. פ״ת או׳ כ״א.
(רמ) שם. עד אחד בהכחשה לאו כלום. משמע אבל אם שתיק ליה ולא הכחישו נאמן לפוסלו. וכ״כ הזב״ת או׳ נ״ט. וכן העלה החק״ל שם יעוש״ב. זב״צ או׳ קכ״א.
(רמא) ואם שני עדים מעידים ששחט שלא כהוגן פשיטא דפסול השוחט ההוא ואפי׳ מכחישם דלגבי שני עדים אינו חשוב כשנים ודלא כדמשמע מדברי דמש״א הביאו כנה״ג בהגב״י או׳ צ״ב. זב״צ או׳ קכ״ב. ועיין לקמן או׳ רמ״ה.
(רמב) גם כיון שעד א׳ נאמן באיסורין ולהעביר השוחט מידי דאיסור הוי וכדין איסור דיינינן ליה לא בעינן שיעוד העד לפני בעל דבר אלא יכולין לקבל עדות שלא בפניו ומעבירין אותו כן העלה החקל״ל שם בסי׳ קצ״ג וכתב שכן דעת כל הראשונים והאחרונים וכ״כ הרשב״א סי׳ תקמ״ה והרימ״ט סי׳ פ״ב ומהריב״ל ח״ב סי׳ ח׳ יעוש״ב. וסיים שם החק״ל בסי׳ קצ״ו דף רע״ד ע״ד וז״ל כבר נת׳ דהריק״ו ורש״ל והריב״ל והש״ע ומהרח״ש וכל רבני האחרונים חלוקים ע״ז וס״ל דפיסול שוחט מיד דאיסורא הוי ותמה על הרא״ם ח״ב סי׳ כ״ד דבעי קבלת עדות בפניו וסיים דתשו׳ זו אינה מתורת הרא״ם ולא הרא״ם חתים עלה יעו״ש. זב״צ או׳ קכ״ג.
(רמג) אשה אחת שאמרה שהשוחט שחט לה עוף והשוחט מכחישה אם העוף של האשה אין השוחט נאמן להכחישה והעוף כשר אבל אם העוף של אחר אע״ג דהאשה באתה תחילה ואמרה שנשחט בכשרות מ״מ יש לשוחט מגו שהיה יכול לומר לא שחט הרוב והיה נאמן משום שהאשה שאמרה שהוא מסר לה בחזקת כשר אינו כ״א על פיו ולכן גם עתה נאמן ויש להחמיר ולאסור. תפארת צבי סי׳ ע״ב. ופשוט דאף אם העוף של האשה הוא אסור למי שמאמין בלבו לשוחט יותר מן האשה כמבואר לקמן סי׳ קכ״ז. יא״פ. זב״צ או׳ קכ״ה.
(רמד) שם. עד א׳ בהכחשה לאו כלום. פי׳ ואותה השחיטה עצמה מותרת לשאר בני אדם אבל לא להעד דשויא אנפשיה חתיכה דאיסורא. ש״ך ס״ק מ״א. ומיהו כבר כתבנו לעיל או׳ רל״ט דיש חולקים ואוסרים אותה שחיטה לכל ישראל יעו״ש.
(רמה) שם. והעד עצמו מותר לאכול מכאן ולהבא. שאפי׳ יהיה אמת שפעם אחת לא שחט יפה אין לפוסלו בשביל כך עולמית דמקרה הוא בלתי טהור קרא לו בפעם הזה. ואעפ״י כן אם יש כאן שני עדים מעבירין אותו אפי׳ בפעם א׳ שכיון שלא נזהר בעצמו לעשות כן בפני ב׳ עדים חשדינן ליה. לבוש. ועיין לעיל או׳ רמ״א.
(רמו) שם. והעד עצמו מותר וכו׳ הפר״ח דחה דין זה דכיון דלפי דברי העד שוחט זה רשע הוא וכל מה שישחוט מכאן ולהבא בלא תשו׳ שחיטתו פסולה א״כ שויא אנפשיה חד״א יעו״ש. גם המש״ל בפ״א מה׳ שחיטה תמה על מהרי״ק בזה והוכיח כן מדברי הר״ן בפ׳ נערה עי״ש וכן הסכים התב״ש סי׳ ב׳ או׳ ל״ח דאם העד יודע בעצמו שהאמת כדבריו אסור לו לאכול משחיטתו יעו״ש. ער״ה או׳ כ״ז. וכ״כ הפר״ת או׳ כ״ב דדוקא שעשה תשו׳ ולבש שחורים שרי ליה לעד עצמו לאכול משחיטתו מאז והלאה יעו״ש.
(רמז) שם. ומ״מ הכל לפי מה שהוא אדם. אם מוחזק בכשרות וצריכין לחקור עליו אפי׳ בעד אחד. לבוש.
(רמח) שם. ומ״מ הכל לפי מה שהוא אדם. ואם נראה להמורה שאמת הדבר לפי ענין השוחט כגון שיצא עליו כבר שם רע והעד הוא בר סמכא אז יש להעבירו. שמ״ח סי׳ ב׳ או׳ כ״א. ועיין בס׳ כנפי יונה בססי׳ זה שכתב דאף אם לא יצא עליו מכבר שם רע כלל רק שזה העד המעיד הוא נאמן בעיני הב״ד הרשות בידם להעבירו יעו״ש. וכ״כ דעת תורה או׳ ע״ג והביא כמה ראיות לזה יעו״ש. ועוד עיין מזה לקמן סי׳ ב׳ סעי׳ ב׳ בהגה יעו״ש.