×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
טור
ושיכור שהגיע לשכרותו של לוט דינו כשוטה ואם לא הגיע לשכרותו של לוט שוחט אפילו לכתחלה.
שולחן ערוך
(ח) שִׁכּוֹר שֶׁהִגִּיעַ לְשִׁכְרוּתוֹ שֶׁל לוֹט, דִּינוֹ כְּשׁוֹטֶה. וְאִם לֹא הִגִּיעַ לְשִׁכְרוּתוֹ שֶׁל לוֹט, שׁוֹחֵט לְכַתְּחִלָּה. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים שֶׁשִּׁכּוֹר לֹא יִשְׁחֹט, שֶׁרָגִיל לָבוֹא לִידֵי דְּרָסָה (הַגָּהוֹת מַיְמוֹנִי בְּשֵׁם סְמַ״ג פ״ג מֵהִלְכוֹת שְׁחִיטָה ובה״ג וְכָל בּוֹ בְּשֵׁם סה״ת וְס׳ יְרֵאִים סִימָן קל״ז).}
בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםעודהכל
(כב) ושיכור שהגיע לשכרותו של לוט דינו כשוטה הרמב״ם בפ״ד מה׳ שחיטה כתב שיכור שנתבלבלה דעתו שחיטתו פסולה וכתב הרא״ש בריש חולין ומסתברא דמיירי בשהגיע לשכרותו של לוט וכ״כ בעל העיטור וטעמם מדאמר בריש פרק הדר (עירובין ס״ה:) שיכור מקחו מקח וכו׳ כללו של דבר הרי הוא כפקח לכל דבריו ומסיק התם דהיינו דוקא בשלא הגיע לשכרותו של לוט. כתב הרמב״ם בפרק הנזכר דשיכור שהגיע לשכרותו של לוט ששחט בפני יודע וראה ששחט כהוגן שחיטתו כשרה ופשוט הוא דלא גרע משוטה:
(כג) ומה שכתב רבינו שאם לא הגיע לשכרותו של לוט שוחט אפי׳ לכתחלה כ״כ בעל העיטור ויליף לה מהא דתניא הרי הוא כפקח לכל דבריו וכ״כ הרשב״א בספר ת״ה. והכלבו כתב בשם בעל התרומות דשיכור לא ישחוט מפני ששחיטתו דרסה והג״מ כתב בפ״ג בשם סמ״ג שכתב בשם רב יהודאי גאון שאדם המשתכר אסור לשחוט כי רוב דרסות הן מחמת שכרות:
ושיכור שהגיע לשכרותו של לוט דינו כשוטה יש לדקדק ל״ל טעמא דמיחשב כשוטה ת״ל משום דאינו יכול לברך דקי״ל תפילת שכור תועבה שהרי גם החרש שמדבר ואינו שומע אינו רשאי לשחוט מטעם זה שאינו יכול לברך וא״ל שיכול לברך על השחיטה כשם שמברך ברכת המזון כדאיתא בא״ח סי׳ קפ״ה דשאניברכת המזון דמרבינן מקרא שנאמר ואכלת ושבעת וברכת משא״כ ברכת השחיטה ובהדיא איתא בירושלמי דתרומות פ״א שאין השכור רשאי לברך. ונ״ל דמשום הכי תלי הטעם של איסור שהוא כשוטה לאשמועינן דאפי׳ בדיעבד שחיטתו אסורה משא״כ במי שאינו יכול לברך דבדיעבד שחיטתו כשרה כמ״ש רבינו גבי חרש המדבר ואינו שומע:
(לג) ושיכור שהגיע לשכרותו של לוט דינו כשוטה כו׳ ואסור לשחוט שמא יקלקל וע׳ דרישה:
(לד) ואם לא הגיע לשכרותו של לוט שוחט אפי׳ לכתחילה הטעם דאמרי׳ בריש פ׳ הדר שכור מקחו מקח כו׳ כללו של דבר הרי הוא כפקח לכל דבריו ומסיק התם דהיינו דוקא בשלא הגיע לשכרותו של לוט (וכתב רמ״א דשיכור לא ישחוט שרגיל לבא לידי דריסה והוא מכלבו והג״א פ״ג מה״ש עכ״ה):
ושיכור שהגיע לשכרותו של לוט פשוט ר״פ הדר וכן פסק הרמב״ם ובעל העיטור ומביאו הרא״ש רפ״ק דחולין וכתב עוד הרמב״ם כיון דדינו כשוטה אם אחרים רואין אותו שחיטתו כשרה. ובסמ״ג כתב בשם בה״ג שאדם המשתכר לא ישחוט כי רוב דרסות מחמת שכרות הן עכ״ל ונ״ל דאין זה אלא אזהרה דרך עצה טובה קמ״ל אבל מדינא שוחט לכתחלה כל שלא הגיע לשכרותו של לוט דהרי הוא כפקח לכל דבריו כדתניא ר״פ הדר וכך הוא משמעות הפוסקים ומ״ש ב״י ע״ש הגה״מ שהסמ״ג כתב שאדם המשתכר אסור לשחוט הוא שלא בדקדוק דאיסורא ליכא אלא מדת חסידות ועצה טובה כדפי׳ אי נמי ה״ק שהקהל לא ימנו אדם המשתכר שיהא ממונה לשוחט בקהל אבל באקראי בעלמא יכול לשחוט מדינא מיהו הוא עצמו לא יכניס עצמו בספק אע״פ דליכא אלא חששא בעלמא שמא יבא לידי דרסה והכי נקטינן:
(לג) הרא״ש שם וכ״כ בעל העיטור והטור מהא דעירובין דס״ה
(לד) בעל העיטור והרשב״א בת״ה מברייתא דעירובין שם וכ״כ הטור
שרגיל לבא לידי דרסה – מטעם שאיבריו כבדים עליו מחמת רבוי יין ששתה וכן ראוי לנהוג כל שיינו חזק עליו אפילו לא הגיע לשכרותו של לוט ואע״ג דאמרינן בפ׳ הדר שכור הרי הוא כפקח לכל דבריו היינו במידי דתלוי בדעת האדם אבל לא בזה שתלוי בכבידות אבריו דודאי אינו כפקח.
(לג) דינו כשוטה – דלכתחלה לא ישחוט אפילו אחרים עע״ג ובדיעבד שחיטתו כשרה כשאחרים עע״ג דוקא.
(לד) וי״א כו׳ – כלומר עצה טובה לשיכור שלא ישחוט לכתחלה מפני שרגיל לבא לידי דרסה אבל ודאי מדינא הרי הוא כפקח לכל דבר כמ״ש הט״ו בח״מ סי׳ רל״ה ובעט״ז השמיט הג״ה זו ולא ידעתי למה.
(לא) כשוטה – פי׳ לכתחלה לא ישחוט אפילו אחרים עומדים ע״ג ובדיעבד כשר כשאחרים עע״ג דוקא:
(לב) דרסה – וכתב בש״ך דרמ״א כתב כן לעצה טובה אבל מדינא הרי הוא כפקח לכל הדברים ומותר בדיעבד אם אחרים עע״ג. או בלא אחרים אם לא הגיע לשכרותו של לוט כמ״ש בח״מ סי׳ רל״ה. אבל בט״ז חולק עליו וכתב הטעם בשיכור מחמת שאבריו כבדים עליו ואינו תלוי זה בדעת אדם וכן ראוי לנהוג דכל שיינו חזק עליו אפילו לא הגיע לשכרותו של לוט לא ישחוט. ובבה״י האריך והחמיר מאד על השוחטים הרגילים בכך להעבירן מפני שאבריהן כבידות מחמת ריבוי שתייתן וכן ראוי לנהוג אפילו לא הגיע לשכרותו של לוט. כתב סמ״ג זקן ומי שידיו מרתתין הן מכח חולשה או מכח טבעו שג״כ ידיהם כבדות שחיטתן רובן דרסות המה. אף על פי שאמרו ברי להם שלא דרסו אינן נאמנין מפני שהם עלולין לכך עכ״ל:
(יג) לא ישחוט – עיין בתשובת בית שמואל אחרון חי״ד סי׳ ב׳:
(יד) לידי דרסה – עבה״ט. ומ״ש זקן ומי שידיו מרתיתין כו׳ לשון זה הוא בספר לחם הפנים וכבר השיג עליו בתשובת נו״ב תניינא ח׳ יו״ד סי׳ א׳ דשקר העיד בשם סמ״ג ולענין דינא אף דלכתחלה יש להעבירו מ״מ אין אוסרין שחיטתו למפרע והבאתיו לעיל סק״ג:
(קע) [סעיף ח׳] שכור שהגיע לשש״ל דינו כשוטה. היינו דלכתחלה לא ישחוט אפי׳ אחרים. עע״ג ובדיעבד שחיטתו כשרה כשאחרים עע״ג דוקא. ש״ך ס״ק ל״ג. פר״ח או׳ ל״ד. לה״פ או׳ ל״ד. זב״ת או׳ מ״ח. קומץ או׳ י״ג. זב״צ או׳ ע״ב. יד אליהו או׳ ל״ה. ואפי׳ להאכיל לכלבים לא ישחוט אם אין אחרים עע״ג. פר״ח שם. זב״ת שם.
(קעא) שם. שהגיע לשש״ל וכו׳ דהיינו שעושה ואינו יודע מה הוא עושה. חו״מ סי׳ רל״ה סעי׳ כ״ב. שמ״ח או׳ ל״ו. ר״ז או׳ מ״ו. קומץ שם זב״צ או׳ ע״ג.
(קעב) שם. דינו כשוטה. וה״ה מי שאחזתו רוח רעה דינו כשוטה. הרמב״ם פ״ב מה׳ שחיטה ה׳ י״ב. כנה״ג בהגב״י או׳ ע״ו. פר״ח או׳ ל״ד. זב״צ או׳ ע״ה.
(קעג) שם. ואם לא הגיע לשש״ל שוחט לכתחלה. ונ״ל דאין לסמוך עליו בבדיקת הסכין דפשיטא דמאבדא הרגשתו מצד בלבול דעתו קצת אבל אם הסכין בדוקה שוחט אפי׳ לכתחלה אפי׳ בינו לבין עצמו. פר״ת או׳ ט״ו. שו״ג או׳ מ״ב. זב״צ או׳ ע״ד. דר״ת או׳ קפ״ח.
(קעד) שם הגה. וי״א ששכור לא ישחוט שרגיל לבא לידי דרסה. מטעם שאיבריו כבדים עליו מחמת רבוי יין ששתה וכן ראוי לנהוג כל שיינו חזק עליו אפילו לא הגיע לשש״ל. ט״ז ס״ק י״ח. ובדיעבד לכ״ע שרי פר״ח או׳ ל״ה. וכ״כ השמ״ח או׳ ל״ו דבדיעבד שחיטתו כשרה אפי׳ בינו לבין עצמו. וכ״כ הקומן או׳ י״ג. וכ״כ חכ״א כלל א׳ או׳ ה׳ דלא ישחוט לכתחלה משמע דבדיעבד שחיטתו כשרה. ועיין לקמן או׳ קע״ט.
(קעה) שם בהגה. וי״א ששכור לא ישחוט וכו׳ ויש להסתפק אם אחר עע״ג אם ישחוט לכתחלה ונ״ל להקל בשעת הדחק. שמ״ח שם. קומץ שם. מיהו כריתי או׳ ל״ה כתב דאפי׳ אחר עע״ג אסור מחשש דרסה. והמש״ז או׳ י״ח כתב כשאין יכול לדבר בפני המלך אף אחר עע״ג אסיר דאיך יברך וכמו בערום דאחר לא מהני ואם יכול לדבר כראוי בעע״ג יש להקל בשעת הדחק וכמ״ש השמ״ח יעו״ש.
(קעו) שם בהגה. שרגיל לבא לידי דרסה. ולגבי בדיקת הריאה חמור יותר כי א״א ע״פ הרוב שלא יהא צד הוראה ואסורה הוראה מה״ת ע״י שתיית רביעית יין וע״י שתיית שאר משקה משכר כשמרגיש חימום. דע״ק או׳ י״ד. זב״צ או׳ ע״ז. דר״ת או׳ קפ״ז. ובדעת תורה או׳ מ״ט כתב דגם בשחיטה מזדמן כמה פעמים מידי דתליא בהוראה יעו״ש והב״ד דר״ת או׳ קפ״ח. ונראה דבשחיטה סגי באחר עע״ג דאם נצרך להוראה יורה אותו אחר אבל בבדיקת הריאה שמכניס ידיו בפנים ואפשר ששם יצטרך להוראה זה לא אפשר באחר עע״ג.
(קעז) שם בהגה. שרגיל לבא לידי דרסה. עוין בס׳ ערוגת הבושם או׳ ט״ו שהאריך בענין זה והעולה מדבריו דכל שהוא שכור אפי׳ יכול לדבר לפני המלך מ״מ לכ״ע לא יברך דשמא יבא לידי דרסה ונמצא שברך ברכה לבטלה ובע״כ כל מה דמתירין בלא הגיע לשש״ל הוא רק באופן שלא יברך קודם השחיטה רק לאחר שחיטה יעו״ש. דר״ת אות ק״ץ. ונראה דזהו לפי מה שהוא אדם דאם מרגיש בעצמו שיש לו כבדות ויש לחוש לדרסה אז לא יברך אבל אם אינו מרגיש שום כבדות באבריו למה לא יברך. ועיין לעיל או׳ ק״ב.
(קעח) שם בהגה. שרגיל לבא לידי דרסה. ונראה דהכל לפי מה שהוא השכור כי יש שכור דחיישינן ליה אפי׳ לא הגיע לשש״ל כגון אם הוא גם בחומר שלו ומתבלבל דעתו בכל דהוא יש להצריך באחרים רואים אותו. פר״ת או׳ ט״ז. זב״ת או׳ נ״א. זב״צ או׳ ע״ח. דר״ת או׳ קפ״ו.
(קעט) ובלבד שהתבוננו בו היטב קודם שחיטה וברי שלא הגיע לשש״ל אבל אם הדבר ספק שחיטתו אסורה אפי׳ בדיעבד. ביה״ל או׳ יו״ד. שמ״ח או׳ ל״ו. קומץ או׳ י״ג. זב״צ או׳ ע״ט. יד אליהו או׳ ג׳ באו׳ ל״ו. דר״ת או׳ קפ״ה.
(קפ) ואם רגיל להשתכר אעפ״י שאינו מגיע לשש״ל יש להעבירו עד שיקבל עליו בחרמות ועונשים שלא ישתכר דמי יחקור תמיד עליו וכ״ש שהוא בעצמו א״א לו להתבונן תמיד מתי ישחוט ומתי לא ישחוט. ביה״ל שם. שמ״ח שם. קומץ שם. זב״צ או׳ ף׳ יד אליהו או׳ ד׳ באו׳ ל״ו. ובודאי שאין למנות שוחט כזה על הצבור. מש״ז או׳ י״ח. וכ״כ בשפ״ד או׳ ל״ד. זב״צ שם. דעת תורה או׳ מ״ט.
(קפא) שוחט שהיה הולך שתוי בבית המטבחיים ושוחט בעודו שתוי ונשבע שלא לשתות עוד ביום כ״א בלילה נאמן בשבועה ויש להכשירו. קול אליהו ח״א חי״ד סי׳ ג׳ וכ״כ בספרו כס״א בסי׳ זה או׳ ו׳ ברכ״י בשיו״ב או׳ י״ב. זב״צ או׳ פ״א. דעת תורה שם.
(קפב) ואם התרו בו ב׳ פעמים שלא ישחוט בשעה שהוא שכור ושחט בשכרותו אין לו תקנה עד שילך למקום שאין מכירין אותו וכו׳ שו״ת ב״ח החדשות סי׳ י״ג. דר״ת או׳ קצ״ב. ועיין לקמן סי׳ קי״ט סעי׳ ט״ו.
בית יוסףדרישהפרישהב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבפתחי תשובהכף החייםהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144